‘Mijn grootste succes was ook mijn grootste levenscrisis’, herinnert Abhinav Bindra zich het goud van Peking

‘Sport is veel, veel meer dan de competitie die er gebeurt. De echte kracht van sport ligt in wat het kan doen voor een gemeenschap, wat het kan doen om iemands leven te veranderen, de waarden die het je leert. De grootste leerschool van sport is dat je mislukkingen leert accepteren’, zegt Abhinav Bindra.

Abhinav Bindra is India’s eerste en enige individuele gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen. Hij bereikte de prestatie in het 10-meter luchtgeweer evenement in Peking in 2008 en versloeg een veld van wereldklasse met zijn laatste wedstrijdschot. Hij sprak met Shantanu Srivastava tijdens zijn reis naar de Olympische Spelen.

Om te beginnen wil ik een bekentenis maken. Ik heb enorm veel geluk gehad met het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen. Wat betekent het voor mij? Is het gewoon een stuk metaal dat aan een muur in mijn huis hangt? Ik kijk er niet eens naar. Maar het heeft ook een andere betekenis. Het doet me denken aan mijn sportcarrière, de relaties die ik heb kunnen opbouwen, de herinneringen die ik heb gesmeed.

De Olympische Spelen – en sport in het algemeen – hebben me in staat gesteld een sterke band op te bouwen met mijn moeder en mijn vader. Mijn moeder nam me op mijn twaalfde mee naar een onopvallend sporthostel in Duitsland. Het was koud, het eten was slecht, maar het grote pluspunt was dat ik een band met mijn moeder kon opbouwen. Zo ook met mijn vader. Hij vertelde me alles over wapens en ik keek altijd tegen hem op.

Ik heb een band kunnen opbouwen met mijn coaches. Ik was zelfs in staat om relaties op te bouwen met mijn concurrenten. Er is dus veel meer dan het resultaat.

Het probleem met sport is dat we naar atleten kijken als atleten alleen. En soms vergeten we de ontmenselijking van de atleet die plaatsvindt. Er is zoveel meer voor ons dan onze ranglijst. Sporten is mensenwerk. En wanneer je betrokken bent bij een menselijke onderneming die een dergelijke mate van uitmuntendheid vereist, zullen er veel mislukkingen zijn in termen van resultaten, maar ze zullen ook veel menselijk succes zijn. Het is soms moeilijk voor mensen om deze persoonlijke reizen te begrijpen, omdat deze reizen misschien niet zo flamboyant of zo sexy zijn als op een olympisch podium staan. Voor mij is het menselijke aspect van inspanning zinvoller. Ik weet het, ik ga hier een beetje in op filosofie, dus ik stop ermee.

Die augustusdag in Peking zal natuurlijk voor altijd in mijn geheugen gegrift staan. Het doel van mijn leven kwam samen in één enkel moment, de geschiedenis, de gelegenheid, maar eerlijk gezegd, de opwinding duurde misschien een minuut, of zelfs minder dan een minuut.

“Mijn grootste succes was ook mijn grootste crisis”, zegt Abhinav Bindra. PTI/Bestand

Ten eerste kon het me niet eens schelen of ik een gouden medaille had gewonnen of niet, omdat mijn doel erg los stond van de uitkomst. Mijn doel was om 60 wedstrijdschoten te schieten in de kwalificaties en vervolgens 10 wedstrijdschoten in de finale en elk schot zo goed mogelijk te schieten. En de echte sensatie was dat ik de 10 beste foto’s van mijn leven kon maken op het moment dat het er echt toe deed.

Toen het allemaal voorbij was en ik terugging naar mijn coach, was een van de eerste dingen die ik haar vertelde dat ik nooit meer zou schieten. Het kostte echt veel energie en veel moeite.

De nagloed en euforie van de medaille duurde misschien een paar uur. Ironisch genoeg was mijn grootste succes ook mijn grootste crisis in het leven. Tot aan Peking had ik misschien 15-16 van mijn jaren doorgebracht, waarbij ik me elke dag op dat ene moment richtte. Ik had nooit gedacht hoe het zou zijn nadat dat moment is gerealiseerd en weg is.

En op een mooie dag werd die medaille gewonnen. Die medaille zat in mijn zak. Ik was helemaal verkleed en kon nergens heen. Het was een uitdaging, want op een heel persoonlijk niveau was ik verloren. Er was meer euforie om mij heen dan in mij. Dus ik had te maken met het feit dat ik me niet zomaar kon loskoppelen van wat er om me heen gebeurde. Ik moest mee in die euforie omdat ik tot op zekere hoogte niet de moed had om te zeggen: ‘nee, ik kan dit niet meer.’

