Adegan viral daripada ‘Beef’ Netflix menunjukkan pengalaman keagamaan yang sangat spesifik
slot online

Adegan viral daripada ‘Beef’ Netflix menunjukkan pengalaman keagamaan yang sangat spesifik

Ciri ini adalah sebahagian daripada siri CNN Style Hyphenated, yang meneroka isu kompleks identiti dalam kalangan minoriti di Amerika Syarikat.
Drama komedi Netflix “Beef” bermula dengan pergaduhan di tempat letak kereta dan tidak pernah benar-benar perlahan kerana ia menjalin kisah dendam gila antara dua orang yang tidak dikenali. Walau bagaimanapun, lencongan rancangan itu ke dalam cara kerja gereja Korea Amerika telah menarik perhatian penonton.
Dalam episod awal siri 10 episod, Danny, yang dilakonkan oleh Steven Yeun, melawat sebuah gereja. Beberapa siri peristiwa dalam daging lembu berkaitan trafik yang semakin meningkat dengan Amy (Ali Wong) telah membawanya ke sini. Dia hampir membakar kereta Amy dalam adegan sebelumnya, berundur hanya apabila dia melihat anak perempuannya duduk di dalam. Ia bukan saat yang suci.

Sebaik sahaja dia melintasi ambang, dia dan penonton diangkut ke detik mendalam ibadat gereja Evangelis. Ada tangan yang diangkat dalam doa. Terdapat sebuah band menyanyikan lagu yang menyayat hati tentang pengampunan. Cahaya matahari yang lembut menyinari bangku kayu yang kukuh, menyekat penyembah yang bergoyang dalam emas putih.

Terharu, tanpa berkata apa-apa, Danny menangis.

Tanpa terlalu banyak memanjakan, ini bukan kali terakhir Danny melawat, dan gereja menjadi watak lain dalam persembahan itu.

Sesetengah penonton mengatakan perincian adegan gereja, hingga ke nyanyian “Amazing Grace” Yeun yang tepat dalam satu episod (diilhamkan oleh artis mega Kristian kontemporari Chris Tomlin), mencerminkan pemahaman yang mendalam tentang jenis pengalaman Korea Amerika yang sangat spesifik : gereja pendatang, selalunya evangelis, Protestan atau kedua-duanya; dan segala suka dan dukanya.

“Bagi penganut Kristian dan Eksvangelikal Asia Amerika, Daging Lembu sangat tepat dari segi budaya sehingga ia mencetuskan/mengeri untuk ditonton,” pengarang dan ahli sosiologi Nancy Wang Yuen tulis di Twitter.
Steven Yeun, yang menjadi terkenal sebagai Glenn dalam “The Walking Dead” dan menerima pencalonan Anugerah Akademi untuk persembahannya dalam drama “Minari” 2020, mempunyai banyak kaitan dengan keputusan ini. Gereja Korea pelakon itu memainkan peranan yang sangat berpengaruh dalam kehidupan awalnya. Dalam temu bual GQ 2021, Yeun menyifatkan penyertaan dan nyanyian semasa perkhidmatan hingga dewasa — termasuk versi “Amazing Grace” versi Tomlin yang akhirnya dia akan menyerahkan pilihan untuk adegan dalam “Beef.”

“(Dia) berasa seperti versi dirinya yang paling sedar di gereja Koreanya, di mana dia tidak perlu menukar kod,” tulis Chris Gayomali dari GQ pada masa itu. “Dalam kumpulan remajanya, semua orang hanya boleh bergerak melalui dunia kecil mereka yang penuh dengan siapa mereka.”

CNN telah menghubungi Steven Yeun untuk mendapatkan ulasan lanjut.

Lee Sung Jin, pencipta “Beef,” memberitahu Variety bahawa kedua-dua pengalaman gerejanya dan Yeun dijalin melalui adegan.

