Donald Trump: Mengapa dakwaan akan mempunyai implikasi politik dan nasional yang besar
slot online

Donald Trump: Mengapa dakwaan akan mempunyai implikasi politik dan nasional yang besarCNN

Institusi politik dan undang-undang Amerika sedang bersiap sedia untuk ujian melampau seterusnya yang ditimbulkan oleh bekas Presiden Donald Trump.

Ramalan Trump pada hari Sabtu bahawa dia boleh ditangkap minggu ini – dan percubaannya untuk mencetuskan tindak balas awal – menjadikan apa yang menjadi prospek teori bekas presiden dan calon 2024 yang didakwa secara jenayah kelihatan lebih nyata. Dan ia menandakan Amerika sedang menuju kepada ujian yang lebih memecahbelahkan politik yang akan menguji pengaruhnya ke atas GOP.

Pemaju hartanah, bekas bintang TV realiti dan bekas ketua komander menghadapi pelbagai siasatan selepas cuba membatalkan pilihan raya 2020 dan berhubung pengendalian dokumen sulitnya selepas meninggalkan jawatan. Tetapi pendedahannya yang paling segera mungkin dalam kes berhubung dakwaan pembayaran wang senyap kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels.

Sehingga hujung minggu, Trump tidak menerima sebarang pemberitahuan rasmi bahawa dia akan didakwa oleh Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, seorang Demokrat. Tetapi proses juri besar nampaknya berada di peringkat akhir dan pasukan undang-undang Trump telah bersiap sedia untuk kemungkinan dakwaan, sumber memberitahu CNN.

Kes itu berkisar sama ada Trump secara haram menutup bayaran $130,000 yang dibuat oleh bekas peguamnya, Michael Cohen, kepada Daniels untuk mendiamkan hubungan silam yang didakwa menjelang pilihan raya 2016. Episod itu berpotensi mewakili pelanggaran undang-undang kewangan kempen. Trump berkata dia tidak melakukan apa-apa kesalahan dan telah menafikan mempunyai hubungan sulit dengan Daniels.

Tetapi bekas presiden itu melancarkan usaha khas untuk memburukkan percubaan memanggilnya bertanggungjawab, cuba menakut-nakutkan pendakwa raya, menggerakkan penyokong akar umbinya dan menekan pegawai tertinggi GOP untuk berhimpun di sisinya. Setiap orang Amerika mempunyai hak perlembagaan untuk menyatakan diri politik, tetapi seruan bekas presiden hujung minggu ini untuk penyokong setianya – “Bantah, bawa negara kita kembali” – menimbulkan nada yang tidak menyenangkan sejak dia menunjukkan pada 6 Januari 2021, bahawa dia sanggup untuk menghasut keganasan untuk memajukan kepentingannya.

Peguam Trump, Alina Habba memberitahu CNN Paula Reid Ahad bahawa akan ada akibat yang serius jika Trump didakwa kerana salah laku semata-mata – satu kemungkinan hasil siasatan Manhattan. “Ia akan menimbulkan kekacauan, Paula. Maksud saya, ia hanya masa yang sangat menakutkan di negara kita,” kata Habba. Tetapi dia juga berkata bahawa “tiada sesiapa yang mahu sesiapa terluka” dan penyokong Trump harus “damai.”

Dakwaan sekali lagi akan menguji kebenaran Parti Republikan pada zaman Trump – bahawa cengkamannya terhadap penyokong paling gigih GOP adalah begitu hebat sehingga kebanyakan penggubal undang-undang dan pegawainya berasa bertanggungjawab untuk menenangkannya untuk mengekalkan kerjaya politik mereka.

Usaha Trump untuk mempolitikkan kes itu dan mengalih perhatian daripada dakwaan terhadapnya telah berjaya apabila sekutu utamanya dalam kepimpinan Dewan Republikan menyerang Bragg.

Speaker Kevin McCarthy pada hari Ahad menyebutnya “kes paling lemah di luar sana.” Republikan California itu, yang telah mengarahkan jawatankuasa yang diketuai GOP untuk menyiasat sama ada Manhattan DA menggunakan dana persekutuan untuk menyiasat pembayaran wang senyap, berkata pada sidang akhbar bahawa dia telah bercakap dengan Rep. Ohio Jim Jordan – yang sedang menyiasat “persenjatan senjata ” kerajaan terhadap lawan politik – tentang meneliti persoalan itu.

