Industri botol air plastik sedang berkembang pesat.  Inilah sebabnya mengapa itu masalah besar
slot online

Industri botol air plastik sedang berkembang pesat. Inilah sebabnya mengapa itu masalah besarCNN

Industri air botol adalah sebuah juggernaut. Lebih daripada 1 juta botol air dijual setiap minit di seluruh dunia dan industri tidak menunjukkan tanda-tanda akan perlahan, menurut laporan baharu. Jualan global air botol dijangka meningkat hampir dua kali ganda menjelang 2030.

Tetapi kejayaan besar global industri datang dengan kos alam sekitar, iklim dan sosial yang besar, menurut laporan yang diterbitkan Khamis oleh Institut Air, Alam Sekitar dan Kesihatan Universiti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang menganalisis kesan global industri.

Air bawah tanah yang diekstrak untuk membantu mengisi berbilion botol plastik setahun menimbulkan potensi ancaman kepada sumber air minuman dan memberi makan kepada krisis pencemaran plastik dunia, manakala pertumbuhan industri membantu mengalih perhatian perhatian dan sumber daripada membiayai infrastruktur air awam yang sangat diperlukan di banyak negara, menurut laporan tersebut.

Penyelidik menganalisis data dari 109 negara dan mendapati bahawa industri air botol menyaksikan pertumbuhan jualan sebanyak 73% dari 2010 hingga 2020, menjadikannya salah satu industri yang paling pesat berkembang di dunia.

Pada 2021, jualan air botol global mencecah 350 bilion liter dan dianggarkan bernilai $270 bilion, angka yang dijangka melonjak kepada $500 bilion menjelang 2030.

Air botol popular di seluruh dunia, dengan AS, China dan Indonesia pengguna terbesar. Negara-negara di Selatan Global bersama-sama mewakili kira-kira 60% daripada pasaran.

Terdapat motivasi yang sangat berbeza untuk meminum air botol, bergantung pada kawasan, menurut laporan itu.

Di negara yang lebih kaya, di mana air paip bersih cenderung tersedia secara meluas, air botol sering dilihat sebagai pembelian “mewah”, dianggap lebih sihat dan lebih enak daripada air paip, kata laporan itu.

“Persepsi ini didorong oleh syarikat yang mempromosikan air botol sebagai produk tulen,” Zeineb Bouhlel, pengarang utama laporan dan penyelidik di Institut Air, Alam Sekitar dan Kesihatan Universiti PBB, memberitahu CNN.

Walau bagaimanapun, di kebanyakan negara berpendapatan sederhana hingga rendah, ia sering dikaitkan dengan kekurangan akses yang boleh dipercayai kepada air paip yang selamat.

Vladimir Smakhtin, pengarang bersama laporan itu dan bekas pengarah badan pemikir air PBB, memberitahu CNN bahawa pengembangan industri, dan potensinya untuk menarik tumpuan daripada mengembangkan infrastruktur air awam, boleh memburukkan lagi ketidaksamaan global apabila ia berkaitan dengan akses air. , terutamanya apabila krisis iklim semakin meruncing.

Jurucakap Persatuan Air Botol Antarabangsa memberitahu CNN bahawa industri itu “menyokong sistem air awam yang kukuh, yang penting untuk menyediakan air minuman yang bersih dan selamat kepada rakyat.”

Pada skala global, “air botol adalah kunci kepada air minuman yang selamat,” kata jurucakap itu, sambil menambah: “Bagi kebanyakan negara membangun dari segi ekonomi, air botol berfungsi sebagai penyelesaian separa apabila air minuman selamat tidak tersedia.

Persatuan itu juga menambah bahawa industri membelanjakan “sangat sedikit untuk pemasaran, terutamanya berbanding dengan minuman lain.”

Saluran paip membawa air yang diambil dari telaga di Hutan Negara San Bernardino, Calif.

Sumber utama air botol adalah air bawah tanah, yang semakin berkurangan dengan cepat di beberapa bahagian dunia disebabkan oleh faktor seperti pengekstrakan berlebihan dan kemarau yang didorong oleh iklim.

Sumber terbesar penyusutan air bawah tanah ialah pertanian, yang menggunakan air untuk pengairan. Tetapi jumlah yang diambil oleh industri air botol boleh menambah tekanan tambahan kepada sumber air yang sudah berkurangan. Lebih daripada 2 bilion orang di seluruh dunia bergantung kepada air bawah tanah untuk keperluan minuman mereka, menurut laporan itu.

“Walaupun pengeluaran sedemikian adalah kecil dari segi mutlak, kesan tempatan terhadap sumber air mungkin ketara,” kata laporan itu.

Beberapa syarikat beroperasi di kawasan yang sudah mengalami kekurangan air minuman. Terdapat juga konflik dengan komuniti yang bimbang tentang potensi kesan buruk daripada pengekstrakan air botol oleh syarikat.

Nestlé Waters Amerika Utara, sebagai contoh, yang kini dikenali sebagai BlueTriton Brands, telah menghadapi kritikan di California berhubung pengeluarannya dari negeri itu kerana ia mengalami kemarau yang berlarutan.

Di AS, laporan itu mengatakan bahawa pada tahun 2020, Nestlé Waters (seperti yang berlaku) mengekstrak 3 juta liter setiap hari dari Florida Springs, manakala di Perancis, syarikat air Danone mengekstrak sehingga 10 juta liter sehari daripada Evian-les-Bains di Alps Perancis.

Jurucakap Nestlé berkata: “Penggunaan air yang bertanggungjawab dan pemuliharaan air adalah teras usaha kami untuk membina perniagaan yang lebih cekap dan menjadi pengurus yang bertanggungjawab.”

Jurucakap Danone berkata “kami telah menjadi perintis dalam memelihara dan memulihkan sumber air.”

