Bolehkah Trump masih bertanding jawatan presiden jika dia didakwa?
slot online

Bolehkah Trump masih bertanding jawatan presiden jika dia didakwa?

Versi cerita ini muncul dalam surat berita What Matters CNN. Untuk mendapatkannya dalam peti masuk anda, daftar secara percuma di sini.CNN

Adakah dia masih boleh bertanding jawatan presiden? Mengapa filem dewasa kes bintang bergerak sebelum mana-mana yang mengenai melindungi demokrasi? Bagaimanakah anda boleh mencari juri yang tidak berat sebelah?

Perkara di bawah ialah jawapan kepada beberapa soalan yang kami terima – versi ini dihantar melalui e-mel oleh pelanggan surat berita What Matters – tentang kemungkinan dakwaan bekas Presiden Donald Trump.

Dia terlibat dalam empat penyiasatan jenayah yang berbeza oleh tiga peringkat kerajaan yang berbeza – peguam daerah Manhattan; peguam daerah Fulton County, Georgia; dan Jabatan Kehakiman.

Soalan-soalan ini kebanyakannya berkenaan dengan potensi dakwaan Manhattan DA Alvin Bragg terhadap Trump atas skim pembayaran diam-diam, tetapi ramai yang boleh memohon untuk setiap penyiasatan.

Soalan yang paling banyak ditanya juga adalah yang paling mudah untuk dijawab.

Ya, sama sekali.

“Tiada apa-apa yang menghalang Trump daripada berlari semasa didakwa, malah disabitkan kesalahan,” profesor undang-undang Universiti California, Los Angeles Richard Hasen memberitahu saya dalam e-mel.

Perlembagaan hanya memerlukan tiga perkara calon. Mereka mestilah:

  • Warganegara yang dilahirkan semula jadi.
  • Sekurang-kurangnya 35 tahun.
  • Seorang pemastautin AS selama sekurang-kurangnya 14 tahun.

Sebagai perkara politik, mungkin lebih sukar bagi calon yang didakwa, yang boleh menjadi penjenayah yang disabitkan kesalahan, untuk memenangi undi. Ujian tidak membenarkan calon meletakkan kaki terbaik mereka ke hadapan. Tetapi tidak dilarang untuk mereka bertanding atau dipilih.

Terdapat beberapa tanda bintang dalam Perlembagaan dan Pindaan ke-14 dan ke-22, tiada satu pun pada masa ini terpakai kepada Trump dalam kes yang dianggap paling hampir dengan dakwaan rasmi.

Had tempoh. Pindaan ke-22 melarang sesiapa yang pernah dua kali menjadi presiden (bermaksud dua kali dipilih atau berkhidmat sebahagian daripada penggal orang lain dan kemudian memenanginya sendiri) daripada bertanding semula. Itu tidak terpakai kepada Trump sejak dia kalah dalam pilihan raya 2020.

Pendakwaan. Jika seseorang itu didakwa oleh Dewan dan disabitkan oleh Senat atas jenayah tinggi dan salah laku, dia disingkirkan daripada jawatan dan hilang kelayakan daripada berkhidmat semula. Trump, walaupun dua kali didakwa oleh Dewan semasa menjadi presiden, juga dua kali dibebaskan oleh Senat.

Hilang kelayakan. Pindaan Ke-14 termasuk “klausa kehilangan kelayakan,” yang ditulis secara khusus dengan tumpuan terhadap bekas tentera Gabungan.

Ia berbunyi:

Tiada seorang pun boleh menjadi Senator atau Wakil dalam Kongres, atau pemilih Presiden dan Naib Presiden, atau memegang mana-mana jawatan, awam atau tentera, di bawah Amerika Syarikat, atau di bawah mana-mana negeri, yang, sebelum ini mengangkat sumpah, sebagai ahli Kongres, atau sebagai pegawai Amerika Syarikat, atau sebagai ahli mana-mana badan perundangan Negeri, atau sebagai pegawai eksekutif atau kehakiman mana-mana Negeri, untuk menyokong Perlembagaan Amerika Syarikat, hendaklah terlibat dalam pemberontakan atau pemberontakan terhadap sama, atau diberi bantuan atau keselesaan kepada musuh-musuhnya.

Potensi caj di New York City berkenaan dengan bayaran diam-diam kepada bintang filem dewasa tidak ada kaitan dengan pemberontakan atau pemberontakan. Juga tiada caj persekutuan yang berpotensi berkenaan dengan dokumen terperingkat.

