Dokumen Pentagon yang bocor berlarutan di media sosial walaupun terdapat kebimbangan keselamatan negara yang mendesak
slot online

Dokumen Pentagon yang bocor berlarutan di media sosial walaupun terdapat kebimbangan keselamatan negara yang mendesak


Washington
CNN

Beberapa hari selepas Pentagon mengumumkan ia sedang menyiasat kebocoran lebih daripada 50 dokumen sulit yang muncul di laman media sosial, berpuluh-puluh daripadanya masih boleh dilihat di Twitter.

Gambar dokumen yang dibocorkan itu mula-mula muncul di platform media sosial yang dipanggil Discord minggu sebelumnya dan tidak disedari sebelum pergi ke lebih banyak laman arus perdana seperti Twitter dan platform lain seperti Telegram.

Hakikat bahawa dokumen-dokumen ini tidak dapat dikesan untuk sekian lama dan dalam beberapa kes terus diedarkan dalam talian menggariskan kuasa terhad yang perlu kerajaan AS memaksa syarikat media sosial untuk mengalih keluar kandungan, malah bahan sulit yang mengancam keselamatan negara. Ia juga menyerlahkan penguatkuasaan subjektif dasar syarikat tersebut yang menentukan kandungan yang boleh dan tidak berada di tapak mereka.

“Ini semua menggariskan bahawa tanggapan bahawa platform adalah neutral adalah benar-benar palsu,” kata Justin Sherman, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Global Cyber ​​Strategies, sebuah firma penyelidikan dan penasihat yang berpangkalan di DC. “Tidak melakukan apa-apa masih merupakan keputusan, dan platform perlu membuat pertimbangan tentang perkara yang mereka mahu benarkan pada platform mereka.”

Dalam kes Twitter, bahan terperingkat nampaknya telah jatuh melalui kelemahan dasar. Penyiaran dokumen sulit tentera AS berkemungkinan tidak melanggar dasar bahan yang digodam Twitter, seorang bekas pekerja Twitter memberitahu CNN, “kerana tidak ada bukti yang boleh dipercayai yang membuktikan kemungkinan penggodaman teknikal atau pencerobohan sebagai sumber bahan. ”

Dasar penyederhanaan kandungan Twitter membenarkan platform untuk melabel tweet yang berkongsi bahan yang berpotensi didoktorkan, tetapi pasukan yang bertanggungjawab untuk menghasilkan label sedemikian telah dimusnahkan di bawah Elon Musk, bekas pekerja itu memberitahu CNN, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk mengelakkan tindakan balas oleh Musk .

“Hakikat bahawa Twitter tidak bertindak balas terhadap soalan mengenai perkara ini pada masa Musk mengatakan dia berminat dengan kepercayaan awam tidak menimbulkan banyak keyakinan,” Eddie Perez, bekas eksekutif Twitter yang memberi tumpuan kepada keselamatan produk, memberitahu CNN.

Isu kakitangan Twitter hanya memburukkan lagi ketidakupayaannya untuk bertindak balas terhadap insiden maklumat sulit itu, kata Sherman.

“Twitter telah menjadi pembakar sampah penyederhanaan kandungan sejak Elon Musk mengambil alih dan memecat atau menolak atau menyebabkan orang ramai berhenti,” katanya, “dan pada dasarnya tiada siapa yang masih memberi perhatian kepada banyak isu ini.”

Twitter tidak menjawab permintaan untuk komen. Musk membicarakan isu itu dalam tweet minggu lalu, berkata secara sinis: “Ya, anda boleh memadam sepenuhnya perkara dari Internet – yang berfungsi dengan sempurna dan tidak menarik perhatian kepada apa sahaja yang anda cuba sembunyikan sama sekali.”

Tanpa maklumat tambahan daripada sumber luar seperti pegawai kerajaan atau perisikan, syarikat teknologi akan bergelut untuk bertindak balas secara proaktif terhadap bahan sulit, kata Katie Harbath, bekas pegawai Facebook yang membantu mengetuai usaha pilihan raya global syarikat itu sehingga 2021.

“Terdapat bahagian godam, bahagian bocor dan bahagian terperingkat,” kata Harbath. “Terdapat semua komponen yang berbeza itu. Tiada syarikat sahaja yang akan dapat menentukan setiap satu daripada mereka tanpa bantuan.

