Hari Cukai: Inilah yang anda perlu ketahui jika anda belum memfailkan penyata anda lagi — dan walaupun anda telah
slot online

Hari Cukai: Inilah yang anda perlu ketahui jika anda belum memfailkan penyata anda lagi — dan walaupun anda telah

Nota Editor: Ini ialah versi terkini cerita yang pada asalnya dijalankan 14 April 2023.


New York
CNN

Ia adalah 18 April, tarikh akhir rasmi untuk memfailkan penyata cukai pendapatan persekutuan dan negeri anda untuk 2022. (Ia juga, nampaknya, Hari Keropok Haiwan Kebangsaan untuk mereka yang meraikan.)

Sama ada anda telah memfailkan penyata cukai anda atau masih perlu, berita baiknya ialah musim pemfailan cukai ini berjalan dengan lebih lancar berbanding tiga tahun lalu, yang terjejas oleh wabak itu.

“Ini adalah musim cukai pertama sejak 2019 di mana IRS dan negara berada pada kedudukan normal,” kata Pesuruhjaya IRS Danny Werfel dalam panggilan dengan wartawan.

Sebagai contoh, Werfel menyatakan bahawa sejak Januari, terima kasih kepada penyerapan beberapa pembiayaan baharu selepas pemotongan belanjawan selama bertahun-tahun, pekerja IRS telah dapat menjawab 87% panggilan daripada pemfail dengan soalan. Tahun lepas, mereka menjawab kurang daripada 15%. Dan masa menunggu pada panggilan telefon tersebut menurun kepada hanya 4 minit musim pemfailan ini daripada 27 minit musim pemfailan yang lalu.

Agensi itu juga menambah senarai alat dalam talian baharu untuk pemfail, tambahnya.

Alat dalam talian tersebut mungkin sangat membantu hari ini jika anda berebut untuk mendapatkan pulangan anda sebelum tengah malam. Atau, jika anda menyedari bahawa anda perlu memfailkan sambungan. Walau apa pun, berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diketahui:

Tidak semua orang perlu memfailkan pada 18 April: Jika anda tinggal di kawasan bencana yang diisytiharkan oleh persekutuan, mempunyai perniagaan di sana — atau mempunyai dokumen cukai yang berkaitan yang disimpan oleh perniagaan di kawasan itu — kemungkinan besar IRS telah memanjangkan tarikh akhir pemfailan dan pembayaran untuk anda. Di sinilah anda boleh mencari tarikh lanjutan khusus untuk setiap kawasan bencana.

Terima kasih kepada banyak pusingan cuaca ekstrem dalam beberapa bulan kebelakangan ini, sebagai contoh, pemfail cukai di kebanyakan California – yang menyumbang 10% hingga 15% daripada semua pemfail persekutuan – telah diberikan lanjutan sehingga 16 Oktober untuk memfailkan dan membayar, menurut jurucakap IRS.

Jika anda berada dalam angkatan tentera dan sedang atau baru-baru ini ditempatkan di zon pertempuran, tarikh akhir pemfailan dan pembayaran untuk cukai 2022 anda berkemungkinan besar dilanjutkan selama 180 hari. Tetapi tarikh akhir pemfailan lanjutan dan pembayaran khusus anda akan bergantung pada hari anda meninggalkan (atau meninggalkan) zon pertempuran. Penerbitan IRS ini menawarkan lebih terperinci.

Akhir sekali, jika anda memperoleh sedikit atau tiada wang pada tahun lepas (biasanya kurang daripada $12,950 untuk pemfail bujang dan $25,900 untuk pasangan berkahwin), anda mungkin tidak perlu memfailkan penyata. Tetapi anda mungkin mahu melakukannya jika anda fikir anda layak menerima bayaran balik terima kasih kepada, sebagai contoh, kredit cukai boleh balik seperti Kredit Cukai Pendapatan Diperoleh. (Gunakan alat IRS ini untuk mengukur sama ada anda perlu memfailkan tahun ini.) Anda juga berkemungkinan layak menggunakan Fail Percuma IRS (ditujukan untuk mereka yang mempunyai pendapatan kasar diselaraskan sebanyak $73,000 atau kurang) jadi anda tidak akan dikenakan bayaran untuk menyerahkan kembali.

Gaji anda mungkin bukan satu-satunya sumber pendapatan anda: Jika anda mempunyai satu pekerjaan sepenuh masa, anda mungkin menganggap itu satu-satunya pendapatan yang anda buat dan perlu laporkan. Tetapi itu tidak semestinya begitu.