Toen de zaken eindelijk tot rust kwamen, misschien een maand of een paar maanden na de Spelen, voelde ik die leegte nog meer. Ik moest weten wat ik met mezelf aan moest, ik had mijn energie terug nodig.

Sport is veel, veel meer dan de competitie die plaatsvindt. De echte kracht van sport ligt in wat het kan doen voor een gemeenschap, wat het kan doen om iemands leven te veranderen, de waarden die het je leert. De grootste leerervaring van sport is dat het je leert om mislukkingen te accepteren.

Succes was de grootste crisis. En ik ken veel mensen die er zo over denken. Er zijn topsporters die gedesoriënteerd raken nadat ze hebben bereikt wat ze wilden. Hetzelfde geldt voor journalisten die zijn geïnvesteerd in de Olympische Spelen, of de leiding van een organisatiecomité. Spaar een gedachte voor het organiserend comité van deze Olympische Spelen – over twee weken zal de wereld verder gaan van Tokyo 2020. Wat ik bedoel is, wanneer je met al je focus op een enkelvoudig ding werkt, heeft het de potentie om deze te creëren leegtes.

Tijdens mijn Olympische reis heb ik de fout gemaakt om me te veel op één achtervolging te concentreren. Ik leg al mijn eieren in één mand. Maar de grootste fout die ik maakte, was dat ik begon te geloven dat een gouden medaille gelijk staat aan geluk. We oriënteren ons leven op een uitkomst, wat volgens mij niet de juiste benadering is. Ik heb die fout gemaakt en misschien voelde ik me daarom verloren na het winnen van het goud. Toen ik de gouden medaille won, was ik niet ineens gelukkiger. Nou, misschien was ik dat wel, voor een paar minuten.

Dat betekent niet dat falen je geen pijn mag doen. Falen doet pijn, zoals het hoort. Het is een duidelijke klap voor je ego. Maar je bent er veel sneller overheen. Toen ik in 2004 in Athene faalde, had ik nog Peking 2008 om naar uit te kijken. Ik was depressief, ik was verdrietig, maar de tijd heelt alles. Dat gezegd hebbende, de leegte die ik voelde na mijn grootste succes was veel moeilijker te overwinnen. Het kostte me meer dan een jaar om te overwinnen, terwijl de pijn van Athene binnen een week wegebde.

Ik vind ook dat atleten goede rolmodellen moeten zijn. Ik heb hierover in het verleden getweet, en enkele van de recente incidenten waarbij onze Olympische medaillewinnaar Sushil Kumar betrokken was, doen me pijn. Ik denk dat het tijd is dat we onze atleten bewust moeten maken van hun grotere rol. Het is een complexe kwestie, maar de oplossingen liggen in het geven van goede opleiding aan atleten terwijl ze nog aan het concurreren zijn en in het trainen van hen op verschillende gebieden. We moeten onze atleten aanmoedigen om een ​​dubbele loopbaan te hebben en hen voorbereiden op het leven buiten hun jaren als actieve sporters.

Mijn Olympische reis is voorbij, maar wat overblijft is wat ik heb geleerd door middel van sport. En zo gaat mijn levensreis verder. Ik heb een beetje geleerd hoe ik moet winnen, maar ik heb geleerd hoe ik moet verliezen, ik heb eerlijkheid geleerd, ik heb geleerd kritisch te zijn, brutaal eerlijk tegen mezelf, ik heb geleerd een doel te hebben en ik heb geleerd ongelooflijke integriteit te hebben om dat doel te bereiken . Ik leerde de waarden van vriendschap, ik leerde niet alleen anderen te respecteren, maar ook mijn eigen zelfrespect te vinden. Ik leerde naar andere mensen te luisteren, of ik het nu met hen eens was of niet. Ik leerde conflicten met een open geest te bekijken en te gebruiken als bron voor persoonlijke groei.

In wat ik ook doe in het leven, deze waarden zullen waar blijven. En ik zal deze waarden blijven volgen. Ik wil op een bepaalde manier iets teruggeven aan de samenleving en het zijn de Olympische en sportieve waarden die ik zal proberen uit te dragen. Ik weet niet of mijn olympische reis en mijn sportleven me een beter mens hebben gemaakt – ik hoop van wel – maar de waarden van sport hebben me in grote mate beïnvloed.

Ik wens iedereen die meedoet het allerbeste. Laat succes of mislukking je leven en geluk niet bepalen. Tokyo 2020 markeert het begin van een paar Olympische reizen en ook het einde van een aantal, maar de lessen van je inspanningen zullen je voor altijd bijblijven.

Posted By : http://54.248.59.145/