CNN berjalan dengan pendatang melalui Jurang Darien di antara Colombia dan Panama
slot online

CNN berjalan dengan pendatang melalui Jurang Darien di antara Colombia dan Panama

Versi cerita ini muncul dalam surat berita What Matters CNN. Untuk mendapatkannya dalam peti masuk anda, daftar secara percuma di sini.CNN

Persepsi Amerika terhadap dasar imigresen cenderung tertumpu terutamanya pada sempadan selatan dengan Mexico.

Melintasi sempadan mungkin kelihatan seperti permulaan kisah imigresen dari dalam AS, tetapi tidak. Migran mungkin telah mengembara beribu-ribu batu, melarikan diri daripada kekurangan peluang atau keganasan di rumah, mempertaruhkan simpanan nyawa dan keselamatan mereka.

Untuk beberapa idea tentang betapa sukarnya perjalanan itu, lihat “The Trek: A Migrant Trail to America,” episod pertama dalam siri malam Ahad yang mendalam CNN – “The Whole Story with Anderson Cooper.”

Sepasukan wartawan CNN membuat perjalanan melalui Darien Gap, 66 batu hutan berlumpur. Nick Paton Walsh dari CNN, Natalie Gallón, Brice Lainé dan Carlos Villalón menyifatkan Jurang Darien sebagai “hamparan hutan hujan yang terpencil, tanpa jalan dan pergunungan yang menghubungkan Amerika Selatan dan Tengah.”

Lihat laporan penuh mereka di sini dengan video, peta dan foto. Memang patut dibaca.

Berikut adalah beberapa perkara yang menarik perhatian saya selepas menonton video penuh dan membaca laporan digital:

Perjalanan bermula dengan panduan dari kartel dadah di Colombia. Kartel itu menghasilkan wang dengan menyediakan laluan, dengan bayaran, ke bahagian sempadan Colombia. Organisasi itu berakhir beberapa hari kemudian, di Panama, tempat pendatang kehabisan makanan dan wang dan masih mempunyai beribu-ribu batu untuk mengembara untuk sampai ke sempadan AS.

Hampir 250,000 orang membuat lintasan pada 2022, hampir dua kali ganda angka dari tahun sebelumnya, dan 20 kali ganda purata tahunan dari 2010 hingga 2020.

Angka itu hanya bertambah, menurut laporan CNN: “Data awal untuk 2023 menunjukkan enam kali lebih banyak yang melakukan perjalanan dari Januari hingga Mac, 87,390 berbanding 13,791 tahun lalu, satu rekod, menurut pihak berkuasa Panama.”

“Ini adalah operasi penyeludupan sukarela yang besar yang dijalankan oleh kartel dadah yang mengawal laluan dan merupakan undang-undang di bahagian sempadan Colombia berhampiran Panama ini,” kata Paton Walsh dalam laporan video itu. “Anda membayar untuk ke sini, anda membayar untuk bermalam di sini, anda membayar untuk berjalan.”

Pasukan CNN memulakan perjalanan dengan hanya lebih 800 orang. Mereka bertemu pendatang dari Haiti, Venezuela, Ecuador, China dan India.

Paton Walsh berkata dia paling terkejut dengan bilangan kanak-kanak di laluan yang meletihkan itu.

Kartel itu mengenal pasti mereka yang telah membayar laluan dengan gelang tangan berwarna.

Pengangkut barang di sepanjang laluan memakai jersi sukan bernombor dan mengenakan bayaran untuk membawa beg dan kanak-kanak mendaki bukit, sering memisahkan kanak-kanak daripada ibu bapa.

Paton Walsh bercakap dalam bahasa Perancis kepada seorang budak lelaki yang terpisah daripada ibu bapanya. Mereka menuju ke Miami, menurut budak itu. Ditanya apa yang dia mahu menjadi apabila dia dewasa, budak lelaki itu berkata, “untuk bekerja.” (Budak lelaki itu kemudiannya bersatu semula dengan ibu bapanya, tetapi CNN kehilangan jejak mereka dalam perjalanan).

Di tempat perkhemahan malam pertama, pasukan itu melihat pekerja kartel mengosongkan lebih banyak ruang dengan gergaji rantai untuk memberi ruang kepada khemah. Ini adalah laluan yang agak baharu yang telah mereka buka.

“Orang ramai datang lebih cepat daripada mereka boleh memberi ruang untuk mereka,” kata Paton Walsh.

Orang yang melakukan perjalanan itu diberi amaran oleh penganjur untuk menjaga anak-anak mereka. “Rakan atau sesiapa sahaja boleh mengambil anak anda. Dan jual organnya,” jerit seorang pemandu kartel bernama Jose kepada sekumpulan pendatang. “Jadi jagalah anak-anak kamu. Jangan berikan anak-anakmu kepada orang yang tidak dikenali.”

