Waarom kan een dubbele klap van twee COVID-19-varianten fataal zijn? Wat voor verschil maakt cvaccinatie?

Hoewel dit nieuw terrein is voor India, hebben soortgelijke gevallen zich eerder voorgedaan in het VK, Brazilië en Portugal

Een visualisatie van het COVID-19 virus. Afbeelding met dank aan Fusion Medical Animation

Een vrouwelijke arts in Assam kwam naar voren als het eerste geval van a COVID-19 patiënt besmet met twee verschillende varianten van het virus tegelijk.

De arts was, ondanks volledig gevaccineerd, besmet met zowel Alpha- als Delta-varianten van SARS-CoV-2. Het Regionaal Medisch Onderzoekscentrum van de ICMR in Dibrugarh ontdekte in mei de dubbele infectie bij de patiënt. Een maand na ontvangst van de tweede dosis testten de vrouw en haar man, beide artsen in een COVID-zorgcentrum, COVID-19 positief en de laatste was besmet met de Alpha-variant.

“We hebben hun monsters opnieuw verzameld en de tweede testronde bevestigde opnieuw de dubbele infectie in haar. We hebben ook de hele genoomsequencing gedaan en het zorgde ervoor dat we door beide varianten tegelijkertijd werden geïnfecteerd,” zei een senior wetenschapper bij RMRC Dr B Borkakoty. De vrouw die een lichte keelpijn, pijn in het lichaam en slapeloosheid had, herstelde zonder ziekenhuisopname, voegde hij eraan toe.

Hoewel dit nieuw terrein is voor India, hebben soortgelijke gevallen zich eerder voorgedaan in het VK, Brazilië en Portugal. De detectie in Brazilië in januari was het eerste geval wereldwijd.

“Een dubbele infectie treedt op wanneer twee varianten één persoon tegelijkertijd of binnen een zeer korte periode infecteren. Het treedt op wanneer iemand besmet raakt met één variant en voordat immuniteit kan ontwikkelen, raakt de persoon besmet met een andere variant, meestal binnen twee tot drie dagen na de eerste infectie,” zei Borkakoty.

De meeste gevallen van dubbele infectie kunnen worden gemist als genetische sequencing uitsluitend is gebaseerd op sequencing van de volgende generatie, waarbij het oproepen van varianten door software gebeurt en niet door handmatig onderzoek van de specifieke genetische sequentie, aldus de wetenschapper.

Wanneer dit patroon van COVID-19 infectie werd ontdekt

Onderzoekers in Brazilië ontdekten dat twee mensen besmet waren met twee verschillende typen van de gemuteerde Braziliaanse stam van coronavirus tegelijkertijd. Men geloofde dat dit de eerste detectie ter wereld was met betrekking tot: COVID-19 .

De patiënten waren allebei in de dertig en geïnfecteerd met de P.2-variant van coronavirus , ook bekend als de B.1.1.28-lijn. Ze testten tegelijkertijd opnieuw positief op een andere variant van het virus. Ze hadden milde symptomen en hoefden niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Dr. John McCauley, directeur van het Worldwide Influenza Centre van het Francis Crick Institute in Londen, zei dat de twee soorten elkaar mogelijk kunnen ontmoeten en genetische code kunnen uitwisselen – wat onwaarschijnlijk maar zorgwekkend was.

In België stierf een vrouw aan COVID-19 in maart nadat ze tegelijkertijd twee afzonderlijke COVID-varianten hadden opgelopen. Er was een mogelijkheid dat de patiënt door twee verschillende mensen door de twee stammen was geïnfecteerd.

“Beide [Alpha and Beta] varianten circuleerden in België “op het moment dat de vrouw ziek werd”, zegt moleculair biologe Anne Vankeerberghen van het OLV-ziekenhuis in Aalst op VRT. “Het is dus waarschijnlijk dat deze vrouw door twee verschillende mensen is besmet met twee varianten van het virus. Hoe deze infectie is ontstaan, weten we helaas niet.”

Waarom het gevaarlijk kan zijn om tegelijkertijd door twee verschillende varianten geïnfecteerd te raken?

“Virussen zijn meesters in de evolutie, muteren voortdurend en creëren nieuwe varianten bij elke replicatiecyclus. Selectieve druk in de gastheer, zoals onze immuunrespons, drijft deze aanpassingen ook aan. De meeste van deze mutaties hebben geen significant effect op het virus Maar degenen die een voordeel geven aan het virus – bijvoorbeeld door het vermogen om het immuunsysteem te repliceren of te ontwijken – zijn reden tot bezorgdheid en moeten nauwlettend worden gevolgd”, schreef Maitreyi Shivkumar, hoofddocent Molecular Biology, De Montfort Universiteit.

De detectie van meerdere varianten bij een persoon kan het gevolg zijn van co-infectie door verschillende varianten of kan het gevolg zijn van mutaties binnen de patiënt na de eerste infectie. De werkelijke oorzaak kan worden gevonden door de sequenties van de varianten die in de populatie circuleren te vergelijken met die in de patiënt.

De 90-jarige vrouw die in maart in een ziekenhuis in België overleed, was niet gevaccineerd. Ze testte positief op COVID-19 en ontwikkelden vervolgens snel verslechterende ademhalingssymptomen om vijf dagen later te overlijden. Genoomsequencing van monsters van de vrouw bevestigde dat ze door de twee varianten was geïnfecteerd.

Wat is de rol van RNA-virussen?

Volgens Maitreyi: “Deze co-infectie heeft geleid tot bezorgdheid dat SARS-CoV-2 nog sneller nieuwe mutaties oploopt. Dit komt omdat coronavirus Ze kunnen ook grote veranderingen ondergaan in hun genetische sequentie door een proces dat recombinatie wordt genoemd. Wanneer twee virussen dezelfde cel infecteren, kunnen ze grote delen van hun genomen met elkaar verwisselen en compleet nieuwe sequenties creëren. Dit is een bekend fenomeen bij RNA-virussen.”

Posted By : Unitogel