Delta-variant kan wereldwijd leiden tot een toename van COVID-19-gevallen; vijf dingen die we weten over de VoC

De Delta-variant, ook bekend als B.1.617.2, kan zich volgens het US Center for Disease Control gemakkelijker verspreiden

De zeer overdraagbare Delta-variant, voor het eerst ontdekt in India, verbreidt zich over de hele wereld terwijl landen zich haasten om hun bevolking te inenten om nieuwe uitbraken af ​​te weren en de economie en het dagelijkse leven te laten hervatten.

De krantenkoppen van deze week varieerden van het melden van een stijging van het aantal gevallen in de VS na maanden van daling tot infecties die in Nederland met meer dan 500 procent omhoogschoten. Ondertussen moesten leiders die hun land te vroeg openden, of degenen die het belang van maskers negeerden, hun woorden opeten.

Als het onweerlegbare wetenschappelijke bewijs en de pandemiegegevens van over de hele wereld onvoldoende waren, dan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag ook de dreiging met evenveel woorden uiteengezet: de directeur zei dat de verhoogde overdraagbaarheid die gepaard gaat met de Delta-variant waarschijnlijk zal resulteren in substantiële toename van het aantal gevallen en grotere druk op de gezondheidszorgstelsels, met name in contexten met een lage vaccinatiegraad.

Van wat we tot nu toe weten, zijn mensen die volledig zijn ingeënt tegen de coronavirus lijken bescherming te hebben tegen Delta, maar de jury is er nog niet uit of alleen vaccinatie voldoende zal zijn voor de nieuwe variant.

Het probleem wordt nog verergerd door de overdaad aan informatie en het voortdurend evoluerende onderzoek dat informatie uit het verleden zeer snel overbodig maakt. Maar we hebben geprobeerd vijf feiten te verzamelen waarvan wetenschappers vrij zeker zijn en die worden gebruikt om beleidsbeslissingen te dicteren.

1) Het is besmettelijker

De Delta-variant, ook wel B.1.617.2 genoemd, kan zich volgens het US Center for Disease Control gemakkelijker verspreiden. De stam draagt ​​de genetische code van twee andere mutaties, E484Q en L452R, die hem helpen in te breken in het menselijke immuunsysteem en de organen binnen te dringen.

In feite hebben onderzoekers gezegd dat de Delta-variant ongeveer 50 procent besmettelijker is dan de Alpha-variant, voor het eerst geïdentificeerd in het VK, die al 50 procent besmettelijker was dan het origineel coronavirus voor het eerst geïdentificeerd in China in 2019.

“In een volledig regelrechte omgeving, waar niemand is ingeënt of maskers draagt, schat men dat de gemiddelde persoon die besmet is met het origineel coronavirus stam zal 2,5 andere mensen infecteren. In dezelfde omgeving zou Delta zich verspreiden van één persoon naar misschien 3,5 of 4 andere mensen”, zegt dr. F Perry Wilson van de Yale School of Medicine.

2) Minder antistoffen…

Uit meerdere laboratoriumtesten blijkt dat de Delta-variant sterker lijkt te zijn bestand tegen vaccins dan andere varianten.

Een Britse studie gepubliceerd in De Lancet medisch tijdschrift begin juni gekeken naar niveaus van neutraliserende antilichamen geproduceerd bij gevaccineerde mensen die waren blootgesteld aan de varianten Delta, Alpha (voor het eerst geïdentificeerd in Groot-Brittannië) en Beta (voor het eerst geïdentificeerd in Zuid-Afrika).

Het bleek dat de antilichaamspiegels bij mensen met twee doses van de Pfizer/BioNTech-injectie zes keer lager waren in de aanwezigheid van de Delta-variant dan in de aanwezigheid van de originele COVID-19 stam waarop het vaccin was gebaseerd.

Een Franse studie van het Pasteur Instituut concludeerde dat neutraliserende antilichamen geproduceerd door vaccinatie met de Pfizer/BioNTech-prik drie tot zes keer minder effectief zijn tegen de Delta-variant dan tegen de Alpha-variant. Uit dezelfde studie bleek dat de niveaus van neutraliserende antilichamen die tegen de Delta-variant werden geproduceerd “bijna niet detecteerbaar” waren na een enkele injectie met Pfizer- en AstraZeneca-vaccins, die beide regimes van twee doses zijn.

