Xi Jinping wijst het voorstel van Joe Biden af ​​om elkaar persoonlijk te ontmoeten tijdens een gesprek van 90 minuten

De Amerikaanse president zou zijn Chinese ambtgenoot hebben voorgesteld dat de leiders de top zouden houden in een poging een impasse in de betrekkingen tussen de VS en China te doorbreken

De Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese Xi Jinping spraken op 10 september ongeveer 90 minuten, hun eerste gesprek sinds februari. AFP

De Amerikaanse president Joe Biden stelde vorige week een eerste persoonlijke topontmoeting voor met zijn Chinese tegenhanger, Xi Jinping, in een gesprek van 90 minuten, maar slaagde er niet in om tot een overeenkomst te komen. Financiële tijden dinsdag gemeld.

Volgens het rapport stelde Biden Xi voor dat de leiders de top zouden houden in een poging een impasse in de betrekkingen tussen de VS en China te doorbreken, maar de Chinese leider nam hem niet op en drong erop aan dat Washington een minder schelle toon aannam in de richting van Peking .

Een bron zei: “Xi liet blijkbaar doorschemeren dat de toon en sfeer van de relatie eerst verbeterd moesten worden.”

Toen hij dinsdag laat in het Witte Huis werd gevraagd of hij teleurgesteld was dat Xi hem niet wilde ontmoeten, vertelde Biden aan verslaggevers dat het “niet waar” is.

Terwijl Amerikaanse functionarissen verklaarden dat Xi’s weigering was omdat Peking hard speelde met Washington, zei een Amerikaanse functionaris dat het Witte Huis van mening was dat dit deels te wijten was aan zorgen over COVID-19 . Xi heeft China niet verlaten sinds hij begin 2020 voor het uitbreken van de pandemie naar Myanmar ging.

Er wordt gesproken over de G20-top in Italië als een mogelijke locatie voor een persoonlijke ontmoeting, maar Chinese media hebben gesuggereerd dat Xi deze mogelijk niet zal bijwonen. Hij maakte een virtuele verschijning op de BRICS-top.

Hij zal naar verwachting ook niet verschijnen op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week in New York.

Biden en Xi spraken op 10 september ongeveer 90 minuten, hun eerste discussie sinds februari.

Tijdens de oproep drong Biden er bij Xi op aan om samen te werken aan belangrijke kwesties, ook al blijven ze het oneens over andere onderwerpen, volgens een verklaring van het Witte Huis. Maar het aanbod van een top werd niet bekendgemaakt door het Witte Huis.

Volgens Bloomberg, probeerden de VS kwesties zoals klimaatverandering te scheiden van meer controversiële zaken zoals handel, mensenrechten en democratie in plaatsen zoals Hong Kong, terwijl Peking erop stond dat ze niet gescheiden mochten worden.

Hoewel het Witte Huis niet heeft gereageerd op het artikel, zei Jake Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, later dat het verslag van de Biden-Xi-oproep niet juist was.

“Dit is geen nauwkeurige weergave van de oproep. Punt”, zei Sullivan in een verklaring. “Zoals we hebben gezegd, hebben de presidenten het belang besproken van het kunnen hebben van privégesprekken tussen de twee leiders, en dat zullen we respecteren.”

Met input van agentschappen

Posted By : http://13.113.122.156/