Bagaimana penembakan besar-besaran Bank Negara Lama di Louisville berlaku
slot online

Bagaimana penembakan besar-besaran Bank Negara Lama di Louisville berlakuCNN

Kira-kira setengah jam sebelum dibuka untuk perniagaan, pekerja di cawangan Old National Bank berhampiran Sungai Ohio di pusat bandar Louisville, Kentucky, berkumpul untuk mesyuarat lembaga pagi.

Terdapat Thomas Elliott, naib presiden kanan bank berusia 63 tahun; Deana Eckert, seorang pembantu pentadbiran eksekutif berusia 57 tahun; dan Juliana Farmer, 45, yang berpindah ke Louisville dua minggu lalu untuk mengambil pekerjaan sebagai pegawai pinjaman dan membantu anak perempuannya, seorang ibu tunggal dengan empat anak.

Terdapat Joshua Barrick, 40, naib presiden kanan perbankan hartanah komersial. Dan James Tutt, seorang eksekutif pasaran hartanah komersil berusia 64 tahun dan penggalak masa besar untuk menggiatkan semula kejiranan bandar lama tempat mereka bekerja.

Dalam masa seminit, lima pekerja bank itu akan menjadi mangsa fenomena Amerika yang jelas – tembakan beramai-ramai.

Amuk pagi Isnin oleh ahli keluarga kerja mereka sendiri amat peribadi bagi Datuk Bandar Louisville, Craig Greenberg: Dia bukan sahaja kehilangan kawan rapat di Elliott tetapi juga terselamat daripada kejadian tembakan di tempat kerja tahun lepas di ibu pejabat kempennya.

“Ia menyakitkan,” kata Greenberg, “untuk semua keluarga yang saya kenali.”

Gabenor Kentucky menjadi emosi selepas kehilangan rakan dalam penembakan bank

Ia adalah kesakitan yang menjangkau jauh melangkaui bandar yang bersempadan dengan Indiana – paling terkenal dengan menganjurkan Kentucky Derby yang terkenal dan mengeluarkan kelawar Louisville Slugger yang ikonik yang merupakan sebahagian daripada sejarah hobi negara.

Satu lagi bahagian Americana yang biasa dimainkan, kali ini di salah satu bandar tertua di barat Pergunungan Appalachian. Seorang penyerang melepaskan kemarahannya kepada mangsa yang tidak curiga. Penguatkuasaan undang-undang menjatuhkan penembak. The keluarga yang terkorban belajar orang tersayang tidak akan pulang ke rumah. Kemudian pihak berkuasa menunjukkan grafik video kamera badan polis dan melepaskan panggilan 911 saksi yang menjerit meminta tolong telah menjadi runut bunyi yang menyeramkan bagi keganasan senjata api setiap hari di seluruh Amerika.

2023 baru berusia 106 hari. Dan sekurang-kurangnya 162 tembakan besar-besaran telah dilaporkan di AS, menurut data dari Arkib Keganasan Senjata, yang, seperti CNN, mentakrifkan tembakan besar-besaran sebagai satu tembakan di mana sekurang-kurangnya empat orang ditembak, tidak termasuk penembak.

Ibu kepada lelaki bersenjata itu, pekerja Old National Bank Connor Sturgeon, 25 tahun, adalah antara 911 pemanggil pada hari Isnin.

Anak lelakinya, katanya kepada penghantar, sedang menuju ke cawangan Bank Negara Lama di East Main Street. Dia mempunyai pistol dan nampaknya meninggalkan nota yang ditemui oleh rakan sebiliknya, katanya.

“Saya minta maaf. Saya mendapat butiran terpakai. Saya sedang belajar mengenainya sekarang. Oh Tuhanku,” kata ibu Sturgeon dalam panggilan 911 yang dikeluarkan oleh polis Rabu.

“Saya perlukan bantuan anda. Dia tidak pernah menyakiti sesiapa pun. Dia anak yang sangat baik,” tegas si ibu.

“Kami tidak memiliki senjata api. Saya tidak tahu di mana dia akan mendapat pistol.”

Panggilan dibuat pada 8:41 pagi Isnin.

“Dia tidak pernah menyakiti sesiapa pun,” kata ibu itu. “Tolong jangan hukum dia.”