Tetapi penceramah itu juga berkata orang ramai tidak sepatutnya membantah apa yang mungkin berlaku atau tidak dan menegaskan bahawa Trump juga tidak mahu perkara itu. “Jika ini berlaku, kami mahu ketenangan di luar sana … tiada keganasan atau bahaya kepada orang lain,” kata McCarthy.

Lebih menekankan pegangan teguh Trump di pangkalan GOP, catatan media sosialnya mendorong beberapa pengkritik Republikannya untuk berbaris di sebelahnya. Bekas Naib Presiden Mike Pence, yang sedang mempertimbangkan kempen untuk mencabar Trump bagi pencalonan 2024, memberitahu ABC News, “Rasanya seperti pendakwaan politik di sini. Dan saya, bagi pihak saya, saya hanya rasa ia bukan apa yang rakyat Amerika mahu lihat.”

Gabenor Republikan New Hampshire Chris Sununu, yang berkata sudah tiba masanya untuk Republikan beralih daripada Trump, memberitahu Jake Tapper di “Negeri Kesatuan” CNN bahawa siasatan Bragg “membina banyak simpati untuk bekas presiden.” Dia menambah: “Saya (meminum) kopi pagi ini dengan beberapa orang, dan tiada seorang pun daripada mereka adalah penyokong besar Trump, tetapi mereka semua berkata mereka merasakan dia sedang diserang.”

Kemungkinan bekas presiden itu tidak lama lagi akan didakwa mempunyai implikasi yang serius.

— Dakwaan terhadap bekas presiden tidak pernah berlaku dalam sejarah AS dan menandakan satu lagi perbezaan yang meragukan untuk Trump yang dua kali dicacatkan, yang cuba mengganggu tradisi bersejarah peralihan kuasa secara aman dan berbohong tentang kekalahannya dalam pilihan raya 2020. Tidak ada tradisi bekas pemimpin AS dikejar oleh pentadbiran pengganti. Jadi, walaupun kes-kes terhadap Trump dibenarkan di sisi undang-undang, pendakwa raya di New York, serta di Georgia dan di Jabatan Kehakiman, menghadapi saat yang berbahaya dan belum dipetakan.

— Situasi menjadi lebih heboh kerana Trump sudah pun menjadi calon aktif untuk perlumbaan Rumah Putih 2024 dan telah pun mengakar kempennya dalam naratif penganiayaan, terutamanya berkaitan penyiasatan terhadap kelakuannya selepas pilihan raya lalu. Dia juga menjanjikan jawatan presiden “pembalasan” terhadap musuhnya jika dia memenangi Pejabat Oval sekali lagi.

— Jika dia didakwa, Trump masih akan menikmati perlindungan perlembagaan dan anggapan tidak bersalah sebelum sebarang perbicaraan. Pada saat negara yang rapuh, tokoh politik lain dan media juga akan menghadapi tekanan untuk tidak bertindak balas terhadap usahanya untuk mengapi-apikan keadaan. Trump sudah pun berusaha untuk menggambarkan kemungkinan pendakwaan terhadapnya oleh Jabatan Kehakiman sebagai senjata keadilan yang bermotifkan politik, dengan cara yang memberikan cabaran baru kepada Presiden Joe Biden, lawan pilihan raya umum masa lalu dan mungkin akan datang.

— Satu dakwaan berpotensi akan membatalkan pemilihan utama presiden Republikan 2024, dengan Trump menewaskan lawan untuk menyokong dakwaannya tidak bersalah dan menggambarkan sebarang kegagalan untuk berbuat demikian sebagai berpihak kepada apa yang dilihatnya sebagai penyiasatan partisan untuk kepentingan politik. Gabenor Florida Ron DeSantis, calon Republikan yang berpotensi, mahupun bekas Gabenor Carolina Selatan Nikki Haley, yang sudah pun berada dalam perlumbaan, belum lagi mengulas mengenai situasi yang memberikan mereka dilema yang sukar. Tetapi kedua-duanya akan mempunyai minat yang kuat untuk menghalang kempen utama 2024 daripada berputar secara eksklusif di sekitar Trump yang menggambarkan dirinya sebagai syahid politik.

