COVID-19-vaccin voor kinderen in India is mogelijk in september beschikbaar, zegt AIIMS-chef Randeep Guleria

Guleria zei dat er een paar kandidaat-vaccins beschikbaar zijn die als veilig voor kinderen worden beschouwd. Deze omvatten Pfizer, Bharat Biotech’s Covaxin en Zydus Cadilla’s ZyCoV-D shots.

Representatief beeld. AP

COVID-19 vaccins voor kinderen zouden tegen september in het land beschikbaar moeten zijn, vertelde Randeep Guleria, directeur van het All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), aan persbureau ANI.

“We zouden dan scholen op een gegradeerde manier moeten starten … (vaccins) zullen kinderen meer bescherming geven en meer vertrouwen bij het publiek dat kinderen veilig zijn,” zei hij.

Vaccinatie van kinderen is een intensief besproken onderwerp sinds de inenting van de volwassen bevolking afgelopen december begon. Deskundigen hebben afgewogen of het veilig zou zijn om prikken aan de kinderen toe te dienen, en tal van andere zaken.

Welke vaccins zijn er voor kinderen?

Volgens een artikel in het tijdschrift Nature zijn wereldwijd mRNA-vaccins van Pfizer-BioNetch en Moderna en die van Sinovac en Sinopharm getest op jongeren boven de 12 jaar. Verschillende landen, waaronder de VS, Israël en China, bieden nu de vaccins aan deze leeftijdsgroep aan, voegde het rapport eraan toe. Er is geen vaccin goedgekeurd voor personen jonger dan 12 jaar.

In India bevinden Covaxin en Zydus Cadila’s kandidaat van Bharat Biotech zich in de proeffase. Het land vaccineert momenteel zijn volwassen bevolking.

De resultaten van Covaxin-onderzoeken worden in september verwacht, vertelde Guleria aan ANI. Volgens dit rapport worden de proeven uitgevoerd door deelnemers in drie groepen te verdelen: 12-18 jaar, 6-11 jaar en 2-5 jaar (de proeven kunnen volgende week beginnen).

Zydus Cadila heeft zijn proef voor de 12-18-jarige groep afgerond, aldus het rapport. Het in Ahmedabad gevestigde bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor toestemming voor het gebruik in noodgevallen van zijn plasmide-DNA-vaccin (het eerste in zijn soort ter wereld) en is gevraagd om meer gegevens in te dienen.

Als vaccins voor kinderen binnenkort in India worden goedgekeurd, wordt verwacht dat de leeftijdsgroep van 12-17 jaar als eerste de injecties krijgt. Jabs voor mensen onder deze leeftijdsgroep kunnen wat meer tijd nodig hebben om aan te komen, zoals blijkt uit de wereldwijde ervaring.

Het vaccin van Pfizer heeft al de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor gebruik bij kinderen van 12-17 jaar; het verwacht goedkeuring voor kinderen tussen 5 en 11 jaar in september. Het bedrijf voert ook proeven uit bij kinderen tussen 6 maanden en 11 jaar.

Ook het Russische Spoetnik V-vaccin is begonnen met proeven bij kinderen van 12-17 jaar.

Het debat woedt

Er zijn veel aspecten geweest in het debat over het vaccineren van kinderen.

Hoewel er een overtuiging is dat kinderen niet zo zwaar worden getroffen door COVID-19 als volwassenen worden sommigen van hen nog steeds erg ziek, volgens het hierboven aangehaalde Nature-artikel. Er staat ook “het spook van lange COVID – een constellatie van soms slopende symptomen die maanden kunnen aanhouden na zelfs een milde aanval van COVID-19 — is voor veel kinderartsen genoeg om zo snel mogelijk aan te dringen op vaccinatie”.

Tot nu toe zijn vaccins veilig bevonden bij adolescenten.

Er zijn ook discussies geweest over de vraag of kinderen op dit moment de injecties moeten krijgen, ook al wachten miljoenen in risicogroepen in minder ontwikkelde landen op hun prikken.

Sommige vaccinexperts hebben ook gepleit voor de injecties alleen voor kinderen met comorbiditeiten of mensen die bij kwetsbare volwassen familieleden of verzorgers wonen.

Posted By : Unitogel