Apakah yang perlu saya lakukan jika penerbangan saya telah dibatalkan atau ditangguhkan?
slot online

Apakah yang perlu saya lakukan jika penerbangan saya telah dibatalkan atau ditangguhkan?CNN

Gangguan komputer. cuaca buruk. Kekurangan kakitangan. Crunch hari raya. Banyak perkara yang boleh menyebabkan penerbangan ditangguhkan atau dibatalkan.

Dalam insiden meluas terkini, lebih 1,800 penerbangan Southwest Airlines telah ditangguhkan setakat 12:30 tengah hari ET Selasa, 18 April, kerana “isu sambungan data akibat kegagalan tembok api.” Pentadbiran Penerbangan Persekutuan mengeluarkan hentian darat, yang telah ditarik balik sekitar 11 pagi ET.

Dalam siaran berita, syarikat penerbangan itu meminta yang terjejas “pengembara menggunakan Southwest.com untuk menyemak status penerbangan atau melawat Ejen Perkhidmatan Pelanggan Southwest Airlines di lapangan terbang untuk mendapatkan bantuan dengan keperluan perjalanan.”

Jika anda telah terjejas oleh gangguan ini, klik di sini untuk mendapatkan butiran tempahan semula dan nombor telefon yang boleh anda hubungi.

Di sebalik kejadian hari Selasa, berikut ialah beberapa nasihat umum untuk membantu pengembara menavigasi sistem apabila penerbangan ditangguhkan atau dibatalkan. Petua yang boleh diambil tindakan diserlahkan dalam huruf tebal:

Beberapa hari sebelum taufan bom Disember 2022, banyak syarikat penerbangan AS menawarkan penumpang mereka peluang untuk menukar penerbangan mereka tanpa sebarang bayaran.

Apabila anda mengetahui peristiwa cuaca utama diramalkan, cepat dapatkan tawaran penepian itu, kata Scott Keyes, pengasas Penerbangan Murah Scott. Burung awal mempunyai pilihan terbaik daripada cacing yang tinggal (iaitu tempat duduk dan penerbangan).

Seburuk apa pun untuk mengetahui penerbangan anda telah ditangguhkan untuk masa yang lama, atau lebih teruk, dibatalkan, adalah lebih baik untuk mengetahui dari keselesaan rumah atau bilik hotel dan membuat pengaturan baharu dari sana.

“Semak status penerbangan anda sebelum anda pergi ke lapangan terbang. Kebanyakan pemberitahuan ini tidak berlaku pada saat-saat akhir,” kata Keyes. “Selamatkan diri anda memandu ke lapangan terbang.”

Keyes memberitahu CNN Travel dalam temu bual bahawa anda harus melakukannya daftar untuk makluman teks percuma syarikat penerbangans mengenai status penerbangan apabila anda membeli tiket anda. Anda juga harus memuat turun apl pembawa anda.

Anda juga boleh meletakkan syarikat penerbangan dan nombor penerbangan anda terus ke dalam bar carian Google untuk mendapatkan semula status dengan cara itu. Itu juga berguna untuk rakan atau keluarga yang bersedia untuk menjemput anda.

Keyes juga mencadangkan menyemak laman web FlightAware untuk menjejaki trend penerbangan yang lebih besar di seluruh negara.

Kadangkala, kelewatan dan pembatalan berlaku selepas anda tiba di lapangan terbang. Apabila berita buruk telah disampaikan, apakah yang perlu anda lakukan?

Keyes berkata kepada pergi secepat mungkin ke meja ejen syarikat penerbangan – dan bersedia untuk berbilang tugas semasa anda berada dalam barisan.

Cepat adalah kata kunci di sini. “Ia akan membuat perbezaan siapa yang tiba dahulu. Ia didahulukan, dilayan dahulu. Memposisikan diri anda dekat dengan meja boleh membuahkan hasil, “kata Keyes.

Kemudian anda mungkin mahu hubungi pembawa anda semasa anda menunggu. Bergantung pada tempat anda dalam barisan, ia mungkin lebih cepat untuk sampai ke pusat panggilan. “Apa sahaja yang berlaku dahulu, hebat,” katanya.

Panggilan ke nombor domestik AS mungkin menunggu lama. Keyes mencadangkan cuba pusat panggilan antarabangsa untuk pembawa anda sebaliknya.

“Kebanyakan pengembara yang berpangkalan di AS tidak terfikir untuk menghubungi talian bantuan Kanada untuk Delta. Anda mungkin menghubungi ejen dengan lebih cepat. Mereka semua boleh mengendalikan tempahan anda dengan cara yang sama.”

