DeSantis menusuk Trump ketika dia memecah kesunyian mengenai kes wang diam
slot online

DeSantis menusuk Trump ketika dia memecah kesunyian mengenai kes wang diamCNN

Memecah kesunyian mengenai masalah undang-undang Donald Trump, Gabenor Florida Ron DeSantis pada Isnin mengkritik peguam daerah Manhattan yang meneruskan pertuduhan terhadap bekas presiden itu dan berikrar pejabatnya tidak akan terlibat jika perkara itu merebak ke negara asal Trump.

Tetapi DeSantis, saingan yang semakin meningkat untuk pencalonan presiden Republikan 2024, berhenti memberikan sokongan kepada bekas presiden itu dan sebaliknya seolah-olah menyindir situasi yang dialami Trump sendiri ketika dia mencuba kembali politik dan kempen ketiga untuk Putih. Rumah. Juri besar sedang dalam peringkat akhir menentukan sama ada Trump harus menghadapi pertuduhan atas dakwaan pembayaran kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels yang berkaitan dengan hubungan sulit.

“Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk membayar wang diam kepada bintang lucah untuk menjamin kesunyian berhubung beberapa jenis hubungan sulit yang didakwa,” kata DeSantis ketika ketawa pecah pada sidang akhbar di Panama City, Florida. “Saya cuma, saya tidak boleh bercakap dengan itu.”

DeSantis menambah: “Saya mempunyai masalah sebenar untuk ditangani di sini di negeri Florida.”

Sindiran yang meremehkan itu mengembara dengan pantas ke seluruh negeri ke Mar-a-Lago, di mana Trump telah berhenti berkhemah sementara dia menunggu perkataan mengenai penemuan juri utama New York. Sekutunya serta-merta mula menyerang DeSantis di seluruh media sosial, mencadangkan dia akan berdepan dengan harga politik kerana gagal mengiktiraf Republikan berkumpul di sekeliling Trump di tengah-tengah ancaman undang-undangnya yang semakin meningkat.

Trump membalas dalam satu kenyataan yang disiarkan ke laman media sosialnya, Truth Social, meratakan beberapa siri serangan peribadi terhadap DeSantis.

“Ron DeSanctimonious mungkin akan mengetahui tentang TUDUHAN PALSU & KISAH PALSU suatu masa nanti, apabila dia semakin tua, lebih bijak, dan lebih dikenali, apabila dia diserang secara tidak adil dan tidak sah oleh seorang wanita, malah rakan sekelas yang ‘di bawah umur’ (atau mungkin seorang lelaki!). Saya pasti dia akan mahu melawan ketidaksesuaian ini sama seperti saya!” Trump menulis.

Sebagai sebahagian daripada catatan itu, Trump turut berkongsi foto yang mencadangkan DeSantis berkelakuan tidak wajar dengan gadis remaja semasa mengajar sejarah di Georgia pada awal 20-an, imej yang pernah dikongsi bekas presiden itu di media sosial untuk mengejar gabenor Florida.

Episod hari Isnin menggambarkan persaingan yang semakin sengit antara dua bintang terbesar GOP ketika mereka berjuang untuk ketuanan parti — satu menjadi lebih janggal dengan jarak mereka yang berdekatan di dalam Negeri Sunshine. Trump telah mencadangkan penahanannya akan datang, dan jika dia berada di Florida pada masa itu, ia mungkin memerlukan usaha yang diselaraskan oleh polis di negeri DeSantis.

DeSantis berkata dia tidak mengetahui sebarang perjanjian dengan penguatkuasa undang-undang tempatan mengenai Trump, dan dia berkata dia “tidak berminat untuk terlibat dalam beberapa jenis sarkas buatan.”

Kenyataan tertunda oleh DeSantis bertentangan dengan pembelaan kuat yang ditawarkannya bagi pihak Trump Ogos lalu apabila pihak berkuasa persekutuan merampas dokumen dari ladang Palm Beach bekas presiden. Hanya beberapa jam selepas serbuan itu, DeSantis di Twitter memanggil carian FBI di Mar-a-Lago “satu lagi peningkatan dalam persenjataan agensi persekutuan terhadap lawan politik rejim, manakala orang seperti Hunter Biden dirawat dengan sarung tangan kanak-kanak.”

Tetapi kali ini tiada tweet seperti itu daripada DeSantis, yang mendiamkan diri selama beberapa hari di tengah-tengah laporan bahawa juri besar New York sedang menemu bual saksi dan sebahagian besarnya mengelak membincangkan Trump sama sekali di tengah-tengah serangan yang semakin meningkat daripada bekas presiden dan sekutunya. DeSantis sebaliknya minggu lalu mengadakan acara yang memfokuskan pada bantuan untuk mangsa Taufan Ian dan wabak itu. Dia menyiarkan gambar dari gambar World Baseball Classic berdiri di sebelah maskot Miami Marlins.

