Foto: 20 tahun selepas Perang Iraq bermula, rakyat mendokumentasikan kehidupan seharian
slot online

Foto: 20 tahun selepas Perang Iraq bermula, rakyat mendokumentasikan kehidupan seharian

Dikemas kini 0444 GMT (1244 HKT) 19 Mac 2023

Oleh Christina Zdanowicz, Mohammed Tawfeeq, Will Lanzoni dan Brett Roegiers, CNN

Seorang pekedai memerah jus oren segar. Seorang lelaki duduk sambil kucingnya berjemur di atas motosikal. Dua gadis bermain dengan payung baru mereka.

Adegan jalanan ini menggambarkan bagaimana kehidupan telah berubah di Iraq dalam tempoh 20 tahun sejak Amerika Syarikat menyerang negara itu pada 2003.

Setahun selepas bermulanya Perang Iraq, Michael Itkoff – seorang warga Amerika yang belajar fotografi pada masa itu – mempunyai idea. Dia menghantar 20 kamera pakai buang kepada seorang wartawan foto yang bekerja di Iraq dan meminta kamera itu diedarkan kepada rakyat.

Dia mahu menangkap bagaimana rupa kehidupan melalui mata rakyat Iraq. Gesaannya mudah: Tunjukkan kepada orang ramai Amerika perkara yang anda mahu mereka lihat.

“Kami sedang berusaha untuk menentang beberapa gambaran media massa tentang konflik yang melukis dengan jelas idea pemberontakan ini di mana setiap rakyat Iraq boleh menjadi musuh,” kata Itkoff, yang menerbitkan foto di Daylight, platform bercerita visual. dan penerbit buku yang diasaskannya bersama.

Tahun ini dia mengulangi percubaan kamera pakai buang. Dan kali ini, imej menunjukkan kembali normal walaupun terdapat luka lama.

“Walaupun adegan kehidupan seharian memberi isyarat kehidupan telah berubah dan kembali kepada kewujudan yang lebih aman dalam gambar dari Baghdad, beberapa imej dari Falluja dan Mosul melukis gambar parut yang boleh dilihat dan bandar yang ditinggalkan dalam keadaan rosak,” katanya.

CNN bercakap dengan beberapa orang Iraq yang mengambil gambar tahun ini. Ramai di antara mereka menyatakan ingin menunjukkan negara mereka dalam cahaya baharu.

“Saya mahu dunia mempunyai imej Iraq yang berbeza, dan bukannya melihat adegan kemusnahan dan pembunuhan,” kata Tariq Raheem, 50. “Saya mahu menghantar mesej kepada dunia bahawa rakyat Iraq suka keamanan dan mahu hidup dengan aman. .”

resault sgp

angka pengeluaran sydney

toto sydney

data pengeluaran hk malam ini

pengeluwaran sgp