Justin J. Pearson: Memphis menghantar Pearson kembali ke Tennessee House beberapa hari selepas penggubal undang-undang GOP menggulingkannya
slot online

Justin J. Pearson: Memphis menghantar Pearson kembali ke Tennessee House beberapa hari selepas penggubal undang-undang GOP menggulingkannyaCNN

Lembaga Pesuruhjaya Daerah Shelby pada hari Rabu mengundi untuk mengesahkan pelantikan semula Justin J. Pearson ke Dewan Perwakilan Tennessee, menghantarnya kembali untuk mengisi kerusi Dewan Daerah 86 sebagai wakil sementara.

Undi untuk mengembalikan Pearson ke kerusinya – dikosongkan pada Khamis lalu apabila dewan yang didominasi GOP memecat wakil negeri selepas dia dan dua lagi Demokrat menggesa reformasi senjata api di tingkat dewan – datang selepas lembaga itu mengundi untuk menggantung peraturan yang akan memerlukan tempoh menunggu antara pencalonan dan pengesahannya.

Pesuruhjaya Daerah Shelby mengundi hari Rabu untuk melantik Pearson ke kerusi Dewan Rakyat 86, yang dikosongkan oleh lelaki berusia 28 tahun itu minggu lalu apabila dia dipaksa keluar dalam undi majoriti dua pertiga oleh badan yang didominasi GOP selepas dia dan dua rakan sekerja Demokrat mengambil bahagian. dalam demonstrasi yang menggesa reformasi senjata api di lantai dewan.

Perhimpunan menyokong Pearson berlangsung kira-kira satu batu jauhnya di Muzium Hak Sivil Kebangsaan sebelum Lembaga Pesuruhjaya Daerah Shelby bermesyuarat bermula jam 1:30 petang waktu tempatan untuk membincangkan soal kerusi kosong Pearson.

“Status quo perlu diubah dan status quo memerlukan anda,” kata Pearson kepada orang ramai yang berkumpul sebelum mesyuarat itu.

Kemudian, Pearson mengangkat penumbuknya ke udara ketika penyokong bersorak sebelum pengundian pada mesyuarat itu.

“Anda tidak boleh mengeluarkan suara kami dan anda pasti tidak boleh mengusir perjuangan kami. Kami berharap untuk terus berjuang, terus menyokong,” kata Pearson pada mesyuarat itu.

Pearson dan Rep. Justin Jones, yang kedua-duanya berkulit hitam, telah dibuang kerja, walaupun Jones telah dilantik semula sebagai anggota sementara dan kembali ke Dewan negeri yang menang Isnin, berikutan undian sebulat suara oleh Majlis Metropolitan Nashville. Rep. Gloria Johnson, yang berkulit putih dan menyertai demonstrasi di tingkat Dewan, terselamat dalam undian minggu lalu dan mengekalkan kerusinya.

Undang-undang Tennessee membenarkan badan perundangan tempatan melantik ahli Dewan sementara untuk mengisi kerusi penggubal undang-undang yang disingkirkan sehingga pilihan raya diadakan, dan undian untuk melantik Pearson dijangka mengikuti proses yang serupa dengan Jones awal minggu ini.

“Majoriti besar Perhimpunan Agung Tennessee yang diketuai Republikan berusaha untuk menjatuhkan hukuman mati politik terhadap tiga ahlinya kerana kami bercakap sebaliknya menentang status quo kerajaan, selepas kematian tragis enam orang dalam kejadian tembakan di The Covenant School di Nashville,” kata Pearson pada upacara Ahad Paskah di The Church of the River di Memphis.

Jika pencalonannya lulus dengan majoriti mudah, majlis akan memerlukan undi dua pertiga untuk menggantung peraturan yang memerlukan tempoh bertenang sebelum undian pengesahan akhir.

Jika undian itu lulus, Pearson boleh kembali ke Dewan sejurus Khamis, apabila dia dan salinan sah minit mesyuarat majlis dijangka tiba di Nashville, di mana penggubal undang-undang akan bersidang pada jam 9 pagi

Dalam satu kenyataan pada hujung minggu, Pengerusi Suruhanjaya Shelby County Mickell Lowery berkata beliau percaya pengusiran Pearson “dilakukan secara tergesa-gesa tanpa mengambil kira kaedah tindakan pembetulan lain.”

