‘India heeft ‘s werelds eerste DNA-vaccin’, hier is hoe de ZyCoV-D-opname werkt

De minister van Volksgezondheid, Mansukh Mandaviya, vertelde het parlement dat India het eerste land ter wereld zal worden dat een DNA-vaccin tegen de roman uitrolt. coronavirus . ZyCoV-D, ontwikkeld door de in Ahmedabad gevestigde Zydus Cadila, zal de zoveelste toevoeging zijn aan India’s vaccinarsenaal.

Hoe snel komt het vaccin beschikbaar?

Eerder deze maand zei Zydus Cadila dat het noodtoestemming had aangevraagd bij de Drug Controller General of India (DCGI) voor ‘s werelds eerste plasmide-DNA-vaccin nadat voorlopige resultaten van klinische fase III-onderzoeken hadden aangetoond dat het een werkzaamheidspercentage van 66,6 procent had tegen het nieuwe vaccin. coronavirus . The New York Times zei dat het bedrijf aankondigde dat “geen van de gevaccineerde vrijwilligers in de proef een ernstige ziekte ontwikkelde of stierf, waardoor ZyCoV-D het eerste op DNA gebaseerde vaccin is waarvan is aangetoond dat het werkt tegen COVID-19 “.

De Fase III-onderzoeken werden uitgevoerd op 50 locaties in het hele land en er waren meer dan 28.000 vrijwilligers bij betrokken, zei het bedrijf, eraan toevoegend dat de proef werd uitgevoerd tijdens de piek van de tweede golf van COVID-19 in het land had het vertrouwen in “de werkzaamheid van het vaccin tegen de nieuwe mutante stammen, met name de delta-variant”. Bovendien werd het vaccin ook getest bij kinderen in de leeftijdsgroep van 12-18 jaar en veilig bevonden.

Volgens de laatste rapporten heeft de regelgevende instantie voor geneesmiddelen aanvullende gegevens van het bedrijf gezocht en, zodra deze naar tevredenheid zijn beoordeeld, de knipoog naar de release van ZyCoV-D in augustus zou kunnen verlengen. Eenmaal gelanceerd, zal het het tweede in eigen land gemaakte vaccin worden na Covaxin van Bharat Biotech.

Het bedrijf had gezegd dat het van plan is om jaarlijks tussen de 10-12 crore-doses van zijn vaccin te produceren.

Wat voor soort vaccin is ZyCoV-D?

De Zydus Cadila-injectie behoort tot een categorie die bekend staat als genetische of nucleïnezuurvaccins. Deze vaccins werken door een stukje van de genetische informatie van het virus in het lichaam in te brengen om cellen ertoe aan te zetten een belangrijk onderdeel van het virus te produceren, dat het immuunsysteem vervolgens herkent en aanvalt door antilichamen te produceren. Genetische vaccins kunnen zowel gebaseerd zijn op RNA – zoals de mRNA-shots van Pfizer en Moderna die in de VS worden gebruikt – of op DNA.

Volgens de Amerikaanse denktank Milken Institute, “werken op DNA gebaseerde vaccins door een genetisch gemanipuleerde blauwdruk van virale genen in kleine DNA-moleculen (genaamd plasmiden) in te voegen voor injectie in gevaccineerde mensen”. Eenmaal in het menselijk lichaam nemen de “cellen de DNA-plasmiden op en volgen hun instructies om virale eiwitten te bouwen, die het immuunsysteem als vreemd herkent, waardoor de immuunrespons wordt geactiveerd die bescherming biedt tegen de ziekte”.

Terwijl ze het frontlinievaccin tegen de roman zijn geworden coronavirus in veel landen over de hele wereld is het de eerste keer dat genetische vaccins zijn uitgerold voor menselijk gebruik. Gavi, een publiek-privaat wereldwijd gezondheidspartnerschap dat werkt aan toegang tot vaccins voor armere landen, zegt dat “verschillende DNA-vaccins een vergunning hebben voor gebruik bij dieren, waaronder een paardenvaccin tegen het West-Nijlvirus”.

Hoe zit het met dosering, opslag en levering?

In een wereld van voornamelijk twee doses COVID-19 vaccins (en de zeldzame injectie met een enkele dosis zoals die gemaakt door Johnson en Johnson), is ZyCoV-D, interessant genoeg, een injectie met drie doses waarbij NYT zegt dat het vier weken na elkaar wordt afgeleverd. Maar het bedrijf heeft gezegd dat het “ook een regime van twee doses voor het ZyCoV-D-vaccin met een dosis van 3 mg per bezoek heeft geëvalueerd en dat de immunogeniciteitsresultaten gelijkwaardig waren aan het huidige regime van drie doses”.

Een andere nieuwigheid met ZyCoV-D is dat het een ‘intradermaal vaccin’ is dat wordt toegediend via een “naaldvrij systeem”. Dat zou een groot voordeel zijn als het gaat om het vaccineren van mensen die aarzelen vanwege angst voor naalden. Verder kan de afwezigheid van naalden “ook leiden tot een significante vermindering van alle soorten bijwerkingen”, aldus het bedrijf.

Wat de logistiek betreft, kan het vaccin worden bewaard bij temperaturen van 2-8 graden Celsius, maar het bedrijf voegt eraan toe dat het “een goede stabiliteit heeft getoond bij temperaturen van 25 graden Celsius gedurende ten minste drie maanden”. Dat zou gemakkelijk transport en opslag mogelijk maken, in tegenstelling tot mRNA-vaccins, die ultrakoude opslag vereisen.

Hoe veilig zijn genetische vaccins? Hoe moeilijk is het om deze te produceren?

Er wordt aangenomen dat deze vaccins geen risico met zich meebrengen om een ​​daadwerkelijke infectie te veroorzaken, aangezien ze geen levende componenten van het virus gebruiken, maar slechts wat genetische informatie die erdoor gecodeerd is.

Wat betreft de productie, als het genoom van het virus eenmaal is gesequenced, kan het vrij gemakkelijk worden geproduceerd. Gavi zegt dat “Moderna’s RNA-vaccin tegen” COVID-19 binnen twee maanden na de sequentiebepaling van het SARS-CoV-2-genoom in klinische proeven zijn getreden”. Zydus Cadila heeft verklaard dat het plasmide-DNA-platform “gemakkelijk te produceren is met minimale bioveiligheidsvereisten” en ook gemakkelijk kan worden aangepast om toekomstige mutaties aan te pakken.

Afgezien van Zydus Cadila, onderzoeken een handvol andere fabrikanten over de hele wereld DNA-vaccins, waaronder het Japanse biotechnologiebedrijf AnGes, dat de universiteit van Osaka tot zijn partners heeft, en het in de VS gevestigde Inovio.

Posted By : Uni togel