Irvo Otieno: Video menunjukkan remaja berusia 28 tahun tersepit ke lantai pada saat-saat sebelum kematiannya
slot online

Irvo Otieno: Video menunjukkan remaja berusia 28 tahun tersepit ke lantai pada saat-saat sebelum kematiannyaCNN

Video pengawasan yang dikeluarkan oleh pendakwa hari Selasa menunjukkan Irvo Otieno disematkan ke lantai oleh beberapa pegawai keselamatan di kemudahan kesihatan mental negeri Virginia pada saat-saat menjelang kematiannya awal bulan ini.

Pejabat Peguam Komanwel Daerah Dinwiddie Ann Cabell Baskervill juga mengeluarkan 911 panggilan mengenai kejadian di mana seorang pemanggil menyifatkan Otieno sebagai “sangat agresif” dan berulang kali meminta ambulans, mengatakan dia tidak bernafas.

Secara keseluruhan, video dan panggilan kecemasan itu menawarkan butiran lanjut tentang detik-detik terakhir Otieno, seorang lelaki kulit hitam berusia 28 tahun yang meninggal dunia 6 Mac ketika dia dipindahkan dari penjara Henrico County ke Hospital Central State, menurut Baskervill.

Tujuh timbalan syerif dan tiga pekerja hospital telah didakwa dengan pembunuhan tahap dua. Dalam perbicaraan minggu lalu untuk pertuduhan terhadap timbalan menteri, Baskervill memberitahu mahkamah, “Mereka menenggelamkannya hingga mati.”

Video itu bermula apabila Otieno, diikat dengan tangan dan kakinya, dibawa masuk ke dalam bilik secara paksa dan diseret ke dalam posisi duduk tegak di atas lantai dengan punggungnya bersandar pada kerusi. Sepuluh minit kemudian, selepas Otieno berpaling ke sisinya dengan tiga orang menahannya, badannya tersentak, dan lima lagi timbalan dan pekerja bergerak untuk menyematkan Otieno ke lantai.

Ikuti kemas kini langsung

Pandangan jelas tentang Otieno disekat dalam kebanyakan video, tetapi seorang timbalan nampaknya berbaring di hadapan Otieno untuk kebanyakan kejadian kerana dia dipaksa ke perutnya. Akhirnya Otieno digulingkan ke belakangnya, di mana beberapa timbalan menteri kelihatan menahannya dengan lutut mereka. Seorang timbalan memegang kepala Otieno dengan mencengkam rambut tocangnya. Rakaman tidak termasuk audio.

Selepas 12 minit Otieno tersepit ke tanah, seorang timbalan boleh dilihat menggoncang rambut Otieno dan cuba mengambil nadi leher. Otieno tidak bertindak balas. Tiga minit lagi berlalu sebelum CPR bermula, dengan anggota Otieno masih terbelenggu.

Pekerja perubatan dari hospital itu dilihat berkumpul di bilik ketika CPR berterusan selama hampir sejam. Selepas dia disahkan meninggal dunia, Otieno ditutup dengan kain putih, masih terbaring di atas lantai, tubuhnya ditinggalkan sebentar sahaja di dalam bilik.

Cap masa pada video itu menunjukkan mayat Otieno ditutup pada pukul 5:48 petang

Baskervill pada mulanya enggan mengeluarkan video itu tetapi mengubah haluan selepas keluarga Otieno meluluskan.

Keluarga Otieno dan peguam mereka menonton video itu minggu lalu dan berkata mereka terganggu dengan cara Otieno dirawat semasa krisis kesihatan mental.

“Anak saya dilayan seperti anjing, lebih teruk daripada anjing,” kata ibu Otieno, Caroline Ouko, pada sidang akhbar. “Saya melihatnya dengan mata saya sendiri pada video itu.”

Peguam hak sivil Ben Crump, yang mewakili keluarga, membandingkan video itu dengan video pembunuhan George Floyd, yang digari, dipaksa ke tanah dan ditahan oleh pegawai polis Minneapolis pada Mei 2020. Kes itu mencetuskan bantahan di seluruh negara terhadap polis penggunaan kekerasan, terutamanya terhadap orang kulit berwarna.