“Angka-angka yang dimasukkan dalam laporan itu tidak betul dan jauh daripada menggambarkan realiti di Evian-les-Bains. Industri air botol adalah salah satu pengguna kecil air. Sebagai contoh, di Perancis air mineral semula jadi mewakili 0.3% daripada air tanah boleh diperbaharui,” tambah jurucakap itu.

Secara keseluruhan, laporan itu berkata, terdapat “sedikit data yang tersedia mengenai jumlah air yang diekstrak.” Kekurangan peraturan dan pengurusan air bawah tanah di sesetengah negara boleh menyebabkan sejumlah besar diekstrak dengan sedikit pertimbangan kesan sosial dan alam sekitar, ia mendapati.

Jurucakap Persatuan Air Botol Antarabangsa berkata: “Dakwaan palsu bahawa pengeluaran air botol menggunakan banyak air adalah mitos biasa.” Merujuk kepada AS, jurucakap itu berkata “pengeluaran air botol menggunakan jumlah air yang sangat kecil – hanya 0.01%” daripada jumlah penggunaan air negara.

Industri air botol menjana kira-kira 600 bilion botol plastik dan bekas pada 2021, menurut laporan itu. Ini mengakibatkan kira-kira 25 juta tan sisa plastik — kebanyakannya tidak dikitar semula dan berakhir di tapak pelupusan sampah.

Longgokan sisa itu sangat besar sehingga ia cukup untuk mengisi barisan trak 40 tan yang membentang dari New York ke Bangkok setiap tahun, menurut laporan itu.

Bahan api fosil adalah bahan mentah untuk sebahagian besar plastik, yang mempunyai jejak karbon yang berat dari pembuatan hingga pelupusan. Judith Enck, bekas pentadbir wilayah Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS dan kini presiden kumpulan Beyond Plastics, telah menggelar plastik sebagai “pembunuh iklim.”

Jika industri plastik adalah sebuah negara, ia akan menjadi pemancar gas rumah hijau kelima terbesar di dunia, menurut laporan berasingan 2021.

Sekitar 85% botol air plastik, yang boleh mengambil masa sehingga 1,000 tahun untuk merosot, berakhir sebagai sisa, menurut laporan itu. Mereka juga berakhir di lautan, menambah kepada pusaran besar sisa plastik yang menimbulkan ancaman serius kepada hidupan marin.

Satu kajian yang diterbitkan awal bulan ini mendapati bahawa lautan dunia dicemari oleh “kabut plastik” yang terdiri daripada kira-kira 171 trilion zarah plastik yang, jika dikumpulkan, akan mempunyai berat sekitar 2.3 juta tan.

Dalam alam sekitar, botol plastik boleh terurai menjadi zarah kecil, dipanggil mikroplastik, yang memasuki air makanan kita, menimbulkan risiko yang berpotensi kepada kesihatan manusia.

Plastik juga boleh melarutkan bahan kimia toksik, menjejaskan haiwan yang memakannya, mencemarkan rantai makanan haiwan dan manusia.

“Sangat membimbangkan bahawa kami terus terkunci ke dalam sistem yang sangat bergantung pada penyaluran air melalui botol plastik, yang mengandungi dan mencairkan bahan kimia toksik,” Therese Karlsson, penasihat sains dan teknikal untuk Rangkaian Penghapusan Pencemaran Antarabangsa, yang tidak terlibat dengan kajian itu, memberitahu CNN.

Jurucakap Persatuan Air Botol Antarabangsa berkata “penjagaan alam sekitar adalah sebahagian daripada sejarah industri air botol.” Ia menambah bahawa ia bekerjasama dengan “kerajaan, industri dan kumpulan berkepentingan awam untuk mempromosikan dan meningkatkan kitar semula pembungkusan air botol.”

Walaupun terdapat pencarian berterusan untuk alternatif yang lebih hijau kepada botol plastik, laporan itu mengatakan masih tiada “penyelesaian terobosan.”

Sesetengah syarikat sedang mencari alternatif terbiodegradasi, yang diperbuat daripada bahan selain daripada bahan api fosil dan rosak lebih cepat, tetapi Enck berkata ini tidak mungkin menyelesaikan masalah itu.

“Sebenarnya kebanyakan plastik berasaskan bio tidak boleh terbiodegradasi,” katanya, sambil menambah bahawa “satu penyelesaian sebenar kepada krisis pencemaran plastik ialah mengurangkan pengeluaran dan penggunaan plastik sekali guna” sama sekali.

Maklumat awam mengenai bahagian industri air botol adalah terhad, berpecah-belah dan kadangkala tidak konsisten, menurut pengarang laporan, yang mengatakan penemuan itu harus diambil sebagai awal.

Tetapi, kata mereka, apa yang jelas ialah industri itu telah berkembang menjadi sektor ekonomi utama dalam tempoh beberapa dekad dan pembekal air botol mempunyai insentif untuk meningkatkan jualan dan mengembangkan pasaran.

Penulis laporan itu bimbang bahawa kesan pengekstrakan air bawah tanah dan pencemaran plastik daripada syarikat air botol mungkin menjadi lebih teruk di bawah masa depan yang lebih panas dan kekurangan air.

“Jika anda benar-benar perlu menyediakan diri anda untuk masa depan yang lebih hangat, anda memerlukan bekalan air yang boleh dipercayai di rumah anda untuk semua orang,” kata Smakhtin kepada CNN. “Jika anda tidak mempunyai itu, anda lebih terdedah kepada peningkatan suhu. Air botol akan memuaskan dahaga, tetapi ia tidak akan memberikan penyelesaian yang mampan.”

singapura totobet

angka keluar sidney

toto sdy

info hk hari ini

singa togel