Gumpalan rumpai laut Sargassum menuju ke Florida menjelaskan
slot online

Gumpalan rumpai laut Sargassum menuju ke Florida menjelaskan

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Segumpalan gergasi rumpai laut dua kali lebar benua Amerika Syarikat menuju ke pantai Florida dan pantai lain di seluruh Teluk Mexico, mengancam untuk membuang timbunan busuk dan mungkin berbahaya merentasi pantai dan melembapkan musim pelancongan.

Sargassum — varieti khusus rumpai laut — telah lama membentuk bunga besar di Lautan Atlantik, dan saintis telah menjejaki pengumpulan besar-besaran sejak 2011. Tetapi mekar tahun ini boleh menjadi yang terbesar pernah, secara kolektif menjangkau lebih 5,000 batu (8,047 kilometer) dari pantai Afrika ke Teluk Mexico.

Bunga sargassum tahun ini mula terbentuk awal dan berlipat ganda dalam saiz antara Disember dan Januari, kata Dr Brian Lapointe, seorang penyelidik di Institut Oseanografi Cawangan Pelabuhan Florida Atlantic University. Jisim itu “lebih besar pada bulan Januari berbanding yang pernah berlaku sejak rantau baru pertumbuhan sargassum ini bermula pada 2011,” katanya kepada Gereja Rosemary CNN International.

Mengembara ke barat, gumpalan itu akan menembusi Caribbean dan naik ke Teluk Mexico semasa musim panas. Rumpai laut itu dijangka muncul di pantai di Florida sekitar Julai, kata Lapointe.

“Ini adalah fenomena oseanografi yang sama sekali baru yang mewujudkan masalah sedemikian – benar-benar masalah bencana – untuk pelancongan di rantau Caribbean, di mana ia bertimbun di pantai sehingga 5 atau 6 kaki dalam,” kata Lapointe.

Berikut ialah perkara yang perlu anda ketahui tentang sebab jisim ini berlaku dan cara ia mempengaruhi kedua-dua manusia dan kehidupan lautan.

Sargassum ialah istilah ringkas yang boleh digunakan untuk merujuk kepada lebih daripada 300 spesies alga coklat, walaupun Sargassum natans dan Sargassum fluitans adalah dua spesies yang paling biasa ditemui di Atlantik.

Apabila hanyut di laut, alga boleh memberi kesan positif kepada kehidupan laut.

“Habitat terapung ini menyediakan makanan dan perlindungan untuk ikan, mamalia, burung marin, ketam dan banyak lagi,” menurut Sargassum Information Hub, sebuah projek bersama antara pelbagai institusi penyelidikan. “Ia berfungsi sebagai habitat kritikal bagi penyu tempayan yang terancam dan sebagai kawasan semaian untuk pelbagai jenis ikan yang penting secara komersial seperti mahi mahi, bicu dan ambar.”

Masalah dengan sargassum timbul apabila ia mencecah pantai, bertimbun dalam timbunan yang sukar untuk dilayari dan mengeluarkan gas yang boleh berbau seperti telur busuk.

Sargassum juga boleh bertukar dengan cepat daripada aset kepada ancaman kepada kehidupan laut.

Ia datang dalam “kuantiti yang besar sehingga ia pada dasarnya menyedut oksigen daripada air dan mencipta apa yang kita rujuk sebagai zon mati,” kata Lapointe. “Ini biasanya habitat tapak semaian untuk perikanan … dan apabila mereka tidak mempunyai oksigen, kami telah kehilangan habitat itu.”

Sargassum boleh berbahaya kepada manusia juga, tambah Lapointe. Gas yang dikeluarkan daripada alga reput – hidrogen sulfida – adalah toksik dan boleh menyebabkan masalah pernafasan. Rumpai laut juga mengandungi arsenik dalam dagingnya, menjadikannya berbahaya jika termakan atau digunakan untuk baja.

“Anda perlu berhati-hati apabila anda membersihkan pantai,” kata Lapointe.

Sama seperti tumbuh-tumbuhan dan tanaman di atas tanah, percambahan rumpai laut boleh beralih dari tahun ke tahun bergantung kepada faktor ekologi, dipengaruhi oleh perubahan dalam nutrien, hujan dan keadaan angin, kata Dr Gustavo Jorge Goni, ahli oseanografi di Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara. Makmal Oseanografi dan Meteorologi Atlantik.

Arus laut juga mempengaruhi pertumbuhan sargassum dan jumlah ia terkumpul, tambah Goni. Fosforus dan nitrogen di dalam laut boleh berfungsi sebagai makanan untuk alga.

Unsur-unsur tersebut boleh dibuang ke lautan dari sungai, yang memperoleh kepekatan fosforus dan nitrogen daripada aktiviti manusia seperti pertanian dan pengeluaran bahan api fosil, menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS.

Buat masa ini, penyelidik sedang mencari cara untuk menggagalkan kesan rumpai laut di pantai, mungkin dengan menenggelamkannya ke dasar lautan atau menuainya untuk digunakan dalam produk komersial seperti sabun, kata Goni.