“(Kami) cuba membuat gereja yang sangat Korea, versi gembira ‘Amazing Grace.’ Itu juga terasa sangat nostalgia, kerana itu adalah sesuatu yang akan dilakukan oleh kumpulan pujian saya yang membesar.”

Yeun dan Lee memberitahu Los Angeles Times mereka juga mengenang tentang memetik dan menyanyikan lagu-lagu sekular selepas gereja. “Perkara seterusnya yang anda tahu, kami perlu meletakkan ‘Drive’ Incubus dalam rancangan itu, kerana dia dan saya pernah menyanyi itu selepas gereja,” kata Lee.
Walaupun komuniti kepercayaan memainkan peranan penting dalam kehidupan kumpulan pendatang yang tidak terkira banyaknya, warga Korea Amerika mempunyai hubungan yang unik dengan agama Kristian. Dari segi sejarah, ia bermula di luar negara: Korea Selatan mempunyai hubungan yang lazim dengan agama Kristian, sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa mubaligh Eropah dan Amerika lebih bernasib baik kerana memikat hati mereka kepada orang di Korea yang dikuasai Jepun berbanding dengan kawasan lain di Asia yang sudah terjejas di bawah pengaruh Eropah.

Meneruskan atau memulakan amalan gereja di AS memberi pendatang Korea, seperti ramai yang lain, tempat komuniti yang membantu mengekalkan identiti budaya mereka. Secara paradoks, ia juga memberi generasi Korea Amerika yang berikutnya tempat untuk meneroka identiti mereka di luar etnik.

“Satu ciri menarik tentang penginjilan Asia Amerika ialah tumpuan lebih kepada mengurangkan status minoriti kaum dan lebih menekankan identiti utama sebagai orang Kristian,” kata Ester Chung-Kim, profesor pengajian agama di Claremont McKenna College di Claremont, California, kata Ester Chung-Kim. semasa Persidangan SOLA 2021. “Jadi ini juga menerangkan beberapa faedah sosiologi menyertai gereja-gereja khusus etnik.”
Angka-angka itu juga mencerminkan corak: Kajian Pew Research 2012 mendedahkan bahawa walaupun orang Korea Amerika membentuk kira-kira 10% daripada populasi Asia Amerika, mereka menyumbang kira-kira satu pertiga daripada semua Protestan evangelis Asia Amerika.
Walau bagaimanapun, kesan penuh adegan seperti dalam “Beef” hanya boleh benar-benar bergema dengan orang yang pernah mengalami pengalaman yang serupa. Beberapa orang Korea Amerika menggambarkan adegan itu sebagai bahagian yang sama nostalgia dan sedikit mencetuskan.
“Semasa membesar, saya sentiasa berasa terasing daripada masyarakat Korea Amerika kerana saya tidak menghadiri gereja,” Stephanie K. Kim menulis di Twitter. “Menonton Daging Lembu adalah seperti menghidupkan semula pengasingan itu.”
“Jika anda dibesarkan di gereja Korea … DAGING LEMBU Netflix akan membuatkan anda ketawa & menangis. Mereka faham betul,” tulis pengguna Twitter lain.

Pencipta “Beef’s” mengatakan bahawa mereka secara khusus tidak mahu memasarkan rancangan itu sebagai karya Asia Amerika yang dipimpin.

“Ya, watak-watak ini adalah orang Asia Amerika, tetapi terdapat lebih banyak lagi kepada mereka daripada sekadar itu,” kata Lee kepada Variety.
Begitu juga, adegan di gereja Danny adalah lebih daripada yang kelihatan: Ia adalah sebuah gereja. Ia adalah gereja Korea. Bagi mereka yang mengenalinya, ia adalah tempat yang paling diingati atau lebih baik dilupakan. Ia adalah tempat yang bercakap tentang sejarah budaya dan, sama pentingnya, banyak individu.

Imej teratas: Steven Yeun sebagai Danny dalam “Beef” Netflix.

hasil pengeluaran sydney

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

hongkong hari ini keluar

toto bet sgp