Pada hujung minggu, ketika Republikan lain mengkritik Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, seorang Demokrat, kerana meneruskan pertuduhan dalam kes yang bermula sejak pilihan raya 2016, sekutu Trump terlibat dalam kempen tekanan terkoordinasi untuk mendapatkan DeSantis bersuara membela bekas presiden.

“Terima kasih, Naib Presiden @Mike_Pence dan @VivekGRamaswamy, kerana menunjukkan bagaimana Demokrat Kiri Radikal cuba memecahbelahkan Negara kita atas nama Politik Partisan,” tulis penasihat kempen Trump Jason Miller di Twitter. “Radio senyap daripada Gabenor @RonDeSantisFL dan Amb. @NikkiHaley.”

Anak lelaki Trump, Donald Trump Jr., menulis dalam tweet pada hari Ahad: “Perhatikan pihak Republikan yang bercakap menentang BS yang korup ini dengan segera dan siapa yang duduk di atas tangan mereka dan menunggu untuk melihat ke arah mana angin bertiup.”

MAGA, Inc menghantar beberapa e-mel yang menjejaki yang Republikan telah mengulas mengenai kemungkinan tuduhan jenayah dan memukul DeSantis kerana “berdiam diri.” Sekutu Trump mengakui bahawa ini adalah usaha bersepadu untuk memaksa DeSantis mempertimbangkan perkara itu, percaya bahawa dia perlu menawarkan sokongan kepada Trump.

Apabila DeSantis akhirnya menimbang pada hari Isnin, ia datang semasa sidang akhbar yang tidak berkaitan tentang mata wang digital bank pusat, kawasan yang menjadi kebimbangan baru-baru ini di kalangan sesetengah konservatif tetapi hampir tidak menjadi topik hari ini, memandangkan pendedahan tentang kes undang-undang Trump. Dia tidak menangani situasi undang-undang Trump sehingga ditanya oleh individu dari Florida Standard, sebuah laman web konservatif yang mesra DeSantis.

DeSantis mengulangi kritikan lain terhadap Bragg, menuduh Demokrat menuntut Trump atas sebab politik. Dia membandingkan Bragg dengan peguam negara tempatan di Tampa, Andrew Warren, yang DeSantis disingkirkan secara kontroversi dari jawatannya tahun lalu kerana politiknya, dan mengaitkan mereka berdua dengan George Soros, jutawan kelahiran Hungary dan penderma progresif yang sering menjadi pusat konspirasi konservatif.

“Jika anda mempunyai seorang pendakwa raya yang mengabaikan jenayah yang berlaku setiap hari dalam bidang kuasanya, dan dia memilih untuk kembali bertahun-tahun yang lalu untuk cuba menggunakan sesuatu tentang pembayaran wang hush bintang lucah, anda tahu, itu contoh mengejar agenda politik dan mempersenjatai pejabat, dan saya rasa itu pada asasnya salah,” kata DeSantis.

Tetapi DeSantis juga seolah-olah memperkecilkan usaha Bragg mengejar Trump sebagai kebimbangan yang kurang berbanding isu berkaitan jenayah di bandar itu.

“Itu buruk, tetapi mangsa sebenar adalah rakyat New York biasa, rakyat Amerika biasa dalam semua bidang kuasa yang berbeza ini yang mereka menjadi mangsa setiap hari kerana agenda politik melulu yang dibawa oleh Soros DA kepada tugas mereka,” katanya. “Mereka mengabaikan jenayah dan mereka memperkasakan penjenayah.”

Haley menimbang pada Isnin kemudian, mengatakan pendakwaan terhadap Trump akan “untuk mata politik.” Bekas gabenor South Carolina, yang mengumumkan kempen Rumah Putihnya bulan lalu, memberitahu Bret Baier dari Fox News, “Dan saya rasa apa yang kami tahu ialah apabila anda terlibat dalam pendakwaan politik seperti ini, ia lebih kepada membalas dendam daripada keadilan. ”

“Saya rasa negara lebih baik bercakap tentang perkara yang orang awam ambil berat tentang daripada duduk di sana dan perlu berdepan dengan beberapa dendam oleh beberapa orang politik di New York,” tambah Haley, yang berkhidmat sebagai duta ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di bawah Trump.

Cerita ini telah dikemas kini dengan maklumat tambahan.

result sgp

totobet sidney

sdy hari ini

keluar hk

tabel sh