Analisis: Aplikasi video viral TikTok mewakili perang dingin baharu dalam poket rakyat Amerika
slot online

Analisis: Aplikasi video viral TikTok mewakili perang dingin baharu dalam poket rakyat AmerikaCNN

Perang dingin baru bukan bermain di atas tembok yang membahagikan benua tetapi dalam poket berjuta-juta rakyat Amerika.

Perbicaraan kongres yang memfokuskan pada aplikasi video TikTok yang popular pada hari Khamis menjadi yang terbaru dalam siri detik penjelasan baru-baru ini yang mendedahkan bukan sahaja permusuhan dua parti di Washington terhadap kekuatan global baharu Beijing tetapi juga sejauh mana konfrontasi kuasa besar yang semakin meningkat mula dirasai dalam pelbagai sudut kehidupan Amerika.

Pemanggang lima jam Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Chew juga menekankan bagaimana China semakin dilihat bukan sahaja sebagai ancaman yang semakin meningkat terhadap keselamatan dan penguasaan ekonomi AS tetapi juga sebagai cabaran ideologi – satu yang bertentangan dengan nilai dan cara hidup Amerika, sama seperti Kesatuan Soviet berada pada abad yang lalu.

Kemungkinan bahawa platform milik China, yang mengatakan ia mempunyai 150 juta pengguna bulanan AS, boleh digunakan oleh Parti Komunis China untuk mengumpulkan risikan mengenai berjuta-juta rakyat Amerika dibangkitkan berulang kali oleh penggubal undang-undang di kedua-dua belah lorong. Ahli-ahli juga sibuk dengan kemungkinan bahawa minda muda Amerika yang sedang berkembang boleh dibentuk oleh semburan kandungan atau maklumat buatan China yang boleh menindas prinsip kebebasan politik dan hak asasi manusia AS atau menimbulkan kekeliruan atau naratif palsu tentang dasar luar Amerika.

Hujah sedemikian telah dirangkumkan oleh Wakil GOP negeri Washington Cathy McMorris Rodgers, yang mempengerusikan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan dan menetapkan nada untuk pendengaran.

“Kami tidak percaya TikTok akan pernah menerima nilai Amerika – nilai untuk kebebasan, hak asasi manusia dan inovasi,” kata Rodgers kepada Chew. “TikTok telah berulang kali memilih laluan untuk lebih kawalan, lebih banyak pengawasan dan lebih banyak manipulasi.”

“Platform anda harus diharamkan.”

Tetapi Rodgers bukan satu-satunya tokoh kerajaan yang menyatakan kecurigaan mendalam terhadap TikTok pada hari Khamis. Setiausaha Negara Antony Blinken mencetuskan spekulasi bahawa masa mungkin kesuntukan untuk aplikasi itu, yang digemari oleh berjuta-juta remaja Amerika tetapi sudah dilarang pada telefon kerajaan persekutuan dan pada peranti rasmi lain di tempat lain di Barat.

Blinken berkata bahawa dia percaya TikTok adalah risiko keselamatan negara dan harus “dihentikan satu cara atau yang lain,” sambil menambah, “terdapat cara yang berbeza untuk melakukannya.”

Dan Speaker Dewan Rakyat Kevin McCarthy menyokong undang-undang untuk mengharamkan TikTok secara berkesan di AS. “Saya tidak tahu bahawa kita perlu memberi kuasa kepada presiden. Saya fikir mungkin kita boleh melakukannya sendiri dan saya akan biarkan ia berfungsi di Dewan,” kata Republikan California itu kepada Manu Raju dari CNN.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam rentetan peristiwa baru-baru ini yang menjadikan pertembungan yang telah lama diramalkan antara kuasa besar sedia ada, Amerika Syarikat, dan yang sedang meningkat, China, realiti ketara bagi berjuta-juta rakyat Amerika.

