Bagaimana pendakwaan jenayah perang berfungsi
slot online

Bagaimana pendakwaan jenayah perang berfungsi

Versi cerita ini mula-mula muncul dalam surat berita What Matters CNN pada tahun 2022. Untuk mendapatkannya dalam peti masuk anda, daftar secara percuma di sini.CNN

Selepas lebih setahun kemarahan antarabangsa terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan kekejaman yang mengejutkan, terdapat waran tangkap untuk Presiden Rusia Vladimir Putin.

Mahkamah Jenayah Antarabangsa pada hari Jumaat mengumumkan pertuduhan terhadap Putin dan pegawai Rusia Maria Lvova-Belova berkaitan dengan skim yang didakwa menghantar pulang secara paksa beribu-ribu kanak-kanak Ukraine ke Rusia.

Baca CNN laporan penuh tentang pertuduhan dan waran tangkap.

Dan baca tentang skim yang melibatkan kanak-kanak Ukraine dibawa ke Rusia.

Rusia menolak dakwaan itu pada hari Jumaat, dan jurucakap kementerian hal ehwal luar negeri berkata mahkamah itu “tiada makna” di Rusia.

Sudah lama ada panggilan untuk mahkamah membawa tuduhan terhadap Putin. Ia telah menyiasat dakwaan jenayah perang di Ukraine sejak Rusia mula-mula menyerang sebahagian negara itu pada 2014. Seruan itu diperhebat dengan pencerobohan habis-habisan tahun lepas.

Karim Khan, ketua pendakwa ICC, telah bercakap tentang usahanya dan keperluan untuk membina kes secara berkaedah dengan bukti. Yang berkata, kemungkinan presiden Rusia akan melihat secara fizikal bahagian dalam bilik mahkamah selagi dia kekal berkuasa di Rusia nampaknya sangat tipis.

Berikut adalah pandangan yang sangat luas tentang jenayah perang dan pergerakan keadilan antarabangsa.

Nota: Beberapa perkara di bawah datang daripada perpustakaan penyelidikan CNN, yang mengumpulkan maklumat tentang Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Mahkamah Jenayah Antarabangsa mempunyai definisi khusus untuk pembunuhan beramai-ramai, jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah pencerobohan. Baca tentang mereka dalam panduan yang diterbitkan oleh ICC ini.

Khususnya, menyasarkan penduduk awam, melanggar Konvensyen Geneva, menyasarkan kumpulan orang tertentu dan banyak lagi boleh menjadi jenayah perang Rusia yang berpotensi.

Khan berkata terdapat wajar serangan di kawasan awam jika ia digunakan untuk melancarkan serangan. Namun begitu, katanya, serangan di kawasan awam tidak boleh tidak seimbang.

Terdapat kaedah mengumpul bukti daripada keterangan, imej satelit dan tempat lain untuk memenuhi beban pembuktian.

Terletak di The Hague, Belanda, dan diwujudkan oleh perjanjian yang dipanggil Statut Rom yang pertama kali dibawa ke hadapan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Mahkamah Jenayah Antarabangsa beroperasi secara bebas.

Kebanyakan negara di Bumi – 123 daripadanya – adalah pihak dalam perjanjian itu, tetapi terdapat pengecualian yang sangat besar dan ketara, termasuk Rusia dan AS. Dan, untuk perkara itu, Ukraine.

Sesiapa sahaja yang dituduh melakukan jenayah dalam bidang kuasa mahkamah, termasuk negara yang menjadi ahli ICC, boleh dibicarakan. Mahkamah membicarakan orang, bukan negara, dan memberi tumpuan kepada mereka yang paling memegang tanggungjawab: pemimpin dan pegawai. Walaupun Ukraine bukan ahli mahkamah, ia sebelum ini telah menerima bidang kuasanya.

Oleh itu, Putin layak untuk didakwa oleh mahkamah kerana mengarahkan jenayah perang di Ukraine.

Walau bagaimanapun, ICC tidak menjalankan perbicaraan tanpa kehadiran, jadi dia sama ada perlu diserahkan oleh Rusia atau ditangkap di luar Rusia. Itu nampaknya tidak mungkin selagi Putin berkuasa.

ICC dimaksudkan untuk menjadi mahkamah “pilihan terakhir” dan tidak dimaksudkan untuk menggantikan sistem keadilan negara. Mahkamah, yang mempunyai 18 hakim yang menjalani penggal sembilan tahun, mencuba empat jenis jenayah: pembunuhan beramai-ramai, jenayah terhadap kemanusiaan, jenayah pencerobohan dan jenayah perang.

Prosiding mahkamah boleh dibawa dalam satu daripada dua cara: Sama ada kerajaan negara atau Majlis Keselamatan PBB boleh merujuk kes untuk siasatan.

Rusia, ahli tetap Majlis Keselamatan PBB, mempunyai kuasa veto ke atas tindakan majlis. Permintaan 39 kerajaan negara, kebanyakannya Eropah, yang mencetuskan siasatan semasa.

Khan sebelum ini memberitahu CNN, “Saya ingin menekankan bahawa saya bersedia untuk bercakap dengan semua pihak, dan bukan hanya pihak Ukraine, tetapi juga Persekutuan Rusia, parti negeri dan parti bukan negara. Institusi ini bukan politik. Kami bukan sebahagian daripada bahagian geostrategik atau geopolitik yang kami saksikan di seluruh dunia.”

Jika keadilan secara umum bergerak perlahan, keadilan antarabangsa hampir tidak bergerak sama sekali. Siasatan di ICC mengambil masa bertahun-tahun. Hanya segelintir sabitan yang pernah dimenangi.

