Ahli ruang sembang tempat dokumen Pentagon yang bocor muncul memberitahu CNN yang didakwa pembocor tidak mahu pengguna ‘terkejut dengan kitaran berita’
slot online

Ahli ruang sembang tempat dokumen Pentagon yang bocor muncul memberitahu CNN yang didakwa pembocor tidak mahu pengguna ‘terkejut dengan kitaran berita’CNN

Seorang ahli bilik sembang dalam talian persendirian di mana kebocoran besar dokumen sulit AS muncul telah membela Jack Teixeira, 21 tahun, yang didakwa berhubung kebocoran itu pada hari Jumaat, memberitahu CNN bahawa Teixeira berkongsi bahan sulit untuk memastikan ahli lain dimaklumkan , “jadi kami tidak akan terkejut dengan kitaran berita.”

Teixeira, anggota Pengawal Kebangsaan Udara Massachusetts yang ditangkap, “seperti figura bapa kepada saya,” kata ahli bilik sembang yang dikenali dalam talian sebagai Vahki, yang berkata dia berusia 17 tahun. Pasangan itu terikat dengan permainan video, kecergasan dan agama Kristian.

Vahki mendakwa bahawa Teixeira cuba menjaga rakan dalam taliannya dengan berkongsi maklumat sulit dengan mereka.

“Ia tidak benar-benar ‘menolak ini kepada remaja untuk pengaruh,'” Vahki memberitahu CNN di platform media sosial Discord pada hujung minggu, menggambarkan motivasi Teixeira untuk berkongsi dokumen. “Ia lebih seperti menunjukkan ini kepada rakan-rakan, jadi kami tidak akan terkejut dengan kitaran berita. Dan kami tahu apa yang berlaku dengan dolar cukai kami.”

Teixeira dituduh menyiarkan risikan sulit – termasuk maklumat sensitif tentang perang di Ukraine – mengenai Discord dalam satu siri kebocoran yang telah menggegarkan Washington dan membingungkan sekutu AS. Dia membuat penampilan pertamanya di mahkamah persekutuan di Boston pada hari Jumaat dan tidak membuat pengakuan.

Skandal itu telah memberi tumpuan kepada cara generasi baharu anggota tentera AS bersosial dalam talian dan risiko yang datang dengan platform permainan seperti Discord yang tidak mahu dikenali. Tentera AS telah menggunakan Discord untuk merekrut tetapi juga memberi amaran kepada anggota perkhidmatan baru-baru ini pada bulan lepas untuk tidak “menyiarkan apa-apa dalam Discord yang anda tidak mahu dilihat oleh orang awam.”

Teixeira, yang nampaknya satu-satunya anggota perkhidmatan yang menggunakan ruang sembang, tidak memberitahu rakan dalam taliannya bahawa dokumen tentera AS yang dikongsinya diklasifikasikan, menurut Vahki. Ditanya sama ada Teixeira menyedari dia melanggar undang-undang apabila dia berkongsi dokumen itu, Vahki enggan mengulas.

Persahabatan Teixeira dan Vahki bertambah dalam tempoh empat atau lima tahun yang lalu, kata Vahki, sambil menambah bahawa pasangan itu bermain permainan video di mana mereka melawan zombi (“Left 4 Dead 2”) dan membina dunia maya mereka sendiri (“Garry’s Mod”).

Teixeira dan Vahki kedua-duanya adalah ahli ruang sembang Discord yang tidak dikenali bernama Thug Shaker Central yang memaparkan meme dan bercakap tentang senjata dan agama. Gambar dokumen sulit itu kemudiannya berada di ruang sembang Discord kedua, yang dikenali sebagai End of Wow Mao Zone, pada bulan Mac, sebelum tersebar ke Telegram pro-Rusia dan ke Twitter.

Vahki mengakui bahawa beberapa ahli Thug Shaker Central menyiarkan meme berbaur perkauman tetapi mendakwa mereka berbuat demikian sebagai gurauan. Keahlian ruang sembang kira-kira dua dozen orang adalah pelbagai kaum, dakwanya. CNN tidak dapat menghubungi ahli ruang sembang lain untuk mengesahkan perkara ini.

Ditanya sama ada sesiapa di Thug Shaker Central bimbang dokumen yang bocor itu boleh menjejaskan perang di Ukraine dan nyawa askar di sana, Vahki mendakwa dokumen itu tidak pernah bertujuan untuk didedahkan kepada umum.

Keahlian dalam Thug Shaker Central “adalah ketat,” kata Vahki kepada CNN. “Biasanya, anda perlu sama ada mengenali ahli IRL [in real life], atau bermain dengan kami dalam talian cukup untuk kami mempercayai anda. Ia seperti sistem pengundian.”

Vahki berkata bahawa dia belum dihubungi oleh FBI sebagai sebahagian daripada siasatan. Dia berkata dia berasa “mengerikan” selepas seminggu rakannya ditangkap.

all result sgp

pengeluaran sydney sekarang

sdy

hasil angka hk

pengeluwaran sgp