Fort Lauderdale: Beratus-ratus penduduk Florida Selatan berada di tempat perlindungan kecemasan selepas hujan setinggi 2 kaki mencetuskan banjir yang dahsyat
slot online

Fort Lauderdale: Beratus-ratus penduduk Florida Selatan berada di tempat perlindungan kecemasan selepas hujan setinggi 2 kaki mencetuskan banjir yang dahsyatCNN

Beratus-ratus penduduk Florida ditempatkan di pusat perlindungan kecemasan di Fort Lauderdale lewat Khamis selepas banjir besar mendatangkan malapetaka di wilayah itu, memaksa ratusan penyelamat dan menutup sekolah serta bangunan kerajaan ketika anak kapal berlumba membersihkan longkang tersumbat dan jalan yang tidak dapat dilalui.

Banyak jalan bertukar menjadi tasik merentasi Fort Lauderdale pada hari Rabu dan Khamis apabila jumlah hujan bersejarah melebihi 2 kaki menenggelami bandar pantai Florida Selatan.

Kawasan sekitar turut dilanda hujan melebihi satu kaki, membawa kepada banjir deras yang memerangkap penduduk, menyebabkan pemanduan menyedihkan bagi pemandu dan pengembara udara yang kecewa yang tidak dapat meninggalkan lapangan terbang.

Jeremy Ennis, yang berkata dia telah bekerja di Fort Lauderdale selama kira-kira 23 tahun, tersepit di jalan raya bandar di dalam keretanya Khamis kerana paras air kekal tinggi.

“Saya tidak pernah melihat apa-apa seperti ini, pernah,” Ennis memberitahu CNN. “Saya tidak pernah melihat isipadu air ini, dan saya pernah melihat (Taufan) Katrina. Saya telah melihat banyak lagi taufan.”

Kesan daripada kejadian hujan lebat yang jarang berlaku dijangka berterusan pada hari Jumaat manakala amaran banjir kawasan di Broward County – di mana Fort Lauderdale terletak – kekal berkuat kuasa sehingga 8 pagi ET, menurut pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Miami. Amaran jenis itu biasanya dikeluarkan untuk banjir yang boleh berkembang secara beransur-ansur, biasanya selepas hujan sederhana hingga lebat yang berpanjangan dan berterusan, jelas perkhidmatan cuaca.

Fort Lauderdale dilanda hujan lagi pada petang Khamis yang memburukkan lagi keadaan banjir, kata pegawai bandar raya itu.

“Jalan yang boleh dilalui awal hari ini dinaiki air lagi. Kami sangat menggesa semua orang untuk menjauhi jalan raya, jika boleh,” kata pegawai bandar Fort Lauderdale.

Amaran itu dibuat ketika kira-kira 600 penduduk berada di lokasi perlindungan kecemasan malam Khamis, di mana mereka mempunyai akses kepada penginapan, makanan dan keperluan lain.

Kesan banjir juga telah mendorong Sekolah Awam Broward County pada hari Jumaat untuk membatalkan kelas untuk hari kedua berturut-turut.

Lapangan Terbang Antarabangsa Fort Lauderdale-Hollywood telah ditutup dan akan dibuka semula pada hari Jumaat pukul 9 pagi, menurut kemas kini dari lapangan terbang.

Selain menjawab ratusan panggilan menyelamat pada hari Khamis, kru di seluruh kawasan metro Fort Lauderdale telah berusaha untuk membersihkan longkang dan menggunakan pam di mana mungkin untuk membantu mengurangkan kesan banjir yang dahsyat.

Walikota Hollywood, Florida, Josh Levy berkata bandarnya menyaksikan lebih daripada satu kaki hujan terkumpul di kawasan yang telah mengalami hari berturut-turut “hujan yang kelihatan tanpa henti.”

“Tanah sudah tepu jadi terdapat banjir besar di seluruh bandar kami dan di seluruh Florida Selatan. Banyak jalan raya tidak boleh dilalui. Banyak kenderaan tersangkut dan terbiar di tengah-tengah jalan raya kami.

