Bos Fox ‘menutup’ pemeriksaan fakta dengan konspirasi 2020, kata peguam Dominion
slot online

Bos Fox ‘menutup’ pemeriksaan fakta dengan konspirasi 2020, kata peguam Dominion


Wilmington, Delaware
CNN

Peguam Dominion pada hari Selasa mendakwa bahawa pengerusi Fox Corporation Rupert dan anaknya, Ketua Pegawai Eksekutif Lachlan Murdoch, memberikan arahan tersirat tetapi jelas kepada Fox News selepas pilihan raya 2020 untuk “menutup cakap-cakap semakan fakta” dan “membiarkan tuan rumah berjalan liar” dengan konspirasi pilihanraya.

“Mereka membuat keputusan untuk membiarkannya berlaku,” kata peguam Dominion Justin Nelson, merujuk kepada rentetan dakwaan tidak berasas penipuan undi dan penyelewengan pilihan raya yang tersebar di Fox News pada akhir 2020.

“Terdapat kewajipan untuk menghentikannya sebaik sahaja dia menyedarinya,” tambah Nelson.

Syarikat mesin mengundi itu meminta hakim memerintahkan pengerusi berusia 92 tahun dan anaknya untuk memberi keterangan selepas mesej peribadi yang ditemui dalam kes itu menunjukkan eksekutif rangkaian tahu beberapa hos utama Fox News mempromosikan pembohongan pilihan raya kepada penontonnya. Fox News dan syarikat induknya, Fox Corporation, menentang usaha ini, yang juga termasuk percubaan untuk memaksa keterangan daripada ketua pegawai undang-undang Fox Corporation Viet Dinh dan ahli lembaga Paul Ryan, bekas speaker Dewan.

Dominion menyaman Fox News berhubung penyiaran saluran sayap kanan itu mengenai dakwaan palsu penipuan pilihan raya sekitar pilihan raya presiden 2020. Dominion telah mendakwa dalam tuntutan mahkamahnya bahawa semasa pilihan raya 2020, rangkaian sayap kanan “secara melulu mengabaikan kebenaran” dan menolak pelbagai teori konspirasi pro-Trump tentang syarikat teknologi pilihan raya kerana “pembohongan itu baik untuk perniagaan Fox.” Fox News telah mempertikaikan sekeras-kerasnya dakwaan Dominion.

Tuntutan itu adalah satu daripada dua kes berasingan yang dibawa oleh syarikat teknologi mengundi terhadap Fox News yang secara kolektif menuntut ganti rugi $4.3 bilion, menimbulkan ancaman serius kepada cabang empayar media Rupert Murdoch yang sangat menguntungkan.

“Walaupun Dominion berusaha untuk memaksa Rupert Murdoch, Lachlan Murdoch, Viet Dinh, dan Paul Ryan, Mahkamah harus menolak untuk memaksa kehadiran mereka di perbicaraan kerana kesukaran yang dihadapi oleh saksi-saksi tersebut, dan beban yang tidak wajar memandangkan pengetahuan mereka yang terhad tentang fakta berkaitan,” pihak Fox menulis dalam pemfailan Isnin.

Fox News berhujah bahawa Dominion sebaliknya harus bergantung pada “deposisi panjang” yang telah diberikan oleh saksi-saksi ini.

“Kesaksian langsung yang menarik semasa perbicaraan tidak akan menambah apa-apa selain minat media. Tetapi ini adalah perbicaraan, bukan kempen perhubungan awam,” tulis peguam untuk rangkaian sayap kanan itu.

Terdapat perbicaraan hari ini mengenai penghakiman ringkasan di Mahkamah Tinggi Delaware selepas Sistem Pengundian Dominion dan Fox News meminta hakim yang mengawasi kes fitnah yang diperhatikan dengan teliti untuk mengisytiharkan pihak mereka sebagai pemenang tuntutan mahkamah dan mengelakkan perbicaraan.

Dominion berhujah bahawa ia telah membuktikan “berniat jahat sebenar.” Ia mendakwa e-mel dan teks Fox dalaman yang ditemui dalam kes itu menunjukkan bahawa personaliti dan eksekutif Fox tahu bahawa mereka mempromosikan dakwaan palsu tentang Dominion yang menipu pilihan raya 2020, dan oleh itu, mereka telah difitnah.

