Wat moet u weten over de ziekte van Guillain-Barré en Johnson en Johnson-vaccins – Gezondheidsnieuws, Firstpost

Dit is niet het eerste vaccin dat in verband wordt gebracht met Guillain-Barré, hoewel het risico klein lijkt.

Het Johnson & Johnson COVID-19-vaccin wordt gezien op een pop-upvaccinatieplaats in het Albanees Islamitisch Cultureel Centrum, donderdag 8 april 2021, in de wijk Staten Island in New York. Afbeelding tegoed: AP/Mary Altaffer

Johnson & Johnson’s belegerd COVID-19 vaccin kan in verband worden gebracht met een klein verhoogd risico op het Guillain-Barré-syndroom, een zeldzame maar potentieel ernstige neurologische aandoening, zeiden federale functionarissen maandag. De Food and Drug Administration heeft een waarschuwing over de mogelijke bijwerking toegevoegd aan haar factsheets over het vaccin.

Het risico lijkt erg klein. Tot nu toe zijn er 100 meldingen geweest van het syndroom bij mensen die het Johnson & Johnson-vaccin hadden gekregen. In de Verenigde Staten zijn bijna 13 miljoen doses van het vaccin toegediend.

Hier zijn antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het syndroom en het verband met vaccinatie.

Wat is het Guillain-Barré-syndroom?

Guillain-Barré is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam zenuwcellen aanvalt. Het kan spierzwakte en verlamming veroorzaken. Hoewel de symptomen vaak binnen enkele weken overgaan, kan de aandoening in sommige gevallen permanente zenuwbeschadiging veroorzaken. In de Verenigde Staten zijn er volgens de Centers for Disease Control and Prevention typisch 3.000 tot 6.000 gevallen van het syndroom per jaar. Het komt het meest voor bij volwassenen boven de 50.

De precieze oorzaak van het syndroom is onbekend, maar in veel gevallen volgt de aandoening op een andere ziekte of infectie, zoals griep. Het is ook gemeld bij mensen met: COVID-19 .

Wat heeft het met vaccinatie te maken?

Dit is niet het eerste vaccin dat in verband wordt gebracht met Guillain-Barré, hoewel het risico klein lijkt. Een grote vaccinatiecampagne tegen de varkensgriep in 1976 leidde tot een kleine stijging van de incidentie van het syndroom; het vaccin veroorzaakte ongeveer één extra geval van Guillain-Barré voor elke 100.000 gevaccineerde mensen. De seizoensgriepprik wordt geassocieerd met ongeveer één tot twee extra gevallen voor elke 1 miljoen toegediende vaccins.

“Ik denk dat de gegevens behoorlijk overtuigend zijn dat het griepvaccin het Guillain-Barré-syndroom veroorzaakt, maar het is een heel klein risico”, zegt Daniel Salmon, de directeur van het Institute for Vaccine Safety aan de Johns Hopkins University.

Het gordelroosvaccin Shingrix kan ook het risico op de aandoening verhogen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige vaccins Guillain-Barré kunnen veroorzaken. “We begrijpen het biologische mechanisme niet echt”, zei Salmon. “Het is een ongelooflijke frustratie.”

Wat weten we over de verbinding met de? COVID-19 vaccins?

Honderd meldingen van het syndroom na vaccinatie met de Johnson & Johnson-injectie zijn ingediend bij het federale Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), zeiden functionarissen maandag. Daarvan leidden 95 gevallen tot ziekenhuisopname en één met dodelijke afloop.

Het syndroom werd over het algemeen ongeveer twee weken na vaccinatie gemeld, voornamelijk bij mannen, van wie velen 50 jaar of ouder waren, zeiden functionarissen. Er is nog niet genoeg bewijs om vast te stellen dat het vaccin de aandoening veroorzaakt, maar de FDA zal de situatie blijven volgen, aldus het bureau in een verklaring.

Er zijn nog geen gegevens die een verband suggereren tussen de aandoening en COVID-vaccins gemaakt door Pfizer-BioNTech of door Moderna, die afhankelijk zijn van een andere technologie, aldus de FDA.

Op welke tekenen en symptomen moet ik letten?

Het syndroom zal hoogstwaarschijnlijk verschijnen binnen 42 dagen na vaccinatie, noteert de FDA in haar herziene factsheet voor patiënten. U moet een arts raadplegen als u zwakte of tintelingen in uw armen en benen begint te krijgen, dubbelzien of problemen krijgt met lopen, spreken, kauwen, slikken of uw blaas of darmen onder controle krijgen.

Moet ik nog een . krijgen COVID-19 vaccin?

Als het verband tussen het vaccin en Guillain-Barré echt is, lijkt het veel groter dan de risico’s van COVID-19 , zeiden deskundigen. In de Verenigde Staten zijn bijna alle ziekenhuisopnames en sterfgevallen door COVID-19 gebeuren bij degenen die niet zijn ingeënt, zei de CDC in een verklaring. Het bureau beveelt aan dat iedereen die 12 jaar of ouder is zich laat vaccineren.

“Alles heeft risico’s”, zei Salmon. “En de sleutel tot besluitvorming is om de voordelen te optimaliseren en de risico’s te verminderen.” Hij voegde eraan toe: “COVID is een behoorlijk vervelende ziekte die 600.000 mensen heeft gedood.”

Emily Anthes c.2021 The New York Times Company

Posted By : Unitogel