Sumber pendapatan lain yang berpotensi dikenakan cukai dan boleh dilaporkan termasuk:

 • Faedah atas simpanan anda
 • Pendapatan pelaburan (cth, dividen dan keuntungan modal)
 • Bayar untuk kerja sambilan atau bermusim, atau kerja sampingan
 • Pendapatan pengangguran
 • Faedah atau pengagihan Keselamatan Sosial daripada akaun persaraan
 • Petua
 • Kemenangan perjudian
 • Pendapatan daripada hartanah sewa yang anda miliki

Susun dokumen cukai anda: Sekarang anda sepatutnya telah menerima setiap dokumen cukai yang pihak ketiga perlu hantar kepada anda (majikan anda, bank, pembrokeran, dll.).

Jika anda tidak ingat menerima salinan cetak borang cukai dalam mel, semak e-mel anda dan akaun dalam talian anda — dokumen mungkin telah dihantar kepada anda secara elektronik.

Berikut ialah beberapa borang cukai yang mungkin anda terima:

 • W-2 daripada gaji atau pekerjaan bergaji anda
 • 1099-B untuk keuntungan dan kerugian modal atas pelaburan anda
 • 1099-DIV daripada pembrokeran atau syarikat anda di mana anda memiliki saham untuk dividen atau pengagihan lain daripada pelaburan mereka
 • 1099-INT untuk faedah melebihi $10 ke atas simpanan anda di institusi kewangan
 • 1099-NEC daripada pelanggan anda, jika anda bekerja sebagai kontraktor
 • 1099-K untuk pembayaran barangan dan perkhidmatan melalui platform pihak ketiga seperti Venmo, CashApp atau Etsy. 1099-K diperlukan jika anda membuat lebih daripada $20,000 dalam lebih 200 transaksi sepanjang tahun tersebut. (Tahun depan ambang pelaporan turun kepada $600.) Tetapi walaupun anda tidak mendapat 1099-K, anda masih mesti melaporkan semua pendapatan yang anda buat melalui platform pihak ketiga pada tahun 2022.
 • 1099-Rs untuk pengagihan melebihi $10 yang anda terima untuk pencen, anuiti, akaun persaraan, pelan perkongsian untung atau kontrak insurans
 • SSA-1099 atau SSA-1042S untuk faedah Keselamatan Sosial yang diterima.

“Berhati-hati bahawa tidak ada bentuk untuk beberapa pendapatan bercukai, seperti hasil daripada menyewakan harta percutian anda, bermakna anda bertanggungjawab untuk melaporkannya sendiri,” menurut Persatuan CPA Illinois.

Satu cara saat akhir untuk mengurangkan bil cukai 2022 anda: Jika anda layak membuat sumbangan boleh ditolak cukai kepada IRA dan belum berbuat demikian untuk tahun lepas, anda mempunyai masa sehingga 18 April untuk menyumbang sehingga $6,000 ($7,000 jika anda berumur 50 tahun atau lebih). Itu akan mengurangkan bil cukai anda dan menambah simpanan persaraan anda.

Teliti penyata anda sebelum menyerahkannya: Lakukan ini sama ada anda menggunakan perisian cukai atau bekerja dengan penyedia cukai profesional.

Sedikit kesilapan dan kesilapan melambatkan pemprosesan pemulangan anda (dan pengeluaran bayaran balik anda jika anda berhutang). Anda ingin mengelakkan perkara seperti mempunyai kesilapan menaip pada nama anda, tarikh lahir, nombor Keselamatan Sosial atau nombor deposit langsung; memilih status pemfailan yang salah (cth, berkahwin vs bujang); membuat ralat matematik mudah; atau membiarkan medan yang diperlukan kosong.

Perkara yang perlu dilakukan jika anda tidak boleh memfailkan sebelum 18 April: Jika anda tidak dapat memfailkan tepat pada masanya, isi Borang 4868 secara elektronik atau di atas kertas dan hantarkannya selewat-lewatnya hari ini. Anda akan diberikan sambungan automatik enam bulan untuk memfailkan.

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa sambungan kepada fail bukanlah sambungan untuk membayar. Anda akan dicaj faedah (pada masa ini berjalan pada 7%) dan penalti ke atas sebarang jumlah yang anda masih berhutang untuk 2022 tetapi belum dibayar sebelum 18 April.

Jadi, jika anda mengesyaki anda masih berhutang cukai — mungkin anda mempunyai sedikit pendapatan di luar pekerjaan anda yang cukainya tidak ditahan atau anda mempunyai keuntungan modal yang besar tahun lepas — anggaran jumlah hutang anda dan menghantar wang itu kepada IRS oleh penghujung hari ini.

