Hakim berkata beberapa pembantu Trump, termasuk bekas ketua kakitangan, mesti memberi keterangan kepada juri besar 6 Januari
slot online

Hakim berkata beberapa pembantu Trump, termasuk bekas ketua kakitangan, mesti memberi keterangan kepada juri besar 6 JanuariCNN

Seorang hakim persekutuan telah mengarahkan beberapa bekas pembantu Donald Trump, termasuk Mark Meadows, untuk memberi keterangan di hadapan juri besar sebagai sebahagian daripada penyiasatan jenayah terhadap usaha untuk membatalkan pilihan raya 2020, menolak dakwaan bekas presiden mengenai keistimewaan eksekutif, beberapa sumber mengesahkan kepada CNN.

Pasukan undang-undang Trump telah mencabar sepina yang dikeluarkan oleh peguam khas Jack Smith yang menuntut keterangan dan dokumen daripada Meadows, ketua kakitangan Rumah Putih bekas presiden itu, serta beberapa yang lain dengan menegaskan keistimewaan eksekutif.

Dalam keputusan yang dimeterai minggu lalu, Ketua Hakim Beryl Howell ketika itu menolak dakwaan keistimewaan pasukan Trump untuk Meadows dan pegawai pentadbiran Trump tertinggi lain yang disapina oleh Smith, termasuk bekas Pengarah Perisikan Kebangsaan John Ratcliffe, bekas penasihat keselamatan negara Robert O’ Brien dan bekas pegawai Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Ken Cuccinelli, sumber memberitahu CNN.

Tuntutan keistimewaan Trump untuk bekas pembantu Rumah Putih lain, termasuk Stephen Miller dan Dan Scavino, juga ditolak, kata sumber itu.

Pasukan undang-undang Trump dijangka merayu keputusan itu, kata satu sumber yang mengetahui perkara itu.

ABC News pertama kali melaporkan keputusan itu.

Beberapa saksi yang telah hadir di hadapan juri besar tetapi enggan menjawab beberapa soalan berkaitan interaksi mereka dengan Trump kini mungkin perlu kembali.

Jurucakap Trump menyelar keputusan itu dalam satu kenyataan, menuduh Jabatan Kehakiman “terus melangkah jauh di luar norma standard dalam cubaan untuk memusnahkan piawaian keistimewaan peguam-klien dan hak eksekutif yang telah lama diterima, dipegang, berdasarkan Perlembagaan.”

“Tiada asas fakta atau undang-undang atau bahan untuk mana-mana kes terhadap Presiden Trump. Demokrat yang gila dan rakan-rakan mereka dalam media arus perdana merosakkan proses undang-undang dan mempersenjatai sistem keadilan untuk memanipulasi pendapat umum, kerana mereka jelas kalah dalam pertempuran politik.”

O’Brien dan Cuccinelli baru-baru ini muncul di hadapan juri besar selepas menerima sepina sebagai sebahagian daripada siasatan Smith.

Siasatan ke atas usaha untuk membatalkan pilihan raya 2020 menjelang serangan 6 Januari 2021 di Capitol AS adalah salah satu daripada dua siasatan berterusan yang diawasi oleh peguam khas Smith.

Ia berasingan daripada penyiasatan jenayah peringkat negeri di Georgia berkaitan usaha Trump dan sekutunya untuk menaikkan keputusan pilihan raya 2020 di sana dan satu lagi di New York tertumpu pada dakwaan peranan bekas presiden itu dalam pembayaran wang senyap kepada bintang filem dewasa.

Smith juga menyelia siasatan jenayah yang berpunca daripada penemuan dokumen sulit yang ditemui dari kediaman Trump di Mar-a-lago.

Cerita ini telah dikemas kini dengan butiran tambahan.

toto sgp result

totobet sidny

angka keluar hk

totobet singapur