“Saya pasti bahawa para pemimpin di Capitol Negeri memahami kepentingan tindakan ini bagi pihak rakyat yang terjejas di sini di Shelby County, Tennessee dan kami bersedia untuk bekerjasama dengan mereka untuk membantu dengan hanya hasil yang positif pada masa hadapan,” Kenyataan Lowery berkata.

Pemecatan penggubal undang-undang berlaku ketika perdebatan lama mengenai senjata api di Amerika memuncak di Tennessee berikutan tembakan besar-besaran bulan lalu di sebuah sekolah Kristian Nashville yang menyebabkan enam orang maut, termasuk tiga kanak-kanak berusia 9 tahun.

Jones, Pearson dan Johnson turun ke tingkat Dewan negara untuk menyokong kawalan senjata, menggunakan hon lembu untuk bercakap dengan rakan sekerja dan penunjuk perasaan mereka yang telah berkumpul di Capitol.

Republikan menuduh ketiga-tiga mereka “secara sedar dan sengaja” membawa “kekacauan dan kehinaan kepada Dewan Rakyat” tanpa diiktiraf untuk bercakap, dan mereka memfailkan tiga resolusi menuntut penyingkiran mereka. Undi untuk menyingkirkan Jones dan Pearson berlaku pada Khamis lalu – satu tindakan yang disingkirkan oleh wakil rakyat yang dipanggil tidak demokratik dan perkauman.

Pada hari Isnin, Jones dan penyokongnya berarak di empat blok dari Dewan Bandaraya ke Capitol selepas undian 36-0 oleh ahli majlis Nashville, meletakkannya semula sebagai wakil sementara untuk House District 52.

“Hari ini kami menghantar mesej yang kuat bahawa demokrasi tidak akan dibunuh dalam keselesaan senyap,” kata Jones. “Hari ini kami menghantar mesej jelas kepada Speaker (Dewan) Cameron Sexton bahawa rakyat tidak akan membenarkan jenayahnya terhadap demokrasi berlaku tanpa cabaran.”

“Kepada sesiapa yang meragui Selatan, sesiapa sahaja yang meragui kuasa Tennesseans untuk menyokong penamatan keganasan senjata api, sesiapa sahaja yang meragui pergerakan untuk menamatkan senjata serangan – sesiapa sahaja yang meragui pergerakan itu, inilah jawapan anda: Pergerakan masih hidup, ” kata Pearson pada Isnin sambil berdiri di tangga Capitol bersama Jones.

Sexton sebelum ini menyatakan beliau tidak akan menghalang pelantikan sekiranya pegawai tempatan memilih untuk menghantar Jones dan Pearson kembali ke dewan.

“Kedua-dua badan pentadbir akan membuat keputusan mengenai siapa yang mereka mahu lantik di kerusi ini,” kata jurucakap pejabat speaker kepada CNN pada hari Isnin. “Dua individu itu akan dilantik sebagai wakil rakyat mengikut kehendak perlembagaan.”

Sekembalinya beliau – dan susulan bukan sahaja kejadian tembakan beramai-ramai di Nashville, tetapi pada hari Isnin yang lain di sebuah bank di Louisville, Kentucky – Jones menyatakan beliau akan terus meminta undang-undang reformasi senjata api.

Penembakan di Louisville adalah “saat yang menyakitkan untuk mengiktiraf bahawa penggubal undang-undang dan orang-orang seperti Cameron Sexton dan Parti Republikan di Tennessee dan di seluruh Selatan di negara ini tidak melakukan hampir cukup untuk menghalang senjata daripada jatuh ke tangan orang ramai dan melakukan semua kerja holistik pencegahan senjata api yang perlu di tempat-tempat di seluruh komuniti kita,” kata Pearson kepada CNN.

Pembetulan: Versi awal cerita ini salah melaporkan hari pengundian untuk melantik semula Pearson. Hari itu hari Rabu.

keputusan sgp hari ini

totobet sdy

sdy toto

data pengeluaran hongkong malam ini

tabel sh