AS menghantar sistem peluru berpandu Patriot ke Ukraine lebih cepat daripada yang dirancang
slot online

AS menghantar sistem peluru berpandu Patriot ke Ukraine lebih cepat daripada yang dirancang


Fort Sill, Oklahoma
CNN

Sistem pertahanan peluru berpandu Patriot AS dan kereta kebal Abram dijangka dihantar ke Ukraine lebih cepat daripada yang dirancang, kata pegawai pertahanan AS pada Selasa.

Sekumpulan 65 askar Ukraine akan melengkapkan latihan mereka mengenai sistem di Fort Sill, Oklahoma, dalam beberapa hari akan datang, kata pegawai pertahanan.

Tentera kemudiannya akan bergerak ke Eropah untuk latihan tambahan mengenai dua sistem Patriot – satu Amerika dan satu dibina oleh Jerman dan Belanda – yang akan dikerahkan ke Ukraine dalam beberapa minggu akan datang, kata pegawai kepada pemberita di Fort Sill.

Pengumuman pecutan penempatan Patriot dibuat sejurus selepas dilaporkan bahawa AS akan mempercepatkan masa yang diperlukan untuk menghantar kereta kebal Abrams ke Ukraine dengan menghantar model kereta kebal tempur utama Amerika M1-A1 yang lebih lama dan bukannya versi kereta kebal yang lebih moden. , menurut dua pegawai AS.

Keputusan untuk mempercepatkan penghantaran kereta kebal dan Patriots datang ketika Ukraine sedang bersedia untuk melancarkan serangan musim bunga terhadap tentera Rusia, yang dibina sebahagian besarnya di sekitar sistem yang lebih berkuasa dan lebih maju yang telah dipersetujui oleh negara Barat untuk menghantar, termasuk kereta kebal dan kenderaan berperisai lain.

Jurulatih AS di Fort Sill, di mana 65 warga Ukraine telah berlatih sejak 15 Januari, dapat mempercepatkan garis masa kursus dengan ketara kerana pengetahuan asas sistem pertahanan udara Ukraine, kata pegawai itu.

“Penilaian kami adalah bahawa askar Ukraine mengagumkan, dan benar-benar kajian pantas,” kata Brig. Jeneral Shane Morgan, komander Fort Sill. “Disebabkan pengetahuan dan pengalaman pertahanan udara mereka yang luas dalam zon pertempuran, lebih mudah – walaupun tidak pernah mudah – untuk mereka memahami konsep Operasi dan Penyelenggaraan Sistem Patriot.”

Ia biasanya mengambil masa kira-kira setahun untuk tentera AS untuk melengkapkan latihan mengenai Patriot, walaupun jurucakap Pentagon Brig. Jeneral Patrick Ryder berkata pada bulan Januari bahawa garis masa latihan dipercepatkan untuk tentera Ukraine akan mengambil masa “beberapa bulan.”

Latihan tentera Ukraine adalah lelaki dan wanita dalam lingkungan umur 19-67 tahun. Mereka tiba pada pertengahan Januari dan bersedia untuk bersaing dalam latihan itu dalam beberapa hari akan datang. Jadual itu “agresif,” kata seorang pegawai Fort Sill, dengan orang Ukraine berlatih setiap hari dari 7 pagi hingga 6 petang

Pengumuman pada penghujung 2022 bahawa AS akan menyediakan bateri Patriot adalah dialu-alukan untuk Ukraine, yang telah berulang kali meminta keupayaan pertahanan udara. Tetapi pakar memberi amaran bahawa sistem itu tidak akan menjadi pengubah permainan dalam sekelip mata kerana latihan penting dan keperluan logistik yang menyertainya, serta batasan skopnya.

“Sistem ini tidak mengambil dan bergerak di sekitar medan perang,” kata Leftenan Jeneral Mark Hertling, bekas komander Tentera Darat AS Eropah, kepada CNN pada Disember. “Anda meletakkannya di tempat yang mempertahankan sasaran paling strategik anda, seperti bandar, seperti Kyiv. Jika sesiapa berpendapat ini akan menjadi sistem yang tersebar di sempadan 500 batu antara Ukraine dan Rusia, mereka tidak tahu bagaimana sistem itu beroperasi.”

Latihan sehari-hari Ukraine di Oklahoma diawasi oleh Batalion Ketiga Tentera Darat, Rejimen Artileri Medan Ke-6, Morgan berkata, sambil menambah bahawa tentera Ukraine “dipilih sendiri oleh negara mereka” dan “yang terbaik daripada yang terbaik dalam apa yang mereka buat.”

“Saya pasti tindakan mereka beberapa bulan lalu akan menyelamatkan nyawa dan mengurangkan penderitaan,” kata Kolonel Marty O’Donnell, jurucakap Tentera AS Eropah dan Afrika, mengenai tentera Ukraine pada hari Selasa. “Apa yang mereka lakukan adalah penting – ia penting kepada Ukraine, dan kepada dunia.”

Pada pagi Selasa, John Kirby, penyelaras komunikasi strategik Majlis Keselamatan Negara, berkata AS sedang berusaha untuk mempercepatkan penghantaran kereta kebal ke Ukraine.

“Kami sedang mengusahakannya. Terdapat beberapa perubahan yang boleh anda lakukan pada proses itu, untuk mempercepatkannya,” kata Kirby di MSNBC. “Pentagon bekerja secepat yang mereka boleh, dan mereka akan mempunyai lebih banyak perkara untuk dikatakan mengenai pelarasan yang mereka lakukan.”

AS sebelum ini mengumumkan akan menghantar versi M1-A2 yang lebih moden bagi kereta kebal Abrams, tetapi itu memerlukan sama ada membina kereta kebal baharu atau memodenkan kereta kebal lama sedia ada, kemudian melatih kru Ukraine mengenai sistem yang lebih maju. M1-A2 mempunyai sistem penyasaran digital yang lebih baharu yang menjadikannya kereta kebal yang lebih berkebolehan, tetapi ia juga memerlukan lebih banyak latihan untuk tentera Ukraine untuk mengendalikan kereta kebal yang lebih kompleks dan untuk menyelenggara sistem.

AS masih berhasrat untuk menghantar 31 kereta kebal M1-A1 Abrams ke Ukraine, jumlah yang sama seperti yang diumumkan sebelum ini dan saiz batalion kereta kebal Ukraine yang lengkap.

resukt sgp

lihat pengeluaran sydney

totobet sidny

result hk lengkap

keluaran hk hari ini tercepat