Bagaimana untuk mengurangkan PFAS dalam air minuman anda, menurut pakar
slot online

Bagaimana untuk mengurangkan PFAS dalam air minuman anda, menurut pakar

Nota Editor: Dapatkan inspirasi daripada rangkuman mingguan tentang kehidupan yang baik, dipermudahkan. Daftar untuk surat berita CNN’s Life, But Better untuk mendapatkan maklumat dan alatan yang direka bentuk untuk meningkatkan kesejahteraan anda.CNN

Dalam tiga tahun akan datang, air minuman di Amerika Syarikat mungkin sedikit lebih selamat daripada bahan kimia yang berpotensi toksik yang telah dikesan dalam darah 98% rakyat Amerika.

Bahan perfluoroalkyl dan polyfluoroalkyl atau PFAS ialah keluarga beribu-ribu bahan kimia buatan manusia yang tidak mudah terurai dalam persekitaran. Sebilangan PFAS telah dikaitkan dengan masalah kesihatan yang serius, termasuk kanser, isu kesuburan, kolesterol tinggi, gangguan hormon, kerosakan hati, obesiti dan penyakit tiroid.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS mencadangkan pada hari Selasa had baharu yang ketat pada tahap enam bahan kimia PFAS dalam sistem air awam. Di bawah peraturan yang dicadangkan, sistem awam yang menyediakan air kepada sekurang-kurangnya 15 sambungan perkhidmatan atau 25 orang akan mempunyai tiga tahun untuk melaksanakan prosedur ujian, mula memberitahu orang ramai tentang tahap PFAS, dan mengurangkan tahap jika melebihi standard baharu, kata EPA.

Dua daripada bahan kimia yang paling dikaji dan berpotensi toksik, PFOA dan PFOS, tidak boleh melebihi 4 bahagian setiap trilion dalam air minuman, berbanding dengan nasihat kesihatan sebelumnya sebanyak 70 bahagian setiap trilion, kata EPA.

Empat lagi bahan kimia — PFNA, PFHxS, PFBS dan GenX — akan tertakluk kepada pengiraan indeks bahaya untuk menentukan sama ada tahap PFAS ini menimbulkan potensi risiko. Pengiraan adalah “alat yang digunakan EPA untuk menangani risiko terkumpul daripada keempat-empat bahan kimia tersebut,” kata Melanie Benesh, naib presiden hal ehwal kerajaan untuk Kumpulan Kerja Alam Sekitar, sebuah organisasi pengguna yang memantau pendedahan kepada PFAS dan bahan kimia lain.

“Tindakan EPA adalah langkah ke hadapan yang sangat penting dan bersejarah,” kata Benesh. “Walaupun peraturan yang dicadangkan hanya menangani beberapa PFAS, ia adalah bahan kimia penanda yang penting. Saya fikir memerlukan sistem air untuk menguji dan merawat keenam-enam ini sebenarnya akan melakukan banyak perkara untuk menangani PFAS lain yang berada di dalam air juga.”

Bagi orang yang mengambil berat tentang pendedahan PFAS, tiga tahun atau lebih adalah masa yang lama. Apakah yang boleh pengguna lakukan sekarang untuk mengehadkan tahap PFAS dalam air minuman mereka?

Mula-mula, cari tahap PFAS dalam sistem air awam tempatan anda, mencadangkan David Andrews, seorang saintis kanan di Kumpulan Kerja Alam Sekitar. Badan bukan untung advokasi telah mencipta pangkalan data air paip nasional yang boleh dicari melalui kod pos yang menyenaraikan PFAS dan bahan kimia lain yang berkaitan, serta peta nasional yang menggambarkan tempat PFAS telah dikesan di AS.

Walau bagaimanapun, tidak semua utiliti air pada masa ini menguji bahan pencemar, dan ramai penduduk luar bandar bergantung kepada telaga untuk mendapatkan air. Sesiapa yang ingin menguji air mereka secara peribadi boleh membeli ujian dalam talian atau dari makmal yang diperakui, kata Andrews.

“Perkara paling penting ialah memastikan kaedah ujian dapat mengesan sekurang-kurangnya empat bahagian setiap trilion atau lebih rendah PFAS,” katanya. “Terdapat sejumlah besar makmal di seluruh negara yang diperakui untuk menguji ke tahap itu, jadi terdapat banyak pilihan yang tersedia.”

Jika tahap membimbangkan, pengguna boleh membeli penapis air untuk paip mereka. NSF, dahulunya Yayasan Sanitasi Kebangsaan, mempunyai senarai penapis yang disyorkan.

“Penapis air yang paling berkesan untuk PFAS ialah penapis osmosis terbalik, yang lebih mahal, kira-kira dalam julat $200,” kata Andrews. Penapis osmosis songsang boleh membuang pelbagai jenis bahan cemar, termasuk pepejal terlarut, dengan memaksa air melalui pelbagai penapis.