“Saya telah tinggal di sini sepanjang hidup saya. Ini adalah banjir paling teruk pernah saya lihat,” katanya.

Gabenor Florida Ron DeSantis telah mengeluarkan keadaan kecemasan untuk Broward County untuk menyediakan sumber tambahan kepada kru dan penduduk di lapangan.

Trak dan seorang penduduk berjalan kaki melalui air banjir yang surut di kejiranan Sailboat Bend di Fort Lauderdale, Fla., Khamis, 13 April 2023.

Fort Lauderdale, rumah kepada hampir 200,000 penduduk, melihat 25.91 inci dalam tempoh 24 jam merangkumi hari Rabu dan Khamis, menurut laporan awal dari pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Miami.

Kawasan sekitar yang lain, termasuk Hollywood, Dania Beach dan Lauderdale Lakes, mengumpul antara 12 dan 18 inci hujan dalam tempoh 24 jam yang sama, laporan awal menunjukkan.

“Jumlah hujan dalam tempoh 24 jam ini amat jarang berlaku di Florida Selatan,” kata pakar meteorologi Ana Torres-Vazquez di pejabat ramalan Miami perkhidmatan cuaca.

Taufan mewah biasanya akan mencurahkan hujan 20 hingga 25 inci selama lebih daripada sehari, kata Torres-Vazquez, sambil menyifatkan hujan itu sebagai “peristiwa 1 dalam 1,000 tahun, atau lebih besar,” bermakna ia adalah peristiwa yang begitu sengit peluang ia berlaku dalam mana-mana tahun adalah hanya 0.1%.

Semasa kemuncak serangan lebat pada hari Rabu, hujan selama sebulan turun dalam masa sejam sahaja. Purata taburan hujan di Fort Lauderdale untuk bulan April ialah 3 inci, dan sudah hampir 25 tahun sejak bandar itu mencatatkan hujan sebanyak 20 inci sepanjang bulan.

Itulah sebabnya ia akan mengambil masa untuk air mengalir sepenuhnya, kata pegawai.

“Oleh kerana jumlah air yang melampau, kebanyakan kawasan perlu mengalir secara semula jadi,” kata Datuk Bandar Fort Lauderdale Dean Trantalis. “Awak kapal berada di kawasan kejiranan membersihkan longkang ribut untuk membantu air surut dari kawasan kejiranan. Trak vakum sedang digunakan secara strategik di seluruh bandar.

“Tiada satu kawasan di bandar ini yang tidak terjejas.”

Festival muzik selama tiga hari di Fort Lauderdale dijadualkan bermula pada hari Jumaat seperti yang dirancang, kata penganjur, ketika para hadirin mencari laluan alternatif untuk mengharungi jalan yang dinaiki air.

Festival Muzik Tortuga akan membuka pintunya tengah hari Jumaat, seorang jurucakap festival memberitahu CNN. Festival muzik desa, yang bertujuan mengumpul dana bagi usaha pemuliharaan marin, akan kembali untuk tahun kesepuluhnya.

“Kami menantikan hujung minggu yang hebat, untuk tujuan yang hebat, dan peminat terbaik di dunia untuk menikmati ulang tahun kesepuluh Tortuga,” kata jurucakap festival itu.

Mandi-Lynn Guertin, yang terbang ke Fort Lauderdale dari Connecticut untuk festival itu, berkata dia tidak pernah mengalami banjir sebanyak ini sebelum ini.

Guertin berada di dalam kereta yang disewa bersama rakan-rakannya apabila kenderaan itu tersangkut dalam kira-kira 3 kaki air, dimatikan dan air dengan cepat memenuhi bahagian dalam. Kumpulan itu terpaksa meninggalkannya di tepi jalan.

“Kami pada masa ini tidak boleh meninggalkan Airbnb kami kerana air banjir terlalu tinggi dan tiada Uber akan keluar untuk mendapatkan kami,” kata Guertin kepada CNN.

sgp results

lihat pengeluaran sydney

result sydney

data pengeluaran hk malam ini

sg totobet