Geschiedenis, betekenis en alles wat u moet weten over de werelddag

Volgens de Verenigde Naties biedt de Internationale Dag van de Democratie mensen over de hele wereld de mogelijkheid om de staat van de democratie in hun staten te herzien

Representatief beeld. AP

Elk jaar op 15 september wordt over de hele wereld de Internationale Dag van de Democratie gevierd en gevierd. De dag staat in het teken van het belang van participatie of betrokkenheid van alle leden van de samenleving voor het goed functioneren van een democratie. In de wereld van vandaag is democratie een van de meest populaire vormen van bestuur waar burgers het recht hebben om te beslissen over vertegenwoordigers en wetgevingskwesties.

Volgens de Verenigde Naties (VN) biedt de Internationale Dag van de Democratie mensen over de hele wereld de kans om de staat van de democratie in hun staten te herzien. Verder is het doel van de dag om het ideaal van democratie “tot een realiteit te maken waar iedereen en overal van kan genieten”.

Geschiedenis

De Internationale Dag van de Democratie werd erkend door een resolutie die in 2007 door de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen, volgens de Interparlementaire Unie (IPU). Voor onervaren mensen is de IPU een gerenommeerde wereldwijde organisatie van nationale parlementen. De eerste Internationale Dag van de Democratie werd op 15 september 2008 gemarkeerd en gevierd door 46 nationale parlementen.

Maar het was eigenlijk in het jaar 1988 dat het concept om de Internationale Dag van de Democratie te vieren werd gelanceerd. In dat jaar werden de Internationale Conferenties over de Nieuwe en Herstelde Democratieën (ICNRD) gestart door president Corazon C. Aquino van de Filippijnen. Later in 2006 besprak en besloot de ICNRD-6, die werd gehouden in Qatar, over het herstel van de basisprincipes van democratie.

Vanaf dat moment leidde Qatar de promotie van een resolutie voor de Internationale Dag van de Democratie in de Algemene Vergadering van de VN.

Betekenis

Naast aandacht voor het belang van deelname aan het democratische proces, wordt de Internationale Dag van de Democratie ook gevierd om regeringen aan te moedigen hun democratische systemen te versterken en te consolideren. Aangezien democratie essentieel is voor de bescherming van de mensenrechten, benadrukt de dag ook de cruciale rol van parlementen om hun vermogen om vergaderingen te houden en mensenrechten, vrede en ontwikkeling te verwezenlijken, te vieren.

Posted By : http://13.113.122.156/