Drama undang-undang Trump yang semakin sengit boleh mengheret Amerika lebih dekat ke jurang bersejarah
slot online

Drama undang-undang Trump yang semakin sengit boleh mengheret Amerika lebih dekat ke jurang bersejarahCNN

Kelemahan undang-undang Donald Trump kelihatan semakin tidak menentu pada hari Rabu.

Negara semakin hampir setiap hari dengan jurang politik dan kehakiman yang boleh menyaksikan bekas presiden didakwa buat kali pertama. Bidaan bekas ketua komander Rumah Putih 2024 itu akan menjadikan perubahan bersejarah ini lebih menghasut dan menyamai ujian tekanan terbesarnya terhadap institusi undang-undang dan pentadbiran Amerika serta perpaduannya yang rapuh.

Dan Trump bukan hanya menghadapi satu kes yang berpotensi terdedah kepada jenayah. Perkembangan baharu dalam pelbagai bidang menunjukkan kemungkinan dia boleh didakwa dalam beberapa penyiasatan berasingan yang semuanya nampaknya bergerak ke hadapan dalam kemungkinan kebertanggungjawaban yang telah lama tertangguh.

Detik nasional yang menentukan sedang berlaku di tengah-tengah retorik liar Trump dan ramalan penahanannya sendiri, badai politik yang dicetuskan oleh sekutunya, dan jangkaan di kalangan mereka yang telah lama menjerit dengan bakatnya untuk sewenang-wenangnya.

Suasana yang semakin seperti sarkas di Washington, New York dan Florida, tempat Trump tinggal sekarang, menjadikan drama di sekeliling pelbagai kes menjadi lebih tegang dan mengelirukan – dan, sedikit sebanyak, mengalihkan tumpuan daripada apa yang mungkin menjadi detik sejarah yang meragukan. Sementara itu, kekecohan partisan yang semakin meningkat yang diketuai oleh House Republicans, kelihatan direka untuk mengaburkan fakta, mengalih perhatian daripada bukti dan menyemarakkan dakwaan Trump bahawa dia adalah mangsa dendam politik yang tidak berkesudahan.

Trump, yang menafikan sebarang salah laku, masih belum didakwa dalam mana-mana kes dan tidak ada kepastian dia akan melakukannya. Tetapi corak hari-hari kebelakangan ini nampaknya menunjukkan awan undang-undang di sekelilingnya menjadi gelap.

— Pada hari Rabu, masalahnya semakin mendalam apabila mahkamah rayuan memutuskan bahawa peguam bela Trump, Evan Corcoran, mesti memberi keterangan di hadapan juri besar dalam kes yang mengelilingi dokumen sulit yang diambil Trump di resortnya di Mar-a-Lago. Keputusan itu, yang datang dengan kelajuan yang mengejutkan dan menggagalkan taktik penangguhan berbulan-bulan tipikal Trump, adalah begitu penting kerana Jabatan Kehakiman perlu meyakinkan mahkamah bahawa terdapat bukti yang mencukupi untuk menunjukkan Trump melakukan jenayah untuk menjejaskan konvensyen keistimewaan peguam-klien.

Norm Eisen, seorang felo kanan di Brookings Institution dan penganalisis undang-undang CNN, berkata penembusan perlindungan undang-undang asas ini adalah sangat luar biasa dan petanda buruk bagi Trump, kerana keterangan Corcoran boleh digunakan untuk mencadangkan dia melakukan jenayah. Ini boleh melibatkan bukan sahaja kesalahan pengendalian dokumen sulit tetapi juga kemungkinan menghalang keadilan. “Ia amat memburukkan lagi bahaya undang-undang persekutuan Trump yang paling besar,” kata Eisen kepada Wolf Blitzer CNN pada “Bilik Situasi” pada hari Rabu.

— Perkembangan ini datang dengan semua mata di New York selepas jangkaan melonjak minggu ini bahawa Trump tidak lama lagi akan menghadapi dakwaan dalam kes berbeza yang timbul daripada skim yang didakwa untuk membayar wang diam kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels sebelum pilihan raya 2016. Intrik memuncak selepas juri besar dalam perkara itu tidak bertemu pada hari Rabu. Tetapi ia akan berlangsung pada hari Khamis, sumber yang biasa dengan penyiasatan memberitahu John Miller dari CNN.

