FBI memberi amaran kepada pengguna supaya tidak menggunakan stesen pengecas telefon awam
slot online

FBI memberi amaran kepada pengguna supaya tidak menggunakan stesen pengecas telefon awam


New York
CNN

FBI memberi amaran kepada pengguna supaya tidak menggunakan stesen pengecasan telefon awam untuk mengelak daripada mendedahkan peranti mereka kepada perisian berniat jahat.

Stesen USB awam seperti jenis yang terdapat di pusat membeli-belah dan lapangan terbang digunakan oleh pelakon jahat untuk menyebarkan perisian hasad dan pemantauan, menurut sebuah tweet minggu lepas dari cawangan Denver FBI. Agensi itu tidak memberikan sebarang contoh khusus.

“Bawa pengecas dan kord USB anda sendiri dan gunakan soket elektrik sebagai gantinya,” agensi itu menasihati dalam tweet itu.

Walaupun stesen pengecas awam menarik ramai orang apabila peranti kehabisan kritikal pada bateri, pakar keselamatan telah bertahun-tahun membangkitkan kebimbangan mengenai risiko itu. Pada tahun 2011, penyelidik mencipta istilah “juice jacking” untuk menggambarkan masalah itu.

“Hanya dengan memasangkan telefon anda ke a [compromised] jalur kuasa atau pengecas, peranti anda kini dijangkiti, dan itu menjejaskan semua data anda,” jelas Drew Paik, bekas firma keselamatan Authentic8, kepada CNN pada 2017.

Kord yang anda gunakan untuk mengecas telefon anda juga digunakan untuk menghantar data dari telefon anda ke peranti lain. Contohnya, apabila anda memasangkan iPhone anda pada Mac anda dengan kord pengecasan, anda boleh memuat turun foto dari telefon anda ke komputer anda.

Jika pelabuhan dikompromi, tiada had untuk maklumat yang boleh diambil oleh penggodam, Paik menjelaskan sebelum ini kepada CNN. Itu termasuk e-mel, mesej teks, foto dan kenalan anda.

Biro Denver FBI tidak serta-merta menjawab jawapan CNN untuk mengulas sama ada terdapat sebarang peningkatan baru-baru ini dalam insiden keselamatan yang mendorong tweet baru-baru ini.

sgp resul

keluaran sydney

sdy totobet

data hk update

data hk 4d