“Penapis karbon diaktifkan berbutir adalah lebih biasa dan lebih murah tetapi tidak begitu berkesan atau konsisten untuk PFAS,” katanya, “walaupun ia juga boleh membuang sejumlah besar bahan cemar lain.”

Sistem osmosis songsang menggunakan kedua-dua penapis berasaskan karbon dan membran osmosis songsang, jelas Andrews. Air melalui penapis karbon sebelum memasuki membran.

“Bahagian penting ialah anda perlu terus menukar penapis tersebut,” katanya. “Jika anda tidak menukar penapis itu, dan ia menjadi tepu, paras PFAS dalam air yang ditapis sebenarnya boleh melebihi paras dalam air paip.”

Penapis karbon biasanya diganti setiap enam bulan, “manakala penapis osmosis terbalik diganti pada jangka masa lima tahun,” tambahnya. “Kosnya agak setanding sepanjang hayat mereka.”

Satu lagi positif: Banyak penapis yang berfungsi untuk PFAS juga menapis bahan cemar lain dalam air, kata Andrews.

Air minuman bukan satu-satunya cara PFAS memasuki aliran darah. Beribu-ribu jenis PFAS digunakan dalam kebanyakan produk yang kami beli, termasuk alat memasak nonstick, gaun dan langsir pembedahan yang tahan jangkitan, telefon bimbit, semikonduktor, pesawat komersial dan kenderaan pelepasan rendah.

Bahan kimia juga digunakan untuk membuat permaidani, pakaian, perabot, dan pembungkusan makanan tahan terhadap kotoran, kerosakan air dan gris. Setelah dirawat, laporan itu berkata, tekstil mengeluarkan PFAS sepanjang hayat mereka, melarikan diri ke udara dan air bawah tanah di rumah dan komuniti.

Diperbuat daripada rantaian karbon terpaut dan atom fluorin yang tidak dengan mudah merosot dalam alam sekitar, PFAS dikenali sebagai “bahan kimia selama-lamanya.” Disebabkan separuh hayatnya yang panjang dalam tubuh manusia, ia boleh mengambil masa beberapa tahun PFAS untuk meninggalkan badan sepenuhnya, menurut laporan 2022 oleh Akademi Sains, Kejuruteraan dan Perubatan Kebangsaan yang berprestij.

“Sesetengah daripada bahan kimia ini mempunyai separuh hayat dalam lingkungan lima tahun,” National Academies ahli jawatankuasa Jane Hoppin, ahli epidemiologi alam sekitar dan pengarah Pusat Kesihatan Manusia dan Alam Sekitar di North Carolina State University di Raleigh, memberitahu CNN sebelum ini.

“Katakan anda mempunyai 10 nanogram PFAS dalam badan anda sekarang. Walaupun tanpa pendedahan tambahan, lima tahun dari sekarang anda masih akan mempunyai 5 nanogram.

“Lima tahun kemudian, anda akan mempunyai 2.5 dan kemudian lima tahun selepas itu, anda akan mempunyai satu 1.25 nanogram,” sambungnya. “Ia akan menjadi kira-kira 25 tahun sebelum semua PFAS meninggalkan badan anda.”

Laporan Akademi Kebangsaan 2022 menetapkan tahap kebimbangan “nanogram” dan menggalakkan doktor menjalankan ujian darah ke atas pesakit yang bimbang tentang pendedahan atau yang berisiko tinggi. (Satu nanogram bersamaan dengan satu per bilion gram.)

Orang dalam “peringkat kehidupan terdedah” – seperti semasa perkembangan janin dalam kehamilan, awal kanak-kanak dan usia tua – berisiko tinggi, kata laporan itu. Begitu juga anggota bomba, pekerja di kilang pembuatan fluorokimia, dan mereka yang tinggal berhampiran lapangan terbang komersial, pangkalan tentera, tapak pelupusan sampah, insinerator, loji rawatan air sisa dan ladang di mana enap cemar kumbahan yang tercemar digunakan.

Projek PFAS-REACH (Penyelidikan, Pendidikan, dan Tindakan untuk Kesihatan Komuniti), yang dibiayai oleh Institut Sains Kesihatan Persekitaran Kebangsaan, memberikan nasihat berikut tentang cara mengelakkan PFAS di rumah dan dalam produk:

  • Jauhi permaidani dan upholsteri kalis noda, dan jangan gunakan semburan kalis air.
  • Cari bahan polytetrafluoroethylene, atau PTFE, atau bahan “fluoro” lain pada label produk.
  • Elakkan alat memasak tidak melekat. Sebaliknya gunakan produk besi tuang, keluli tahan karat, kaca atau enamel.
  • Boikot bekas bawa pulang dan pembungkusan makanan lain. Sebaliknya masak di rumah dan makan lebih banyak makanan segar.
  • Jangan makan popcorn gelombang mikro atau makanan berminyak yang dibalut dengan kertas.
  • Pilih benang gigi nilon atau sutera yang tidak bersalut atau yang disalut dengan lilin semula jadi.

resullt sgp

pengeluar sidney

totobet sikni

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

pengeluaran sgp 2022