Di dalam perebutan selama seminggu yang hebat untuk memburu kebocoran Pentagon yang besar
slot online

Di dalam perebutan selama seminggu yang hebat untuk memburu kebocoran Pentagon yang besarCNN

Jack Teixeira, memakai kemeja-T hijau dan seluar pendek gim merah terang dengan tangan di atas kepala, berjalan perlahan ke belakang ke arah ejen persekutuan bersenjata di luar rumahnya di North Dighton, Massachusetts, yang membawanya ke dalam tahanan atas tuduhan membocorkan dokumen sulit.

Penahanan Pengawal Kebangsaan Udara berusia 21 tahun yang dikoreografi dengan teliti sangat berbeza dengan perebutan pentadbiran Biden seminggu lebih awal untuk menangani kesan daripada pendedahan bahawa dokumen yang sangat sulit disimpan secara terbuka di internet selama berminggu-minggu.

Dokumen yang dibocorkan itu, yang nampaknya menangkap pentadbiran Biden, mendedahkan penilaian risikan AS yang tumpul tentang perang di Ukraine, serta butiran mendedahkan koleksi perisikan AS mengenai sekutu.

Pentadbiran Biden berlumba-lumba untuk menentukan identiti pembocor yang telah menyiarkan gambar dokumen yang dilipat dalam talian, untuk memahami skop penuh apa yang telah dibocorkan dan untuk menenangkan sekutu yang berbeza-beza tahap kemarahan kerana rahsia mereka telah tertumpah untuk dunia untuk dilihat.

Walaupun pembocor yang disyaki telah ditangkap, penilaian kerosakan pentadbiran masih diteruskan. Ia masih tidak jelas sama ada tahap penuh kesan kebocoran itu diketahui, kerana butiran daripada dokumen sulit tambahan terus diterbitkan sepanjang minggu – walaupun pada pagi Jumaat, sehari selepas penahanannya.

Di dalam Pentagon, Pengerusi Ketua Staf Bersama Jen. Mark Milley “marah” dengan kebocoran itu dan “sangat bimbang” tentang implikasi keselamatan negaranya, seorang pegawai AS memberitahu CNN. Jabatan Pertahanan telah mengadakan mesyuarat harian mengenai kebocoran itu sejak Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pertama kali diberi taklimat Khamis lalu.

Episod ini mewakili pendedahan dokumen terperingkat yang paling mengerikan dalam beberapa tahun. Dokumen yang dibocorkan itu telah mendedahkan apa yang dikatakan pegawai mengenai kelemahan yang masih wujud dalam pengurusan rahsia kerajaan, walaupun selepas agensi merombak sistem komputer mereka berikutan kebocoran Edward Snowden 2013, yang mendedahkan skop peralatan pengumpulan perisikan Agensi Keselamatan Negara.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin bahawa perlindungan tersebut akan menghalang kebocoran terbaru, kata sumber. “Semua sistem terperingkat mempunyai pelbagai peringkat kawalan risiko, tetapi orang dalam yang ditentukan akan menemui titik lemah dari semasa ke semasa,” kata seorang bekas pegawai AS.

Pentagon telah mengambil langkah untuk menyekat siapa yang boleh mengakses bahan terperingkat sensitif, manakala Austin telah mengarahkan semakan ke atas akses kepada dokumen sulit. Dan Kongres berikrar untuk menyiasat dengan tepat apa yang berlaku dan mengapa komuniti perisikan AS gagal menemui rahsianya berada di forum internet awam selama berminggu-minggu.

Dalam satu kenyataan yang mengakui sejauh mana masalah yang didedahkan kebocoran itu, Presiden Joe Biden berkata pada hari Jumaat bahawa beliau telah mengarahkan kedua-dua tentera dan komuniti perisikan untuk “mengambil langkah untuk lebih mengamankan dan mengehadkan pengedaran maklumat sensitif.”

“Ini adalah kerosakan,” Chris Krebs, bekas ketua agensi keselamatan siber Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, memberitahu CNN. “Tidak ada persoalan bahawa akan ada banyak introspeksi dalam komuniti perisikan dan di seluruh kerajaan di manakah kerosakan itu? Bagaimanakah kita memastikan kita mengetatkan sistem disiplin ketenteraan yang dirujuk sebelum ini untuk memastikan perkara ini tidak berlaku?”

Menurut dokumen caj yang dibuka pada hari Jumaat, Teixeira didakwa mula menyiarkan maklumat sulit pada pelayan Discord pada Disember 2022.

Teixeira dipercayai ketua bilik sembang Discord jemputan yang tidak jelas yang dipanggil “Thug Shaker Central,” beberapa pegawai AS memberitahu CNN, di mana maklumat daripada dokumen sulit itu mula-mula disiarkan.

Salah seorang pengguna pada pelayan Discord memberitahu penyiasat FBI bahawa Teixeira mula menyiarkan gambar dokumen yang kelihatan diklasifikasikan pada Januari 2023, menurut afidavit yang dibuka pada hari Jumaat selepas Teixeira dihadapkan.