Potensi caj di Fulton County, Georgia, berkenaan dengan 2020 campur tangan pilihan raya atau di peringkat persekutuan berkenaan dengan 6 Januari 2021, pemberontakan mungkin boleh ditafsirkan oleh sesetengah pihak sebagai satu bentuk pemberontakan. Tetapi itu adalah soalan terbuka yang perlu diselesaikan melalui mahkamah. 2024 pilihanraya semakin hampir.

Jika dia disabitkan dengan jenayah – peringatan, dia belum lagi didakwa – di New York, Trump akan dihalang daripada mengundi di negeri asal angkatnya di Florida, sekurang-kurangnya sehingga dia menjalani hukuman yang berpotensi.

Mula-mula, tiada cadangan sebarang penyelarasan antara Manhattan DA, Jabatan Kehakiman dan Fulton County DA.

Ini semua adalah penyiasatan berasingan mengenai isu berasingan yang bergerak mengikut rentak mereka sendiri.

Bayaran kepada filem dewasa pelakon Stormy Daniels berlaku beberapa tahun lalu pada 2016. Trump telah berhujah bahawa statut pengehadan telah habis. Peguam boleh berhujah bahawa jam itu berhenti apabila Trump meninggalkan New York untuk menjadi presiden pada 2017.

Ia juga tidak jelas bagaimana sebenarnya jenayah negeri (memalsukan rekod perniagaan) boleh digandingkan dengan jenayah pilihan raya persekutuan untuk mewujudkan jenayah negeri. Terdapat beberapa penyelaman undang-undang yang sangat mendalam mengenai perkara ini, seperti yang ini dari Just Security. Kita perlu melihat apa, jika ada, tambah Bragg jika dia membawa dakwaan.

Daripada empat penyiasatan jenayah yang diketahui ke atas Trump, pemalsuan rekod perniagaan berkenaan dengan pembayaran diam-diam kepada pelakon filem dewasa kelihatan seperti yang paling kecil kentang, terutamanya sejak pendakwa persekutuan memutuskan untuk tidak mendakwanya apabila dia meninggalkan jawatan.

Kewangannya, tertakluk kepada penyiasatan yang telah lama dijalankan, kelihatan seperti masalah yang lebih besar. Tetapi Manhattan DA memutuskan untuk tidak mendakwa Trump secara jenayah berhubung dengan jenayah cukai. Trump telah disaman oleh peguam negara New York di mahkamah sivil berdasarkan beberapa bukti itu.

Siasatan di Georgia berkenaan dengan campur tangan pilihan raya dan oleh Jabatan Kehakiman berkenaan dengan 6 Januari dan layanannya terhadap data sulit juga kelihatan lebih berbangkit.

Tetapi kes-kes ini sedang dijalankan oleh entiti yang berbeza pada kadar yang berbeza dalam kerajaan yang berbeza – New York City; Kaunti Fulton, Georgia; dan kerajaan persekutuan.

“Saya fikir tuduhan itu lebih serius terhadap Trump berkaitan pilihan raya,” kata Hasen dalam e-melnya. “Tetapi memalsukan rekod perniagaan juga boleh menjadi satu jenayah. (Saya lebih skeptikal tentang menggabungkannya di mahkamah negeri dengan pelanggaran kewangan kempen persekutuan.)”

Satu sumber penguatkuasa undang-undang persekutuan memberitahu John Miller dari CNN pada hujung minggu bahawa butiran Perkhidmatan Rahsia Trump terlibat secara aktif dengan pihak berkuasa di New York City tentang cara proses penahanan ini akan berfungsi jika Trump akhirnya didakwa.

Ia biasanya merupakan proses rutin cap jari, pukulan cawan dan perbicaraan. Ia tidak mungkin menjadi acara awam dan jelas butiran pelindungnya akan bergerak melalui bangunan dengan Trump.

New York tidak mengeluarkan kebanyakan gambar mug selepas undang-undang 2019 yang bertujuan untuk mengurangkan pemerasan dalam talian.

Memandangkan Trump adalah antara rakyat Amerika yang paling memecahbelahkan dan kini terkenal dalam sejarah, sukar untuk mempercayai bahawa terdapat satu perkara yang besar, kumpulan juri yang saksama di luar sana.

Pindaan Keenam menjamin “hak untuk perbicaraan yang cepat dan awam, oleh juri yang tidak berat sebelah Negeri dan daerah di mana jenayah itu akan dilakukan.”

Mencari juri seperti itu “tidak akan mudah memandangkan keghairahan yang kuat di kedua-dua belah pihak yang ditimbulkannya,” kata Hasen.

Tinjauan Universiti Quinnipiac yang dijalankan pada bulan Mac meminta pendapat pengundi berdaftar tentang Trump. Hanya 2% yang mengatakan mereka tidak pernah mendengar cukup tentang dia untuk dikatakan.

