Apabila banjir meningkat, bandar-bandar ini direka bentuk untuk bekerja dengan — bukan menentang — air
slot online

Apabila banjir meningkat, bandar-bandar ini direka bentuk untuk bekerja dengan — bukan menentang — airCNN

Hubungan bandar dengan air adalah keseimbangan yang rapuh. Terlalu sedikit membawa kepada landskap kering dan kekurangan air; terlalu banyak boleh menyebabkan banjir maut, menghanyutkan rumah, nyawa dan mata pencarian.

Tahun lalu banjir teruk menyebabkan kemusnahan di seluruh dunia, termasuk di Nigeria, Pakistan dan Australia. Dan ia diramalkan akan menjadi lebih teruk. Sebahagian daripada bandar terbesar di Asia dijangka berada di bawah air menjelang akhir abad ini. Pantai AS dijangka menyaksikan kenaikan paras laut 10 hingga 12 inci menjelang 2050.

Untuk melindungi diri mereka sendiri, bandar telah cenderung untuk menumpukan pada usaha menghalang air keluar, selalunya bertukar kepada konkrit: Membina tembok, empangan dan “infrastruktur kelabu” lain.

“Pendekatan ini berfungsi dengan baik apabila mungkin untuk meramalkan tahap dan jumlah kejadian banjir, tetapi mempunyai batasan serius dalam ketidakpastian iklim semasa,” Elisa Palazzo, pensyarah kanan di Sekolah Alam Bina UNSW Sydney, memberitahu CNN.

Memandangkan krisis iklim terus mengancam bandar dan membentuk semula garis pantai, ia mendorong sesetengah orang untuk mencuba cara yang berbeza. Kawasan bandar yang terdedah ini berusaha untuk menggunakan, bukannya menentang, air dengan memasukkannya ke dalam fabrik bandar – menyerapnya apabila terdapat terlalu banyak; mengekalkannya apabila terdapat terlalu sedikit.

Sama ada usaha ini boleh ditingkatkan dengan cukup cepat untuk memenuhi keterukan cabaran iklim yang dihadapi oleh bandar masih belum jelas. Tetapi mereka menunjukkan kemungkinan apabila bandar berhenti melihat air hanya sebagai ancaman untuk dikawal oleh konkrit.

Begini cara lima bandar cuba menuntut semula hubungan mereka dengan air.

Bangkok – dibina di dataran banjir Sungai Chao Phraya – sangat terdedah kepada banjir. Pada tahun 2011, banjir yang dahsyat membanjiri bandar itu, membunuh beratus-ratus orang.

Untuk menambah tekanan, apabila paras air di Teluk Thailand meningkat, bandar yang mempunyai hampir 11 juta penduduk itu, yang terletak pada ketinggian kira-kira 1.5 meter dari paras laut, semakin tenggelam akibat peningkatan urbanisasi.

Arkitek Thai Kotchakorn Voraakhom, yang mengasaskan firma seni bina landskap Landprocess, telah mendedikasikan banyak kerjanya untuk memahami cara mereka bentuk yang lebih baik untuk banjir dengan bertanya: “Bagaimana jika kita boleh mereka bentuk bandar untuk bekerja dengan alam semula jadi dan bukannya menentangnya?”

“Perubahan iklim menyebabkan bandar tenggelam, dan infrastruktur semasa kami menjadikan kami lebih terdedah kepada banjir yang teruk,” katanya kepada CNN.

Salah satu penyelesaiannya untuk Bangkok ialah Centenary Park di Universiti Chulalongkorn di tengah Bangkok – kawasan hijau yang jarang ditemui di bandar yang kekurangannya.

Taman ini direka untuk bekerja dengan air, bukan menentangnya.

Disiapkan pada 2017, taman seluas 11 ekar (45,000 meter persegi) direka bentuk untuk berfungsi dengan dan menangkap air. Dibina di atas cerun, ia mampu menyalurkan air melalui taman dan tanah lembap buatannya, kemudian ke dalam kolam tadahan.

Mungkin ciri paling cerdiknya tidak dapat dilihat. Di bawah taman itu terdapat tangki bawah tanah yang mampu menampung 160,000 gelen air. Secara keseluruhan taman ini boleh menampung sehingga satu juta gelen air.

Konsep untuk taman itu datang dari idea pipi monyet, kata Voraakhom kepada New York Times. Monyet menggunakan pipi mereka untuk menyimpan makanan untuk dimakan apabila dia lapar; itulah yang taman bertujuan untuk melakukan dengan air.

Ruang hijau juga boleh membantu mengurangkan pencemaran udara dan mengurangkan kesan pulau haba bandar, di mana bandar padat dan berat konkrit memerangkap haba. Walaupun Taman Centenary hanyalah sebahagian kecil bandar, Voraakhom berkata ia adalah contoh perkara yang boleh dilakukan.