Pegawai Nickolas Wilt, lulusan akademi polis baru-baru ini, ditembak di kepala ketika bertindak balas terhadap tembakan besar-besaran.

Ia sudah terlambat. Panggilan 911 pertama mengenai penembakan bank telah datang dalam tiga minit lebih awal. Lelaki bersenjata itu sudah berada di dalam.

“Awak pernah mendapat panggilan daripada orang lain? Jadi dia sudah ada di sana?”

“Ya,” kata penghantar itu.

Patutkah dia pergi ke bank, tanya ibu. Jauhi, penghantar menasihati.

Sturgeon dibunuh oleh polis sejurus selepas dia menembak mati lima pekerja bank itu dan kemudian melepaskan tembakan ke arah polis, mencederakan Pegawai Nickolas Wilt. Polis baru berusia 26 tahun itu ditembak di kepala 10 hari selepas menamatkan pengajian dari akademi polis, meninggalkannya dalam keadaan kritikal. Tujuh lagi cedera.

“Saya baru saja bersumpah kepadanya dan keluarganya berada di sana untuk menyaksikan perjalanannya menjadi pegawai polis,” kata Jacquelyn Gwinn-Villaroel, ketua polis sementara, mengenai Wilt.

Video penonton menangkap huru-hara berhampiran penembakan bank Louisville

Seperti yang berlaku dalam banyak tembakan besar-besaran, Sturgeon secara sah membeli senapang gaya AR-15 sebelum serangan itu, kata polis. Senapang semiautomatik adalah senjata pilihan bagi kebanyakan penembak jisim AS dan senapang sukan paling popular di negara ini.

Motif mengamuk tidak jelas.

Penggambaran itu disiarkan secara langsung di Instagram, menambahkan lagi kengerian.

Lelaki bersenjata itu melepaskan senjata di dalam bank selama kira-kira seminit dan kemudian kelihatan menunggu satu setengah minit sebelum polis tiba, menurut seorang pegawai bandar.

Strim langsung dibuka dengan senjata gaya AR-15 yang boleh dilihat dengan jelas.

“Selamat pagi,” kata seorang pekerja bank kepada lelaki bersenjata itu.

“Anda perlu keluar dari sini,” kata penembak itu kepada wanita itu di strim langsung, yang akhirnya telah dikeluarkan oleh syarikat induk Instagram, Meta.

Lelaki bersenjata itu kemudian cuba menembaknya di belakang tetapi keselamatan nampaknya terpasang dan senjata itu perlu dimuatkan, kata pegawai itu.

Sebaik penembak memuatkan senjata dengan betul dan melepaskan keselamatan, dia menembak pekerja itu, kata pegawai itu. Dia dipukul di belakang bahu dan terselamat.

Dengar audio 911 daripada ibu penembak bank Louisville

Panggilan 911 pertama datang daripada seorang wanita yang bekerja di cawangan lain Old National Bank. Dia menyaksikan penggambaran itu dalam video.

“Bagaimana anda tahu anda mempunyai penembak aktif di tapak?” tanya penghantar itu.

“Saya baru sahaja menontonnya. Saya baru sahaja menontonnya pada mesyuarat Pasukan. Kami sedang mengadakan mesyuarat lembaga,” katanya. “Saya melihat seseorang di atas lantai. Kami mendengar beberapa tembakan dan orang ramai mula berkata, ‘Ya Tuhanku,’ dan kemudian dia masuk ke bilik lembaga pengarah.”

Pemanggil itu dalam kesusahan. Dia menjerit dan menangis sambil menerangkan apa yang dilihatnya.

Rebecca Buchheit-Sims, seorang pengurus dengan Old National Bank, kemudian memberitahu CNN dia hampir menyaksikan penggambaran itu pada komputernya semasa mesyuarat Microsoft Teams.

“Saya menyaksikan orang dibunuh,” katanya. “Saya tidak tahu bagaimana lagi untuk mengatakannya.”

Seorang lagi pemanggil 911 berbisik. Dia kata dia bekerja di bank. Dia bersembunyi di dalam almari. Tembakan bergema di latar belakang.

“Saya tahu siapa itu,” katanya. “Dia bekerja dengan kami.”