Ia termasuk drama mengenai belon pengintip China yang terapung di langit AS pada Februari sebelum ditembak jatuh oleh jet AS. Dan hanya minggu ini, Presiden China Xi Jinping pergi ke Moscow untuk menawarkan legitimasi kepada Presiden Rusia Vladimir Putin selepas dia dituduh melakukan jenayah perang oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa. Xi tidak meninggalkan keraguan bahawa tujuannya adalah untuk mencabar sistem antarabangsa yang diketuai AS yang telah dilaksanakan sejak akhir Perang Dunia II, dengan mengatakan bahawa China bersedia untuk “berjaga-jaga terhadap ketertiban dunia.”

Misi Chew di Capitol Hill pada Khamis adalah untuk meyakinkan penggubal undang-undang bahawa TikTok bebas daripada kawalan kerajaan China dan untuk menunjukkan cara syarikat itu cuba menunjukkan ia melindungi data pengguna Amerika melalui inisiatif menggunakan pelayan AS yang dikenali sebagai Project Texas. Bahawa beliau gagal dengan jelas berbuat demikian adalah sebahagian besarnya kerana kebanyakan penggubal undang-undang nampaknya telah membuat keputusan mengenai isu itu sejak dahulu lagi.

Wakil GOP Wisconsin Mike Gallagher, pengerusi jawatankuasa pemilihan Dewan baru di China, berkata pada “CNN Primetime” pada hari Khamis bahawa isu utama bukanlah di mana data pengguna AS disimpan, dengan alasan bahawa masalah utama ialah TikTok’s Chinese syarikat induk mengawal algoritma aplikasi dan terdedah kepada tekanan daripada kerajaan China. “Mereka boleh menggunakan aplikasi ini untuk menyebarkan maklumat yang salah, mempengaruhi berita yang dilihat orang Amerika, mempengaruhi pilihan raya akan datang,” kata Gallagher.

Kerajaan di Beijing tidak mengunyah apa-apa. Kementerian perdagangannya berkata beberapa jam sebelum perbicaraan bahawa ia akan tegas menentang sebarang percubaan AS untuk memaksa syarikat induk TikTok milik China, ByteDance, untuk menjual aplikasi itu kepada firma Amerika, memberi amaran bahawa langkah sedemikian akan menimbulkan persoalan tentang daya maju orang Cina dan syarikat asing lain yang melabur dalam ekonomi AS. Kenyataan itu hanya menguatkan kepercayaan ramai penggubal undang-undang Amerika bahawa TikTok jauh daripada bebas dan menggariskan keraguan mereka tentang dakwaan Chew bahawa amalan pengumpulan datanya adalah serupa dengan yang digunakan oleh banyak firma internet AS.

Chew menegaskan bahawa syarikatnya adalah bebas dan bukan cabang kerajaan China atau Parti Komunis. Tetapi walaupun tidak mengemukakan bukti atau sebarang bukti untuk menyokong dakwaan mereka tentang kemungkinan campur tangan dari Beijing, penggubal undang-undang berkata mereka tidak mempercayainya.

Terdapat pertandingan persembahan politik dalam perbicaraan itu, kerana penggubal undang-undang dari kedua-dua parti menikmati peluang untuk menunjukkan siapa yang boleh bersikap keras terhadap China. TikTok mengeluarkan kenyataan yang meratapi hari “yang didominasi oleh pendirian politik yang gagal untuk mengakui penyelesaian sebenar yang telah dijalankan melalui Project Texas atau secara produktif menangani isu keselamatan belia di seluruh industri.”

Permusuhan sesetengah penggubal undang-undang menggambarkan bagaimana penentangan terhadap China telah menjadi salah satu prinsip penganjuran politik Washington yang dominan dan isu jarang yang menyatukan kedua-dua pihak. Tetapi nada beberapa soalan dan rasa tidak hormat yang ditunjukkan kepada Chew juga menjelaskan mengapa beberapa kumpulan Asia Amerika bimbang bahawa permusuhan sengit terhadap Beijing di Washington boleh diterjemahkan kepada lebih banyak intimidasi dan keganasan terhadap warga Asia Amerika di seluruh negara.