Siasatan awal ke atas permusuhan di timur Ukraine berlangsung lebih enam tahun – dari April 2014 hingga Disember 2020. Pada masa itu, pendakwa raya berkata terdapat bukti jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan. Langkah seterusnya diperlahankan oleh pandemik Covid-19 dan kekurangan sumber di mahkamah, yang menjalankan pelbagai siasatan.

Persepsi keadilan yang perlahan dan tidak berkesan itu akan menguji sistem undang-undang antarabangsa, kata Khan kepada Anderson Cooper dari CNN tahun lalu.

“Ini adalah ujian untuk mahkamah. Ia ujian untuk saya, ia ujian untuk pejabat,” katanya.

Bantahan antarabangsa terhadap Rusia adalah unik, dan itu boleh memberi mahkamah keupayaan untuk beroperasi secara berbeza, menurut Ryan Goodman, seorang profesor undang-undang di Universiti New York dan ketua editor bersama Just Security, sebuah forum dalam talian.

“Sukar untuk menilai penyiasatan ICC berdasarkan amalan lepas,” kata Goodman dalam e-mel selepas mahkamah pada mulanya melancarkan siasatannya pada 2022. “Dalam situasi Ukraine, pendakwa disokong oleh curahan sokongan luar biasa daripada berpuluh-puluh negara , yang saya jangka akan diikuti dengan kemasukan sumber.”

“Untuk lebih baik atau lebih buruk, penyiasatan ICC mungkin menjejaskan ruang diplomatik untuk rundingan,” kata Goodman, dengan alasan Putin dan rakyat Rusia lain mungkin tidak mahu mengambil risiko ditangkap jika mereka pergi ke luar negara.

Siasatan itu juga boleh, katanya, melemahkan Putin di rumah.

“Rakyat Rusia mungkin menyedari ini adalah satu lagi sebab Putin tidak lagi boleh berkhidmat kepada negara mereka,” kata Goodman.

Perbicaraan sebelumnya untuk jenayah perang telah dibawa oleh tribunal PBB khas, seperti yang dijalankan untuk bekas Yugoslavia, memfokuskan pada autokrat Serbia Slobodan Milosevic, dan untuk pembunuhan beramai-ramai Rwanda.

Semua ini berpunca daripada preseden perbicaraan Nuremberg untuk membawa Nazi ke muka pengadilan selepas Perang Dunia II dan dipegang oleh pihak Berikat, termasuk AS, Kesatuan Soviet, Perancis dan Jerman.

Jadi adalah menarik bahawa AS atau Rusia bukan ahli ICC.

Kedua-dua AS dan Rusia adalah penandatangan kepada perjanjian yang mewujudkan mahkamah – bermakna pemimpin mereka menandatanganinya – tetapi kedua-duanya bukan ahli.

Rusia menarik diri daripada mahkamah pada 2016 hari selepas laporan ICC menerbitkan apa yang disebut CNN sebagai “keputusan terkutuk” mengenai pendudukan Rusia di Crimea pada 2014. Mahkamah juga melancarkan siasatan pada 2016 ke atas usaha Rusia pada 2008 untuk menyokong wilayah yang memisahkan diri di Georgia.

Pada masa itu, Perancis juga menuduh Rusia melakukan jenayah perang di Syria.

Bagi AS, semasa Presiden Bill Clinton menandatangani perjanjian mewujudkan mahkamah pada tahun 2000, beliau tidak pernah mengesyorkan Senat meratifikasinya.

Pentadbiran George W. Bush, dengan jumlah kritikan yang adil, menarik AS daripada menjadi pihak dalam perjanjian itu pada tahun 2002. Pentagon dan banyak penggubal dasar AS telah lama menentang menyertai sistem mahkamah antarabangsa sedemikian kerana ia boleh membuka anggota perkhidmatan AS untuk dakwaan jenayah perang.

“Presiden (George W. Bush) berpendapat ICC pada asasnya cacat kerana ia meletakkan askar dan wanita Amerika pada risiko asas untuk dibicarakan oleh entiti yang di luar jangkauan Amerika, di luar undang-undang Amerika dan boleh menundukkan orang awam dan tentera Amerika kepada piawaian sewenang-wenangnya. keadilan,” kata setiausaha akhbar White House ketika itu, Ari Fleischer.

Menentang Amerika menyertai mahkamah tidak bermakna pentadbiran Bush menentang mahkamah itu sendiri. Ia menyokong usaha ICC untuk mencari keadilan untuk pembunuhan beramai-ramai di Sudan.

Selalu ada kejanggalan tentang cara presiden Amerika berurusan dengan mahkamah, kata Tim Lister dari CNN pada 2011. Dia menulis tentang Barack Obama memuji usaha ICC untuk membawa keadilan kepada orang seperti bekas Jeneral Serb Ratko Mladic dan pemimpin Libya Moammar Gadhafi, sementara tidak menyokong mahkamah untuk pengawasan AS.

Presiden Joe Biden memberitahu CNN Jeremey Diamond pada hari Jumaat bahawa kes ICC terhadap Putin “membuat titik yang sangat kuat,” dan menyuarakan sokongan untuk siasatan terhadap dakwaan jenayah perang Putin.

“Saya fikir ia wajar,” kata Biden. “Tetapi persoalannya, ia juga tidak diiktiraf di peringkat antarabangsa oleh kami. Tetapi saya fikir ia membuat titik yang sangat kuat.”

Rumah Putih mengeluarkan kenyataan awal hari Jumaat yang mengalu-alukan akauntabiliti bagi pelaku jenayah perang tetapi menghentikan sokongan penuh terhadap waran tangkap ICC.

keputusan sgp hari ini

pengeluaran sd

sidney hari ini

angka keluar hongkong mlm ini

totobet net sgp hari ini