China, yang mengalami kedua-dua banjir dan kemarau, telah lama menjadi penyokong “bandar span.” Idea ini adalah untuk membolehkan bandar menyerap dan mengekalkan lebihan air dengan reka bentuk yang tertumpu pada alam semula jadi, termasuk taman, bumbung hijau, tanah lembap dan kaki lima telap – membenarkan air meresap ke dalam tanah dan mengalir keluar.

Pada 2015, kerajaan mengumumkan skim perintis 16 bandar span, sebahagiannya didorong oleh banjir teruk yang melanda Beijing pada 2012, membunuh hampir 80 orang dan menyebabkan kerosakan yang meluas. Banyak lagi projek telah ditambah.

“Semua bandar cuba menahan air seperti musuh,” kata arkitek dan profesor Kongjian Yu, pengasas firma reka bentuk Turenscape dan perintis bandar span. Matlamat bandar span adalah untuk “memberi air lebih banyak ruang,” katanya kepada CNN.

Taman Sungai Yongxing di Beijing ialah salah satu daripada banyak projek bandar span Yu. Dahulu saluran saliran konkrit, Turenscape mengubahnya menjadi “sungai span”, yang direka untuk menguruskan air banjir dan menapis air hujan.

Rangkaian laluan menghubungkan taman, yang penuh dengan tumbuhan dan pokok, termasuk pokok willow, epal ketam dan pokok hawthorn. Ia juga mempunyai taman permainan untuk kanak-kanak serta padang sukan.

Apabila bandar span berkembang pesat di China, terdapat beberapa persoalan mengenai keupayaan mereka untuk menghadapi hujan dan ribut yang lebih lebat, yang menjadi lebih teruk oleh perubahan iklim. Pada 2021, bandar Zhengzhou, di wilayah Henan, yang merupakan sebahagian daripada inisiatif bandar span, mengalami hujan lebat yang mengorbankan hampir 300 orang.

Tetapi bagi Yu, bandar span menawarkan pembetulan yang perlu kepada kesilapan yang telah dibuat semasa bandar berkembang, termasuk merosakkan dan memusnahkan sungai dan tanah lembap serta pergantungan berat pada konkrit.

Belanda, kira-kira satu pertiga daripadanya terletak di bawah paras laut, cuba bekerja dengan air dengan membina secara literal di atasnya.

Rotterdam adalah rumah kepada tenusu terapung pertama di dunia, yang dibuka pada 2019, serta taman terapung yang diperbuat daripada sisa dan juga bangunan pejabat terapung.

Dan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, idea rumah terapung semakin mendapat perhatian.

Di kejiranan Schoonschip di utara Amsterdam, firma seni bina Space&Matter telah mereka bentuk komuniti 30 buah rumah di atas air. Pembinaan telah siap pada 2021 dan kini menempatkan lebih 100 penduduk.

“Pemikiran di sebalik rumah terapung datang seperti logik apabila tinggal di bandar seperti Amsterdam. Air dan tanah berjalin,” kata Jeroen Dellensen, salah seorang daripada tiga pengasas, bersama Jaspar Jansen dan Chris Collaris, firma reka bentuk i29, yang mereka bentuk salah satu rumah dalam komuniti itu.

Dibina dengan bingkai kayu dan bertebat dengan guni dan jerami, rumah itu dilengkapi dengan pam haba dan panel solar. Taman bumbung bertujuan untuk membantu mereka menyejukkan pada musim panas serta menyerap air hujan.

Jeti fleksibel menghubungkan rumah antara satu sama lain dan ke tanah. Mereka direka bentuk untuk naik dan turun dengan pasang surut air.

“Schoonschip berusaha untuk berfungsi sebagai prototaip untuk menangani kawasan pantai dan delta di bawah tekanan. Daripada melawan kenaikan paras laut, kita harus menyesuaikan diri dan menerima air sebagai keadaan bandar, “kata Tom Kolnaar, pengurus komunikasi di Space&Matter, kepada CNN.

Komuniti itu direka bentuk untuk menahan perubahan paras air dalam beberapa dekad akan datang, tetapi ia memerlukan sokongan infrastruktur tambahan untuk menahan paras laut yang lebih tinggi yang diunjurkan melebihi itu, kata Kolnaar.

Beberapa negara lebih berisiko daripada krisis iklim berbanding Maldives. Sebahagian besar kepulauan lebih daripada 1,000 pulau di Lautan Hindi terletak kurang daripada satu meter di atas paras laut.

Ancaman banjir, digabungkan dengan keperluan untuk lebih banyak perumahan, memacu projek daripada kerajaan – dengan kerjasama pemaju Dutch Docklands – untuk membina bandar terapung baharu.