Intipati ketidakpercayaan Washington terhadap keupayaan TikTok untuk melindungi data dicerminkan dalam pertukaran berulang antara Chew dan jawatankuasa Dewan mengenai Projek Texas firma itu, yang, jika ada, nampaknya menyebabkan penggubal undang-undang lebih ragu-ragu berbanding sebelum ini. Ini kerana Chew selalunya tidak dapat memberi jaminan secukupnya kepada penggubal undang-undang bahawa kerajaan China tidak akan mengakses data penggunanya pada masa hadapan, walaupun dia berhujah ia akan terkandung dalam pelayan Amerika di bumi AS.

“Saya tidak melihat bukti bahawa kerajaan China mempunyai akses kepada data itu; mereka tidak pernah meminta kami, kami tidak menyediakannya,” kata Chew pada satu ketika, menyebabkan Rep. Demokrat Anna Eshoo dari California berkata, “Saya tidak percaya … anda telah berkata atau melakukan apa-apa untuk meyakinkan kami.”

Senator Demokrat Mark Warner dari Virginia, pengerusi Jawatankuasa Perisikan Senat yang telah menulis undang-undang yang memberi Presiden Joe Biden lebih kuasa untuk mengharamkan TikTok, menjelaskan mengapa Washington menganggap aplikasi video sebagai ancaman sedemikian.

“Salah satu jenius TikTok ialah ia belajar daripada anda. Setiap kali anda berada di tapak, ia mula mengenali anda, perkara yang anda sukai lebih baik daripada apa yang anda ketahui. Adakah anda mahu semua maklumat itu akhirnya berada di bawah samaran Parti Komunis China?” Warner berkata pada “CNN This Morning.”

“Nombor dua, ini adalah mesin propaganda yang kuat jika ia digunakan dengan cara itu. Ini adalah maklumat salah yang luar biasa, mesin disinformasi. Saya tidak mengatakan bahawa mereka sedang melakukannya sekarang, tetapi potensi itu, jika Presiden Xi di China entah bagaimana mahu menyerang … Taiwan, dan tiba-tiba orang bukan sahaja di Amerika tetapi di seluruh dunia mula melihat video yang menguatkan jenis itu. mesej, itu adalah alat propaganda yang menjadikan setiap kemungkinan lain pucat.”

Kebimbangan yang semakin meluas tentang keupayaan perisikan besar-besaran China adalah topik yang semakin kerap di Washington – terutamanya berkaitan dengan drama belon pengintip dan TikTok, dan ia juga akan tertumpu kepada perbincangan pada hari Jumaat antara Biden dan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau di Ottawa.

“Kami secara konsisten melihat bahawa kerajaan China menggunakan apa sahaja alat yang boleh untuk mendapatkan maklumat, mendapatkan data yang akan memberi manfaat kepada matlamatnya di seluruh dunia,” kata Trudeau kepada CNN Paula Newton dalam temu bual eksklusif pada hari Khamis. “Dan kami juga telah melihat bahawa syarikat milik China atau syarikat arahan China sangat bertanggungjawab kepada Parti Komunis China.”

Komen Trudeau menggariskan mengapa masa TikTok mungkin kesuntukan di AS – sekurang-kurangnya sebagai sebahagian daripada syarikat China yang lebih luas. Jika apl itu dimiliki oleh firma Belgium atau syarikat dari Australia, misalnya, mungkin masih terdapat kebimbangan mengenai sifat ketagihan dan perlindungan datanya, tetapi ia tidak perlu melawan tanggapan ia mewakili tingkap berbahaya bagi musuh AS.

Seperti yang ditunjukkan oleh pendengaran hari Khamis, TikTok terperangkap dalam kuasa geopolitik antara AS dan China yang jauh lebih besar daripada pangkalan penggunanya yang luas dan yang menimbulkan persoalan yang terbukti mustahil untuk dijawab – sekurang-kurangnya untuk memuaskan hati Kongres AS.

result sg

pengeluaran angka sydney

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

keluar hongkong malam ini

totobet sgp hari ini