Penyiasat menulis dalam afidavit bahawa sekurang-kurangnya satu daripada dokumen yang menggambarkan status konflik Rusia-Ukraine, termasuk pergerakan tentera, telah diklasifikasikan di peringkat TS-SCI, bermakna ia mengandungi maklumat terbahagi rahsia dan sensitif.

“Dokumen Kerajaan adalah berdasarkan perisikan AS yang sensitif, dikumpulkan melalui sumber dan kaedah sulit, dan mengandungi maklumat pertahanan negara,” kata afidavit itu.

Teixeira, seorang tentera udara kelas pertama yang ditempatkan di Pangkalan Pengawal Kebangsaan Udara Otis, telah ditugaskan ke Sayap Perisikan ke-102, yang merupakan “misi operasi 24/7” yang mengambil maklumat risikan daripada pelbagai sumber dan membungkusnya menjadi produk untuk beberapa yang paling pemimpin kanan tentera di seluruh dunia, kata seorang pegawai pertahanan.

Tugasnya bukanlah untuk menjadi orang yang membungkus perisikan untuk komander kanan itu, tetapi untuk bekerja pada rangkaian di mana perisikan yang sangat sulit itu hidup. Untuk tujuan itu, pegawai itu berkata Teixeira akan dikehendaki memiliki kelulusan TS/SCI, sekiranya dia terdedah kepada tahap kecerdasan itu.

“Ia tidak seperti lelaki IT biasa anda di mana anda menghubungi meja bantuan dan mereka datang membaiki komputer anda,” kata pegawai itu. “Mereka sedang mengusahakan sistem yang sangat terperingkat, jadi mereka memerlukan pelepasan itu.”

CNN telah menyemak 53 dokumen yang disiarkan di laman media sosial, termasuk penilaian perisikan AS terhadap pasukan Ukraine dan Rusia, serta butiran tentang negara lain yang menyediakan senjata ke Ukraine dan perkara perisikan lain. The Washington Post telah melaporkan pada tranche tambahan dokumen daripada pelayan.

Foto-foto itu menunjukkan dokumen renyuk diletakkan di atas majalah dan dikelilingi oleh objek rawak lain, seperti beg berzip dan Gam Gorilla, menunjukkan dokumen itu telah dilipat dengan tergesa-gesa dan dimasukkan ke dalam poket sebelum dikeluarkan dari lokasi yang selamat.

Seorang pengguna Discord memberitahu penyiasat bahawa Teixeira telah menjadi bimbang “dia mungkin dikesan membuat transkripsi teks di tempat kerja, jadi dia mula membawa dokumen itu ke kediamannya dan mengambil gambarnya,” menurut afidavit itu.

Empat pengguna Discord yang aktif dalam ruang sembang Discord yang berbeza di mana dokumen itu kemudiannya muncul memberitahu CNN bahawa mereka mula beredar di Thug Shaker. Seorang lagi pengguna yang berada di ruang sembang Thug Shaker memberitahu CNN bahawa mereka melihat siaran asal dokumen sulit tetapi enggan bercakap lebih lanjut mengenainya.

Semasa dokumen itu dikongsi di Discord, tiada tanda bahawa komuniti perisikan AS menyedari bahawa mereka berada di internet. Pelayan perselisihan biasanya kecil, komuniti dalam talian peribadi yang memerlukan jemputan untuk menyertai.

Pada 6 April, The New York Times pertama kali melaporkan mengenai dokumen yang bocor dan Pentagon telah melancarkan siasatan terhadap siapa yang mungkin berada di sebalik kebocoran itu.

Siasatan untuk mencari pembocor dengan cepat berpindah ke tangan Jabatan Kehakiman, manakala penyiasatan Pentagon memberi tumpuan kepada penilaian kerosakan kebocoran itu sendiri.

Tetapi bilangan dokumen yang dibocorkan terus meningkat dalam beberapa jam dan hari selepas pendedahan awal, mendedahkan penilaian perisikan baharu mengenai segala-galanya daripada keengganan Korea Selatan untuk menyediakan senjata AS yang mungkin dihantar ke Ukraine kepada perisikan yang mencadangkan Mesir merancang untuk membekalkan roket kepada Rusia.

Diplomat AS terpaksa menangani kejatuhan itu. Seoul berkata ia akan mengadakan “perbincangan yang diperlukan dengan AS” berikutan kebocoran itu.

Dokumen yang dibocorkan nampaknya merupakan sebahagian daripada dek taklimat perisikan harian yang disediakan untuk pemimpin kanan Pentagon, termasuk Milley, jeneral tentera AS. Pada mana-mana hari tertentu, slaid dalam dek itu boleh diakses dengan betul oleh ratusan, jika tidak beribu-ribu, orang di seluruh kerajaan, kata pegawai.

Pengumuman penyiasatan Jabatan Kehakiman pada Jumaat lalu menekankan betapa tingginya keutamaan kebocoran itu dipertimbangkan.

Menjelang hari Isnin, ejen FBI dari Washington ke California ke Boston sedang menyisir bukti, menjalankan temu bual dan menjejak jumlah data komputer yang dalam beberapa hari menunjuk kepada Teixeira. Mereka bekerja dengan penyiasat CID Tentera yang berpengalaman dalam siasatan dokumen sulit.

