Analisis: Bagaimana persahabatan baharu Xi Jinping dan Vladimir Putin boleh menguji AS
slot online

Analisis: Bagaimana persahabatan baharu Xi Jinping dan Vladimir Putin boleh menguji ASCNN

Ketika dua autokrat memperdagangkan penghormatan atas jamuan burung puyuh, daging rusa, salmon putih Siberia dan sorbet delima, China dan Rusia seolah-olah memunculkan kompak anti-Barat yang telah lama digeruni AS.

Lawatan negara Presiden China Xi Jinping minggu ini kepada rakannya, Presiden Vladimir Putin, datang pada saat genting perang besar Rusia di Ukraine dan kemunculan Beijing sebagai kuasa besar yang pengaruhnya kini menjangkau jauh di luar Asia.

Keseluruhan lawatan itu telah dibiaskan melalui prisma permusuhan kedua-dua negara terhadap Amerika Syarikat. Dan pada setiap langkah, Washington, memerhati dari luar, mencemuh idea China sebagai pendamai di Ukraine, menuduh Xi menawarkan perlindungan diplomatik kepada seorang pemimpin Rusia yang samseng yang baru sahaja disebut atas jenayah perang oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Tetapi sama ada China dan Rusia telah benar-benar membentuk barisan anti-AS bersatu yang telah lama digeruni oleh profesional dasar luar Washington nampaknya meragukan.

Namun, Amerika Syarikat jelas kini mempunyai cabaran dasar luar yang serius di tangannya. AS pada masa yang sama bersiap sedia untuk apa yang ramai pakar memberi amaran boleh menjadi Perang Dingin dengan China dan melancarkan perjuangan proksi di Ukraine dengan musuhnya dalam versi abad ke-20 pertarungan itu. Dan China dan Rusia, bersama-sama, mempunyai lebih banyak kapasiti untuk menggagalkan matlamat Amerika di Ukraine dan di tempat lain.

Xi dan Putin bersatu atas keutamaan dasar luar negara – memburukkan malah memusnahkan susunan dunia yang mereka percaya dibina atas kemunafikan Barat dan menafikan penghormatan sewajarnya sebagai kuasa global yang hebat. Kebencian ini telah membuak-buak dalam fikiran Putin sejak Kesatuan Soviet runtuh, dan dia telah mencuba selama bertahun-tahun untuk membentuk semula sistem antarabangsa. Tetapi menurut strategi keselamatan negara Presiden Joe Biden, China adalah satu-satunya pesaing AS yang mempunyai “kuasa ekonomi, diplomatik, ketenteraan dan teknologi untuk” membentuk semula perintah itu.

Dalam jangka pendek, cadangan perdamaian 12 perkara China untuk perang di Ukraine sebahagian besarnya bertentangan dengan matlamat AS dalam menghukum Moscow kerana pencerobohan tanpa provokasinya, walaupun nampaknya mempunyai peluang kecil untuk mendapat daya tarikan di Kyiv kerana ia akan mengunci rampasan Putin terhadap kawasan wilayah Ukraine. Pelan damai berasingan yang dicadangkan oleh Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky – yang termasuk perjanjian damai terakhir dengan Moscow dan tribunal khas untuk jenayah perang Rusia yang didakwa – tidak dibincangkan antara Putin dan Xi pada hari Selasa, kata Kremlin.

Tetapi walaupun China menolak apa yang dikatakan AS sebagai permintaan Rusia untuk senjata maut, hubungan ekonomi dan perdagangan negara yang berkembang dengan Moscow boleh membantu Putin kekal dalam perang untuk lebih lama lagi. Konflik yang melelahkan bukan sahaja boleh menyebabkan tenaga tentera Ukraine kering, ia juga boleh menguji keazaman AS dan negara-negara sekutu untuk terus membiayai penentangan Kyiv dan membuka jenis perpecahan politik Barat berhubung perang yang telah muncul dalam pemilihan presiden parti Republikan. Dan jika Washington kekal komited dengan mendalam di Ukraine – dan menghabiskan stok peluru dan persenjataannya sendiri, sebagai contoh – ia mungkin kurang tertumpu pada apa yang mungkin menjadi perebutan generasi dengan China di Asia. Itu sesuai dengan Beijing.