Anda juga boleh gunakan kiosk layan diri, kata American Airlines. “Imbas pas masuk anda atau masukkan pengesan rekod anda untuk melihat butiran perjalanan anda yang dikemas kini. Dari sana anda juga boleh menukar penerbangan anda dan mencetak pas masuk baharu anda.”

Laman web nasihat perjalanan Travel Lens mencadangkan menggunakan media sosial untuk kelebihan anda.

“Tidak semua pasukan perkhidmatan pelanggan membantu seperti yang sepatutnya dan menghubungi mereka melalui panggilan telefon tidak selalu mudah,” katanya kepada CNN Travel dalam e-mel.

“Syarikat penerbangan menghargai reputasi mereka di media sosial dan platform seperti Twitter adalah cara terbaik untuk berhubung dengan pekerja. Jika anda menggunakan Twitter untuk menghubungi, maka penting untuk kekal sopan dan tenang kerana ini akan memihak kepada anda.”

Penumpang menunggu dalam barisan untuk mendaftar masuk bagi penerbangan mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Dulles di Dulles, Virginia, pada hari Isnin, 27 Disember.

Sama ada anda berurusan dengan ejen secara peribadi atau melalui telefon, cara anda mendekati sesuatu boleh membuat perbezaan yang besar. Itu bermula dengan sikap.

“Madu menarik lebih banyak lalat daripada cuka,” kata Keyes. “Lihat ini dari perspektif ejen syarikat penerbangan. Mereka benar-benar berurusan dengan pelanggan yang marah sejak wabak itu bermula. Ejen adalah orang yang paling mempunyai keupayaan untuk membantu anda.

Bertanya dengan baik dan penuh simpati jauh lebih berkemungkinan untuk mendapatkan apa yang anda mahukan daripada menjadi bodoh mengenainya.”

Dia mempunyai petua lain apabila tiba giliran anda untuk bercakap dengan ejen tentang membuat pengaturan baharu: “Bersedialah untuk menawarkan pilihan anda sendiri. Melakukan penyelidikan anda sendiri sangat membantu.”

Ejen anda boleh mempercepatkan perkara jika anda telah mencari laluan baharu dan kemungkinan cadangan semasa anda menunggu. Bersedia untuk menerangkan apa yang anda mahukan.

Jika anda telah menempah melalui Expedia atau tapak pihak ketiga yang lain, anda perlu berurusan melaluinya apabila terdapat pembatalan.

Jika harganya sama, Keyes mencadangkan anda tempah terus dengan syarikat penerbangan. Sekiranya berlaku kesilapan, “ia menjadikannya lebih rumit dengan berbilang set dasar” apabila anda menempah melalui pihak ketiga.

US PIRG, kumpulan advokasi pengguna, mencadangkan anda elakkan singgah semasa membuat tempahan jika bolehe. Lebih banyak kali anda berhenti, lebih banyak peluang untuk sesuatu yang tidak kena.

Kumpulan itu juga menyokong nasihat daripada Keyes kepada bersikap baik dan sopan kepada ejen tetapi juga mengatakan pengguna harus gigih berusaha untuk menyelesaikan keadaan dengan memuaskan.

Kerjasama antara syarikat penerbangan boleh memihak kepada anda.

“Apabila penerbangan dibatalkan, banyak syarikat penerbangan mempunyai pilihan meletakkan anda dalam penerbangan syarikat penerbangan lain kerana mereka mempunyai perjanjian antara talian,” Lousson Smith, pakar operasi produk di Penerbangan Murah Scott, memberitahu CNN Travel pada Jun 2022.

“Ini bermakna, sebagai contoh, jika Delta mengalami gangguan perkhidmatan tetapi Amerika menjalankan penerbangan ke destinasi anda, anda mungkin boleh menaiki penerbangan itu.”

“Jika anda memilih untuk tidak ditempatkan pada penerbangan kemudian dan anda menempah tiket baharu daripada poket anda sendiri, anda berhak mendapat bayaran balik tunai, walaupun itu mungkin tidak membantu anda sampai ke tempat yang anda perlu pergi,” kata Smith. “Seperti yang kita semua tahu, penerbangan saat akhir adalah sangat mahal.”

Apa yang anda lakukan jika nampaknya anda tidak akan dapat terbang keluar sehingga keesokan harinya dan anda tidak berada di bandar asal anda?

Minta syarikat penerbangan untuk menempatkan anda di hotel atau memberi anda baucar hotel. Mereka mungkin melakukannya; mereka mungkin tidak. Ia tidak dikehendaki oleh undang-undang,” kata Keyes.

