Wanneer gaat Sansad TV live? Waarom moet er in het Parlement een zender worden uitgezonden in plaats van LS en RS TV?

Premier Narendra Modi zal samen met Rajya Sabha-voorzitter M Venkaiah Naidu en Lok Sabha-spreker Om Birla het nieuwe kanaal lanceren op de Internationale Dag van de Democratie

Premier Narendra Modi zal Sansad TV lanceren samen met Rajya Sabha, voorzitter en vice-president van India, M Venkaiah Naidu, en Lok Sabha-spreker Om Birla in de kamer van het hoofdcomité, het bijgebouw van het parlementsgebouw, vandaag (15 september) om 18.00 uur.

De lancering van de nieuwe zender vindt plaats op de Internationale Dag van de Democratie.

Sansad TV zal de twee parlementaire zenders Lok Sabha TV en Rajya Sabha TV samenvoegen. Deze beslissing om één nieuwe entiteit op te richten werd in februari 2021 genomen met de aanstelling van de CEO van Sansad TV de volgende maand.

Sansad tv-programma’s zullen voornamelijk in vier categorieën vallen: functioneren van het parlement en democratische instellingen, bestuur en implementatie van schema’s/beleid, geschiedenis en cultuur van India en kwesties/belangen/zorgen van hedendaagse aard.

Voor RS en LS TV

Voordat de zenders live gingen, werden bepaalde parlementaire procedures uitgezonden, zoals de presidentiële toespraak tot de gezamenlijke zitting die plaatsvindt op de eerste dag van de eerste zitting van het jaar.

Toen het DD News-kanaal werd gelanceerd, werd het Vragenuur in beide Huizen gelijktijdig uitgezonden op DD-kanalen.

Geboorte van Rajya en Lok Sabha TV

Lok Sabha TV werd in juli 2006 opgericht met als doel dat mensen het recht hadden te weten wat hun gekozen vertegenwoordigers in het parlement zeggen.

Naar verluidt was het het geesteskind van voormalig Lok Sabha-voorzitter Somnath Chatterjee die het idee introduceerde van een 24×7 parlementaire zender met als doel burgers kennis te laten maken met het functioneren van het Huis.

Ondertussen was Rajya Sabha TV (RSTV), dat verslag deed van de werkzaamheden van het Hogerhuis, een openbare kabeltelevisiezender die eigendom was van en geëxploiteerd werd door Rajya Sabha en werd gelanceerd in 2011. Afgezien van het live uitzenden van de werkzaamheden van Rajya Sabha, zou de zender ook op kennis gebaseerde programma’s uitzenden.

Sansad TV gaat live

Het besluit om Sansad TV op te richten werd in februari van dit jaar genomen.

De besprekingen over de fusie waren echter rond 2017 voor het eerst begonnen, omdat men van mening was dat de twee kanalen inspanningen en middelen dupliceerden, wat een extra financiële last veroorzaakte.

In november 2019 werd een commissie gevormd onder leiding van voormalig Prasar Bharati-voorzitter A Surya Prakash om de blauwdruk van de fusie klaar te maken. De commissie had in haar verslag één geïntegreerd kanaal voor het Parlement aanbevolen.

Alvorens haar rapport in te dienen, had de commissie 10 vergaderingen gehouden en ook een tiental parlementsleden van zowel de Huizen als van verschillende partijen geraadpleegd.

Bronnen zeiden dat de leden ook suggereerden dat het kanaal “het vereiste bewustzijn over de grondwet en haar filosofie, het functioneren van de wetgevende macht en hun bijdrage aan de sociaal-economische transformatie van het land, het functioneren van andere constitutionele organen zoals de rechterlijke macht en de uitvoerende macht, geschiedenis, cultuur, ecologische kwesties, wetenschappelijke en technologische vooruitgang”.

Sansad TV wordt geleid door de gepensioneerde IAS-officier Ravi Capoor, die in maart voor een jaar werd benoemd tot CEO, terwijl Manoj K Arora, een IRS-officier, is aangesteld als interim-hoofdredacteur.

Het budget van Sansad TV wordt gezamenlijk gedeeld door de Lok Sabha en Rajya Sabha. Een ambtenaar van het Lok Sabha-secretariaat zei: “Terwijl Lok Sabha twee derde van de totale kosten zal dragen, zal Rajya Sabha een derde delen.”

