Antonov An-225: Ukraine berkata gergasi penerbangan akan bangkit semula
slot online

Antonov An-225: Ukraine berkata gergasi penerbangan akan bangkit semula


Hostel, Ukraine
CNN

Kon hidung tercabut pesawat kargo Antonov An-225 menjulang di atas Yevhen Bashynsky.

Dikenali sebagai Mriya, atau “Mimpi,” pesawat leviathan itu adalah kebanggaan Ukraine dan Bashynsky, 38 tahun, salah seorang juruterbangnya.

Ini adalah kali pertama Bashynsky kembali untuk melihat apa yang tinggal di Mriya.

“Sangat sukar untuk berada di sini dan melihat semua keadaan ini. Pesawat musnah, hangar musnah. Ia agak sukar untuk dilihat, “katanya.

Pada jam pertama perang, pasukan payung elit Rusia turun ke lapangan terbang Antonov, lapangan terbang kargo utama di Hostomel, di barat laut Kyiv. Ia sepatutnya menjadi titik utama untuk menyerang ibu negara. Serangan tidak berjalan seperti yang dirancang. Tentera Rusia di dalam lapangan terbang telah dikepung, tanpa peluang untuk membawa masuk bala bantuan dengan cepat.

Tidak lama kemudian tersebar berita di kalangan penerbangan bahawa Mriya telah rosak dalam pertempuran. Apabila tentera Ukraine merampas semula lapangan terbang itu, tahap kemusnahan menjadi jelas.

Perkhidmatan Keselamatan Ukraine berkata pada hari Rabu bahawa siasatan bersama telah dilancarkan dengan polis negara terhadap kegagalan bekas ketua syarikat Antonov milik kerajaan untuk mengarahkan pemindahan pesawat yang dirancang ke tempat selamat di Jerman.

Apabila ia terbang, Mriya telah direka untuk superlatif penerbangan: pesawat paling berat di dunia; lebar sayap terpanjang bagi mana-mana pembawa aktif; enam enjin kipas turbo dengan lebih daripada 50,000 paun tujahan setiap satu; kapasiti tampung 250 tan.

Hanya satu yang pernah disiapkan, pertama kali terbang pada tahun 1988. Ia direka untuk membawa kapal angkasa Buran – jawapan Kesatuan Soviet kepada Space Shuttle NASA – di belakangnya. Tetapi selepas kemerdekaan Ukraine, Antonov telah memperbaharui pesawat itu beberapa kali.

Pada awal 2000-an, Mriya mula beroperasi semula sebagai usaha komersial. Dari permulaan yang perlahan, ia menemui niche penting, kata eksekutif bahagian kargo Antonov Ruslan Bykovets.

Satelit, pengubah elektrik, penghantaran air selepas taufan – gergasi Ukraine mengangkut semuanya, katanya. Semasa pandemik Covid-19, ia menghantar kargo perubatan yang penting.

Juruterbang Yevhen Bashynsky berkata menerbangkan Mriya

Bashynsky, juruterbang, mengatakan bahawa pesawat itu adalah satu cabaran untuk bergerak di atas tanah, tetapi ia adalah kegembiraan untuk terbang – dengan pengikut yang ramai daripada peminat penerbangan.

“Anda tahu ia seperti merasakan anda adalah sebahagian daripada sesuatu yang hebat. Anda menyentuh sesuatu yang hebat,” katanya.

“Ia juga merupakan tanggungjawab yang besar kerana anda menarik banyak perhatian. Beberapa hari selepas anda terbang, anda boleh membuka YouTube dan melihat semua yang telah anda lakukan.”

Pada Mei tahun lalu, mungkin merasakan kepentingan simbolik bagi negaranya, Presiden Volodymyr Zelensky berkata bahawa Ukraine akan membina semula pesawat itu.

Pegawai Antonov berkata satu lagi An-225 telah dibina sebahagiannya – tetapi terbengkalai pada 1990-an kerana kekurangan dana. Pelan semasa adalah untuk menggunakan apa yang mereka sudah ada sebagai asas untuk pesawat baharu.

Jurutera dan juruteknik telah memeriksa serpihan Mriya di Hostomel untuk mengeluarkan bahagian yang berguna. Mereka akhirnya akan mengeluarkan salah satu sayap gergasinya untuk cuba memulihkannya, kata pereka Antonov Valerii Kostiuk.

“Pesawat itu akan dilengkapi dengan enjin moden. Peralatan on-board elektronik baharu akan dipasang pada pesawat. Syarikat terkenal akan terlibat,” katanya.

Syarikat mana itu dan bagaimana Ukraine mampu membina pesawat itu tidak jelas, atau belum didedahkan oleh pegawai syarikat. Adalah mustahil untuk mengatakan dengan tepat berapa kos pembinaan semula pesawat itu, tetapi beberapa anggaran meletakkannya hampir satu bilion dolar AS. Eksekutif Antonov Bykovets memahami bahawa ia tidak akan menjadi keutamaan bagi sebuah negara yang hancur akibat peperangan.

Namun, katanya, ia perlu dilakukan.

“Pesawat ini adalah simbol Ukraine,” katanya. “Ia adalah simbol seperti Burj Khalifa atau Patung Liberty.”

sgp results

pengeluaran angka sydney

sidney

angka hk keluar hari ini

totobet sg