Eksekutif JPMorgan mengetahui dakwaan penderaan seks Epstein, dakwaan pemfailan mahkamah
slot online

Eksekutif JPMorgan mengetahui dakwaan penderaan seks Epstein, dakwaan pemfailan mahkamah


New York
CNN

Pemfailan mahkamah baharu mendakwa eksekutif JPMorgan Chase menyedari penderaan seks dan dakwaan pemerdagangan terhadap kliennya ketika itu Jeffrey Epstein, beberapa tahun sebelum institusi kewangan memutuskan hubungan.

Aduan terbaharu, sebahagian daripada tuntutan mahkamah terhadap bank yang difailkan oleh peguam negara untuk Kepulauan Virgin AS (USVI), menambah pertuduhan tambahan yang mendakwa JPMorgan menghalang penguatkuasaan undang-undang persekutuan dan agensi pendakwaan yang mengejar Epstein.

“Hubungan JP Morgan dengan Epstein dalam membenarkan usaha pemerdagangan seksnya untuk mengakses sejumlah besar wang tunai setiap tahun melangkaui hubungan perbankan biasa (dan sah),” kata pemfailan itu, sambil menambah bahawa eksekutif bank juga menyedari pengeluaran tunai yang berpotensi mencurigakan. .

Epstein, 66, adalah pelanggan institusi kewangan itu sehingga 2013. Dia ditemui mati di penjara New York pada Ogos 2019.

Epstein sedang menunggu perbicaraan atas tuduhan persekutuan yang menuduhnya mengendalikan rangkaian pemerdagangan seks dari 2002 hingga 2005 di rumah agamnya di Manhattan dan estet Palm Beachnya, di mana dia membayar gadis seawal 14 tahun untuk seks.

Aduan baharu terhadap JP Morgan, yang difailkan pada hari Rabu, datang beberapa hari selepas Ketua Pegawai Eksekutifnya Jamie Dimon duduk bersama Poppy Harlow CNN dalam temu bual eksklusif.

Dimon memberitahu Harlow bahawa “melihat ke belakang adalah hadiah yang luar biasa,” apabila ditanya sama ada bank itu sepatutnya bertindak lebih awal selepas Epstein membuat pengakuan bersalah kerana meminta pelacuran dengan kanak-kanak bawah umur di Florida pada 2008.

Jurucakap JP Morgan enggan mengulas kepada CNN mengenai aduan yang baru difailkan, yang merupakan sebahagian daripada tuntutan mahkamah yang difailkan pada bulan Disember.

Peguam JP Morgan telah menafikan dakwaan itu. Mereka menuduh kerajaan USVI mencari “poket yang lebih dalam,” menurut pemfailan mahkamah.

Aduan yang dipinda itu memperincikan pertukaran dan dokumen e-mel dalaman, dengan mendakwa beberapa contoh yang menyangkal cadangan Dimon bahawa institusi kewangan memerlukan “memikirkan semula” mengenai Epstein.

Menurut pemfailan itu, eksekutif JPMorgan Mary Erdoes “mengakui dalam penyataannya bahawa JPMorgan menyedari menjelang 2006 bahawa Epstein dituduh membayar tunai untuk membawa gadis dan wanita muda di bawah umur ke rumahnya.”

“Mary Erdoes memberi keterangan bahawa JP Morgan telah menamatkan Epstein sebagai pelanggan pada 2013 selepas dia menyedari bahawa pengeluaran itu adalah ‘tunai sebenar,’” dakwaan pemfailan itu. Pemendapan Erdoes telah diambil bulan lepas.

Di samping itu, pemfailan itu mendakwa bahawa Pasukan Tindak Balas Pantas JPMorgan menyatakan pada tahun 2006 bahawa Epstein “secara rutin” membuat pengeluaran tunai dalam jumlah dari $40,000 hingga $80,000 beberapa kali sebulan, berjumlah lebih $750,000 setahun. Pegawai membuat kesimpulan pada tahun itu bahawa “akaunnya ‘harus diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi’ dan memerlukan kelulusan khas.”

E-mel dalaman yang dipetik dalam pemfailan menunjukkan pekerja JP Morgan termasuk eksekutif kanan membincangkan liputan dakwaan Epstein selama bertahun-tahun selepas 2006 sehingga dia ditamatkan perkhidmatan sebagai pelanggan tujuh tahun kemudian. Pegawai bank peringkat tinggi juga bertemu mengenai akaun Epstein dan dakwaan terhadapnya setakat 2008, menurut pemfailan mahkamah.

Pada tahun 2010, bahagian pengurusan risiko syarikat membenderakan status rasmi Epstein sebagai pesalah seks. Itu adalah dua tahun selepas dia mengaku bersalah merayu pelacuran dengan seorang remaja bawah umur pada 2008 dan menghabiskan kira-kira 13 bulan penjara.

“Lihat di bawah dakwaan baharu penyiasatan berkaitan pemerdagangan kanak-kanak – adakah anda masih selesa dengan pelanggan ini yang kini merupakan pesalah seks berdaftar,” menurut e-mel dalam bahagian pemfailan mahkamah yang baru tidak disunting.

Ghislaine Maxwell, orang kepercayaan lama Epstein yang juga pelanggan JP Morgan, telah dibenderakan pada 2011 oleh pengarah pematuhan anti-pengubahan wang haram bank itu apabila dia didakwa ingin membuka akaun untuk “perniagaan perundingan pengambilan peribadi.”

“Apa yang dia maksudkan dengan pengambilan peribadi? Adakah anda pasti ini tiada kaitan dengan Jeffrey? Jika anda mahu meneruskan, saya cadangkan supaya kami menandakan ini sebagai Pelanggan Berisiko Tinggi,” tulis pengarah itu dalam e-mel dalaman.

Pada tahun itu juga, seorang pegawai pematuhan kanan yang menyemak maklumat JP Morgan mengenai Epstein memanggilnya “bapa gula”, sambil menyatakan penajaan akaun bank persendirian dan kad kredit untuk dua remaja berusia 18 tahun “yang nampaknya menjadi sebahagian daripada rombongan dalamannya, ” saman itu berkata.

Bulan lalu, hakim daerah persekutuan yang mempengerusikan kes di Manhattan memutuskan bahawa tuntutan mahkamah terhadap JPMorgan boleh bergerak ke hadapan, menafikan sebahagiannya usul bank untuk menolak saman itu.

resul.sgp

pengeluaran sdy hari ini

totobet sdy 2023

hasil hongkong tadi malam

data hk