‘Fesyen Euphoria’: Rahsia reka bentuk pakaian persembahan
slot online

‘Fesyen Euphoria’: Rahsia reka bentuk pakaian persembahan

Dalam “Euphoria,” penceritaan bukan sahaja berlaku melalui penulisan, muzik dan sinematografi, tetapi melalui pakaian wataknya.

“Anda boleh mengambil peluang untuk menangani setiap aspek pakaian untuk berkomunikasi,” Heidi Bivens, pereka pakaian kepala rancangan itu, menjelaskan melalui telefon kepada CNN. “Itulah warna, tekstur, bentuk, siluet … bagaimana sesuatu yang baharu kelihatan berbanding cara dipakai. Anda boleh mendedahkan atau menyembunyikan keadaan mental seseorang. Petunjuk bukan lisan mewujudkan mood.”

“Euphoria,” rancangan HBO yang memenangi anugerah yang dicipta dan ditulis terutamanya oleh Sam Levinson, menggambarkan barisan pemain remaja yang bergelut dengan dadah, seksualiti dan kesusahan hubungan dalam zaman media sosial dan kebimbangan yang berterusan.

(HBO dimiliki oleh syarikat induk CNN, Warner Bros. Discovery.)

Perwakilan budaya belia – yang mana fesyen merupakan pengecam utama – telah membuatkan “ramai orang (berasa) dilihat melalui rancangan itu dengan cara yang mungkin tidak mereka lihat dalam orang lain,” kata Bivens.

Dalam buku baharu, “Euphoria Fashion,” pereka pakaian itu mendedahkan prosesnya. Halamannya termasuk pecahan belakang tabir kepada perbualan dengan ahli pelakon rancangan itu; terdapat juga Soal Jawab dengan pereka fesyen termasuk Sébastien Meyer dan Arnaud Vaillant Coperni, serta esei sejarah mengenai staples yang dipakai oleh pelakon, seperti Converse Chuck Taylor All Stars.

“Euphoria Fashion” Bivens menampilkan banyak foto yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Kredit: Ihsan A24

Karya Bivens mengenai “Euphoria” sangat bergema di kalangan peminat rancangan itu.

Hashtag #euphoriaoutfits menampilkan beribu-ribu video yang dikongsi di TikTok, dan menyumbang 28.3 juta tontonan di platform media sosial. Sesetengah video ini menunjukkan rekreasi pakaian, manakala yang lain adalah mengenai orang muda yang mengamalkan tabiat gaya watak, atau apa yang akan mereka pakai jika mereka pergi ke “Euphoria High.” Penonton yang berhati-hati juga telah mengenal pasti bahagian penting yang dipakai oleh pelakon dan berkongsi tempat orang boleh membelinya — atau versi yang lebih berpatutan daripadanya.

Fesyen siri ini juga telah mempengaruhi jenama: Dalam satu episod dari musim kedua, Maddy (lakonan Alexa Demie) menyelinap ke dalam almari seorang wanita yang anaknya diasuhnya, memakai kemeja-T Blumarine vintaj.

“Sekarang mereka telah membawa kembali siluet yang tepat itu,” tulis Bivens dalam buku edisi terhad baju keluaran semula jenama fesyen Itali itu pada tahun 2022. “Mereka juga melakukan kempen dengan model yang kelihatan seperti Maddy, menembak dalam set yang kelihatan seperti almari Samantha.”
Blumarine menyenaraikan item untuk dijual dalam talian sebagai “Euphoria T-Shirt.”

Peranan fesyen dalam membina arka watak

Bivens melemparkan jaringan yang luas apabila membina almari pakaian wataknya. Dia berasal dari kedai pakaian dan vintaj, pereka dan rumah fesyen dan sering meminjam barang daripada rakan-rakan, seperti pakaian yang dipakai Rue (Zendaya) ke pesta akhir musim panas dalam episod perintis rancangan itu.

“Seluar kerja dan bahagian atas disko vintaj sutera tahun 70-an datang daripada rakan saya yang sangat dikasihi dan stylist berbakat Amanda Merten,” tulis Bivens dalam bukunya. “Saya muncul di rumahnya suatu hari ketika saya sedang bersiap, dan dia memakai (mereka). Saya berkata, ‘Itu rupa Rue. Saya perlukannya.'” Kredit: Eddy Chen/HBO

Dan dia berkata dia sering mendapat inspirasi daripada orang di dunia nyata.

“Beberapa idea terbaik yang saya kerjakan dalam pakaian datang daripada orang sebenar yang saya lihat semasa saya keluar membeli-belah atau berjalan-jalan di New York atau Los Angeles, ” jelas Bivens.

