IAF India berkata Rusia tidak dapat memenuhi penghantaran senjata India kerana perang Ukraine
slot online

IAF India berkata Rusia tidak dapat memenuhi penghantaran senjata India kerana perang UkraineCNN

Rusia tidak dapat memenuhi komitmen penghantaran senjatanya ke India kerana perang di Ukraine, kata Tentera Udara India (IAF), meletakkan potensi ketegangan pada hubungan New Delhi dengan pembekal pertahanan terbesarnya ketika Moscow cuba meningkatkan pengeluaran senjata.

Seorang wakil IAF memberitahu jawatankuasa parlimen India bahawa disebabkan perang Ukraine, “penghantaran besar” dari Moscow “tidak akan berlaku.”

Pengakuan itu, yang diterbitkan dalam laporan oleh dewan rendah parlimen India pada hari Selasa, adalah pengesahan rasmi pertama oleh pihak berkuasa India di tengah-tengah khabar angin dan laporan dalam media tempatan yang mencadangkan kelemahan dalam kapasiti Rusia.

“Mereka telah memberi kami secara bertulis bahawa mereka tidak dapat menyampaikannya,” kata wakil itu, menurut laporan itu.

CNN telah menghubungi Kedutaan Rusia di New Delhi tetapi tidak menerima jawapan pada masa penerbitan.

Laporan itu tidak menyebut secara spesifik penghantaran.

Penghantaran berterusan terbesar ialah unit sistem pertahanan udara S-400 Triumf yang dibeli India pada 2018 dengan harga $5.4 bilion. Tiga daripada sistem ini telah dihantar dan dua lagi sedang menunggu, lapor Reuters.

IAF juga bergantung kepada Rusia untuk alat ganti untuk jet pejuang Su-30MKI dan MiG-29nya, yang merupakan cabang perkhidmatan utama, menurut Reuters.

Rusia ialah pengeksport senjata kedua terbesar di dunia, menurut Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI).

Awal bulan ini, Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan usaha berskala besar untuk membina kapasiti menghasilkan lebih banyak senjata untuk perang dalam satu langkah yang menurutnya “diperlukan segera.”

Arahan Putin juga mengikuti aduan berulang oleh ketua Wagner Yevgeny Prigozhin bahawa tentera upahannya tidak menerima peluru yang mencukupi dalam pertempuran berpanjangan mereka untuk bandar timur Bakhmut.

New Delhi mempunyai hubungan yang kukuh dengan Moscow sejak Perang Dingin, dan masih sangat bergantung kepada Kremlin untuk peralatan ketenteraannya – satu pautan penting memandangkan ketegangan yang berterusan di sepanjang sempadan Himalaya berkongsi India dengan China yang semakin tegas.

Pengakuan oleh IAF adalah “sangat serius,” menurut Harsh V. Pant, naib presiden pengajian dan dasar luar di Yayasan Penyelidikan Pemerhati yang berpangkalan di New Delhi.

“Saya fikir ia menekankan masalah yang (India) telah mengganggu hubungan ini sejak sekian lama,” tambahnya. “Dan krisis Ukraine telah mempercepatkan trend bahawa India, untuk masa yang sangat lama, cuba mempelbagaikan, dan bimbang tentang pergantungan yang berlebihan kepada Rusia.”

Laporan SIPRI yang diterbitkan bulan ini berkata Rusia kekal sebagai pembekal senjata terbesar India, walaupun terdapat penurunan dalam import pertahanan daripada 62% kepada 45% antara 2017 dan 2022.

Pakar telah mencadangkan penurunan itu mungkin kerana India sedang mencari untuk mempelbagaikan importnya dan mendorong lebih banyak peralatan buatan sendiri.

September lalu, seorang pegawai Jabatan Negara AS berkata Washington sedang dalam perbincangan “mendalam” dengan India berhubung pergantungannya pada senjata dan tenaga Rusia.

Rusia “bukan lagi pembekal senjata yang boleh dipercayai” dan wakil India “menjadi memahami bahawa mungkin ada manfaat sebenar bagi mereka (dalam mencari pasaran lain),” kata pegawai itu kepada pemberita di New York.

Sejak bermulanya perang di Ukraine, India, negara demokrasi terbesar di dunia, telah menempuh jalan tengah dengan berhati-hati.

New Delhi enggan mengutuk serangan kejam Moscow dalam pelbagai resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Dan daripada memutuskan hubungan ekonomi dengan Kremlin, India telah menjejaskan sekatan Barat dengan meningkatkan pembelian minyak, arang batu dan baja Rusia.

India juga telah mengekalkan hubungan rapat dengan Barat – terutamanya Amerika Syarikat – kerana ia berfungsi untuk menggagalkan kebangkitan China.

Ketika Putin meneruskan pencerobohannya, mendorong harga makanan dan bahan api melambung tinggi, pakar telah mencadangkan tindakan Moscow di Ukraine boleh menguji kesabaran New Delhi.

Dan Tentera Udara India memberitahu umum tentang kegagalan penghantaran senjata Rusia boleh menjadi tanda ketegangan itu, kata Pant, dari Yayasan Penyelidikan Pemerhati.

“Saya rasa hubungan (antara India dan Rusia) telah mengalami tekanan sejak sekian lama,” katanya. “Kini menjadi jelas bahawa trajektori semasa hubungan ini menjadi semakin tidak mampan (kerana) apa yang berlaku di Ukraine.”

redul sgp

pengeluaran sidney ini hari

sdy toto

totobet hongkong hari ini

sgphariini