Orang lain menelefon 911. Mereka berada di tingkat empat bangunan pusat bandar, bersembunyi di bawah meja.

“Kami cuba mendapatkan status apa yang sedang berlaku,” kata pemanggil itu.

Seorang lagi pemanggil polis menuntut, “Kemari sekarang! Kami perlukan seseorang sekarang!”

Caleb Goodlett mendapat panggilan daripada isterinya kira-kira 8:30 pagi Dia bekerja di Old National Bank, katanya kepada CNN gabungan WLKY. Dia telah mengunci dirinya di dalam peti besi bank dan menghubunginya menggunakan telefon di sana.

Goodlett juga mendail 911. Dia bekerja di pusat bandar dan menuju ke bank ketika pegawai pertama tiba.

Louisville berjaga-jaga menghormati mereka yang terbunuh dalam tembakan besar-besaran

Pada pagi hari ke-10 beliau bertugas, Wilt dan pegawai latihannya, Cory “CJ” Galloway, memandu ke bangunan Preston Pointe di tepi sungai – yang menempatkan tebing di tingkat satu.

Pada pukul 8:41 pagi apabila kereta skuad mereka berhenti di luar Old National Bank – di seberang jalan dari Louisville Slugger Field, rumah kepada Louisville Bats liga kecil. Para pegawai telah dihantar tiga minit lebih awal untuk laporan tembakan dilepaskan.

Tembakan meletup di dalam bangunan.

“Sandar, sandar, sandar,” jerit seorang pegawai.

Kereta skuad itu berundur sedikit, menurut video kamera badan mereka, yang dikeluarkan Selasa. Beberapa bahagian rakaman telah dikaburkan.

Galloway mendapat senapang dari bagasi.

“Tudung untuk saya,” katanya kepada pasangannya.

Lelaki bersenjata itu menunggu di lobi bank. Pegawai tidak dapat melihat melalui cermin kaca gelap bangunan itu.

Dalam gambar yang diambil daripada video pengawasan, penembak – memakai baju biru, seluar jeans dan kasut – memegang senapang. Lantai berselerak dengan kaca pecah.

Tembakan berdentum di latar belakang, menurut video itu. Wilt ditembak di kepala ketika dia berlari ke arah tembakan, kata polis. Wilt dilihat mengekori Galloway menaiki anak tangga luar ke bank. Dia memegang pistol servisnya dengan dua tangan. Video itu dipotong sebelum dia dipukul.

Galloway, yang turut ditembak, dilihat melepaskan tembakan. Dia jatuh, bangun semula dan berundur ke kedudukan selamat menuruni tangga di belakang penanam. Pegawai bercakap tentang bagaimana mereka tidak dapat melihat lelaki bersenjata itu dan dia menembak melalui tingkap bank.

“Penembak mempunyai sudut pada pegawai itu. Kita perlu bangun di sana. Saya tidak tahu di mana dia berada. Kaca itu menghalangnya,” kata Galloway.

Siren meraung di latar belakang.

Galloway berlindung dan menunggu sandaran. Ada kalanya, dia bergerak dari satu sisi penanam konkrit ke sisi lain, mengacukan senapangnya ke lobi tinggi dan cuba mendapatkan tembakan.

“Dia menembak terus melalui tingkap ini tepat ke arah pegawai itu,” kata Galloway ketika bala bantuan tiba.

Pada 8:44 pagi Galloway melepaskan tembakan peluru ke lobi. Tingkap yang pecah, ditembak keluar oleh lelaki bersenjata itu, membolehkan dia mengenal pasti penembak.

“Saya rasa dia jatuh!” Galloway menjerit. “Suspek turun. Dapatkan pegawai itu!”

Galloway melangkah perlahan-lahan ke dalam bangunan itu, melalui tingkap lobi yang pecah. Dia mengacukan senapangnya apabila kaca pecah berkecai di bawah kakinya. Galloway kemudian menghampiri penembak itu, yang berada di atas lantai berselerak kaca di sebelah senapangnya. Ia adalah 8:45 pagi Isnin – empat minit selepas pegawai itu bertindak balas terhadap satu lagi tembakan besar-besaran di Amerika.

result sgp robintogel

keluaran sydney

sdy togel

bukaan hongkong

totobet net sgp hari ini