Video itu adalah “komentar tentang bagaimana pegawai penguatkuasa undang-undang yang tidak berperikemanusiaan melayan orang yang mengalami krisis kesihatan mental sebagai penjenayah dan bukannya menganggap mereka sebagai orang yang memerlukan bantuan,” katanya.

exp TSR.Todd.Henrico.deputies.charged.prosecutor.speaks_00020801.png

Pendakwa menerangkan kematian VA dalam tahanan

Pekerja di Central State Hospital menelefon 911 beberapa kali untuk melaporkan Otieno tidak bernafas dan telah “agresif” pada satu ketika, menurut 911 panggilan dan audio penghantaran yang diberikan kepada CNN oleh pejabat Peguam Komanwel Daerah Dinwiddie.

Dalam apa yang kelihatan seperti panggilan pertama, pada 4:40 petang, seorang pekerja boleh didengari meminta bantuan EMS, mengatakan bahawa mereka sedang memberikan CPR tetapi pesakit itu “sangat agresif.”

“Pesakit adalah kemasukan baru, jadi kami masih dalam unit kemasukan, dan kemudian dia sangat agresif,” kata pekerja itu. “Mereka sedang melakukan CPR sekarang.”

Penghantar meminta penjelasan mengenai keadaan Otieno, “Maaf, adakah pesakit itu agresif atau dia tidak bernafas?”

“Dia dulunya agresif, betul, jadi mereka cuba menahannya, kemudian akhirnya dia tidak lagi bernafas,” kata pekerja.

Dalam panggilan lain yang nampaknya berlaku pada pukul 5:02 petang, seorang pekerja hospital yang tertekan berkata mereka menelefon “sekurang-kurangnya 15 minit yang lalu,” dan masih mencari bantuan perubatan untuk “kecemasan.”

“Anda kata mereka dalam perjalanan kali terakhir, maksud saya, sejauh mana mereka datang?” pekerja itu bertanya kepada penghantar.

“Puan mereka akan datang dan mereka akan datang secepat yang mereka boleh,” balas penghantar itu.

“Ini sama sekali tidak boleh diterima, dan anda juga tahu. Sama sekali tidak boleh diterima, “jawab pekerja itu.

Baskervill memberitahu CNN dalam temu bual dengan Brian Todd dari CNN bahawa dia percaya hospital tidak membuat panggilan 911 sehingga selepas Otieno meninggal dunia.

Video pengawasan dari hospital yang diperolehi oleh CNN tidak menunjukkan dengan jelas pukul berapa Otieno mula-mula kelihatan tidak bertindak balas, tetapi seorang pegawai dilihat cuba mengambil nadi dari lehernya pada 4:39 petang Itu nampaknya sekitar waktu pekerja hospital mula-mula menelefon. 911 berdasarkan nama fail rakaman 911 yang diberikan kepada CNN.

CNN telah menghubungi pihak hospital untuk mendapatkan penjelasan mengenai bila panggilan 911 awal dibuat.

Keluarga Otieno berasal dari Kenya, dan Irvo datang ke AS pada usia 4 tahun, peguam keluarga Mark Krudys memberitahu CNN.

Dia lulus pada 2012 dari Douglas S. Freeman High School, di mana – menurut Richmond Times-Dispatch – dia bermain bola sepak dan bola keranjang, dan dia menghadiri kolej di California. Otieno juga mempunyai minat untuk muzik dan sedang berusaha untuk menjadi artis hip-hop, kata keluarganya.

Namun dia juga bergelut dengan penyakit mental, kata keluarganya. Ouko berkata, anak lelakinya mempunyai masa yang lama di mana “(anda) tidak akan tahu ada sesuatu yang tidak kena,” dan kemudian ada kalanya “dia akan mengalami beberapa jenis kesusahan dan kemudian anda tahu dia perlu berjumpa doktor.”

Pada 3 Mac, Polis Henrico bertindak balas terhadap laporan kemungkinan pecah rumah dan menemui Otieno, kata polis dalam satu kenyataan berita. Pegawai polis – bersama pasukan campur tangan krisis daerah – meletakkannya di bawah perintah tahanan kecemasan kerana interaksi dan pemerhatian mereka terhadapnya, kata polis.

Menurut undang-undang Virginia, seseorang boleh diletakkan di bawah perintah jagaan kecemasan apabila ada sebab untuk mempercayai bahawa mereka boleh mencederakan diri sendiri atau orang lain akibat penyakit mental.