Goni memberi amaran bahawa penyelidikan terhadap pengumpulan sargassum ini adalah baharu, dan kemungkinan pemahaman saintis tentang cara alga tumbuh akan berubah dari semasa ke semasa.

“Apa sahaja yang kami percaya kami tahu hari ini,” katanya, “ia mungkin berubah esok.”

Sebelum pergi ke kawasan pantai pada musim bunga atau musim panas ini, selidiki sama ada sargassum berada di destinasi anda atau mungkin muncul di sana, kata Lapointe. Rancang lebih awal supaya percutian anda tidak mengecewakan.

Terdapat kumpulan Facebook sargassum, dengan ahli menyiarkan tentang apa yang mereka lihat baru-baru ini di pantai, kata Lapointe.

“Ia sudah menjejaskan industri pelancongan,” katanya.

Pelancong menikmati pantai walaupun terdapat pengumpulan alga sargassum di Cancun, Mexico, pada Mei 2021.

Malangnya, sargassum boleh terkumpul dalam sekelip mata jadi anda mungkin tidak dapat meramalkan kesannya pada perjalanan, kata Lapointe.

“Inilah sebabnya kami cuba mengusahakan sistem amaran awal ini — peleraian tinggi di kawasan pantai, yang memerlukan imejan satelit resolusi lebih tinggi untuk melakukan kerja yang lebih baik yang menunjukkan apa yang sebenarnya berlaku di pantai dalam masa 24 atau 48 jam akan datang,” dia menambah.

Imej satelit dari dalam minggu lepas menunjukkan sargassum bukanlah jisim amorf yang bergerak merentasi lautan, sebaliknya gumpalan berbentuk titisan air mata yang dijejaki oleh untaian rumpai laut yang panjang dan nipis.

Dalam minggu lepas, gumpalan sargassum telah dikesan kira-kira 215 batu (346 kilometer) dari Guadeloupe, di antara pulau St. Vincent dan Bequia, 1,000 ela (914 meter) dari Martinique dan di luar pantai Key Largo, Florida.

Gugusan alga yang terkumpul di pantai menelan belanja berjuta-juta dolar untuk dibersihkan, dan usaha penyingkiran juga boleh membahayakan hidupan marin, menurut Hab Maklumat Sargassum.

Di Barbados, penduduk tempatan menggunakan “1,600 trak sampah sehari untuk membersihkan pantai daripada rumpai laut ini untuk menjadikannya sesuai untuk pelancong dan rekreasi di pantai,” kata Lapointe.

Di perairan cetek, sargassum boleh dikeluarkan menggunakan jaring ikan yang ditarik oleh bot ringan atau dengan tangan, menurut Dutch Caribbean Nature Alliance.

Di AS, pembersihan sering dilakukan dengan garu pantai Barber yang ditarik oleh traktor, kata Lapointe. Tetapi apabila terdapat pengumpulan lebih daripada satu kaki sargassum, garu tidak berfungsi juga, tambahnya. Pada masa itulah trak sampah pemuat bahagian hadapan boleh membantu, tetapi ia boleh membahayakan kesihatan pantai.

Penggunaan trak sampah untuk mengeluarkan sargassum boleh menjadi masalah.

“Selalunya anda mempunyai sarang penyu di pantai yang dilarikan oleh tayar alat berat ini yang menghancurkan telur,” kata Lapointe.

Jika sargassum tidak dibersihkan dari pantai atau digunakan sebagai baja, arsenik dalam dagingnya boleh meresap ke dalam air bawah tanah, yang boleh membahayakan kesihatan manusia, kata Lapointe.

Jumlah sargassum reput yang berlebihan juga boleh menyokong pertumbuhan bakteria najis.

Dan pada 2018, bunga besar yang berakhir di pantai Florida Selatan bertepatan dengan air pasang merah terbesar yang pernah dilihat di pantai itu, kata Lapointe. Air pasang merah berlaku apabila alga yang menghasilkan toksin berkembang sehingga di luar kawalan mereka menghitamkan perairan pantai. Organisma pasang surut merah boleh hidup di atas sargassum dan diangkut olehnya.

Toksin dalam air pasang merah boleh membahayakan hidupan marin, dan pengumpulan sargassum di pantai boleh menghalang anak penyu laut dan orang dewasa daripada sampai ke laut, kata Lapointe.

Pakar tidak tahu sama ada bunga sargassum sebesar ini akan berlaku setiap tahun, kata Lapointe.

“Sukar untuk diunjurkan kerana kami tidak tahu semua yang kami perlu tahu tentang pemandu (di belakang ini),” katanya. “Kami tahu ia berubah-ubah dari tahun ke tahun dan trajektori secara amnya meningkat. Jadi berdasarkan apa yang kami lihat pada masa lalu, kami fikir kami boleh terus melihat keadaan ini bertambah buruk untuk tahun-tahun akan datang. Bagaimana keadaannya dalam 10 tahun? Adakah ia akan menjadi dua kali ganda saiz sekarang?”

Lebih banyak pembiayaan untuk melakukan penyelidikan yang boleh menjawab soalan-soalan ini diperlukan, tambahnya.

totobet result

pengeluaran angka sydney

sidney sidney

angka keluar hongkong mlm ini

singapura totobet net