GOP berdiam diri mengenai senjata api dan pengguguran adalah tindak balas jangka pendek dengan masalah jangka panjang
slot online

GOP berdiam diri mengenai senjata api dan pengguguran adalah tindak balas jangka pendek dengan masalah jangka panjangCNN

Satu lagi tembakan besar-besaran dan tamparan baharu terhadap hak pengguguran di seluruh negara menyebabkan Republikan berdepan dengan persoalan tajam mengenai dua isu paling emotif yang mendominasi politik Amerika.

Tetapi GOP hampir tidak berkata apa-apa, mencerminkan cara ia dikunci dalam kedudukan yang menghidupkan pengundi akar umbinya yang paling bersemangat tetapi berisiko mengasingkannya daripada kebanyakan orang ramai.

Keputusan kontroversi daripada hakim konservatif di Texas yang boleh menghentikan penggunaan dadah pengguguran yang popular di seluruh negara, dan satu lagi aksi tembak menembak – kali ini di Kentucky – mencetuskan kemarahan di kalangan Demokrat dan gesaan untuk mengukuhkan langkah keselamatan senjata api dan melindungi hak pengguguran.

Kebanyakan Republikan berdiam diri mengenai dua isu yang mereka telah mencapai matlamat politik dan dasar mereka tetapi yang mengancam daya maju jangka panjang parti.

Selepas kejadian tembakan di pusat bandar Louisville pada hari Isnin, senator Republikan Kentucky mengeluarkan ucapan takziah tetapi tidak menawarkan penyelesaian tentang bagaimana tragedi itu, yang mengorbankan lima orang dan mencederakan lapan yang lain, mungkin dapat dielakkan. Lelaki bersenjata itu menggunakan senapang dalam serangan itu selepas dimaklumkan mengenai pemecatannya yang akan berlaku di sebuah bank, kata seorang pegawai penguatkuasa undang-undang.

“Kami menghantar doa kami kepada mangsa, keluarga mereka, dan bandar Louisville sambil kami menunggu maklumat lanjut,” tulis pemimpin Republik Senat Mitch McConnell dalam tweet yang turut memuji responden pertama. Dan Senator Rand Paul menulis tweet bahawa dia dan isterinya “berdoa untuk semua orang yang terlibat dalam penembakan maut,” sambil menambah bahawa “hati kami hancur untuk keluarga mereka yang hilang.”

Demokrat juga mengucapkan takziah, tetapi juga mempunyai respons yang lebih praktikal. Presiden Joe Biden menyeru jenis reformasi keselamatan senjata api yang mustahil dengan Republikan mengawal Dewan Perwakilan dan tanpa Demokrat memegang lebih banyak kerusi di Dewan Negara. “Terlalu ramai rakyat Amerika membayar harga tidak bertindak dengan nyawa mereka. Bilakah Republikan dalam Kongres akan bertindak untuk melindungi komuniti kita?” Biden bertanya dalam tweet.

Wakil Demokrat Morgan McGarvey, yang mewakili Louisville di Kongres, menyeru tindakan untuk menangani keganasan senjata api. “Fikiran dan doa untuk mereka yang kami kehilangan, mereka yang cedera dan orang tersayang dan keluarga mereka dihargai, tetapi hari ini menjadi peringatan yang jelas bahawa kita perlu menangani keganasan senjata api di peringkat kebangsaan,” kata anggota kongres baru itu.

Sejak beberapa dekad yang lalu, Republikan telah menggunakan hak senjata dan desakan untuk membatalkan hak perlembagaan untuk menamatkan kehamilan untuk memberi tenaga kepada pengundi mereka yang paling setia. Dan pada setiap isu, dalam erti kata politik semata-mata, sukar untuk berhujah bahawa mereka tidak meraih kemenangan yang besar.

Terdapat lebih banyak senjata berbanding sebelum ini di AS. Republikan di seluruh negara mengetuai usaha untuk mengurangkan peraturan senjata api dan meluaskan kapasiti rakyat untuk membawa senjata api. Walaupun berlaku pembunuhan beramai-ramai di sekolah, kelab malam, tempat ibadat dan, pada hari Isnin, di sebuah bank, parti itu secara berkesan telah menutup semua percubaan penting dalam Kongres untuk menyukarkan pembelian senjata – termasuk senapang gaya serangan yang digunakan dalam tembakan baru-baru ini. Usaha bipartisan untuk memujuk negeri supaya menerima undang-undang bendera merah, yang boleh membantu pihak berkuasa merampas senjata daripada orang yang dianggap boleh menimbulkan risiko, telah meluluskan Kongres tahun lalu. Tetapi kejayaannya lebih ketara kerana kekurangan undang-undang persekutuan lain dalam dekad sebelumnya.