Ia sejenis “bandar tekno … [but] dengan rupa dan nuansa perkampungan nelayan lama dari Maldives,” Koen Olthuis, pengasas Waterstudio, firma yang mereka bentuk bandar itu, memberitahu CNN.

Terletak di lagun kira-kira 10 minit dengan bot dari ibu kota Male, bandar ini akan diperbuat daripada satu siri unit terapung yang dibina secara tempatan dan ditarik keluar ke dalam air. Mereka akan dilekatkan pada dasar laut di atas tiang teleskopik yang akan membolehkan bandar itu naik turun bersama ombak dan menghadapi kenaikan paras laut.

Olthuis berkata kesan alam sekitar dinilai dengan teliti. Reka bentuk itu berdasarkan batu karang otak dan keupayaannya untuk mencari “keseimbangan antara ruang dan keterbukaan,” jelasnya, sambil menambah bahawa bandar itu akan kelihatan seperti batu karang dari atas. Matlamatnya ialah sebuah bandar padat yang menyediakan ruang yang cukup untuk orang ramai sambil memastikan cahaya matahari yang cukup sampai ke dasar laut di bawahnya. Tebing karang tiruan akan dipasang di bawah bandar untuk mewujudkan ekosistem karang.

Pembinaan bermula dengan bersungguh-sungguh menjelang akhir tahun ini dan dijangka siap pada permulaan 2028.

Bandar terapung telah dikritik kerana menawarkan penyelesaian perumahan yang akan menjadi terlalu mahal, tetapi Olthuis berkata keterjangkauan adalah keperluan yang ditetapkan oleh kerajaan di Maldives. Sasarannya adalah untuk 90% penduduk tempatan ke Maldives dan rumah-rumah itu akan berada pada paras harga yang sama seperti hartanah serupa di Male, katanya.

“Terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk pembangunan seperti ini,” kata Olthuis, yang berkata firmanya mempunyai banyak permintaan tentang bandar terapung: “Bukan kerana orang suka idea hidup di atas air, tetapi kerana ia boleh menjadi penyelesaian untuk keperluan itu. untuk ruang dan keselamatan yang disebabkan oleh kesan perubahan iklim.”

Pada tahun 2011, Copenhagen mengalami semburan awan – ribut hujan yang sangat mendadak dan merosakkan yang menyebabkan hujan berbulan-bulan selama beberapa jam, menyebabkan sebahagian bandar di bawah air semeter. Kerosakan adalah besar, dianggarkan sekitar $1 bilion.

Bencana itu membebankan rancangan iklim bandar itu. Salah satu jawapannya ialah Enghaveparken – sebuah “taman iklim” yang besar.

Taman itu, yang bermula sejak tahun 1928, telah direka bentuk semula oleh firma seni bina Tredje Natur (Third Nature). “Ia adalah sejenis situasi tangkapan 22,” Fleming Rafn, rakan pengasas Tredje Natur, memberitahu CNN. Mereka perlu mencari cara untuk mengekalkan warisan taman itu, sambil menyediakannya untuk masa depan acara iklim yang lebih ekstrem.

Taman yang direka bentuk semula, yang terletak di bahagian bawah bukit, adalah berdasarkan idea untuk mempunyai ruang untuk air.

Sebuah gelanggang hoki konkrit diturunkan 3 meter, dan akan menjadi titik permulaan untuk menampung air banjir. Selepas gelanggang penuh, air boleh mengalir ke taman mawar yang tenggelam dan akhirnya ke tasik. Taman ini juga mempunyai lembangan bawah tanah, yang menuai air hujan dari kawasan kejiranan.

Dinding perimeter di sekeliling taman akan menyimpan air yang terkandung dan dibina dengan cara yang bermakna semua pokok bersejarah boleh kekal di tempat mereka berada, kata Rafn.

Dalam peristiwa 100 tahun yang melampau, keseluruhan taman seluas 35,000 meter persegi (380,000 kaki persegi) boleh diisi dengan air dari hujung ke hujung, di mana ia boleh dibendung sehingga banjir telah mereda cukup untuk air dilepaskan ke dalam sistem pembetung. Taman ini boleh menampung sekitar 6 juta gelen.

Matlamatnya adalah untuk menghubungkan semula manusia dengan alam semula jadi dan kesan krisis iklim, kata Rafn. “Sangat sukar untuk kita memahami iklim dan hubungan kita sendiri dengannya, dan bagaimana kita sebagai individu benar-benar mengambil bahagian dalam sesuatu yang abstrak ini, dan saya fikir menjadikannya nyata mempunyai janji besar dari segi menjadikannya lebih rendah. -perbincangan ke Bumi.”

t0gel singapura

pembukaan sydney

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

pengeluaran hk kemarin

toto bet singapura