Terdapat tanda-tanda bahawa seorang saksi boleh diminta untuk hadir semula. Dan sumber memberitahu CNN bahawa Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, yang telah diserang sengit daripada sekutu GOP Trump, juga mengambil sedikit masa untuk berkumpul semula di tengah-tengah kehebohan itu. Miller melaporkan bahawa pasukan Bragg sedang berusaha sama ada untuk memanggil semula saksi penting – bekas peguam Trump, Michael Cohen – untuk menyangkal keterangan minggu ini oleh Robert Costello, seorang peguam yang sebelum ini mewakili beberapa sekutu Trump dan hadir di hadapan juri atas permintaan Pasukan undang-undang Trump.

Cohen, yang membuat pembayaran kepada Daniels, dilihat oleh beberapa penganalisis sebagai penghubung yang lemah dalam mana-mana perbicaraan kerana kredibilitinya boleh terjejas oleh sabitannya sendiri kerana berbohong kepada Kongres. Penganalisis undang-undang CNN, Elliot Williams menjelaskan bahawa Bragg perlu menguji soal kebolehpercayaan Cohen sekarang di hadapan juri besar atau dalam perbicaraan. “Ia adalah kepentingan mereka, untuk mengambil keputusan, berundur dan membuat keputusan,” katanya. “Perkara seperti ini berlaku sepanjang masa, kerana pendakwa raya memutuskan sama ada dan bagaimana untuk membawa kes.”

Terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat bahawa dakwaan mungkin hampir, terutamanya sejak Trump meramalkan pada hujung minggu, secara tidak tepat, bahawa dia akan ditangkap pada Selasa lalu. Tetapi kemungkinan pertuduhan dalam kes selama bertahun-tahun dan agak kabur ini boleh bertumpu pada pelanggaran perniagaan atau pelanggaran undang-undang kewangan kempen. Semuanya menimbulkan persoalan sama ada ia benar-benar demi kepentingan negara untuk menyeberangi Rubicon untuk mendakwa bekas presiden dalam kes yang mungkin sukar untuk dijelaskan kepada umum, tidak mempunyai implikasi perlembagaan yang mendalam dan mungkin bukan slam dunk di perbicaraan.

— Dalam masalah undang-undang Trump yang ketiga, Fani Willis, peguam daerah Fulton County, Georgia, berkata pada Januari bahawa keputusan pertuduhan akan berlaku dalam siasatan ke atas percubaan bekas presiden untuk membatalkan kemenangan Presiden Joe Biden pada 2020 dalam keadaan kritikal. Pejabat Willis, yang sedang mempertimbangkan untuk membawa tuduhan raket dan konspirasi, boleh membuat keputusan pada musim bunga ini, lapor CNN pada hari Isnin. Dalam langkah Salam Mary, peguam Trump telah cuba mendapatkan mahkamah untuk membuang laporan akhir juri besar khas.

— Dan dalam satu lagi bidang undang-undang yang berasingan, bekas presiden dan leftenannya sedang disiasat oleh peguam khas Jabatan Kehakiman Jack Smith berhubung percubaannya untuk mencuri pilihan raya 2020 dan berhubung pemberontakan Capitol AS. Dalam satu lagi tanda keseriusan siasatan itu, Smith telah memanggil bekas Naib Presiden Mike Pence, yang membantu menyelamatkan demokrasi AS pada 6 Januari 2021, untuk memberi keterangan. (Smith juga sedang menyiasat cara Trump mengendalikan dokumen sulit.)

Di tengah-tengah pergolakan itu, bekas presiden itu – antara serangan marah di rangkaian media sosialnya Truth Social – sedang bermain permainan menunggu dengan penasihat, yang sedang bersedia untuk beberapa senario berbeza yang melibatkan kemungkinan dakwaan di New York, lapor CNN, Kristen Holmes. Ada kalanya, Trump telah meraikannya kerana dia berpendapat dakwaan boleh meningkatkan kempennya tetapi juga mengadu ia akan “tidak adil.” Ciri-cirinya, bekas bintang rancangan realiti dan tabloid New York telah mempermainkan idea untuk mencipta tontonan media jika dia didakwa, lapor Holmes.

