Demokrat mengecam Hakim Clarence Thomas tetapi rancangan mereka untuk menyiasat dakwaan etika tidak jelas
slot online

Demokrat mengecam Hakim Clarence Thomas tetapi rancangan mereka untuk menyiasat dakwaan etika tidak jelasCNN

Demokrat Senat mencerca Hakim Clarence Thomas pada hari Selasa di tengah-tengah laporan bahawa konservatif Mahkamah Agung gagal mendedahkan perjalanan mewah, hadiah dan transaksi hartanah yang melibatkan megadonor GOP, tetapi rancangan mereka untuk menyiasat ahli undang-undang konservatif itu masih tidak jelas.

Pengerusi Badan Kehakiman Senat Dick Durbin telah berjanji bahawa jawatankuasanya akan mengadakan pendengaran mengenai dakwaan pelanggaran etika dalam beberapa minggu akan datang, tetapi tidak berkongsi butiran apabila ditekan oleh CNN sama ada penggubal undang-undang akan mendapatkan keterangan daripada Thomas atau orang lain yang mungkin mempunyai pengetahuan tentang hubungannya dengan penderma, jutawan Harlan Crow yang berpangkalan di Texas.

Ditanya sama ada sepina ada di atas meja, Durbin berkata belum ada keputusan dibuat mengenainya. Beliau berkata bahawa ia adalah “terlalu awal” untuk berkongsi maklumat lanjut tentang kemungkinan pendengaran jawatankuasanya mengenai etika Mahkamah Agung. Dia dan Demokrat Kehakiman yang lain menghantar surat kepada Ketua Hakim Negara John Roberts minggu lalu memintanya membuka siasatan terhadap dakwaan Thomas.

Senator Richard Blumenthal, seorang Demokrat Connecticut yang menganggotai Jawatankuasa Kehakiman, memberitahu pemberita pada hari Selasa bahawa “rakyat Amerika berhak menerima semua fakta mengenai pelanggaran undang-undang yang terang-terangan oleh Hakim Thomas.”

“Saya harap bahawa [Thomas] akan muncul secara sukarela, dan jika tidak, kami harus mempertimbangkan sepina untuk dia dan orang lain, seperti Harlan Crow, yang mempunyai maklumat,” kata Blumenthal.

Demokrat lain dalam jawatankuasa itu berkata pada hari Selasa bahawa mereka menangguhkan kepada Durbin, yang berkumpul dengan Demokrat pada petang Isnin untuk membincangkan strategi mereka terhadap Thomas.

Sementara itu, Republikan kelihatan kebanyakannya bersatu dalam mempertahankan Thomas, mencadangkan mahkamah boleh mengendalikan hal ehwalnya sendiri.

Pemimpin Minoriti Senat Mitch McConnell menyerang Demokrat kerana mengkritik mahkamah, dan berkata beliau mempunyai keyakinan terhadap Roberts “untuk menangani isu dalaman mahkamah ini.”

“Para Demokrat, nampaknya saya, menghabiskan banyak masa mengkritik ahli individu mahkamah dan mengejar mahkamah sebagai sebuah institusi,” kata McConnell kepada pemberita Selasa.

Membawa lebih ketelusan kepada mahkamah tinggi telah mendapat beberapa sokongan dwipartisan pada masa lalu, tetapi hentaman mahkamah ke kanan – terutamanya dengan tiga hakim yang bekas Presiden Donald Trump diletakkan di bangku simpanan – telah menimbulkan kepentingan partisan dalam isu itu. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, majoriti konservatif telah mengendalikan keputusan penting yang membatalkan hak pengguguran, merungkai peraturan senjata api dan mengekang kuasa agensi cawangan eksekutif – semuanya mencetuskan bantahan daripada Demokrat.

Walaupun Demokrat Senat masih belum menyelesaikan rancangan untuk tindak balas mereka sendiri terhadap dakwaan Thomas, mereka berusaha untuk mengetengahkan isu itu dan merangkanya dalam desakan mereka yang lebih luas untuk kod etika untuk Mahkamah Agung, yang dikecualikan daripada banyak pihak. peraturan etika yang digunakan untuk peringkat bawahan badan kehakiman persekutuan.