Anda boleh memilih untuk berbuat demikian melalui mel, melampirkan cek pada borang permintaan sambungan anda. Pastikan sampul surat anda ditanda pos selewat-lewatnya pada 18 April.

Atau laluan yang lebih cekap ialah membayar hutang anda secara elektronik di IRS.gov, kata CPA Damien Martin, rakan kongsi cukai di EY. Jika anda berbuat demikian, IRS menyatakan bahawa anda tidak perlu memfailkan Borang 4868. “IRS secara automatik akan memproses lanjutan masa untuk memfailkan,” kata agensi itu dalam arahannya.

Jika anda memilih untuk membayar secara elektronik terus daripada akaun bank anda, yang percuma, pilih “sambungan” dan kemudian “tahun cukai 2022” apabila diberi pilihan.

Anda juga boleh membayar dengan kad kredit atau debit, tetapi anda akan dikenakan bayaran pemprosesan. Walau bagaimanapun, berbuat demikian mungkin menjadi lebih mahal daripada sekadar bayaran jika anda mengenakan bayaran cukai anda tetapi tidak membayar bil kad kredit anda sepenuhnya setiap bulan, kerana anda mungkin membayar kadar faedah yang tinggi ke atas baki tertunggak.

Jika anda tidak dapat membayar hutang anda sepenuhnya, IRS mempunyai beberapa pilihan pelan pembayaran. Tetapi mungkin bijak untuk terlebih dahulu berunding dengan akauntan awam bertauliah atau penyedia cukai yang merupakan ejen berdaftar untuk memastikan anda membuat pilihan terbaik untuk keadaan anda.

Jika anda masih berhutang cukai pendapatan kepada negeri anda, ingat bahawa anda mungkin perlu melalui proses memfailkan pelanjutan dan membuat pembayaran kepada jabatan hasil negeri anda, kata Martin.

Gunakan pembantu cukai interaktif ini untuk soalan asas yang mungkin anda ada: IRS menyediakan “pembantu cukai interaktif” yang boleh membantu anda menjawab lebih daripada 50 soalan asas yang berkaitan dengan keadaan individu anda tentang pendapatan, potongan, kredit dan soalan teknikal lain.

Jika anda telah memfailkan penyata anda, anda mungkin gembira untuk melihatnya di cermin pandang belakang. Tetapi anda mungkin masih mempunyai beberapa soalan tentang perkara yang akan datang.

Bagaimana dengan bayaran balik saya? Jika anda perlu membayar balik, IRS biasanya menghantarnya dalam masa 21 hari selepas menerima pemulangan anda. Apabila anda tiba, ia mungkin lebih kecil daripada tahun lepas, walaupun kehidupan kewangan anda tidak banyak berubah. Ini kerana beberapa pelepasan cukai berkaitan Covid telah tamat tempoh.

Setakat ini, purata bayaran balik yang dibayar ialah $2,878 untuk minggu yang berakhir pada 7 April, turun daripada $3,175 pada titik yang sama pada musim pemfailan tahun lepas.

Adakah saya akan diaudit?: Sebab dan kaedah untuk mengaudit pembayar cukai boleh berbeza-beza — dan banyak audit menyebabkan “tiada perubahan”, bermakna anda tidak akan terhutang apa-apa lagi kepada IRS. Tetapi satu perkara biasa bagi sebahagian besar pemfail cukai AS: Kadar audit adalah sangat rendah.

Bagi pemfail yang melaporkan pendapatan antara $50,000 dan $200,000, hanya 0.1% daripada mereka telah diaudit pada 2020, menurut data terkini daripada IRS. Walaupun bagi pemfail berpendapatan sangat tinggi, kadar audit adalah agak rendah: Hanya 0.4% bagi mereka yang melaporkan pendapatan antara $1 juta dan $5 juta; 0.7% bagi mereka yang berpendapatan antara $5 juta dan $10 juta; dan 2.4% untuk pulangan dengan pendapatan melebihi $10 juta.

Memandang ke hadapan, pesuruhjaya IRS menyatakan dalam panggilan akhbar bahawa agensi itu akan menggunakan wang daripada Akta Pengurangan Inflasi untuk meningkatkan usaha pematuhannya untuk memberi lebih tumpuan kepada mengaudit individu berpendapatan tinggi – ditakrifkan sebagai membuat $400,000 atau lebih. Bagi pemfail yang berpendapatan di bawah paras itu, beliau berkata beliau tidak menjangkakan sebarang perubahan dalam kemungkinan mereka akan diaudit.

no togel hari ini

sidney

togel sdy 2023

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

keluarann hk