Bagaimana AI membalikkan sukan Cina purba Go
slot online

Bagaimana AI membalikkan sukan Cina purba Go


Hong Kong
CNN

Pada bulan Disember, ketika AI chatbot ChatGPT memukau dunia dengan jawapan seperti manusia kepada soalan, satu skandal penipuan besar yang melibatkan kecerdasan buatan telah meletus di Asia.

Piala Chunlan, kejohanan antarabangsa dengan hadiah wang $200,000 kerana memenangi permainan papan Cina kuno Go, terlibat dalam kontroversi selepas perlawanan separuh akhir.

Dalam detik David vs Goliath, pendatang baru, Li Xuanhao dari China, mengalahkan juara dunia Shin Jin-seo dari Korea Selatan. Di media sosial, rakan sepasukan Li sendiri menuduhnya menipu menggunakan AI, yang biasa digunakan semasa latihan tetapi diharamkan semasa pertandingan.

Kontroversi itu mendapat liputan daripada akhbar utama, termasuk media negara China. Pemain menggesa langkah baharu untuk mencegah penipuan yang dibantu AI, mengatakan ia adalah ancaman wujud kepada sukan itu, yang dikenali di China sebagai weiqi dan Korea sebagai baduk.

Walaupun Persatuan Weiqi China mengisytiharkan selepas beberapa minggu penyiasatan bahawa ia tidak menemui bukti penipuan, skandal itu menimbulkan persoalan tentang masa depan sukan berusia 2,500 tahun itu dan menawarkan gambaran tentang jenis gangguan yang mungkin dibawa oleh teknologi seperti ChatGPT ke dunia. dahulunya dikuasai oleh manusia.

“AI memusnahkan semua pesanan sedia ada ini [Go] komuniti dan membinanya semula,” Jiuheng He, pemain Go yang gemar menyelidik AI di Cornell University, memberitahu CNN. “Pakar manusia dahulu menguasai seluruh alam. Sekarang kita kena terima pelakon bukan manusia yang mempunyai kepakaran, malah mungkin sudah melebihi kepakaran manusia. Jadi bagaimana kita akan menghadapinya?”

Skandal yang melanda Piala Chunlan bukanlah kali pertama AI mengganggu permainan Go.

Selama beribu-ribu tahun, ia dianggap sebagai puncak pencarian intelektual di Asia Timur. Malah pada hari ini, terdapat 40 juta pemain di China belajar di 200,000 sekolah, menurut Persatuan Weiqi Cina.

Tidak seperti catur, yang dikuasai oleh program komputer bermula pada 1990-an, Go dianggap terlalu rumit untuk dijenterakan kerana bilangan pergerakan yang hampir tidak terhingga pada grid 19 kali 19.

Go ialah permainan papan purba untuk dua pemain yang terkenal kerana kaya dengan strategi walaupun peraturannya agak mudah.

Go masters, yang pernah menjadi nama keluarga di Asia, dihormati. Seperti tuhan, mereka kelihatan “berdiri di atas gunung” dan semua pengetahuan tentang permainan itu mengalir daripada mereka, menurut Dia. Mereka sangat terkenal sehingga mereka akan menerbitkan buku untuk menasihati pemain tentang kehidupan.

Tetapi AI super manusia Google tiba pada 2016. Juara dunia 18 kali Lee Se-dol dari Korea Selatan telah dikalahkan oleh AlphaGo dalam perlawanan yang dipublikasikan secara meluas. Lee mengumumkan persaraannya tiga tahun kemudian, memetik perlawanan itu sebagai alasannya.

“Manusia telah bermain Go selama beribu-ribu tahun, memperbaikinya, tetapi AI dalam tempoh setahun menunjukkan bahawa mereka lebih baik. Bahawa tahap Go kami benar-benar pemula,” Ao Lixian, yang mengajar di Hong Kong Children’s Go College, memberitahu CNN.

Di sekolah itu, yang dibuka pada 2003, Ao dan seorang lagi pengajar, Ng Chee Man, mengajar kanak-kanak bermain Go menggunakan AI, yang telah menjadi bahagian penting dalam hampir setiap perjalanan pemain.

Pada iPad, Ng menunjukkan permainan latihan menentang AI kepada pelajarnya. Setiap kali giliran Ng, program AI mencadangkan langkah terbaik dalam bintik biru di papan.

