Dalai Lama memohon maaf selepas video mencium bibir seorang budak lelaki dan memintanya ‘menghisap’ lidahnya
slot online

Dalai Lama memohon maaf selepas video mencium bibir seorang budak lelaki dan memintanya ‘menghisap’ lidahnya


New Delhi dan Dharamshala, India
CNN

Dalai Lama telah memohon maaf selepas video muncul menunjukkan pemimpin rohani itu mencium bibir seorang kanak-kanak dan kemudian memintanya untuk “menghisap lidah saya” pada satu acara di utara India.

Dalam satu kenyataan Isnin, pejabat Dalai Lama berkata dia “ingin memohon maaf kepada budak lelaki itu dan keluarganya, serta ramai rakannya di seluruh dunia, kerana kata-katanya mungkin terluka,” sambil menambah dia “menyesal” kejadian.

“Baginda sering mengusik orang yang ditemuinya dengan cara yang tidak bersalah dan suka bermain, walaupun di khalayak ramai dan di hadapan kamera,” kata kenyataan itu.

Permohonan maafnya dibuat selepas video pertukaran itu, yang berlaku semasa acara di bandar lereng bukit Dharamshala pada Februari, menjadi tular di media sosial dengan ramai pengguna mengecam tindakan Dalai Lama.

Dalam video itu, budak lelaki itu boleh dilihat mendekati pemenang Hadiah Keamanan Nobel sebelum bertanya, “Boleh saya peluk awak?”

Pemimpin kerohanian berusia 87 tahun itu kemudian menjemput budak lelaki itu ke atas pentas dan menunjuk ke pipinya dan berkata, “di sini dulu,” mendorong budak lelaki itu untuk memberinya pelukan dan ciuman.

Dalai Lama kemudian menunjuk ke bibirnya, dan berkata: “maka saya akhirnya berfikir di sini juga.” Dia kemudian menarik dagu budak itu dan mencium mulutnya.

“Dan sedut lidah saya,” katanya selepas beberapa saat, menjulurkan lidahnya.

Identiti budak itu tidak diketahui. Beliau menghadiri acara bersama Yayasan M3M, cabang dermawan syarikat hartanah India M3M Group, yang berpangkalan di Dharamshala, tempat Dalai Lama tinggal dalam buangan kekal. CNN telah menghubungi Yayasan M3M untuk mendapatkan ulasan.

Sebagai tindak balas kepada insiden itu, kumpulan hak kanak-kanak terkemuka yang berpangkalan di Delhi, Haq: Center for Child Rights, memberitahu CNN dalam satu kenyataan bahawa ia mengutuk “semua bentuk penderaan kanak-kanak.”

Ia menambah: “Sesetengah berita merujuk kepada budaya Tibet tentang menunjukkan lidah, tetapi video ini pastinya bukan mengenai sebarang ungkapan budaya dan walaupun demikian, ungkapan budaya sedemikian tidak boleh diterima.”

Dalai Lama semasa, Tenzin Gyatso, adalah tokoh Buddha yang paling terkenal di dunia.

Pemimpin rohani utama sekolah “Topi Kuning” Buddhisme Tibet, Dalai Lama dihormati oleh jutaan orang sebagai penjelmaan semula 13 pendahulunya.

Pemimpin rohani itu berpangkalan di India sejak 1959, berikutan pemberontakan Tibet yang tidak berjaya menentang pasukan pendudukan China. Dia kemudiannya menubuhkan kerajaan dalam buangan di bandar Dharamshala di utara India, memimpin ribuan orang Tibet yang mengikutinya ke sana.

Insiden Februari bukanlah kali pertama lelaki berusia 18 tahun itu mencetuskan kontroversi sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Dia memohon maaf selepas temu bual dengan BBC pada 2019, di mana dia berkata jika seorang Dalai Lama wanita menggantikannya, dia “sepatutnya lebih menarik.”

Tahun sebelumnya, beliau mencadangkan Eropah harus disimpan untuk orang Eropah, apabila bercakap tentang peningkatan tahap pelarian Afrika yang memasuki benua itu.

“Seluruh Eropah (akan) akhirnya menjadi negara Islam? Mustahil. Atau negara Afrika? Juga mustahil,” katanya, sambil menambah bahawa adalah lebih baik untuk “mengekalkan Eropah untuk orang Eropah.”

result pengeluaran sgp hari ini

sidney hari ini

hasil sdy

angka keluar hk mlm ini

totobet.net singapore