Untuk memecahkan koreografi perpaduan di Moscow minggu ini, Rumah Putih melancarkan serangan balas perhubungan awam semasa sidang kemuncak Xi-Putin. Dan ia mengukuhkan sokongan berbilion dolarnya untuk kerajaan Zelensky dengan mengumumkan pada hari Selasa penempatan sistem pertahanan peluru berpandu Patriot AS yang lebih awal daripada jangkaan. Rakyat Ukraine sedang belajar mengendalikan sistem di Fort Sill, Oklahoma, di mana lelaki dan wanita berumur 19 hingga 67 tahun menjalani latihan dari 7 pagi hingga 6 petang, enam hari seminggu, selama 10 minggu, lapor CNN Natasha Bertrand. AS juga akan mempercepatkan masa yang diperlukan untuk menghantar kereta kebal Abrams ke Ukraine dengan menghantar model lama, kata dua pegawai AS pada Selasa.

Matlamat Amerika di sini jelas – untuk menunjukkan bahawa walaupun Putin mungkin mengalu-alukan Xi dan meminta lebih banyak sokongan untuk perang kejamnya, Barat tidak berputus asa dalam sokongannya terhadap Ukraine dalam konflik yang Biden gambarkan sebagai penting untuk menyelamatkan demokrasi global daripada autokrat.

Tetapi persaingan AS dan China bermain di peringkat global yang jauh lebih luas – satu di mana Rusia, walaupun pengaruh globalnya semakin berkurangan, mungkin juga menjadi sekutu yang berguna kepada China.

Xi tidak cuba menyembunyikan bahawa perjalanannya ke Moscow adalah untuk melemahkan kuasa AS dan Barat. Sebelum dia pergi, dia memberi amaran dalam satu kenyataan bahawa “dunia kita berhadapan dengan cabaran keselamatan tradisional dan bukan tradisional yang kompleks dan saling berkaitan, merosakkan tindakan hegemoni, penguasaan dan buli” – bahasa yang biasanya dikhaskan untuk Washington.

John Kirby, penyelaras komunikasi strategik Majlis Keselamatan Negara, membentangkan kepentingan strategik dengan lebih ringkas dalam temu bual dengan Christiane Amanpour dari CNN pada hari Selasa.

“Ini adalah perkahwinan kemudahan, bukan kasih sayang, bukan cinta … di mana mereka bersilang adalah menolak Amerika Syarikat dan pengaruh kita di seluruh dunia,” kata Kirby. “Mereka ingin menukar peraturan permainan, dan dalam satu sama lain, mereka melihat kerajang yang berguna.”

Model kapitalisme autoritarian China sebagai asas untuk sistem global baharu boleh terbukti menarik kepada beberapa negeri di seluruh dunia, kerana ia berusaha untuk membina hubungan di Afrika, Amerika tengah dan tempat lain. Sesetengah negara di “Selatan global,” seperti Afrika Selatan misalnya, berkongsi antipati China untuk beberapa dasar yang dijalankan oleh AS dan sekutunya.

Bekas duta AS ke Beijing Gary Locke berkata pada hari Selasa bahawa rundingan Xi dan Putin berakar umbi dalam permusuhan kedua-dua negara terhadap kuasa AS.

“China cuba menampilkan dirinya sebagai sejenis kuasa baharu, menentang kuasa Barat atau perintah Barat. China dan kebanyakan negara lain yang muncul jauh lebih kuat dari segi ekonomi dan politik merasakan bahawa mereka perlu mematuhi peraturan yang dibuat oleh Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah,” kata Locke di CNN “Inside Politics.” “Dan mereka merasakan bahawa mereka harus mempunyai suara dalam apa yang dipanggil undang-undang kecil kelab negara. Dan mereka benar-benar membenci sikap berat dan penguasaan Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah dari segi banyak hal ehwal dunia.”

Tetapi pada masa yang sama, cita-cita Cina dan Rusia akan menghadapi cabaran daripada fakta bahawa pakatan Barat itu lebih sihat berbanding selama bertahun-tahun di bawah kepimpinan penyatuan Biden sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Persahabatan Rusia-China mungkin juga kurang substantif daripada keangkuhan Kremlin yang mungkin dicadangkan. Tidak ada tanda-tanda dari sidang kemuncak Kremlin bahawa Xi sama ada komited untuk memberikan sokongan penuhnya di belakang Putin dengan mempersenjatai tentera Rusia di Ukraine atau bahawa dia telah memujuk pemimpin Rusia itu menjauhi jalan kejamnya dengan cara yang mungkin menghalalkan statusnya sebagai pendamai. .

Dan memandangkan model China-Rusia bergantung pada autokrasi dan intimidasi, dan Moscow semakin menjadi pariah dan pendekatan nasionalistik China juga telah membimbangkan beberapa kuasa yang lebih kecil, ada sebab untuk mempersoalkan sejauh mana keberkesanan serangan diplomatik global bersama mungkin.

Idea pakatan strategik Rusia-China telah lama menyibukkan pembuat dasar AS.