Fox News berhujah bahawa ia dilindungi sepenuhnya oleh Pindaan Pertama. Ia mendakwa Dominion tidak menunjukkan apa-apa yang cukup kuat untuk mengatasi tahap tinggi yang disediakan oleh Pindaan Pertama, melindungi wartawan yang jujur ​​daripada tindakan undang-undang fitnah yang membimbangkan.

Hakim Mahkamah Tinggi Delaware Eric Davis berkata pada hari Selasa bahawa dia tetap berfikiran terbuka kerana dia mempertimbangkan sama ada untuk memutuskan kes itu sebelum ia dibicarakan.

“Saya belum buat keputusan. Saya belum membuat keputusan terlebih dahulu,” kata Davis pada permulaan pendengaran besar di Wilmington, Delaware.

Davis memberitahu kedua-dua pihak bahawa “Saya perlu dididik” mengenai hujah mereka untuk penghakiman ringkasan, tujuan utama pendengaran hari Selasa. Dominion dan Fox telah memfailkan usul untuk mendapatkan penghakiman ringkasan, meminta hakim mengisytiharkan mereka sebagai pemenang tuntutan mahkamah tanpa memerlukan perbicaraan.

Perbicaraan, yang masih dijalankan, pertama kali menangani satu set isu prosedur.

Peguam dari kedua-dua pihak berkata mereka mempunyai pelbagai isu untuk dibincangkan pada hari Selasa – termasuk usul penghakiman ringkasan, hujah mengenai keterangan yang menarik daripada saksi utama Fox News, dan pertikaian mengenai berapa banyak rekod yang perlu disunting dan dilindungi daripada pandangan umum.

“Semua orang akan mendapat peluang untuk bercakap,” kata Davis. “Saya bukan Mahkamah Agung, jadi saya tidak mempunyai jam di sini, dan saya tidak akan memotong awak… Ini cukup tertekan. Jangan tertekan bahawa saya akan memotong anda pada asas masa.

Perbicaraan Selasa diadakan sehari selepas penerbit Fox News memfailkan sepasang tindakan undang-undang yang meletup terhadap saluran ceramah sayap kanan itu, dengan mendakwa bahawa peguam rangkaian itu memaksanya untuk memberikan keterangan mengelirukan dalam kes fitnah Dominion Voting Systems bernilai $1.6 bilion terhadap syarikat itu.

Saman yang difailkan oleh Abby Grossberg, yang bekerja sebagai penerbit tempahan kanan untuk Maria Bartiromo dan yang terbaru ketua tempahan untuk Tucker Carlson, menuduh pasukan undang-undang Fox telah terlibat dalam kelakuan salah kerana ia menyediakannya untuk pemendapan pra-perbicaraan dalam pilihan raya kes syarikat teknologi.

Pemfailan mahkamah telah menawarkan gambaran paling jelas setakat ini tentang kekecohan yang berlaku di sebalik tabir di Fox News selepas Trump kalah dalam pilihan raya. dan Penonton memberontak terhadap saluran sayap kanan kerana menyebut pertandingan itu dengan tepat memihak kepada Biden, dan komen mahkamah menunjukkan Fox News mempromosikan teori konspirasi pilihan raya untuk memperbaiki keadaan kewangannya. Pemfailan itu menemui banyak komunikasi antara eksekutif rangkaian dan hosnya yang paling popular, mendedahkan bahawa saluran ceramah sayap kanan itu, sanggup berbohong kepada penontonnya.

Dalam satu pengakuan yang sangat merosakkan yang didedahkan dalam kes itu bulan lalu, Murdoch, pengerusi Fox Corporation, mengakui bahawa beberapa hos Fox News menyokong dakwaan palsu bahawa pilihan raya 2020 telah dicuri.

“Mereka menyokong,” kata Murdoch, merujuk kepada hos Fox Sean Hannity, Jeanine Pirro, Maria Bartiromo, dan bekas hos Lou Dobbs.

“Beberapa pengulas kami menyokongnya,” katanya, ketika ditanya mengenai kedudukan pengacara ceramah mengenai pilihan raya. “Saya mahu kita menjadi lebih kuat dalam mengecamnya, di belakang,” tambahnya.

Dalam deposisinya, Murdoch juga mengakui bahawa adalah “salah” bagi Tucker Carlson untuk menjadi tuan rumah ahli teori konspirasi pilihan raya Mike Lindell dalam programnya selepas pilihan raya presiden.