Proses ini ialah “cara kaedah membina almari, iaitu cara orang membina almari mereka dalam kehidupan sebenar,” tulisnya dalam buku itu. “Anda tidak mendapat segala-galanya dari tempat yang sama, dan anda membinanya dari semasa ke semasa.”

Dalam “Euphoria,” pakaian adalah lebih banyak peranti plot dan profil psikologi berbanding alat peraga. Menetapkan parameter untuk psikologi setiap watak “mempunyai banyak kaitan dengan kebolehan … duduk dengan watak dalam fikiran anda dan berfikir melalui setiap adegan dan apa motivasi mereka,” kata Bivens.

Penonton pertama kali bertemu dengan Jules (Hunter Schafer), watak trans, selepas dia baru sahaja berpindah ke East Highland, bandar fiksyen California di mana “Euphoria” ditetapkan, pada permulaan musim pertama. Mewujudkan keyakinan muda yang datang dengan permulaan yang baru, Jules berhasrat untuk “menakluki kewanitaan” – seperti yang dikatakannya dalam episod ketujuh rancangan itu – dan menarik perhatian lelaki dengan berpakaian seperti, menurut Bivens, “avatarnya sendiri seorang remaja cisgender perempuan.” Menyampaikan ini ialah almari pakaian pastel cerah dan skirt tenis, dihiasi dengan unsur anime dan fantasi.

Bersumberkan daripada peniaga pakaian vintaj di Los Angeles, baju sejuk bunga yang dipakai di sini “menunjukkan kreativiti Jules dalam cara dia mendekati gaya peribadinya,” tulis Bivens dalam buku itu. Kredit: Eddy Chen/HBO

Apabila kesakitan cinta dan trauma membuatkan dia semakin kecewa, dan apabila dia menyedari terdapat cara lain untuk meneroka identiti jantinanya, Jules menyelinap ke dalam almari pakaian yang sedikit diredam, lebih gelap dan lebih androgini antara musim pertama dan kedua rancangan itu.

“Isyarat bukan lisan ini – anda boleh sentiasa memperhalusinya semasa anda bekerja melalui arka dramatik dan emosi watak itu,” kata Bivens.

Perjuangan romantis juga memberi kesan kepada estetika Maddy. Walaupun ia bermula dengan set padanan berwarna-warni dan pakaian provokatif dengan potongan, ia berkembang dari semasa ke semasa bersama kematangan emosinya dan keretakan hubungannya.

Kebanyakan almari pakaian Maddy menolak sempadan pakaian yang biasanya dibenarkan untuk pelajar sekolah menengah. Kredit: Eddy Chen/HBO

Untuk penampilan yang Maddy pakai untuk tarian formal musim sejuk pada akhir musim pertama (gambar di atas), Bivens menjadi gelap untuk menggambarkan kedua-dua “sikap tidak peduli” dan kesedihannya atas perpisahannya, menyalurkan “pakaian telanjang” Rose McGowan yang terkenal dari permaidani merah VMA 1998, katanya.

(Sementara itu, untuk Cassie (Sydney Sweeney), watak yang hubungannya dengan bekas Maddy berkembang pada musim kedua, pilihan kostum Bivens mencerminkan pengagihan gaya Maddy dahulu dalam mendapatkan persetujuannya.)

Dan sementara Kat (Barbie Ferreira) mendapati keyakinan pada badan dan seksualitinya, dia menukar cermin mata retro dan baju berkolar untuk potongan berinspirasikan BDSM yang mementingkan badan, sesuai dengan tali pinggang merah dan hitam, seluar ketat jala dan korset.

“Top Jean Paul Gaultier ‘Soleil’ ini adalah karya peribadi Barbie,” tulis Bivens dalam buku itu. Kredit: Eddy Chen/HBO

Semasa tahun remaja, golongan muda menemui siapa mereka, kata Bivens. “Ini adalah masa istimewa di mana anda boleh bereksperimen. Anda boleh bermain. Mengekalkan semangat itu sangat penting bagi saya.”

Tetapi untuk watak bapa-anak Cal dan Nate Jacobs (masing-masing Eric Dane dan Jacob Elordi), yang bergelut dengan idea seksualiti dan maskuliniti, tidak ada pemikiran di luar kotak. Esei buku itu “Bound: Normcore as Fashion Bondage,” oleh wartawan William Van Meter, menyerlahkan bagaimana putaran pakaian hitam, biru laut, putih dan coklat — ruji di mana-mana kedai pakaian lelaki — melakukan penafian diri, dan kawalan yang mereka perlukan untuk mengimbangi untuk bagaimana konflik mereka rasa.