3) … maar vaccins werken nog steeds

Hoewel ze een essentiële marker vormen, zijn de niveaus van antilichamen die in een laboratorium worden gemeten, niet voldoende om de werkzaamheid van een vaccin te bepalen.

Ze houden vooral geen rekening met een tweede immuunrespons in de vorm van killer-T-cellen: die vallen reeds geïnfecteerde cellen aan en niet het virus zelf. Als gevolg hiervan zijn observaties in de praktijk cruciaal voor het meten van de effectiviteit van vaccins, en de eerste resultaten zijn geruststellend.

Gegevens gepubliceerd door Public Health England suggereerden dat het Pfizer-BioNTech-vaccin was 88 procent effectief tegen symptomatische ziekte van de Delta-variant twee weken na de tweede dosis, vergeleken met 93 procent effectiviteit tegen de Alpha-variant.

Twee doses van de Pfizer/BioNTech-prik voorkomen 96 procent van de ziekenhuisopnames als gevolg van de Delta-variant, terwijl AstraZeneca 92 procent voorkomt, volgens een onderzoek onder 14.000 mensen.

4) Ziekteprogressie kan ernstiger zijn

Hoewel er meer onderzoek nodig is, omvat vroege informatie over de ernst van Delta een onderzoek uit Schotland waaruit bleek dat de Delta-variant ongeveer twee keer zoveel kans had als Alpha om te resulteren in ziekenhuisopname bij niet-gevaccineerde personen (en vaccins verminderden dat risico aanzienlijk).

5) Kan verschillende symptomen vertonen

Volgens een artikel The New York Times, melden artsen uit Zuidoost-China dat patiënten zieker worden en hun toestand sneller verslechtert dan de patiënten die ze aan het begin van de pandemie behandelden. De ervaring in India is vergelijkbaar met mensen die symptomen meldden die varieerden van diarree tot hoofdpijn, terwijl het allesomvattende symptoom van verlies van geur en smaak niet langer werd beschouwd als het belangrijkste onderscheid tussen gewone griep en COVID-19 .

Een ander artikel gepubliceerd op de website van de Gavi-vaccinalliantie merkte op dat een andere studie uit het VK ook suggereerde dat de symptomen geassocieerd met: COVID-19 misschien aan het veranderen is. Sinds begin mei is hoofdpijn, gevolgd door keelpijn, loopneus en koorts, het belangrijkste symptoom dat wordt gemeld door app-gebruikers met een bevestigde infectie. “Hoesten is zeldzamer en we zien niet eens meer geurverlies in de top tien”, zegt prof. Tim Spector, die het onderzoek leidt.

Is deltavariant dus een groter probleem dan vroege stadia van pandemie?

Waarschijnlijk.

De verhoogde overdraagbaarheid geassocieerd met de Delta-variant samen met afnemende voorzichtigheid en COVID-19 gepast gedrag betekent dat het de komende maanden waarschijnlijk de dominante variant wereldwijd zal worden

Bovendien blijven er in grote delen van de wereld hiaten in epidemiologische surveillance, testen en genomische sequencing, en dit beperkt ons vermogen om de impact van huidige en toekomstige varianten tijdig te monitoren en te beoordelen.

Het wereldwijde aantal nieuwe gevallen dat vorige week (5-11 juli 2021) werd gemeld, bedroeg bijna 3 miljoen, een stijging van 10 procent in vergelijking met de vorige week. Na een gestage daling gedurende negen opeenvolgende weken, steeg het aantal wekelijkse sterfgevallen deze week met 3 procent in vergelijking met de vorige week, met meer dan 55.000 sterfgevallen gemeld, aldus een update van de WHO.

wereldwijd, COVID-19 de incidentie nam toe met een gemiddelde van meer dan 400.000 gerapporteerde gevallen per dag in vergelijking met 3.70.000 van de vorige week.

Het cumulatieve aantal gevallen dat wereldwijd is gemeld, bedraagt ​​nu meer dan 186 miljoen en het aantal sterfgevallen bedraagt ​​meer dan 4 miljoen.

Met input van agentschappen

Posted By : Unitogel