Mereka kurang berkemungkinan melakukannya jika ia berkaitan cuaca, katanya, berbanding jika masalah itu adalah isu mekanikal dengan pesawat atau isu kakitangan.

Perkara yang mungkin anda peroleh bergantung pada syarikat penerbangan itu sendiri dan keadaan khusus tentang sebab penerbangan dibatalkan.

Kenali dasar. Sebagai contoh, Delta Air Lines berkata ia akan memberikan baucar hotel dalam beberapa keadaan jika perjalanan terganggu selama lebih daripada empat jam selepas waktu berlepas yang dijadualkan apabila kelewatan adalah antara 10 malam hingga 6 pagi

Apa sahaja yang anda lakukan, sekurang-kurangnya bertanya, kata Keyes. Baucar untuk hotel dan juga pengangkutan darat dan makanan tidak mungkin ditawarkan begitu sahaja.

Dalam sesetengah kes, syarikat penerbangan akan menyediakan penginapan kepada anda, kata Smith, tetapi ia adalah berdasarkan kes demi kes dan tidak pernah dijamin.

Selain itu, kad kredit anda boleh menjadi rakan anda dalam situasi ini.

“Berita baiknya ialah banyak kad kredit menawarkan perlindungan perjalanan seperti pembayaran balik jika pembatalan penerbangan memaksa anda untuk mendapatkan hotel, makanan, dsb. Smith berkata. “Perlindungan perjalanan ini biasanya disertakan secara automatik selagi anda menggunakan kad itu untuk membayar penerbangan anda. Google kad kredit anda serta perlindungan perjalanan untuk melihat tawaran khusus yang dibawa oleh kad anda.”

Jika penerbangan anda tertunda dan bukannya dibatalkan secara langsung, anda mungkin ingin menimbang sama ada untuk menunggu di lapangan terbang. Bergantung kepada keadaan peribadi anda, memburu di sana selama lima atau enam jam mungkin lebih mudah daripada pergi dan balik hotel. Juga, Keyes berkata, semak sama ada terdapat hotel di dalam lapangan terbang.

The Points Guy menasihatkan cuba masuk ke ruang istirahat lapangan terbang jika boleh, di mana anda boleh mengecas semula telefon anda dan berehat dengan lebih mudah.

Kekal selamat. Jika cuaca ekstrem menyebabkan gangguan perjalanan udara, cuba membuat perjalanan melalui jalan raya boleh menjadi berbahaya. Mengecewakan walaupun berdiam diri, lebih baik tiba lewat daripada tidak sama sekali.

Pertimbangkan untuk membeli insurans perjalananmenasihati Tempahan Tempat Letak Kereta Lapangan Terbang dalam e-mel kepada CNN Travel.

Ia berkata “kebanyakan polisi insurans perjalanan menyediakan perlindungan tambahan untuk ketidakpastian perjalanan. Tambahan [coverage] lazimnya terpakai jika penerbangan anda ditangguhkan lebih daripada 12 jam kerana mogok, cuaca buruk atau kerosakan mekanikal.”

Laman web ini juga menasihati anda simpan sebarang resit pembelian lapangan terbang. Anda boleh cuba mendapatkan semula wang daripada syarikat penerbangan itu nanti.

Tetapi pastikan ia pada asasnya. “Syarikat penerbangan hanya membayar untuk perbelanjaan yang ‘munasabah’, jadi anda tidak mungkin mendapat kembali wang untuk pembelian seperti alkohol, makanan mahal atau hotel mewah. “

Jabatan Pengangkutan AS berkata anda berhak mendapat bayaran balik kos tiket anda kerana pembatalan atau “kelewatan yang ketara” dan anda memilih untuk tidak mengembara.

Ini adalah dasar tanpa mengira sebab syarikat penerbangan membatalkan atau menangguhkan penerbangan. Walau bagaimanapun, apa yang menjadi “kelewatan yang ketara” tetap terbuka untuk tafsiran.

Menurut laman web DOT, “ia tidak mentakrifkan secara khusus apa yang menjadi ‘kelewatan yang ketara.’ Sama ada anda layak menerima bayaran balik bergantung pada banyak faktor – termasuk tempoh kelewatan, tempoh penerbangan dan keadaan khusus anda. DOT menentukan sama ada anda layak menerima bayaran balik berikutan kelewatan yang ketara berdasarkan kes demi kes.”

Gregory Wallace dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

resulet sgp

pengeluaran sidny

totobet syd

togel hari ini hongkong yang keluar 2021

angka keluar sgp tercepat hari ini