Buku panduan juri perbicaraan Sistem Mahkamah Bersepadu Negeri New York menerangkan proses “voir dire” yang mana juri dipilih. Mereka yang diterima oleh kedua-dua pihak pendakwaan dan pembela sebagai bebas daripada “keberatan atau pengetahuan peribadi yang boleh menghalang keupayaannya untuk menghakimi kes secara saksama” mesti mengangkat sumpah untuk bertindak secara adil dan saksama.

Kami semakin mendahului diri kami sendiri. Dia tidak pernah didakwa, apalagi dibicarakan atau disabitkan kesalahan. Sebarang dakwaan, walaupun untuk jenayah Kelas E di New York, adalah untuk jenis kesalahan tanpa kekerasan yang tidak akan membawa kepada hukuman penjara bagi mana-mana defendan.

“Saya tidak menjangka Trump akan dimasukkan ke dalam penjara jika dia didakwa atas mana-mana pertuduhan ini,” kata Hasen. “Masa penjara hanya akan datang jika dia disabitkan kesalahan dan dijatuhkan hukuman penjara.”

Idea bahawa Trump akan pernah melihat bahagian dalam sel penjara masih kelihatan tidak masuk akal. Hasen berkata Perkhidmatan Rahsia perlu mengatur perlindungannya di penjara. Logistik itu membingungkan. Adakah ejen akan dimasukkan ke dalam sel di kedua-dua belah dia? Adakah mereka akan berpakaian sebagai banduan atau pengawal?

Pegawai atasan yang dituduh melakukan salah laku mempunyai sejarah menemui jalan keluar dari penjara. Bekas Presiden Richard Nixon mendapat pengampunan awal daripada penggantinya, Gerald Ford. Naib presiden Nixon sebelum ini, Spiro Agnew, meletak jawatan selepas dia terperangkap dalam skandal rasuah. Agnew membuat perjanjian pengakuan dan mengelakkan masa penjara. Aaron Burr, juga bekas naib presiden, hampir terlepas daripada sabitan pengkhianatan. Tetapi kemudian dia meninggalkan negara itu.

Itu masih perlu dilihat. Jonathan Wackrow, bekas ejen Perkhidmatan Rahsia dan ketua keselamatan global semasa untuk Teneo, berkata di CNN pada hari Isnin bahawa ejen mengambil tempat di belakang – kepada Jabatan Polis New York dan pegawai mahkamah Negeri New York yang bertanggungjawab menjaga ketenteraman dan keselamatan, dan kepada FBI, yang mencari kemungkinan tindakan keganasan oleh pelampau.

Perkhidmatan Rahsia, jauh daripada menyelaraskan acara seperti biasa, adalah “didalam mod perlindungan, “kata Wackrow.

“Mereka melihat ini sebagai benar-benar gerakan pentadbiran di mana mereka perlu melindungi Donald Trump dari titik A ke titik B, biarkan dia melakukan perniagaannya di hadapan mahkamah, dan pergi. Mereka tidak memainkan peranan aktif seperti yang biasa kita lihat.”

Akhbar New York Times menerbitkan laporan berdasarkan sumber tanpa nama yang rapat dengan Trump pada hari Selasa yang mencadangkan dia, sama ada kerana keberanian atau kegembiraan yang tulen, menikmati idea perlu menjalani “perp walk” di New York City. The “perp walk,” by the way, ialah perarakan awam seorang pelaku ke pejabat polis untuk diproses.

“Dia telah berulang kali cuba menunjukkan bahawa dia tidak mengalami rasa malu atau bersembunyi dalam apa cara sekalipun, dan saya fikir anda akan pergi untuk melihatnya,” kata wartawan Times dan penganalisis politik CNN, Maggie Haberman dalam rangkaian pada malam Selasa.

“Saya fikir ada sebahagian daripadanya yang melihat ini sebagai aset politik,” kata Marc Short, bekas ketua kakitangan kepada bekas Naib Presiden Mike Pence, semasa penampilan di CNN pada hari Rabu. “Oleh kerana dia boleh menggunakannya untuk melukis yang lain, bahaya undang-undang yang lebih serius yang dia hadapi sama ada di Georgia atau Jabatan Kehakiman, kerana mereka bermotifkan politik.”

Tetapi pengundi berhujah Short akan bosan dengan bagasi yang dibawa Trump, terutamanya jika dia menghadapi potensi dakwaan tambahan dalam penyiasatan persekutuan dan Georgia.

resul.sgp

pengeluaran sidney ini hari

sdy toto

apa keluar hk malam ini

singapura totobet net