Pembukaan pentadbiran Nixon ke Beijing pada 1970-an adalah sebahagiannya berdasarkan pembahagian Republik Rakyat dan Kesatuan Soviet, walaupun pertentangan wilayah dan bersejarah antara gergasi komunis telah wujud sebelum inisiatif AS. Selepas Perang Dingin, Rusia dilihat sebagai ancaman kepada AS – sehingga tindakan keras Putin menentang Washington sejak dua dekad lalu.

Salah seorang arkitek paling dihormati dasar Perang Dingin AS, diplomat George Kennan, telah memberi amaran sebelum kematiannya bahawa pengembangan NATO ke bekas negara pakatan Warsaw di Eropah Timur boleh mendorong Rusia ke tangan Beijing. Dalam diarinya pada 4 Januari 1997, beliau meramalkan bahawa Moscow akan bertindak balas seolah-olah ia telah menjadi mangsa, memperjuangkan lagi masyarakatnya dan “membangunkan hubungan yang lebih erat dengan jiran-jiran di timur, terutamanya Iran dan China, dengan tujuan untuk membentuk negara yang kuat. blok tentera anti-Barat sebagai pengimbang kepada NATO yang mendesak untuk menguasai dunia.”

Kedua-dua China dan Rusia baru-baru ini bergerak lebih dekat dengan Iran – satu lagi musuh bebuyutan AS. Tetapi hubungan mereka, untuk semua kata-kata hangat di Kremlin minggu ini, masih jauh dari hubungan ketenteraan dan ia bukan pakatan rasmi seperti itu, sebagai contoh, yang dikekalkan oleh AS di Eropah untuk menghalang Rusia dan di Pasifik , sebahagiannya untuk mengimbangi kuasa China.

Amerika Syarikat, sebagai sebahagian daripada ulasan luar pentasnya pada sidang kemuncak itu, telah cuba mengekalkannya, memberi amaran selama berminggu-minggu bahawa China tidak seharusnya menyediakan senjata atau peluru yang amat diperlukan oleh Moscow dengan tenteranya bergelut di banyak bidang menentang penentangan sengit Ukraine. .

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg memperbaharui amaran itu pada hari Selasa.

“Kami tidak melihat sebarang bukti bahawa China menghantar senjata maut kepada Rusia, tetapi kami telah melihat beberapa tanda bahawa ini adalah permintaan daripada Rusia, dan ini adalah isu yang dipertimbangkan di Beijing oleh pihak berkuasa China,” Stoltenberg kepada pemberita di Brussels.

Walau bagaimanapun, persoalan sama ada China akan menyediakan senjata kepada Rusia adalah persoalan yang rumit.

Tindakan sedemikian akan cenderung untuk mengurangkan reputasi kerana mengelak gerakan dasar luar negara yang berani di luar wilayahnya, dan akan menyatukannya bersama kuasa paria di Moscow. Ekonomi China mungkin akan menghadapi sekatan antarabangsa yang ketat, pada masa ia telah bergelut untuk mencipta semula kadar pertumbuhan yang meruncing. Beijing mungkin bukan sahaja memburukkan lagi hubungannya dengan Washington, tetapi juga boleh mengganggu hubungan ekonomi yang sama pentingnya dengan Kesatuan Eropah.

China sudah pun mendapat faedah yang ketara daripada perang di Ukraine – dari segi peningkatan perdagangan dan kapasiti untuk membeli gas dan minyak Rusia yang dipotong harga yang disekat daripada pasaran Eropah. Sekatan boleh menjadi imbangan balas yang tidak diingini kepada situasi itu.

Sejarah juga mencadangkan bahawa Beijing biasanya menetapkan strateginya semata-mata berdasarkan pengiraan kejam terhadap kepentingan diri negaranya. Oleh itu, imej globalnya – dan matlamat utama untuk mewujudkan sistem politik dan diplomatik alternatif kepada tatanan global yang diterajui Barat – mungkin lebih baik dilayan dengan menyamar sebagai pendamai di Ukraine, dan bukannya sebagai perisai Putin dalam perang proksi yang mungkin akan hilang oleh Rusia. .

Oleh itu, walaupun ada sebab untuk AS bimbang tentang bagaimana kerjasama Rusia-China mungkin berkembang selepas sidang kemuncak itu, nampaknya tidak mungkin menjadi pengubah permainan yang Putin – yang dalam bahasa badan dan retorik bertemu dengan rakan kongsi muda – mungkin suka. ia menjadi.

lagutogel sgp

hasil pengeluaran sidney hari ini

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka keluar hongkong mlm ini

togel hari ini