Banjir kilat: Jenis yang berbeza dan puncanya
slot online

Banjir kilat: Jenis yang berbeza dan puncanyaCNN

Banjir kilat adalah pembunuh No. 2 cuaca, meragut lebih banyak nyawa daripada apa-apa selain panas, jadi penting untuk memahami puncanya dan cara untuk kekal selamat.

Banjir kilat boleh berlaku di mana-mana hujan lebat turun lebih cepat daripada yang boleh diserap oleh tanah. Dan seperti namanya, ia berlaku dalam sekelip mata!

Geografi dan topografi memainkan peranan penting dalam cara tanah mengendalikan hujan yang melampau. Air naik sangat cepat – dengan variasi yang luas mungkin walaupun di kawasan kecil – jadi menentukan dengan tepat di mana banjir kilat akan berlaku adalah satu cabaran utama.

Banjir kilat sering berlaku apabila ribut telah “melatih,” atau berguling di kawasan yang sama selama berjam-jam. Ini boleh menimpa anak sungai, sungai dan juga longkang ribut dan menghantar air deras ke jalan dan kawasan kejiranan.

Tinjauan hujan yang berlebihan dikeluarkan oleh Pusat Ramalan Cuaca Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara untuk memberi gambaran tentang tempat banjir kilat boleh berlaku pada hari tertentu berdasarkan ramalan hujan. Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan agensi itu mengeluarkan lebih banyak jam tangan dan amaran banjir kilat setempat di mana ancaman banjir terbesar dijangkakan.

Jika anda mendapati diri anda dalam banjir kilat, pindah ke tempat yang lebih tinggi dengan segera. Keluar dari air banjir secepat yang anda boleh, kerana ia mungkin tercemar atau dicas elektrik – atau melindungi semut api atau buaya.

Jangan sekali-kali memandu di jalan raya yang dinaiki air. Ia hanya memerlukan 2 kaki air deras untuk membawa pergi kebanyakan kenderaan, termasuk pikap dan SUV, kata perkhidmatan cuaca. Air banjir juga boleh menyembunyikan pelbagai bahaya, termasuk sama ada jalan itu runtuh atau dihanyutkan.

Jika banjir menyebabkan anda berada di dalam kereta anda, “tinggalkan ia dengan segera dan cari tempat yang lebih tinggi,” NOAA mencadangkan.

Kawasan pergunungan amat terdedah kepada banjir kilat.

Tidak banyak kawasan permukaan untuk hujan meresap ke dalam tanah sebelum lereng curam mengalir turun, di mana ia boleh menenggelamkan anak sungai dan sungai serta menyalur ke lembah dan naik dengan cepat tanpa amaran.

Landskap yang berparut akibat kebakaran hutan, terutamanya di sekitar pergunungan, boleh mengakibatkan risiko banjir kilat yang lebih besar dalam hujan lebat.

“Di sesetengah kawasan, di mana api membakar cukup panas atau cukup lama, tanah membentuk lapisan yang sebenarnya menangkis air, seperti hujan di atas turapan,” kata NOAA. “Hujan yang biasanya akan diserap oleh kanopi hutan dan sampah pokok yang longgar dan timbunan di atas tanah sebaliknya akan lari dengan cepat.”

Selalunya, tanah hangus dari kawasan yang terbakar boleh cepat longgar dan dibawa menuruni bukit oleh air hujan, menyebabkan aliran serpihan yang mengalir ke lembah.

“Aliran serpihan adalah tanah runtuh yang bergerak pantas dan maut,” kata NOAA. “Ia adalah campuran lumpur, batu, batu, keseluruhan pokok – dan kadangkala, rumah atau kenderaan.”

Bencana banjir kilat juga boleh berlaku apabila air mendahului benteng atau empangan, atau benteng atau empangan rosak atau terjejas.

Apabila tebing pecah atau empangan gagal, sejumlah besar air boleh tumpah dengan sedikit amaran. Pembebasan air secara tiba-tiba seperti ini boleh menenggelamkan seluruh bandar.

Contoh utama perkara ini ialah Taufan Katrina pada tahun 2005, apabila banyak pelanggaran tambak di seluruh New Orleans menyebabkan banjir bersejarah, menghantar orang ke atas bumbung mereka untuk keselamatan dan membunuh ratusan orang.

result data singapore

sydney hari ini

pengeluaran sydney

hongkong prize

keluaran hk malam ini