Di penjuru skrin, program itu memaparkan pergerakannya yang mana dianggap “baik” dalam warna hijau dan “buruk” dalam warna merah, bersama-sama dengan seberapa dekat pergerakannya dengan AI dalam peratusan.

Walaupun latihan dengan AI telah menjadi perkara biasa, persaingan adalah perkara yang sama sekali berbeza.

Shin Jin-seo, juara dunia Korea Selatan, memberitahu CNN bahawa penipuan adalah masalah utama semasa kejohanan. Terdapat sekurang-kurangnya dua skandal penipuan bantuan AI yang diketahui di negaranya sahaja sejak 2016.

Mahkamah Korea Selatan menjatuhkan hukuman penjara setahun kepada dua orang pada 2020 selepas mereka ditangkap menggunakan AI dalam pertandingan rasmi, menurut agensi berita Korea Selatan Yonhap.

Pemain itu memasukkan kamera dan fon telinga ke dalam perlawanan dan menerima pergerakan yang dikira AI daripada rakan sejenayah di luar.

Kemudian pada tahun yang sama, Persatuan Baduk Korea menyiasat salah seorang pemain profesionalnya selepas dakwaan timbul dalam talian. Persatuan itu berjanji untuk menghalang penipuan yang dibantu AI pada masa hadapan selepas pemain itu mengakui salah laku.

Walaupun telefon diharamkan dalam perlawanan profesional dan terdapat kamera yang memerhati pemain, permainan masih terdedah, menurut Shin.

“Jika saya cuba menipu, saya dapat melihat rakan sepasukan jauh dari kamera, dan apabila saya pergi ke bilik air, tiada sesiapa di sana,” katanya.

Shin berkata dia tidak tahu sama ada penipuan berlaku semasa perlawanan menentang Li, tetapi dia bimbang sukan itu akan kehilangan kaitannya jika organisasi tidak dapat menjamin permainan bersih.

Di liga Go dalam talian yang sering dikunjungi Jiuheng He, pemain terbaik ialah mereka yang menggunakan AI, walaupun, secara tegasnya, mereka tidak sepatutnya menggunakannya. Permainan yang dimainkannya sejak kecil menjadi kurang menarik baginya.

Permainan itu dulu seperti berbual dengan pihak lawan, katanya. Fikiran dan niat mereka mendedahkan diri mereka dengan setiap langkah. “(Dengan AI), tiada lagi dialog kerana saya benar-benar tidak faham [its] logik,” katanya.

Shin menghabiskan lebih daripada 70% waktu latihannya menggunakan perisian AI yang dipanggil KataGo, yang dibangunkan pada 2017 oleh pengaturcara komputer Amerika David Wu. AI telah berjaya menetapkan bar baharu yang lebih tinggi untuk pemain, walaupun ia mengganggu permainan, katanya.

Profesor Nam Chi-hyung, yang telah mengajar Go selama lebih daripada 20 tahun, berkata AI menjadi penting dalam pelajarannya. Daripada digantikan oleh teknologi, dia mendapati bahawa kerjanya hanya berubah.

“AI boleh memilih langkah yang betul tetapi tidak dapat menjelaskan sebabnya. Orang ramai masih memerlukan saya untuk mentafsir AI,” katanya.

Untuk peminat, AI telah menjadikan permainan kompleks lebih mudah diakses. Semasa perlawanan, bukan perkara luar biasa untuk keputusan tidak jelas kepada ramai penonton. Tetapi kini dengan bantuan AI, penonton dapat melihat dengan jelas siapa yang menang atau kalah semasa perlawanan.

Tetapi AI tidak sempurna. The Financial Times melaporkan bulan lalu bahawa seorang pemain manusia telah mengalahkan KataGo dengan mengeksploitasi kelemahan yang ditemui menggunakan program lain.

KataGo bukan mahakuasa, kata Wu kepada CNN. Program-program tersebut membuat kesilapan apabila mereka diberi masalah yang tidak biasa; masalah yang sama manusia mungkin secara naluri tahu bagaimana untuk menyelesaikannya.
Tetapi sesetengah pemain percaya bahawa AI merosakkan sukan itu, yang menyebabkan ketidakpastian dan kepelbagaian gaya menjadi daya tarikannya. Lagipun, kami tidak boleh kembali, Nam berkata: “Sudah selesai. Semua orang menjalankan mesin AI mereka.”

data singapore hari ini

totobet data sidney

keluar angka hongkong

totobet hk