Menggariskan satu rentetan drama politik yang mungkin berlaku, saingan terbesar Trump yang berpotensi dalam pemilihan utama Republikan 2024 memilih minggu ini untuk memutar pisau manakala pesaing GOP White House yang berpotensi lain bergegas membela Trump dalam kes wang sunyi. Gabenor Florida Ron DeSantis memberitahu orang ramai pada hari Isnin bahawa dia tidak “tahu apa yang perlu dilakukan dengan membayar wang diam kepada bintang lucah” dan kemudiannya menyiratkan dalam temu bual bahawa jika dia memenangi Pejabat Oval, dia akan jauh lebih berdisiplin daripada Trump berada dalam rusuhan selama empat tahun sebagai presiden. “Tiada drama harian, fokus pada gambaran besar, dan letakkan mata pada papan,” kata DeSantis kepada Piers Morgan di TalkTV, sama seperti berita tentang masalah undang-undang Trump mengingatkan rakyat Amerika tentang drama harian yang dia layan selama empat tahun.

“Gabenor tidak mampu untuk dipinggirkan dari awal,” kata seorang penasihat DeSantis kepada CNN Steve Contorno di tengah-tengah serangan Trump terhadap gabenor. “Dia jelas membuat kalkulus sudah tiba masanya untuk menolak.”

Trump menyelar DeSantis, yang masih belum mengisytiharkan kempen, sedang melancarkan perlumbaan presiden GOP ke tahap yang paling sengit namun sama seperti masalah undang-undang bekas presiden itu juga kelihatan meletup. “Hakikatnya, Ron adalah seorang Gabenor biasa, tetapi yang terbaik setakat ini di Negara ini dalam satu kategori, Perhubungan Awam, di mana dia mudah menduduki tempat Nombor Satu,” kata Trump dalam satu kenyataan Rabu yang merosakkan rekod lelaki yang pernah dianggapnya sebagai anak didik. “Tetapi itu semua Mirage, lihat sahaja fakta dan angka, mereka tidak berbohong—Dan kami tidak mahu Ron sebagai Presiden kami!”

Kemarahan bekas presiden itu menghadirkan DeSantis, yang memenangi kemenangan pilihan raya semula dua angka di Florida pada musim gugur lalu, dengan detik paling sukar dalam kempen pseudonya dan boleh menguji kuasa Trump yang masih besar terhadap gerakan “Jadikan Amerika Hebat Lagi”. Tetapi masalah undang-undang Trump juga mungkin mengingatkan pengundi yang menolaknya pada 2020 dan beberapa calon pilihannya pada pertengahan penggal tahun lalu mengapa mereka terasing oleh kepimpinannya yang huru-hara.

DeSantis bukan satu-satunya Republikan yang mencari pembukaan politik. Sekutu Republikan Trump dalam Dewan telah menunjukkan kekuatannya yang kekal dengan pengundi akar umbi yang menghantar mereka ke Washington dengan melancarkan serangan luar biasa ke atas Manhattan DA. Seperti yang pernah Trump lakukan, mereka menggunakan kuasa kerajaan untuk cuba menghalangnya daripada dipertanggungjawabkan dan meredakan ancaman undang-undangnya. Pengerusi jawatankuasa Dewan GOP, misalnya, menuntut keterangan Bragg dan telah berjanji untuk mengetahui sama ada siasatannya menggunakan sebarang dana persekutuan.

Semua ini menggariskan fakta bahawa lebih daripada dua tahun selepas Trump meninggalkan jawatannya, negara tidak dapat mengatasi trauma politik dan undang-undang yang besar dalam tempohnya. Dan jika peristiwa beberapa hari kebelakangan ini merupakan petunjuk, rakyat Amerika mungkin menghadapi satu lagi kekacauan.

keputusan sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

keluaran sydney hari ini

hasil pengeluaran hongkong

pengeluaran sgp 2022