— Pertandingan pencalonan Republikan pertama hampir setahun lagi, jadi adalah mustahil untuk menilai bagaimana pengundi utama GOP dan pengundi negara mungkin bertindak balas terhadap sebarang dakwaan bekas presiden. Sununu, yang juga sedang mempertimbangkan untuk bertanding jawatan presiden, menuduh Demokrat membina simpati kepada Trump dengan siasatan seperti Bragg dengan cara yang boleh “menukar paradigma secara drastik ketika kita memasuki pilihan raya ’24.” Tetapi sudah ada perasaan jelas di kalangan beberapa pengundi bahawa sudah tiba masanya untuk beralih daripada drama, huru-hara dan undang-undang yang sentiasa dilontarkan oleh tingkah laku Trump. Percubaan bekas presiden untuk mengangkat penyokongnya yang menafikan pilihan raya ke dalam kuasa merugikan Republikan di negeri-negeri ayunan pada separuh penggal tahun lalu. Dakwaan akan menambah perdebatan sama ada persona dan rayuan politik Trump begitu rosak sehingga tidak dapat memenangi pilihan raya umum.

— Pertuduhan dalam kes Daniels bukan satu-satunya masalah undang-undang Trump – atau boleh dikatakan yang paling serius. Jabatan Kehakiman menyiasat peranannya dalam serangan gerombolan 6 Januari ke atas Capitol AS dan usaha Trump untuk membatalkan pilihan raya 2020 masih berkembang. Juri besar khas yang berasingan menyiasat tekanan Trump terhadap pegawai tempatan untuk membatalkan kemenangan Biden pada 2020 di Georgia. Peguam Daerah Fulton, Fani Willis berkata pada penghujung Januari bahawa keputusan dalam siasatan itu “sudah hampir”. Walaupun dakwaan di New York mungkin dilihat sebagai menyegarkan politik untuk kempen Trump, sukar untuk melihat bagaimana pertuduhan atau perbicaraan dalam beberapa kes membolehkannya menumpukan perhatian sepenuhnya pada bidaan presiden yang boleh dipercayai.

— Sebarang dakwaan terhadap Trump akan berakar umbi dalam prinsip bahawa tiada sesiapa, walaupun bekas presiden, berada di atas undang-undang. Tetapi memandangkan sifat luar biasa dan kerumitan kes itu dan pendapat beberapa pakar undang-undang bahawa sabitan mungkin satu cabaran, terdapat juga persoalan sama ada kemasyhuran bekas presiden itu akan menjadi faktor dalam sebarang keputusan untuk mendakwanya. Peguamnya mungkin berhujah bahawa seseorang yang kurang terkenal atau aktif dari segi politik akan dilayan secara berbeza.

— Terdapat juga isu sama ada perpecahan politik dan trauma meletakkan Trump dibicarakan adalah untuk kepentingan negara yang lebih luas — sekurang-kurangnya dalam kes yang agak terhad yang nampaknya mempunyai implikasi perlembagaan yang lebih sedikit berbanding yang berkaitan dengan penyiasatan 6 Januari. Sejarah mungkin tidak memandang baik mana-mana pendakwaan yang gagal.

Hakikat bahawa kes Daniels bermula sejak pilihan raya yang kini berusia lebih daripada enam tahun, walaupun negara menghadapi satu lagi kempen Rumah Putih, juga boleh menimbulkan persoalan kepada orang ramai, terutamanya memandangkan ketidakpastian tentang kes itu bagi sesiapa di luar kumpulan kecil. gelembung penyiasatan. Senator Demokrat Arizona, Mark Kelly memberitahu Jake Tapper dari CNN mengenai “Negeri Kesatuan” pada hari Ahad bahawa “tiada sesiapa dalam negara kita yang atau sepatutnya berada di atas undang-undang.” Tetapi dia juga berkata: “Saya berharap, jika mereka membawa pertuduhan, mereka mempunyai kes yang kukuh, kerana ini … tidak pernah berlaku sebelum ini. Dan pastinya terdapat risiko yang terlibat di sini.”

Komen Kelly menekankan bagaimana Trump, hampir lapan tahun selepas dia muncul ke tempat kejadian dengan kempen presiden yang baru, sekali lagi menghancurkan konvensyen mengenai peranan presiden dan bekas presiden dalam kehidupan negara. Dia sekali lagi mungkin akan melompat ke tengah, dalam cara yang paling dipertikaikan, jiwa kebangsaan dan perdebatan politik.

keluaran hk hari ini tercepat

pengeluaran sidney sidney

info keluaran sydney

togel hongķong 2020

singapura totobet