Analisis: “Senarai keinginan Cina” Putin mungkin berubah menjadi angan-angan
slot online

Analisis: “Senarai keinginan Cina” Putin mungkin berubah menjadi angan-anganCNN

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menjemput “rakan karib” antarabangsanya, pemimpin China Xi Jinping, ke Moscow untuk lawatan negara selama tiga hari mulai 20 Mac. Pasti ada banyak acara bersulang, roti bakar champagne, sidang akhbar utama dan – secara tertutup – perbincangan serius.

Bagi Xi, ia adalah perjalanan berprofil tinggi: lawatan negara pertamanya ke mana-mana negara sejak dilantik kepada penggal ketiga yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam jawatan. Pegawai Kremlin berkata kedua-dua pemimpin itu akan menandatangani “dokumen penting” yang akan “mengeratkan hubungan” dan mengukuhkan kerjasama ekonomi. Tetapi bagi kedua-dua lelaki, perjalanan ini lebih daripada sekadar bab lain dalam apa yang mereka berdua nyatakan sebagai persahabatan “tiada had”.

Bagi Putin, ia adalah sambutan yang mengalu-alukan sokongan daripada sekutu terbesarnya selepas setahun kegagalan ketenteraan untuk mencapai apa yang dipanggil matlamatnya “menyah-Nazifikasi dan menyahkan tentera” Ukraine. Tentera Putin sedang membakar perkakasan tentera, peluru – dan lelaki. Dia telah menghubungi Korea Utara dan Iran untuk mendapatkan senjata dan dron, tetapi mendapatkan lebih banyak senjata, peluru dan mungkin dron dari China akan menjadi kemenangan besar bagi presiden Rusia. Walau bagaimanapun, itu boleh menjadi jualan yang sukar.

Setakat ini, Xi telah membantu Putin dengan berpegang kepada tindakan mengimbangi yang halus: enggan mengutuk perang Putin secara terbuka dan menyalahkan Barat kerana “memprovokasi” Rusia, sambil mengukuhkan hubungan ekonomi tetapi tidak memberikan bantuan ketenteraan “mematikan” kepada Moscow.

Siasatan CNN mendedahkan kontraktor pertahanan milik negara China menghantar alat ganti helikopter dan peralatan radio udara ke darat ke Rusia sepanjang 2022, tetapi itu nampaknya tidak menambah “senjata maut”.

Amerika Syarikat mendakwa Beijing “menimbang” memberikan bantuan ketenteraan tetapi, setakat ini, pentadbiran Biden mengatakan ia tidak melihat “tiada petunjuk” kepimpinan China telah memutuskan untuk meneruskan.

Walaupun Putin nampaknya berhasrat untuk bertarung hingga ke penamat di Ukraine, Xi tiba di Moscow cuba membakar kelayakannya dengan pelan 12 mata yang akan bermula dengan gencatan senjata. Kementerian Luar China berkata cadangan itu “bermula kepada satu ayat, iaitu menggesa keamanan dan menggalakkan perbincangan.”

Kremlin berkata rancangan itu patut mendapat “perhatian berhati-hati” tetapi jurucakap Majlis Keselamatan Negara Presiden Joe Biden, John F. Kirby, berkata gencatan senjata yang dicadangkan adalah sama dengan “ratifikasi penaklukan Rusia,” membenarkan tentera Rusia kekal di tempat, menduduki bahagian. sebuah negara yang berdaulat.

Xi juga membuat tawaran ke Ukraine, membenarkan Menteri Luar China bercakap dengan rakan sejawatannya dari Ukraine, menggesa rundingan damai. Adakah Xi akan menghubungi Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky selepas pertemuannya dengan Putin?

Putin mempunyai perkara lain dalam senarai keinginan Cinanya. Sekatan Barat memotong akses Moscow kepada mikrocip dan teknologi canggih lain yang penting untuk kompleks perindustrian tentera Putin; China adalah pengeluar utama komponen tersebut. China, bagaimanapun, menghadapi dilema: ia secara rasmi menentang sekatan ekonomi tetapi – setakat ini sekurang-kurangnya – cuba untuk tidak melanggarnya, bimbang syarikat China sendiri mungkin akan dikenakan sekatan.

Pemimpin Rusia itu mahukan lebih banyak perdagangan dengan China, dan Beijing sedang lapar untuk mendapatkan lebih banyak minyak Rusia, tetapi terdapat kelemahan untuk Putin. Eropah telah berhenti mengimport minyak Rusia dan kebanyakan gas asli. Rusia menebusnya dengan menjual ke India dan China – tetapi pada harga diskaun.

Dalam senarai hasrat geopolitik Putin, Xi telah menyatakan solidariti dengan Putin tetapi dia nampaknya tidak begitu bersetuju dengan serangan Putin terhadap Ukraine – sekurang-kurangnya secara terbuka. Walaupun presiden Rusia telah membuat beberapa bertudung nipis ancaman untuk menggunakan senjata nuklear, Xi telah memberi amaran terhadap sebarang tindakan sedemikian. Mengenai isu penting kedaulatan, Beijing melakukan satu lagi tindakan mengimbangi dengan tidak mengkritik pencabulan Rusia terhadap kedaulatan Ukraine, pada masa yang sama menegaskan semula bahawa kedaulatan dan integriti wilayah semua negara mesti dipertahankan. China sedang memerhatikan perang Ukraine, mengambil nota dan membuat kesimpulan untuk sebarang kemungkinan masa depan bahawa Beijing mungkin menyerang Taiwan dan itu rumit: menegaskan bahawa kedaulatan China dihormati, sambil menafikan dakwaan Taiwan ke atas Taiwan.

Namun, ketika Putin dan Xi duduk untuk berbincang, mereka nampaknya bersetuju tanpa ragu-ragu tentang satu perkara: kedua-duanya mahu menamatkan “perintah dunia liberal” pasca Perang Dunia II yang dijamin oleh Amerika Syarikat. Kedua-duanya mahu mencabar hegemoni ketenteraan dan ekonomi AS. China mungkin secara senyap-senyap mengalu-alukan kemenangan Rusia yang memalukan AS dan sekutu barat Ukraine.

Tetapi sementara Putin adalah “percaya sejati” dalam kematian Barat, Xi pastinya kecewa dengan prestasi tentera Rusia yang goyah di medan perang. Waran tangkap Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk Putin atas dakwaan jenayah perang adalah satu lagi tanda yang merisaukan bagi rakan strategik itu, walaupun Rusia mahupun China tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah. Ekonomi Rusia yang rosak tidak dapat menebus kehilangan pasaran Eropah dan Amerika yang mungkin akan berlaku jika China sepenuh hati memihak kepada Rusia.

“Senarai keinginan Cina” Putin mungkin ternyata masih angan-angan.

result keluaran sgp

result pengeluaran sidney

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka keluar hk

sgp hari ini