Vanaf nu heeft Sansad TV een personeelssterkte van ongeveer 250, bestaande uit het personeel van zowel Rajya Sabha als Lok Sabha TV, en deze omvatten ongeveer 17-18 ankers. Er is op dit moment geen nieuwe aanwerving ondernomen.

Sansad TV zal opereren vanuit hetzelfde Mahadev Road-kantoor in Delhi, dat eerder door de Lok Sabha TV werd gebruikt.

Volgens persbureau PTI zullen de ervaren congresleider Karan Singh, econoom Bibek Debroy, NITI Aayog CEO Amitabh Kant en pleitbezorger Hemant Batra verschillende shows hosten op dit nieuwe kanaal.

Congreslid Shashi Tharoor zal interviews afnemen met legendarische persoonlijkheden op verschillende gebieden, van films en poëzie tot dans en sport.

Bronnen zeiden dat de betrokkenheid van Karan Singh en Shashi Tharoor het democratische karakter van Sansad TV aangeeft.

Voor een show over gezondheid heeft Sansad TV samengewerkt met Medanta’s Ambrish Mithal, voorzitter, Endocrinology and Diabetes.

Wanneer de huizen in zitting zijn, zal Sansad TV de procedure uitzenden.

Wanneer het Parlement in zitting is, zal Sansad TV twee kanalen hebben, zodat de werkzaamheden van zowel de Lok Sabha als de Rajya Sabha tegelijkertijd kunnen worden uitgezonden.

Sansad TV heeft echter enige kritiek van de oppositie uitgelokt.

Panelvoorzitter Surya Prakash beschreef de fusie als een welkome stap die zal zorgen voor een meer geïntegreerde benadering van de parlementaire inhoud die wordt uitgezonden.

“Het zal de extra last op de financiën verminderen door de middelen van beide kanalen te bundelen en de uitzending van parlementaire procedures te synergiseren via een geïntegreerd kanaal dat niet zal concurreren met een particulier kanaal en een ander mandaat zal hebben”, zei hij tegen De afdruk.

Voormalig hoofdredacteur en CEO van LSTV Joshi bood een soortgelijke beoordeling aan en zei dat de stap een grote bijdrage zal leveren aan synergie van parlementaire inhoud en het verminderen van extra financiële lasten.

Transparant en ongecensureerd

Met de lancering van het nieuwe kanaal is er een overtuiging dat het transparant zal zijn.

In het verleden zijn Rajya Sabha en Lok Sabha TV beschuldigd van het censureren van parlementaire procedures.

Het Trinamool-congres beweerde bijvoorbeeld dat Rajya Sabha Television de inhoud van protesten van de oppositie tijdens de moessonsessie van het Parlement “gecensureerd” heeft.

“CENSUUR. Modi-Shah ‘meesterslag’. Rajya Sabha TV toont selectieve beelden/online montage. Alle protesten in het Huis door ongeveer 100 parlementsleden van 15 oppositiepartijen worden niet uitgezonden. #Pegasus hacking, spionage, militaire spyware,” TMC MP en leider van de partij in Rajya Sabha Derek O’Brien had getweet met betrekking tot het incident.

Evenzo beweerde congreslid Manish Tewari dat de Lok Sabha Television de inhoud “censureerde” in een “gezamenlijke poging om afwijkende meningen in de hoogste wetgevende instelling de kop in te drukken”. “Lok Sabha TV is niet het eigendom van een bepaalde politieke partij, het moet de procedure op (een) onpartijdige manier weergeven. Het selectief scherpstellen van de camera is (de) ergste vorm van censuur”, tweette het parlementslid van het Congres.

Hij noemde de vermeende verhuizing “het toppunt van censuur”, zei hij: “Lok Sabha TV-camera’s laten één ding in het huis zien op gigantische tv-schermen in de Kamer en absoluut iets anders op het Lok Sabha TV-kanaal. Als voormalig minister van I&B van de Unie is het belachelijk hoe een zogenaamd autonome instelling zich gedraagt.”

Dus, aangezien de zender vanaf 2 oktober begint te draaien, zullen we afwachten hoe Sansad TV de manier verandert waarop we naar de zittingen van het Parlement kijken.

Met input van agentschappen

Posted By : Uni togel