Seperti Twitter, Discord nampaknya tidak mempunyai dasar khusus terhadap menyiarkan maklumat sulit. Ia mempunyai kira-kira dua dozen dasar lain dalam garis panduan komunitinya, termasuk larangan ke atas “tingkah laku haram,” kelakuan yang melanggar “harta intelek atau hak lain” orang lain dan menyebarkan maklumat palsu atau mengelirukan.

Pada Discord, kandungan berada di ruang sembang yang diurus komuniti yang dikenali sebagai “pelayan.” Struktur asas platform boleh memudahkan kandungan yang menyalahi undang-undang untuk kekal di sudut khusus berbanding platform yang lebih terpusat.

Struktur itu juga boleh dikatakan memudahkan dokumen terperingkat sensitif untuk tergelincir di bawah radar selama berminggu-minggu.

Pada tahun 2022, penembak yang membunuh 10 orang di kedai runcit Buffalo, New York, menyiarkan senarai panjang lebar dan meme perkauman ke pelayan Discord peribadi sebelum memulakan amuknya, tetapi Discord tidak mengetahui atau mengalih keluar kandungan itu sehingga selepas pembunuhan beramai-ramai dan sebaik sahaja penembak mula berkongsi pautan ke pelayan peribadi kepada pengikutnya.

Asal samar dokumen terperingkat itu bukan sahaja menjadi isu untuk platform.

“Paling [Discord] pengguna mengedarkan fail kerana mereka menganggap ia palsu pada mulanya,” seorang pengguna Discord yang mengikuti kesibukan awal penyiaran dokumen sulit kepada CNN. “Pada masa mereka disahkan sebagai sah, mereka sudah berada di seluruh Twitter dan platform lain,” kata pengguna itu, yang bercakap dengan CNN dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Jurucakap Discord berkata dalam satu kenyataan melalui e-mel bahawa syarikat itu “bekerjasama dengan penguatkuasaan undang-undang” sebagai tindak balas kepada “kepada pelanggaran jelas bahan sulit.”

“Apabila kami dimaklumkan tentang kandungan yang melanggar dasar kami, pasukan Keselamatan kami menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya, termasuk melarang pengguna, menutup pelayan dan terlibat dengan penguatkuasaan undang-undang,” kata jurucakap Discord itu.

Discord telah menjadi lebih popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan kini mendakwa 150 juta pengguna aktif, kebanyakannya adalah pemain video yang gemar.

Austin Berglas, bekas pegawai kanan FBI, berkata FBI berkemungkinan mencari maklumat mengenai pengguna Discord yang mentadbir bilik sembang di mana dokumen muncul dan pengguna yang menyiarkan dokumen itu.

Tidak jelas sama ada kerajaan AS memberi amaran kepada platform media sosial supaya berwaspada terhadap siaran yang mengandungi maklumat sulit tertentu, dan tidak pasti bagaimana kerajaan boleh berbuat demikian tanpa mendedahkan fakta kompromi atau kandungan dokumen itu kepada luas. pelbagai individu yang sebaliknya tidak dibenarkan.

“Dalam senario di mana anda mengenal pasti dan mengharapkan platform untuk mengalih keluar dokumen terperingkat yang bocor, anda meminta syarikat itu melakukan pengesahan dokumen terperingkat,” kata Sherman. “Itu bukanlah sesuatu yang boleh dilakukan oleh penyederhana biasa anda, terutamanya bagi syarikat yang menyederhanakan kandungan mereka kepada orang di negara sumber rendah yang mereka kurang bayar, boleh lakukan.”

Di sebalik kesukaran untuk mengesahkan sama ada kandungan itu sahih, terdapat juga isu sama ada siaran mempunyai nilai kepentingan awam yang intrinsik. Pada masa lalu, beberapa platform telah menggunakan pertahanan itu untuk mewajarkan kandungan pengehosan yang mungkin melanggar dasar mereka, termasuk siaran media sosial oleh Donald Trump.

Cabaran yang melibatkan syarikat media sosial yang berpangkalan di AS seperti Twitter dan Discord menjadi lebih sukar apabila platform itu berpangkalan di luar Amerika Syarikat, kata pakar.

“Semoga berjaya mendapatkan mana-mana ini dialih keluar daripada Telegram,” kata Sherman, merujuk kepada platform media sosial dengan operasi di luar AS.

tesult sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobet net sidney

info hk hari ini