Gabenor Kentucky memveto larangan penjagaan yang mengesahkan jantina untuk belia
slot online

Gabenor Kentucky memveto larangan penjagaan yang mengesahkan jantina untuk beliaCNN

Gabenor Demokrat Kentucky Andy Beshear pada hari Jumaat memveto rang undang-undang yang diketuai Republikan yang akan melarang transgender bawah umur daripada menerima penjagaan yang mengesahkan jantina, seperti prosedur pembedahan atau penggunaan hormon tertentu, menentang trend yang semakin meningkat di negeri-negeri yang menyekat akses kepada rawatan itu.

Penggubal undang-undang negara Republik meluluskan rang undang-undang itu minggu lalu, dengan alasan bahawa kanak-kanak tidak seharusnya dibenarkan membuat keputusan berbangkit itu dan larangan itu akan melindungi kanak-kanak di bawah umur.

Tetapi dalam mesej vetonya, Beshear memberi amaran bahawa larangan terhadap penjagaan yang mengesahkan jantina, yang telah lama ditekankan oleh penyokong LGBTQ adalah penjagaan kesihatan yang menyelamatkan nyawa, akan “membahayakan kanak-kanak Kentucky.”

“RUU Senat 150 membenarkan terlalu banyak campur tangan kerajaan dalam isu penjagaan kesihatan peribadi dan merobek kebebasan ibu bapa untuk membuat keputusan perubatan untuk anak-anak mereka,” tambah gabenor itu dalam kenyataan itu.

Badan perundangan negeri majoriti Republikan boleh mengatasi Beshear, sesuatu yang dilakukan oleh penggubal undang-undang tahun lalu selepas gabenor memveto larangan sukan anti-trans di negeri itu. Namun, usaha Beshear berbeza dengan gabenor di Georgia dan Iowa, yang menandatangani langkah menyekat akses kanak-kanak bawah umur kepada penjagaan yang mengesahkan jantina awal minggu ini.

Penjagaan yang mengesahkan jantina diperlukan dari segi perubatan, penjagaan berasaskan bukti yang menggunakan pendekatan pelbagai disiplin untuk membantu seseorang beralih daripada jantina yang ditugaskan kepada mereka – yang ditetapkan oleh orang itu semasa lahir – kepada jantina yang disahkan – jantina yang seseorang itu ingin dikenali .

SB 150, jika dikuatkuasakan, akan memanggil penyedia penjagaan kesihatan untuk menamatkan atau menetapkan garis masa untuk menamatkan rawatan bagi pesakit yang sudah menjalani penjagaan yang mengesahkan jantina. Rang undang-undang itu juga bertujuan untuk menghalang sekolah daripada membincangkan orientasi seksual atau identiti jantina dengan pelajar pada sebarang umur dan membenarkan pendidik enggan merujuk kepada pelajar transgender dengan kata ganti nama pilihan mereka.

Beshear berhujah bahawa rang undang-undang itu akan “menyebabkan peningkatan bunuh diri di kalangan belia Kentucky.”

Projek Trevor, sebuah organisasi pencegahan bunuh diri dan campur tangan krisis untuk golongan muda LGBTQ, menyatakan kelaziman kematian akibat bunuh diri dalam kalangan belia LGBTQ.

“Pada tahun lepas, hampir separuh daripada belia LGBTQ di Kentucky serius mempertimbangkan bunuh diri – yang membimbangkan, hampir 1 dalam 4 transgender dan belia bukan binari di negeri ini melakukan percubaan bunuh diri,” Troy Stevenson, pengarah kempen advokasi negeri untuk Projek Trevor, sebelum ini memberitahu CNN. “Pemimpin kami menolak isu-isu politik dan mengetepikan cabaran sebenar seperti menangani krisis kesihatan mental belia.”

Tetapi penyokong rang undang-undang itu berhujah bahawa ia “adalah perkara yang betul untuk dilakukan untuk kanak-kanak ini.”

“Jika kita mahu melindungi kanak-kanak, kita perlu memastikan bahawa pembedahan atau ubat-ubatan yang mengubah sepenuhnya kehidupan mereka dan mengubah badan mereka bukanlah sesuatu yang sepatutnya kita benarkan sehingga mereka dewasa yang boleh memilihnya untuk diri mereka sendiri,” kata Speaker Pro Tempore Rep. David Meade, seorang Republikan.

Beberapa negeri, termasuk Tennessee, Mississippi, Utah dan South Dakota, telah menggubal undang-undang tahun ini untuk menyekat akses kanak-kanak bawah umur kepada penjagaan yang mengesahkan jantina.

Selain itu, lebih 80 rang undang-undang serupa telah diperkenalkan di seluruh negara sehingga awal bulan lalu, menurut data yang dikumpulkan oleh Kesatuan Kebebasan Awam Amerika dan dikongsi dengan CNN.

all result sgp

pengeluaran sidney

toto sydney lengkap

hongkong malam ini keluar

keluaran sgp hari ini