Krudys berkata Otieno sedang mengalami krisis kesihatan mental pada 3 Mac, dan ibunya berada di tempat kejadian dan merayu polis supaya tidak bersikap agresif terhadapnya. Pegawai Polis Henrico akhirnya meletakkan Otieno ke dalam tahanan tanpa insiden lanjut, kata Krudys.

Otieno telah dibawa untuk penilaian ke hospital, di mana dia menjadi “secara fizikal menyerang pegawai,” kata polis. Dia ditahan atas tiga pertuduhan menyerang pegawai penguatkuasa undang-undang, berkelakuan tidak senonoh di hospital dan vandalisme, kata polis.

Otieno kemudiannya dipindahkan ke Penjara Henrico County West.

Pada sekitar jam 4 petang pada 6 Mac, Otieno telah dibawa untuk dimasukkan ke Central State Hospital, kemudahan kesihatan mental yang dikendalikan kerajaan di selatan Richmond, oleh Pejabat Syerif Daerah Henrico, menurut pejabat peguam komanwel. Tidak jelas mengapa timbalan menteri memindahkan Otieno.

Penyiasat polis negeri kemudian diberitahu Otieno menjadi “pelawan” dan “dihalang secara fizikal” semasa proses pengambilan, kata pejabat peguam dalam satu kenyataan pada 14 Mac. Dia meninggal dunia di hospital, kata pejabat itu.

Tiga lagi didakwa: kematian Virginia dalam tahanan

Video itu adalah kunci kepada 10 orang yang didakwa dengan pembunuhan tahap kedua, Baskervill, kata pendakwa raya.

“Saya tidak pernah melihat perkara seperti ini,” kata Baskervill, merujuk kepada video yang menunjukkan kematiannya.

Otieno ditahan di atas tanah dengan gari dan seterika kaki selama 12 minit, kata Baskervill. Dia mencirikan tingkah lakunya pada masa itu sebagai “sedang tertekan, bukannya menyerang, agresif.”

Tujuh timbalan pejabat Daerah Henrico, yang menyerahkan diri kepada polis negeri minggu lalu, sedang dalam cuti pentadbiran kerana siasatan oleh agensi mereka dan polis negeri diteruskan, kata Sheriff Daerah Henrico Alisa Gregory dalam satu kenyataan.

CNN telah meminta komen daripada timbalan menteri. Caleb Kershner, peguam untuk timbalan Randy Joseph Boyer, memberitahu CNN minggu lalu mereka masih belum melihat video tetapi mendakwa “tiada yang luar biasa” menjelang kematiannya.

“Mereka menghantarnya secepat mungkin kerana jelas sekali ini seorang lelaki yang sangat memerlukan rawatan perubatan,” kata Kershner. Dia menambah bahawa anak guamnya menyatakan mereka telah berurusan dengan Otieno “untuk masa yang lama dan dia mempunyai sejumlah besar ketidakpatuhan yang ganas.”

Peter B. Baruch, seorang peguam untuk timbalan Bradley Thomas Disse, berkata dia “mengharapkan peluangnya untuk membicarakan kes ini dan kebenaran penuh untuk dikongsi di mahkamah dan dibenarkan.”

Tiga pekerja Hospital Negeri Pusat yang ditahan minggu lalu telah diberi cuti “menunggu keputusan prosiding undang-undang,” kata Jabatan Kesihatan Tingkah Laku dan Perkhidmatan Pembangunan dan Hospital Negeri Pusat dalam satu kenyataan.

Mereka dijangka hadir di mahkamah Selasa di hadapan juri besar, menurut rekod mahkamah dalam talian. Tidak jelas sama ada mereka mempunyai peguam.

Henrico Fraternal Order of Police Lodge 4, kesatuan pegawai penguatkuasa undang-undang tempatan, “berdiri di belakang” timbalan menteri, katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

“Kepolisan di Amerika hari ini adalah sukar, lebih-lebih lagi dengan kemungkinan didakwa secara jenayah semasa menjalankan tugas mereka,” kata kumpulan itu. “Kematian Encik Otieno adalah tragis, dan kami mengucapkan takziah kepada keluarganya. Kami juga berdiri di belakang tujuh timbalan tertuduh yang kini didakwa membunuh oleh Peguam Komanwel Daerah Dinwiddie Ann Baskervill.”

result singapore togel

pengeluaran sidney siang

togel keluaran sidney

keluar angka hongkong

keluaran hk hari ini tercepat