Hollywood bersiap sedia untuk potensi mogok ketika penulis memulakan perbincangan berisiko tinggi dengan studio
slot online

Hollywood bersiap sedia untuk potensi mogok ketika penulis memulakan perbincangan berisiko tinggi dengan studio


New York
CNN

Hollywood menahan nafas.

Persatuan Penulis Amerika memulakan rundingan kepentingan tinggi dengan studio pada hari Isnin mengenai kontrak yang akan tamat pada 1 Mei – yang boleh membawa kepada mogok pertama dalam hampir 15 tahun, prospek yang akan menyebabkan gangguan besar-besaran kepada projek televisyen dan filem di seluruh industri.

Persatuan sedang menuju ke meja tawar-menawar Sherman Oaks untuk mendapatkan pampasan yang lebih tinggi untuk penulis, rangsangan dalam sumbangan kepada dana pencen dan kesihatan, dan standard tempat kerja yang lebih baik.

Terutama sekali, persatuan itu ingin mengambil kira ekonomi penstriman ke dalam pakej pampasan untuk ahlinya. Yuran baki — atau wang yang dibayar apabila filem atau siri ditayangkan semula atau disiarkan dalam siaran — telah membantu menampung dompet penulis selama bertahun-tahun. Tetapi yuran tersebut semakin hilang dalam era penstriman, di mana banyak projek akhirnya mendarat pada hari ini.

Versi artikel ini mula-mula muncul dalam surat berita “Sumber Dipercayai”. Daftar untuk ringkasan harian yang mengisahkan landskap media yang berkembang di sini.

Selain itu, dengan peningkatan penstriman, selalunya terdapat lebih sedikit episod dalam musim rancangan berbanding sebelum ini. Rancangan yang disiarkan pada rangkaian penyiaran biasanya termasuk lebih daripada 20 episod dalam satu musim. Itu tidak berlaku dengan rancangan yang dipesan oleh Netflix dan lain-lain.

“Ia seperti melihat sekumpulan Uber di jalan raya dan berfikir ia adalah masa yang baik untuk menjadi pemandu teksi,” kata seorang peguam hiburan kepada Christopher Grimes FT pada hari Isnin. “Menjadi seorang penulis yang bekerja adalah lebih sukar berbanding dahulu. Tahap pampasan, layanan dan jangkaan semuanya pada asasnya berbeza daripada sebelumnya.”

Dan dengan revolusi kecerdasan buatan sedang digerakkan, persatuan itu juga meminta studio untuk menetapkan piawaian mengenai penggunaan teknologi. Ia mahu penggunaan AI dikawal, dari segi bahan yang dicipta untuk studio.

Sudah tentu, tidak jelas apakah kuasa yang ada di Hollywood akan bersetuju dan terdapat beberapa halangan yang perlu diatasi oleh WGA untuk menyampaikan objektifnya kepada ahli.

Persatuan telah menasihatkan ahli bahawa pusingan awal rundingan akan berlangsung selama dua minggu. Pada ketika itu, akan ada rehat, di mana ia merancang untuk mengemas kini ahlinya tentang kemajuan. Rundingan kemudian akan disambung semula dengan tujuan untuk mencapai persetujuan sebelum 1 Mei. Persatuan itu tidak menjawab permintaan untuk mendapatkan ulasan lanjut pada hari Isnin.

Bagi pihaknya, Alliance of Motion Picture and Television Producers, sebuah organisasi perdagangan yang mewakili studio Hollywood, berkata ia sedang menghampiri rundingan “dengan kesihatan jangka panjang dan kestabilan industri sebagai keutamaan kami.”

“Kami semua adalah rakan kongsi dalam melakarkan masa depan perniagaan kami bersama-sama dan komited sepenuhnya untuk mencapai perjanjian yang saling menguntungkan dengan setiap rakan kongsi tawar-menawar kami,” kata AMPTP dalam satu kenyataan. “Matlamatnya adalah untuk memastikan pengeluaran aktif supaya kita semua boleh terus bekerja dan terus menyampaikan kepada pengguna produk hiburan terbaik yang terdapat di dunia.”

reslut sgp

peng sidney

toto sidney

keluaran hk kemarin malam

keluarann hk