Dua warga Rusia yang mendakwa sebagai bekas komander Wagner mengaku membunuh kanak-kanak dan orang awam di Ukraine
slot online

Dua warga Rusia yang mendakwa sebagai bekas komander Wagner mengaku membunuh kanak-kanak dan orang awam di UkraineCNN

Dua lelaki Rusia yang mendakwa sebagai bekas komander Kumpulan Wagner telah memberitahu seorang aktivis hak asasi manusia bahawa mereka membunuh kanak-kanak dan orang awam semasa mereka berada di Ukraine.

Dakwaan itu dibuat dalam temu bual video dengan Gulagu.net, sebuah organisasi hak asasi manusia yang menyasarkan rasuah dan penyeksaan di Rusia.

Dalam temu bual video yang disiarkan dalam talian, bekas banduan Rusia Azamat Uldarov dan Alexey Savichev – yang kedua-duanya telah diampunkan oleh dekri presiden Rusia tahun lalu, menurut Gulagu.net – menggambarkan tindakan mereka di Ukraine, semasa pencerobohan Rusia.

CNN tidak boleh mengesahkan secara bebas dakwaan atau identiti mereka dalam video tersebut tetapi telah memperoleh dokumen keseksaan Rusia yang menunjukkan mereka dibebaskan atas pengampunan presiden pada September dan Ogos 2022.

Uldarov, yang kelihatan seperti sedang minum, memperincikan bagaimana dia menembak dan membunuh seorang kanak-kanak perempuan berusia lima atau enam tahun.

“(Ia adalah) keputusan pengurusan. Saya tidak dibenarkan membiarkan sesiapa keluar hidup-hidup, kerana arahan saya adalah untuk membunuh apa sahaja yang menghalang saya,” katanya.

Menurut Gulagu.net, keterangan itu diberikan kepada pengasas dan penentang Rusia Vladimir Osechkin dalam tempoh seminggu. Dikatakan Uldarov dan Savichev berada di Rusia ketika mereka bercakap.

“Saya mahu Rusia dan negara lain mengetahui kebenaran. Saya tidak mahu perang dan pertumpahan darah. Awak nampak saya pegang sebatang rokok di tangan ini. Saya mengikut arahan dengan tangan ini dan membunuh kanak-kanak,” kata Uldarov, menggambarkan motivasinya untuk wawancara itu.

Kumpulan Wagner ialah organisasi tentera upahan persendirian Rusia yang berperang di Ukraine, diketuai oleh oligarki Rusia Yevgeny Prigozhin.

Ia telah merekrut puluhan ribu pejuang dari penjara Rusia, menawarkan kebebasan dan wang tunai selepas lawatan selama enam bulan. Dianggarkan oleh pegawai perisikan Barat dan kumpulan advokasi penjara bahawa antara 40,000 dan 50,000 lelaki telah direkrut.

Uldarov berkata di bandar Soledar dan Bakhmut di timur Ukraine – yang menyaksikan beberapa pertempuran paling sengit – tentera upahan Wagner “diberi arahan untuk memusnahkan semua orang.”

“Ada yang lebih tinggi daripada semua komander – Prigozhin, yang memberitahu kami untuk tidak membenarkan sesiapa keluar dari sana dan memusnahkan semua orang,” tambahnya. CNN sebelum ini telah melaporkan mengenai bekas pejuang Wagner yang membuat tuntutan serupa.

Pada satu ketika dalam temu bual itu, Savichev menerangkan bagaimana mereka “mendapat perintah untuk membunuh mana-mana lelaki yang berumur 15 tahun atau lebih.”

Dia juga bercerita tentang mendapat pesanan untuk ‘menyapu’ rumah. “Tidak kira sama ada ada orang awam di sana atau tidak. Rumah perlu disapu. Saya tidak memberi af**k yang berada di dalam,” katanya.

“Sama ada pondok atau rumah, tujuannya adalah untuk memastikan tiada seorang pun yang masih hidup tinggal di dalam,” katanya. “Anda boleh mengutuk saya untuk ini. Saya tidak akan membantah. Itu hak awak. Tetapi saya juga mahu hidup.”

Savichev berkata pejuang Wagner yang tidak mengikut arahan telah dibunuh.

Pada bulan Februari, CNN bercakap dengan dua bekas pejuang Wagner yang menggambarkan bagaimana banduan Wagner yang direkrut ditolak ke barisan hadapan dalam gelombang manusia, mengingatkan pertuduhan Perang Dunia I. Orang yang meninggalkan perintah, atau mereka yang menolak arahan dibunuh dan tidak ada pemindahan yang cedera, kata mereka.

Ketua Kumpulan Wagner Prigozhin, ketika ditanya tentang lelaki dan kandungan video berdurasi 1.17 jam itu, berkata dia belum mempunyai “keupayaan teknikal untuk menonton keseluruhan video.”

Bagaimanapun, tambahnya, dalam responsnya di Telegram: “Mengenai hukuman mati terhadap kanak-kanak, sudah tentu, tiada siapa yang pernah menembak orang awam atau kanak-kanak, sama sekali tiada siapa yang memerlukan ini. Kami datang ke sana untuk menyelamatkan mereka daripada rejim yang mereka berada di bawah.”

Andriy Yermak, ketua pejabat presiden Ukraine, berkata dalam tweet Isnin bahawa kumpulan itu mesti bertanggungjawab.

“Pengganas Rusia mengaku melakukan banyak pembunuhan kanak-kanak Ukraine di Bakhmut dan Soledar. Pengakuan tidak mencukupi. Mesti ada hukuman. Tegar dan adil. Dan ia pasti akan menjadi. Berapa banyak lagi jenayah seperti ini telah dilakukan?” katanya.

Pada bulan Januari, Jabatan Perbendaharaan AS telah menetapkan Wagner Group sebagai organisasi jenayah transnasional yang penting, dan mengenakan sekatan baharu ke atas rangkaian transnasional yang menyokongnya.

Jabatan Negara AS pada masa yang sama mengumumkan beberapa sekatan yang bertujuan untuk “mensasarkan pelbagai infrastruktur utama Wagner – termasuk firma penerbangan yang digunakan oleh Wagner, organisasi propaganda Wagner, dan syarikat hadapan Wagner,” menurut Setiausaha Negara AS Antony Blinken.

hasil result singapura

pengeluaran sdney

sidney totobet

pengeluaran hk hari ini 2020

data hk 4d