Kan ‘viral shedding’ na het COVID-vaccin anderen besmetten? Dat is een groot ‘nee’

De angst voor ‘viral shedding’ en andere zorgen na het COVID-vaccin heeft ertoe geleid dat sommige bedrijven gevaccineerde klanten de toegang tot het pand hebben ontzegd, omdat ze van mening zijn dat vaccinatie een gezondheidsrisico vormt voor anderen.

Hier is de wetenschap om de mythe van virale uitscheiding na het COVID-vaccin naar bed te brengen.

De angst voor “viral shedding” en andere zorgen na het COVID-vaccin heeft ertoe geleid dat sommige bedrijven gevaccineerde klanten de toegang tot het pand hebben ontzegd, in de veronderstelling dat vaccinatie een gezondheidsrisico vormt voor anderen.

We hebben dit gezien in Australië, in de noordelijke stad Mullumbimby in New South Wales en aan de Gold Coast in Queensland. Dat hebben we ook internationaal gezien.

In de Verenigde Staten waarschuwde een lerares haar leerlingen om dezelfde reden hun gevaccineerde ouders niet te knuffelen.

Maar COVID-vaccins bevatten geen levend virus om af te werpen. Hier is de wetenschap om de mythe van virale uitscheiding na het COVID-vaccin naar bed te brengen.

Wat is virale shedding eigenlijk?

Mensen kunnen virus afstoten (of vrijgeven) na een virale infectie, zoals SARS-CoV-2, het virus dat de oorzaak is COVID-19 .

Als mensen besmet zijn, kunnen ze bij hoesten en niezen het virus via hun luchtwegen afscheiden. Tijdens de pandemie houden we daarom sociale afstand, dragen we maskers en blijven we thuis als we ziek zijn. We kunnen alleen iemand besmetten als het virus levend is.

Sommige vaccins voor andere ziekten bevatten levende virussen die zijn verzwakt (of verzwakt). Voorbeelden zijn vaccins tegen mazelen, rubella, bof en herpes zoster (gordelroos).

Deze trainen je lichaam om een ​​immuunrespons op te bouwen met een versie van het virus die niet zo gevaarlijk is.

Met het zeer effectieve vaccin tegen herpes zoster (gordelroos) is er bijvoorbeeld een zeer klein risico dat het verzwakte virus een infectie kan veroorzaken. Dit gebeurde echter bij minder dan 1% van de meer dan 20.000 mensen die over een periode van tien jaar waren gevaccineerd. De meerderheid van de mensen die op deze manier besmet waren, had een verzwakt immuunsysteem.

COVID-vaccins bevatten geen levend virus om af te werpen

Geen van de COVID-vaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd voor gebruik overal ter wereld, maakt echter gebruik van een levend virus.

In plaats daarvan gebruiken ze andere technologieën om ons lichaam te trainen om SARS-CoV-2 te herkennen en om een ​​beschermende immuunrespons op te bouwen als we er ooit aan worden blootgesteld.

Het AstraZeneca-vaccin is bijvoorbeeld een viraal vectorvaccin. Dit maakt gebruik van een gemodificeerd chimpanseevirus om de genetische instructies voor de productie van het SARS-CoV-2-spike-eiwit in het lichaam te brengen. Je lichaam gebruikt deze instructies vervolgens om het spike-eiwit te maken en een beschermende immuunrespons op te wekken.

Het Pfizer-vaccin is een mRNA-vaccin dat het genetische materiaal bevat dat codeert voor het spike-eiwit. Eenmaal in je cellen gebruikt je lichaam die instructies om spike-eiwitten te maken, waardoor opnieuw een beschermende immuunrespons wordt opgewekt.

COVID-vaccins geven u niet de ziekte of geven u een positieve COVID-test. Nogmaals, ze bevatten geen levend virus. Ze bevatten fragmenten van spike-eiwit of de instructies om het te maken.

Zelfs als je na vaccinatie spike-eiwit zou kunnen verliezen, zou dat niet genoeg zijn om een ​​infectie te veroorzaken. Daar heb je het hele virus voor nodig, waar de vaccins niet in zitten.

En het mRNA in de Pfizer- en Moderna-vaccins is van zeer korte duur en wordt snel afgebroken in onze cellen. Nogmaals, het mRNA zou niet genoeg zijn om een ​​infectie te veroorzaken. Het zou verpakt moeten zijn in een levend virus, dat onze vaccins niet bevatten.

Gevaccineerde mensen zijn waarschijnlijk ‘veiliger’

In plaats van gevaccineerde mensen uit het bedrijfsleven te weren uit angst voor virale verspreiding, zouden eigenaren hen met open (sociaal afstandelijke) armen moeten verwelkomen.

Dat komt omdat er steeds meer bewijs is dat gevaccineerde mensen minder snel SARS-CoV-2 op anderen overdragen.

In Engeland hadden mensen die besmet raakten ondanks dat ze waren gevaccineerd met het Pfizer- of AstraZeneca-vaccin (bekend als een doorbraakinfectie), slechts de helft minder kans om hun infectie door te geven aan huishoudelijke contacten in vergelijking met geïnfecteerde mensen die niet waren gevaccineerd.

In Israël hadden mensen die een doorbraakinfectie hadden na het Pfizer-vaccin minder virus uit hun neus gekweekt dan mensen die niet waren gevaccineerd.

Dus er is geen kans?

Nul, zip, nada. Er is geen kans op virale shedding als gevolg van uw COVID-vaccin. Als je toch naar de winkels moet in een uitbraakgebied, volg dan het gezondheidsadvies op om een ​​masker te dragen en sociale afstand te houden.

Als u bent gevaccineerd, vormt u waarschijnlijk minder risico voor anderen dan wanneer u niet bent gevaccineerd. Bedrijven moeten u dus het hof maken in plaats van u af te wijzen.Kan virale uitscheiding na het COVID-vaccin anderen infecteren Dat is een grote nee

De auteur Peter Wark is een Conjoint Professor aan de School of Medicine and Public Health, University of Newcastle. Dit artikel is opnieuw gepubliceerd vanuit The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.

Posted By : Unitogel