“Saya terganggu dengan laporan baru-baru ini yang memperincikan kemungkinan tidak beretika – malah berkelakuan menyalahi undang-undang – di peringkat tertinggi badan kehakiman kami,” kata Senator Alex Padilla, seorang Demokrat California, pada pendengaran Jawatankuasa Kehakiman untuk tiga calon mahkamah rendah pada hari Selasa. “Sepatutnya, hakim di semua peringkat harus mematuhi standard etika yang ketat dan boleh dikuatkuasakan.”

Durbin berkata dalam ucapannya bahawa Kongres tidak perlu menunggu mahkamah untuk bertindak.

“Mahkamah Agung tidak perlu menunggu Kongres untuk membersihkan perbuatannya; hakim boleh mengambil tindakan hari ini jika mereka mahu, dan jika mahkamah gagal bertindak, Kongres mesti,” Durbin, seorang Demokrat Illinois, berkata di tingkat Senat Selasa.

Laporan belakang ke belakang dalam ProPublica bulan ini memperincikan bagaimana perjalanan mewah dan hadiah kepada Thomas dari Crow – malah transaksi hartanah – tidak dilaporkan dalam pendedahan kewangan tahunan Thomas.

Thomas telah berkata bahawa perjalanan dan hadiah kepadanya dan keluarganya yang dibiayai oleh Crows tidak dilaporkan kerana dia telah dinasihatkan bahawa dia tidak perlu berbuat demikian, di bawah pengecualian dalam peraturan pendedahan mahkamah untuk apa yang dipanggil ” hospitaliti peribadi .” Selepas meneliti peraturan tersebut oleh penggubal undang-undang, Persidangan Kehakiman – yang beroperasi sebagai badan penggubal dasar untuk badan kehakiman persekutuan – baru-baru ini menutup celah dalam peraturan tersebut yang nampaknya meliputi beberapa layanan yang diterima Thomas. Thomas berkata bahawa dia berhasrat untuk mengikuti panduan yang dikemas kini itu pada masa hadapan, dan sumber yang rapat dengan keadilan juga memberitahu CNN dalam beberapa hari kebelakangan ini bahawa dia merancang untuk meminda borang pendedahannya untuk melaporkan transaksi hartanah, penjualan rumah ibunya kepada Crow .

“Jika laporan itu tepat, ia berbau busuk,” kata Senator Mitt Romney petang Isnin, dalam komen jarang dari seorang Republikan yang mengkritik kekurangan ketelusan Thomas.

Republikan lain berbaris untuk mempertahankan keadilan – yang dinamakan ke Mahkamah Agung oleh Presiden George HW Bush pada tahun 1991 – dan berkata ia bukan tempat Kongres untuk menolak kod etika di mahkamah tinggi.

Senator Josh Hawley, ahli Jawatankuasa Kehakiman Republikan, mencadangkan bahawa tuduhan terhadap Thomas adalah sebahagian daripada “usaha berbilang dekad sekarang untuk menyasarkan Clarence Thomas oleh kumpulan aktivis liberal ini.”

Ini bukan kali pertama Thomas berada di tengah-tengah kontroversi etika. Tahun lalu, CNN melaporkan bahawa isterinya Ginni Thomas, seorang aktivis konservatif, sedang menghantar pesanan ringkas dengan ketua kakitangan Trump White House Mark Meadows mengenai usaha bekas presiden itu membatalkan kekalahannya dalam pilihan raya 2020, dan lobi politiknya telah lama menimbulkan persoalan tentang bila hakim diwajibkan. untuk menarik diri daripada kes.

Namun Republikan telah menunjukkan sedikit minat untuk menyertai Demokrat dalam menggunakan undang-undang untuk mengenakan kod etika ke atas hakim.

“Mahkamah, mengikut sejarah saya fikir, telah mengawal dirinya sendiri,” kata Senator South Dakota John Thune, Senat Whip GOP, yang berkata Thomas telah menjadi “hakim yang kukuh di mahkamah selama bertahun-tahun dan telah membebaskan dirinya dengan baik. sana.”

“Mari kita lihat apa yang mahkamah lakukan,” kata Senator Carolina Selatan Lindsey Graham, Republikan tertinggi dalam Jawatankuasa Kehakiman, kepada CNN Selasa. “Saya lebih suka mereka melakukannya secara dalaman.”

result keluaran sgp hari ini

penge sidney

keluaran sidney hari ini

angka keluaran hongkong malam ini

totobet sgp