Sementara itu, mengenai pengguguran, kempen konservatif selama 50 tahun untuk membatalkan Roe lwn. Wade menduduki tempat sebagai salah satu kemenangan paling menakjubkan untuk gerakan politik jangka panjang dalam sejarah. Ia mencapai kemuncaknya dengan penggulingan Roe lwn Wade oleh Mahkamah Agung tahun lepas.

Namun ada kemungkinan bahawa kemenangan terkenal ini boleh membawa risiko yang besar untuk parti.

Republikan South Carolina Rep. Nancy Mace menggelar dirinya “pro-life”, tetapi juga memberi amaran bahawa undang-undang negeri yang disokong GOP yang tidak memberikan pengecualian untuk rogol, sumbang mahram atau kesihatan ibu mengasingkan bahagian besar dan penting pengundi AS. Mace adalah seorang Republikan yang jarang bertindak balas secara terbuka kepada keputusan pengguguran dadah Hakim Texas Matthew Kacsmaryk minggu lalu, yang telah dirampas oleh kumpulan Demokrat untuk memperbaharui dakwaan Republikan mahu pengharaman kebangsaan terhadap pengguguran.

“Kami tersilap dalam isu ini,” kata Mace pada “CNN This Morning” pada hari Isnin. “Kita perlu menunjukkan belas kasihan kepada wanita, terutamanya kepada wanita yang telah dirogol. Kami perlu menunjukkan belas kasihan terhadap isu pengguguran, kerana pada umumnya, kebanyakan rakyat Amerika tidak bersama kami dalam isu ini.” Dia menyeru Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS untuk mengabaikan keputusan hakim, menyelaraskannya dengan Demokrat progresif seperti New York Rep. Alexandria Ocasio-Cortez.

Salah satu sebab Republikan telah berjaya dalam mengetatkan sekatan pengguguran dan melonggarkan mereka yang menggunakan senjata api adalah kerana pengundi mereka telah menerima kedua-dua isu ini. Mereka membuat-atau-pecah bagi banyak aktivis, dan calon telah membentuk platform mereka sebagai hasilnya. Demokrat, bagaimanapun, secara tradisinya kurang berjaya dalam memberi tenaga kepada penyokong teras mereka pada kedua-duanya. Tahap intensiti yang berbeza di kalangan parti adalah salah satu faktor dalam urutan peristiwa yang membawa kepada majoriti baru Mahkamah Agung konservatif yang membatalkan Roe. Selama bertahun-tahun, Demokrat melangkah berhati-hati dalam isu senjata api, berhati-hati untuk mengasingkan pengundi konservatif yang lebih sederhana atau lembut.

Tetapi ada tanda-tanda ini boleh berubah. Pengguguran merupakan pendorong besar bagi pengundi Demokrat pada separuh penggal tahun lalu dan keputusan Mahkamah Agung jelas melumpuhkan calon Republikan dalam beberapa perlumbaan utama. Di Wisconsin, yang kembali kepada undang-undang pra-Perang Saudara yang melarang hampir semua pengguguran sebaik sahaja Roe dibatalkan, isu itu penting kepada kemenangan calon liberal dalam perlumbaan Mahkamah Agung negeri minggu lalu, yang membalikkan majoriti konservatif.

Kemarahan liberal atas kegagalan untuk menggubal undang-undang senjata api baru mencetuskan ribut politik di Tennessee minggu lalu. Republikan mengusir dua ahli parlimen Black Democratic dari Dewan Perwakilan negeri kerana mengetuai protes reformasi senjata di dalam dewan selepas tembakan besar-besaran di sebuah sekolah Nashville seminggu sebelum itu yang mengorbankan enam orang, termasuk tiga kanak-kanak berusia sembilan tahun. Ini menyerlahkan kekecewaan yang semakin meningkat di kalangan Demokrat atas ketidakupayaan mereka dalam menghadapi tembakan besar-besaran yang tidak berkesudahan. (Salah seorang penggubal undang-undang, Justin Jones, telah mengangkat sumpah semula ke dalam dewan pada hari Isnin secara sementara selepas Majlis Metropolitan Nashville mengundi untuk melantiknya.)