Cal (baris belakang) dan Nate (tengah depan) bergambar untuk foto keluarga. Kredit: Eddy Chen/HBO

“Untuk dapat menggunakan kekangan dalam pilihan kreatif dan memahami apabila watak perlu … lebih pejalan kaki dan tidak semestinya menarik perhatian penonton dengan cara mereka melihat adalah sama relevan dengan mencipta kostum yang menarik,” Bivens berkata.

Merapatkan peribadi dan fiksyen

Bivens mengambil inspirasi daripada pelakon rancangan itu, menggunakan beberapa barangan peribadi dan pengalaman mereka sebagai sebahagian daripada almari pakaian watak mereka.

“Untuk sifat subjek dan cerita, saya nampaknya wajar, kadang-kadang, ingin tahu tentang apa yang ingin dibawa oleh seorang pelakon untuk berkolaborasi dengan saya untuk kostum,” kata Bivens. “Ia sangat penting, sebagai pereka pakaian, untuk mendengar pelakon anda dan untuk membalas sebarang nota yang mereka berikan … (Mereka) menjadikan saya lebih baik sepanjang masa.”

Dalam pertemuan pertamanya dengan Zendaya, dia mengetahui bintang itu menyimpan semua pakaian mendiang datuknya untuk mengenangnya, menurut buku itu.

Dalam menyusun gaya Rue, Bivens mencipta “getaran pemalas yang merujuk kepada budaya rave dan skater,” tulisnya dalam buku itu. Kredit: Eddy Chen/HBO

“Kami bercakap tentang bagaimana pakaian yang datang daripada bapa (arwah) Rue boleh menjadi seperti selimut keselamatan untuknya,” tulis Bivens. Perbincangan ini membawa kepada apa yang penonton kenali sebagai hoodie burgundy Rue, yang dipakainya dalam adegan sepanjang kedua-dua musim — walaupun perincian bahawa ia adalah milik ayahnya tidak didedahkan sehingga ke peringkat akhir musim pertama.

Atasan lengan panjang REI lavender yang dipakai oleh Jules (di bawah tangki Eckhaus Latta baldu yang dihancurkan) dalam adegan dari episod ketiga rancangan itu, adalah yang dibawa atau dipakai oleh Schafer sendiri pada salah satu kelengkapan pertamanya. Schafer, seorang wanita trans, turut membawa pakaian Gogo Graham yang dipakai oleh Jules pada akhir musim kedua dengan tepat — Bivens memilih untuk menggunakannya, dia menulis, untuk menyerlahkan karya seorang pereka trans.

“Ini menjadi salah satu pakaian musim satu kegemaran saya dan merupakan contoh bagaimana Jules mencampurkan corak, warna dan tekstur untuk mencipta penampilannya sendiri,” tulis Bivens. Kredit: Eddy Chen/HBO

Masa depan fesyen ‘Euphoria’

Bivens belum lagi membaca skrip untuk musim ketiga, yang menurutnya akan ditayangkan pada 2024. Tetapi dia memberitahu CNN bahawa dia berharap dapat mengambil peranan kreatif yang lebih besar dalam pembangunan rancangan itu pada masa hadapan, dan telah menunjukkan dirinya menjadi penerbit bersama.

“Saya mempunyai aspirasi lain selain daripada pakaian. Saya suka mengarah,” kata Bivens. “Saya benar-benar ingin dapat terus terlibat secara aktif dengan persembahan itu tetapi mencari jalan baharu ke hadapan supaya saya dapat mewakilkan lebih banyak lagi.”

“Gaya adalah bentuk ekspresi peribadi yang muktamad,” Jeremy Scott, pereka fesyen dan bekas pengarah kreatif Moschino, menulis dalam kata pengantar buku itu. “Tiada siapa yang lebih memahami perkara ini daripada Heidi Bivens.” Kredit: Ihsan A24

Dia telah diberitahu bahawa akan ada lompatan masa lima tahun antara musim kedua dan ketiga — dengan kaveat bahawa pencipta Levinson “sentiasa menambah baik ideanya.”

“Adalah sangat penting bagi Sam bahawa kita tidak mengulangi diri kita sendiri,” kata Bivens. “Harapan saya ialah penonton akan teruja untuk menemui sesuatu yang baharu dalam mengetahui di mana watak-watak itu sekarang dan bagaimana gaya mereka telah berkembang dan berubah. Itu akan menjadi menyeronokkan untuk saya fikirkan.”

“Fesyen Euphoria” oleh Heidi Bivens tersedia sekarang.

sgp resul

pengeluaran sidney

sidney totobet

togel hongkonģ hari ini 2021

toto bet singapura