Kakitangan Fox News tahu Ketua Pegawai Eksekutif MyPillow Mike Lindell “gila” tetapi biarkan dia menyebarkan dakwaan palsu tentang pilihan raya 2020 di rancangan mereka kerana dia adalah salah seorang pengiklan utama mereka, kata seorang peguam Dominion pada hari Selasa.

“Mereka menyiarkan Lindell untuk tujuan perniagaan,” kata peguam Dominion Nelson pada pendengaran besar Selasa di Wilmington, Delaware. “Mereka tahu Lindell gila tetapi mereka juga tahu dia pengiklan tertinggi mereka, dan mereka cuba menenangkannya.”

Lindell ialah pengiklan terkemuka untuk Fox News, menjalankan banyak iklan untuk syarikat bantalnya. Beliau juga merupakan salah seorang penganjur teori konspirasi yang tidak berasas dan tidak berasas yang paling terkenal tentang pilihan raya 2020, skim penipuan undi antarabangsa, dan apa yang dipanggil “deep state.”

Dalam satu lagi pemfailan yang diumumkan bulan lalu, mesej yang bertukar-tukar antara bintang Fox News yang paling terkenal – Tucker Carlson, Sean Hannity, dan Laura Ingraham – menunjukkan mereka secara peribadi mempersendakan dakwaan penipuan pilihan raya dalam pilihan raya 2020, walaupun rangkaian itu memberikan masa siaran yang ketara kepada tuntutan palsu.

Dalam satu set mesej, Carlson menghantar mesej kepada Ingraham, mengatakan bahawa Sidney Powell, seorang peguam yang mewakili kempen Trump, “berbohong” dan dia telah “menangkapnya” berbuat demikian. Ingraham menjawab, “Sidney benar-benar gila. Tiada siapa yang akan bekerja dengannya. Begitu juga dengan Rudy [Giuliani].”

Fox telah mempertahankan tindakan eksekutif dan hosnya dalam pemfailan undang-undangnya sendiri yang menentang tuntutan Dominion, dengan mendakwa bahawa dakwaan dalam siaran hosnya mengenai penipuan pilihan raya telah diambil di luar konteks.

“Usul penghakiman ringkasan Dominion adalah cacat dari atas ke bawah dan harus ditolak secara keseluruhannya,” tulis peguam Fox News dalam pemfailan bulan lalu.

Dan Fox Corporation, syarikat induk Fox News, mendakwa Dominion “telah menghasilkan sokongan bukti sifar untuk teorinya yang meragukan bahawa eksekutif peringkat tinggi di Fox Corporation ‘memilih untuk menerbitkan dan menyiarkan’ atau memainkan ‘peranan langsung dalam penciptaan dan penerbitan’ pembohongan pilihan raya palsu.”

Walaupun Pindaan Pertama menetapkan bar yang tinggi untuk kes fitnah yang dibawa ke atas saluran media, perlindungan yang diperkukuh dalam kes terkenal 1964 Mahkamah Agung New York Times lwn Sullivan, pakar undang-undang memberitahu CNN bahawa kes Dominion kelihatan luar biasa kuat.

“Ia satu tamparan hebat,” kata peguam Pindaan Pertama yang terkenal, Floyd Abrams mengenai bukti Dominion yang dibentangkan bulan lalu, sambil menambah bahawa “pendedahan baru-baru ini pasti meletakkan Fox dalam situasi yang lebih tidak menentu” dalam mempertahankan tuntutan mahkamah atas alasan Pindaan Pertama.

Rebecca Tushnet, Profesor Frank Stanton Undang-undang Pindaan Pertama di Sekolah Undang-undang Harvard, menyifatkan bukti Dominion sebagai kes “sangat kuat” yang “membentangkan dengan jelas perbezaan antara apa yang Fox katakan secara terbuka dan perkara yang diakui oleh orang terkemuka di Fox secara peribadi.”

Tushnet berkata bahawa selama bertahun-tahun dia mengamalkan dan mengajar undang-undang, dia tidak pernah melihat bukti terkutuk itu dikumpulkan dalam fasa pra-perbicaraan saman fitnah.

result sgp hari ini

peng sydney

sdy hari ini

togel hkg 2021 hari ini

pengeluaran singapura