Di sebalik bentuk muka bumi politik yang berubah-ubah ini, terdapat beberapa tanda bahawa pemimpin tertinggi Republikan bersedia mengubah taktik parti terhadap senjata api atau pengguguran. Atau mereka mempunyai ruang politik untuk berbuat demikian. Walaupun masuk akal untuk Republikan merayu kepada khalayak yang lebih umum untuk mengelak daripada mengasingkan pengundi pinggir bandar, sederhana dan wanita yang penting, kegigihan penyokong teras mereka menjadikan perkara ini mustahil. Ia adalah dinamik yang serupa dengan yang telah lama dihadapi oleh banyak broker kuasa GOP dengan Donald Trump. Bekas presiden itu kekal begitu popular dengan pengundi asas sehingga pengkritik GOPnya mempertaruhkan kerjaya mereka dengan menentangnya secara terbuka. Namun begitu, beliau telah lama menjadi liabiliti dalam kalangan pengundi pilihan raya umum – seperti yang dibuktikan oleh prestasi GOP pada 2020 dan 2022.

Kegagalan parti itu untuk menyelaraskan dengan kebanyakan rakyat Amerika mengenai pengguguran dan dalam beberapa aspek keselamatan senjata api mungkin tidak dapat dikekalkan. Tinjauan menunjukkan bahawa ramai pengundi, termasuk rakyat Amerika yang lebih muda, dihalau daripada parti kerana kedudukannya.

Dalam Tinjauan Belia Harvard yang dikeluarkan minggu lalu, yang telah diselesaikan sebelum penembakan di Nashville, 63% daripada golongan berusia 18 hingga 29 tahun mengatakan bahawa undang-undang senjata api harus dibuat lebih ketat, dengan 22% mengatakan bahawa ia harus disimpan sebagaimana mestinya. adalah, dan 13% bahawa mereka harus dibuat kurang ketat. Orang muda Amerika umumnya berada di halaman yang sama dengan orang ramai secara keseluruhan. Pada Oktober 2022, 57% daripada semua rakyat Amerika mengatakan bahawa undang-undang yang meliputi penjualan senjata api harus dibuat lebih ketat, dengan 32% mengatakan undang-undang harus dipatuhi sebagaimana adanya dan 10% undang-undang harus dibuat kurang ketat, menurut tinjauan Gallup mulai Oktober 2022.

Mengenai pengguguran, hanya 26% rakyat Amerika menyokong undang-undang yang menjadikannya menyalahi undang-undang untuk menggunakan atau menerima melalui mel ubat-ubatan yang diluluskan oleh FDA untuk pengguguran perubatan, manakala 72% menentang undang-undang tersebut, menurut laporan PRRI yang menganalisis tinjauan pendapat mengenai isu itu sejak lepas. tahun. Walaupun 50% daripada Protestan evangelikal Putih memilih untuk menyalahi undang-undang untuk menggunakan atau menerima dadah tersebut, kurang daripada separuh daripada mana-mana kumpulan kaum, jantina, pendidikan atau umur yang lain bersetuju.

Dalam tinjauan pendapat Gallup pada bulan Januari, 46% rakyat Amerika berkata mereka tidak berpuas hati dengan dasar pengguguran AS dan lebih suka melihat undang-undang pengguguran yang kurang ketat. Itu merupakan rekod tertinggi dalam trend 23 tahun firma itu, meningkat daripada 30% pada Januari 2022 dan hanya 17% pada 2021.

Memandangkan jumlah ini, dan keputusan pilihan raya baru-baru ini, tidak menghairankan bahawa sesetengah Republikan yang tidak aktif meminang pangkalan itu mungkin memilih untuk tidak bercakap panjang mengenai senjata api dan pengguguran. Dan data sedemikian juga boleh membantu menjelaskan giliran GOP yang semakin anti-demokratik kerana ia berusaha untuk berpegang teguh pada kuasa – sama ada dalam usaha untuk mengusir penggubal undang-undang Tennessee kerana mengganggu kesopanan dengan protes anti-senjata mereka atau melalui desakan Trump bahawa dia memenangi pilihan raya yang sebenarnya dia kalah .

resulit sgp

pengeluaran sdy

sdy togel

info hk hari ini

totobet.net sgp