Ramai orang akhirnya mendaki tanpa alas kaki atau berstokin selepas kasut mereka ditelan oleh denai berlumpur.

Seorang wanita muda, membantu ibunya yang berusia 58 tahun, memberitahu Paton Wash dia seorang pelajar universiti di Venezuela dan pergi selepas beberapa rakan sekelasnya dibunuh.

Kumpulan itu menyeberang ke Panama pada hari kedua, meninggalkan kartel dan sebarang kemiripan organisasi di belakang.

Seorang lelaki Cina dari Wuhan berkata dia menyelidik Darien Gap di TikTok. Dia memberitahu Paton Walsh perjalanannya telah membawanya dari Hong Kong ke Thailand, ke Turki, dan Ecuador sebelum dia tiba di Colombia untuk melakukan pendakian.

Ramai pendatang berkata mereka berasa keliru tentang panjang dan kesukaran perjalanan dan tidak membawa makanan atau air yang mencukupi.

Tidak semua orang berjaya melalui Darien Gap. Pasukan CNN menemui mayat reput di sepanjang laluan, tetapi tiada bukti kerajaan Panama melakukan apa-apa untuk menyiasat.

Seorang lelaki cuba buat kali kedua untuk menemui abangnya di New Jersey berkata lelaki bertopeng di laluan di Panama menuntut $100 untuk laluan dan enggan membenarkan mereka yang tidak dapat membayar meneruskan.

Tetapi terdapat juga detik-detik kebaikan yang memberi inspirasi. Orang asing membentuk pengusung untuk membawa seorang lelaki Venezuela yang memulas buku lalinya.

“Ia hanya mengejutkan anda betapa sukarnya semua orang ini dan ketabahan yang mereka tunjukkan untuk sampai sejauh ini, tetapi juga betapa tidak menyenangkannya tempat yang mereka mesti melarikan diri untuk membuat mereka menanggung penyeksaan seperti ini, kepada sesetengah orang. ijazah, selama beberapa hari,” kata Paton Walsh.

Ini hanyalah perjalanan 66 batu yang paling melelahkan dari Amerika Selatan. Pendatang muncul dari Celah Darien ke caj lain yang mereka tidak mampu – $20 untuk menaiki bot yang dikendalikan oleh suku tempatan.

Kemudian, selepas mencari jalan ke kem di Panama, ada yang mendapati diri mereka terperangkap, tidak dapat menghasilkan $40 untuk mendapatkan tempat duduk di dalam bas ke Costa Rica.

Dengan perspektif itu dari jejak pendatang, anda patut melihat sekali lagi apa yang berlaku dengan dasar imigresen di AS.

Priscilla Alvarez dari CNN menyatakan bahawa pentadbiran Biden telah beralih kepada dasar era Trump ketika ia bersiap sedia menghadapi lonjakan pendatang yang dijangkakan. Dasar yang dicetuskan oleh Covid yang dikenali sebagai Tajuk 42 yang membolehkan pegawai AS menolak ramai pendatang di sempadan selatan AS dijangka berakhir pada Mei dengan tamat tempoh kecemasan kesihatan awam pandemik. Terdapat kekecewaan di kalangan beberapa pegawai imigresen persekutuan dan sekutu Biden yang kecewa dengan dasar yang dipertimbangkan oleh pentadbiran Biden.

Tulis Alvarez:

Perkara utama yang menjadi pertikaian ialah peraturan baharu yang dicadangkan yang sebahagian besarnya menghalang pendatang yang mengembara melalui negara lain dalam perjalanan ke sempadan AS-Mexico daripada memohon suaka di Amerika Syarikat, menandakan pemergian daripada protokol selama beberapa dekad.

Peraturan suaka yang dicadangkan adalah serupa dengan peraturan yang dilancarkan semasa pentadbiran Trump, walaupun pegawai pentadbiran telah menolak perbandingan itu, memetik program yang baru dilancarkan yang menyediakan laluan undang-undang untuk pendatang tertentu yang cuba datang ke AS dan oleh itu, mereka berkata, alternatif kepada melintasi sempadan. Baca lagi.

CNN bukan satu-satunya organisasi yang melihat bilangan kanak-kanak yang membuat perjalanan ke utara menuju sempadan AS. Terdapat peningkatan tujuh kali ganda dalam kanak-kanak yang melintasi Jurang Darien, kepada hampir 10,000 dalam dua bulan pertama tahun ini, menurut UNICEF.

AS, Panama dan Colombia mengumumkan usaha baru selama sebulan untuk mengurangkan trafik melalui Jurang Darien, walaupun butiran dan masa usaha itu tidak jelas.

keputusan sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

result sydney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

totobet singapur