Anthony Ferrante, bekas ejen FBI, berkata bahawa “beberapa jam pertama adalah kritikal” dalam kes seperti Discord bocor kerana penyiasat bergegas untuk mengekalkan bukti digital sebelum menjadi lebih sukar untuk mencari dalam talian atau hilang sama sekali.

Ejen FBI mungkin bekerja mundur dari catatan awal Discord untuk membina profil pembocor, menyisir akaun dalam taliannya yang lain untuk “meletakkan manusia di belakang papan kekunci,” Ferrante, yang kini ketua keselamatan siber global di FTI Consulting, memberitahu CNN.

Walaupun Teixeira muncul dengan cepat sebagai suspek yang paling jelas, ejen kontra perisikan yang terlatih dalam mendedahkan perisik asing meneliti latar belakang Teixeira untuk cuba mencari sebarang tanda bahawa dia boleh bekerja dengan perkhidmatan perisikan asing.

Kerja ejen FBI dibuat lebih mendesak kerana dokumen yang banyak telah mencetuskan kegilaan media dan wartawan menemui temu bual sedia ada di kalangan ahli kalangan sosial Internet Teixeira.

Pada hari Isnin, FBI menemu bual seorang pengguna ruang sembang Discord di mana maklumat sulit telah disiarkan, menurut afidavit itu. Orang itu memberitahu penyiasat bahawa pengguna yang menggunakan “Jack” dan berkata dia berada dalam Pengawal Kebangsaan Udara ialah pentadbir pelayan.

Sehari sebelumnya, saluran berita penyiasatan Bellingcat menyiarkan temu bual dengan ahli bilik sembang yang sama.

Pada hari Rabu, sehari sebelum penahanan Teixeira, FBI memperoleh rekod daripada Discord yang termasuk maklumat pelanggan pentadbir pelayan, yang mempunyai nama dan alamat Teixeira, menurut afidavit itu.

Menjelang hari ke-5 pencarian FBI, ejen percaya mereka sudah cukup untuk mengenakan Teixeira, dan mereka mula mengawasinya.

Dalam senario yang berbeza, tanpa perhatian awam yang sengit, ejen mungkin telah memerhatikannya selama berminggu-minggu untuk melihat sama ada dia bertemu dengan sesiapa yang mencurigakan atau jika dia mempunyai rakan sejenayah.

Sebaliknya, mereka bertindak untuk membuat tangkapan Khamis, ketika helikopter berita terbang di atas.

Teixeira didakwa di bawah Akta Pengintipan dengan pengekalan dan penghantaran maklumat pertahanan negara tanpa kebenaran dan penyingkiran maklumat sulit dan bahan pertahanan tanpa kebenaran. Dia seterusnya akan hadir pada hari Rabu di mahkamah persekutuan di Massachusetts.

Bagi pentadbiran Biden, episod itu telah mendorong Pentagon untuk mula mengehadkan siapa di seluruh kerajaan yang menerima taklimat risikan hariannya yang sangat sulit, di tengah-tengah persoalan yang berlarutan mengenai mengapa seorang Pengawal Kebangsaan Udara junior berusia 21 tahun mempunyai akses kepada maklumat sulit tersebut – dan mengapa ia tidak ditemui dengan lebih cepat.

Austin dan Milley meluangkan masa melalui telefon bercakap dengan sekutu dan rakan kongsi AS di seluruh dunia mengenai perisikan sensitif dan dokumen rahsia yang tiba-tiba dilemparkan ke ruang awam. Perbualan itu dijangka berterusan sehingga akhir minggu, kata seorang lagi pegawai AS.

Timbalan Setiausaha Negara Wendy Sherman telah ditoreh untuk mengetuai respons diplomatik terhadap dokumen risikan AS yang bocor, menurut seorang pegawai AS yang mengetahui perkara itu.

Biden terus diberi taklimat mengenai keadaan siasatan semasa berada di luar negara, serta usaha pegawai tertingginya untuk terlibat dengan sekutu berhubung maklumat yang bocor itu, kata pegawai. Di sebalik tabir, usaha itu adalah realiti yang menjulang dalam perjalanan luar negara yang sangat peribadi dan penting untuk Biden, akui seorang pegawai.

Namun, kebocoran itu tidak timbul apabila Biden bertemu pada hari Rabu dengan Perdana Menteri Britain Rishi Sunak, sekutu perkongsian perisikan Five Eyes.

Biden secara terbuka memperkecilkan kepentingan kebocoran itu apabila dia membuat komen pertamanya mengenai perkara itu. “Saya bimbang ia berlaku, tetapi tiada apa-apa yang seangkatan dengannya yang saya sedar yang membawa akibat yang besar,” kata Biden kepada pemberita Khamis.

totobet data sgp

pengeluaran angka sdy

togel sdy hari ini

togel hongkonģ hari ini 2021 hari ini keluar berapa angka keluaran terbaru

totobet singapura hari ini